Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Проблем је што то и није "пензија", него нека врста "социјалне помоћи". Пензија је када у току живота одвајаш своју лову, евентуално улажеш негде да је увећаш, па онда од тога живиш кад престанеш да радиш. Ту се читаво време зна шта је твоје, а шта не. Овај "пензиони систем" који имамо је чист лоповлук где свако покушава да живи на рачун осталих. И то, осим што није морално, не може да опстане као и свака "Понзи шема". Велика грешка ТВ економиста. Овај пензиони систем је измишљен почетком прошлог или крајем претпрошлог века, слаб сам са датумима, у Немачкој. И није Понзијева шема, нити је социјално давање, нити неко покушава да живи на рачун другог, него се заснивао на две ствари: Сигурним улагањима која доносе приходе и паритету пензионера и радника који улажу у пензиони фонд. Сигурна улагања, каква су раније постојала, када је Пензиони фонд куповао одмаралишта, државне записе, учествовао у стамбеном фонду, опљачкана су током деведесетих. Паритет радника који је потребан за голо одржање пензионог система јесте један пензионер на три радника која уплаћују у пензиони фонд. Такав паритет у Србији одавно не постоји, и зато пензиони фонд не само да не расте, него више није ни одржив. Проблем није у пензионом фонду као таквом, него у томе што је тај пензиони фонд, заједно са стамбеним и другим фондовима, систематски покраден, а у међувремену се променила и демографска ситуација. Немам, нити гледам ТВ... Настао је у Немачкој у време Бизмарка. Проблем је увек када неко сматра да "има право" на производ туђег рада па се то остварује силом и када се не зна шта је чије. А шта би у пензионом систему био производ туђег рада ако сам ја цео живот уплаћивао у пензиони фонд, који је касније улагао и плодио паре, као што у редовним околностима раде пензиони фондови? Јесу ли пензионери криви што је наша држава систематски опљачкана, па им сад треба одузети и ово за шта су целог живота одвајали? RYLAH and Иван Недић је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 А шта би у пензионом систему био производ туђег рада ако сам ја цео живот уплаћивао у пензиони фонд, који је касније улагао и плодио паре, као што у редовним околностима раде пензиони фондови? Јесу ли пензионери криви што је наша држава систематски опљачкана, па им сад треба одузети и ово за шта су целог живота одвајали? Проблем је у самом концепту "обавезног пензионог фонда", али то да оставимо за касније. У нашем конкретном случају - као што кажеш - фонд је опљачкан. Пара које су људи "издвајали" (тј. одузимане су им силом) више нема. Значи они су "изгубили" паре, већ су им "одузете". И шта сад? Сада се сматра да они имају права да од мене и тебе узимају да би себи надокнадили штету. Чекај, па ако мене неко опљачка имам ли ја права да одем код комшије преко пута и себи "надокнадим штету"? Значи, не може тако. Ако су паре опљачкане, они онда могу да траже ко је крив, па да виде да ли може да им се надокнади. Немају права да силом отимају од мене и тебе који ту нисмо ништа криви. Шта мене брига што су они "целог живота одвајали", то је њихов проблем. Што их нису боље чували. Мени је неко скоро обио кола и украо GPS и мобилни. Никад их нисам добио назад, нити ми је ико надокнадио штету. Сад сам научио лекцију па више ништа не остављам у колима и пазим где се паркирам. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Проблем је у самом концепту "обавезног пензионог фонда", али то да оставимо за касније. У нашем конкретном случају - као што кажеш - фонд је опљачкан. Пара које су људи "издвајали" (тј. одузимане су им силом) више нема. Значи они су "изгубили" паре, већ су им "одузете". И шта сад? Сада се сматра да они имају права да од мене и тебе узимају да би себи надокнадили штету. Чекај, па ако мене неко опљачка имам ли ја права да одем код комшије преко пута и себи "надокнадим штету"? Значи, не може тако. Ако су паре опљачкане, они онда могу да траже ко је крив, па да виде да ли може да им се надокнади. Немају права да силом отимају од мене и тебе који ту нисмо ништа криви. Шта мене брига што су они "целог живота одвајали", то је њихов проблем. Што их нису боље чували. Мени је неко скоро обио кола и украо GPS и мобилни. Никад их нисам добио назад, нити ми је ико надокнадио штету. Сад сам научио лекцију па више ништа не остављам у колима и пазим где се паркирам. Видиш, проблем је у томе што је држава гарантовала за свој пензиони фонд. И због тога што је гарантовала, као што је гарантовала за девизну штедњу, као што је гарантовала за многе ствари, сада је одговорна. Јер, да није било тих гаранција, не би могло да буде ни простора за обавезност пензионог фонда, а то онда значи да би људи улагали паре тамо где хоће. Теби не морам да објашњавам шта значи гаранција државе, или меница, или банкарска гаранција. Укратко, није држава добра нити тако нешто, него даје неку мизерију пензионерима да је не би тужили и добили оно што су стварно улагали. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Видиш, проблем је у томе што је држава гарантовала за свој пензиони фонд. И због тога што је гарантовала, као што је гарантовала за девизну штедњу, као што је гарантовала за многе ствари, сада је одговорна. Јер, да није било тих гаранција, не би могло да буде ни простора за обавезност пензионог фонда, а то онда значи да би људи улагали паре тамо где хоће. Теби не морам да објашњавам шта значи гаранција државе, или меница, или банкарска гаранција. Укратко, није држава добра нити тако нешто, него даје неку мизерију пензионерима да је не би тужили и добили оно што су стварно улагали. Па шта ме брига што је "држава" гарантовала? Ко нешто "гарантује" па не може да испуни иде у банкрот, пропада и затвара фирму. То је поштено. Ту је проблем што држава своје "гаранције" испуњава тако што пошаље пандуре да грађанима покраду паре. То не може ни једна фирма, нити приватно лице. Само разбојници. Иван Недић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Шта мене брига што су они "целог живота одвајали", то је њихов проблем. Што их нису боље чували. A tvoje konkretno rešenje je šta? Da se ukine potpuno isplata penzija? https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 А што би ја тражио решење за то? Мој посао у животу је да водим рачуна о својим родитељима и најближима. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Баш сам неваспитан данас... Па пре свега мора да се призна оно што је очиглено - да је пензиони фонд пропао. Пара нема. Па онда одатле да видимо шта може да се уради. Има људи који имају од чега да живе, има пуно који могу да раде нешто, да се прво смањи број "зависника" од државе. Онда да се види колико пара се заиста има, па да се на основу тога подели онима који баш немају и не могу. Истовремено, изменити закон тако да учешће буде добровољно, тј. омогућити млађим људима да не морају да учествују у том фонду, већ да преузму одговорност за себе. Па тако некако да се то постепено реформише и стави на здраве ноге. Овако не ваља. Само сви заједно пропадамо. Иван Недић and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Па пре свега мора да се призна оно што је очиглено - да је пензиони фонд пропао. Пара нема. Па онда одатле да видимо шта може да се уради. Има људи који имају од чега да живе, има пуно који могу да раде нешто, да се прво смањи број "зависника" од државе. Онда да се види колико пара се заиста има, па да се на основу тога подели онима који баш немају и не могу. Истовремено, изменити закон тако да учешће буде добровољно, тј. омогућити млађим људима да не морају да учествују у том фонду, већ да преузму одговорност за себе. Па тако некако да се то постепено реформише и стави на здраве ноге. Овако не ваља. Само сви заједно пропадамо. Slažem se Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Па пре свега мора да се призна оно што је очиглено - да је пензиони фонд пропао. Пара нема. Па онда одатле да видимо шта може да се уради. Има људи који имају од чега да живе, има пуно који могу да раде нешто, да се прво смањи број "зависника" од државе. Онда да се види колико пара се заиста има, па да се на основу тога подели онима који баш немају и не могу. Nema sanse to, pevise ljudi je previse godina radilo da bi sada prihvatilo makar realnu cinjenicu da neko nema para da im da u starosti. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Зато треба држава да банкротира и онда их нико ништа не пита. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Па шта ме брига што је "држава" гарантовала? Ко нешто "гарантује" па не може да испуни иде у банкрот, пропада и затвара фирму. То је поштено. Ту је проблем што држава своје "гаранције" испуњава тако што пошаље пандуре да грађанима покраду паре. То не може ни једна фирма, нити приватно лице. Само разбојници. Па држава за сада успева да сервисира оно за шта је гарантовала. Да се нису опљачкали пензиони фондови, стамбени фондови, фондови солидарности, да нису дошли ови губари деведесетих и ове куге после октобарских промена, не верујем да бисмо имали ове и овакве проблеме. А да разграничимо нешто - није "држава" нешто апстрактно. То је скуп свих људи који на једном простору живе, скуп њихових заједничких интереса, нешто као консензус. Тако да су у овој пљачки сви учествовали, заједно са тим људима који овде живе. Свима је било лепо да не плаћају комуналије, да откупљују станове за педесет марака кад их поједе хиперинфлација, да не враћају кредите него да чекају да их поједе хиперинфлација, и тако даље. А све је то празнило фондове и уништавало јавна предузећа у којима је власничке уделе имао и пензиони фонд. Тако да не можемо неког апстрактног да кривимо, нити да кажемо да је сада неправедно то што сви који раде плаћају тај пензиони фонд. Много људи живи у становима које су добили захваљујући пљачкама тог и стамбеног фонда, многи нису платили комуналије и тако су оштетили пензиони фонд, и тако даље. Свака част теби на твојој предузимљивости, али многи од оних који су деценијама одвајали тамо где су морали, јер нису имали избора, и којима је општим консензусом друштва улагање у пензиони фонд било гарантовано сада с правом траже оно што су зарадили. И опет је друштво (или држава, како ти воља) криво, јер су успоставили такав систем. Свака се грешка плаћа. Ми смо их правили много у прошлом веку, посебно у другој половини прошлог века. Тако сада плаћамо мање да се пензионери не би скупили као ратни ветерани, па да платимо онолико колико им је стварно ово друштво покрало. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Па не слажем се. Држава није "нешто апстрактно", нити је то "скуп свих људи који негде живе и њихових интереса" (што је опет апстрактно). Држава су конкретни људи са именом и презименом и институције са познатом адресом. Нисмо "ми" одговорни за те грешке. Ти и ја сасвим сигурно нисмо, па не знам што би онда ми за то плаћали? Да систем није био такав све што си навео не би уопште било могуће. Приватник никоме не би продавао стан испод цене, нити би дозвољавао да му се не плати услуга, нити би издавао кредите без покрића, нити би дозволио да му пропадну све инвестиције... Све је то било могуће управо због система о коме говоримо. Добра вест је да може да се направи систем у коме свега тога не би било, у коме влада лична одговорност. Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Па не слажем се. Држава није "нешто апстрактно", нити је то "скуп свих људи који негде живе и њихових интереса" (што је опет апстрактно). Држава су конкретни људи са именом и презименом и институције са познатом адресом. Нисмо "ми" одговорни за те грешке. Ти и ја сасвим сигурно нисмо, па не знам што би онда ми за то плаћали Да систем није био такав све што си навео не би уопште било могуће. Приватник никоме не би продавао стан испод цене, нити би дозвољавао да му се не плати услуга, нити би издавао кредите без покрића, нити би дозволио да му пропадну све инвестиције... Све је то било могуће управо због система о коме говоримо. Добра вест је да може да се направи систем у коме свега тога не би било, у коме влада лична одговорност. Конкретни људи са именом, презименом и адресом обављају одређене јавне функције на које смо их ти и ја изабрали, чак и ако нисмо гласали, или ако смо гласали против њих. Дакле, држава је нешто у чему сви учествују. Држава је и мој комшија који ради у општини, јер ради државне послове, само на нижем нивоу. Држава сам и ја који уплаћујем порез из ког се сви ти државни послови финансирају. Део државе су и невладине организације, јер раде у оквирима задатог система, чак и када раде против тог система. Дакле, држава није апстракција, него да не улазимо сада толико дубоко у све то. Мада бисмо и могли, наша тема, боли нас уво, нама лепо У праву си то за систем, и сам стално критикујем тај систем. Али систем ЈЕСТЕ био такав. А људи су углавном добровољно учествовали у том систему, и прихватали све вредности тог система, какве год оне биле. А ми смо њихови наследници. Како физички као њихови потомци, тако и правно, као правни следбеници. Тако да смо наследили оно што нам доноси корист, али и све оно што је лоше рађено. У нормалним државама, обично корист претеже над лошим стварима, па се овакве дискусије воде на нивоу академских расправа. Али у овој држави где никад није досадно, на жалост није тако. Али то не оправдава било кога, јер се правила игре знају. Дакле, ако си опљачкао цркве, земљопоседнике, фабриканте, па од тих пара направио комбинате, фабрике, на тој земљи настанио људе, поделио ту земљу људима, при чему су многи од новостворених власничких односа и даље на снази, жао ми је, има да платиш. Исто тако, ако данас живиш у стану који си купио за сто марака и тиме директно украо тридесетак хиљада марака из пензионог фонда, или ако живиш у кући која је саграђена од кредита при чијем си враћању заврнуо државу за десетак хиљада марака, чиме си украо паре из банке у којој је удела имао и пензиони фонд, онда немаш права да се буниш. Не кажем за тебе директно и за твоје претке, нити могу да знам, али ако погледаш на нивоу целог друштва, људи могу само да буду срећни што су пензионери данас задовољни мрвицама. Готово да нема човека који није украо шрафцигер, рис папира, кутију дискова, или штагод да је могао са радног места, такве су се ствари тада чак сматрале потпуно опуштеним, људи то нису ни перципирали као крађу. А све то стигне на наплату. Е, сад, што је стигло на наплату кад смо ми стасали... Таква тура била, увек се на неком заломи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Свакако је супер тема и наставићемо да филозофирамо о томе. Има пуно шта да се каже. За сад само кратко да прокоментаришем - значи, имали смо лоповски систем у коме су сви крали од свих и решење је да наставимо исти такав лоповски систем? Крали су о фирми, од фондова, од свега и свачега, а сада - пошто су све покрали и нема више - треба да краду од нас који смо "стасали" за то... А како би било да престану да краду? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Mi nismo drzava samo zato sto placamo porez, odakle ti da smo "mi drzava"? Postojim Ja, a onda je tu pored mene negde i drzava, nikakve veze nemamo sem sto mi se (nasilno) otima novac. A sto se pre mnogo kralo, i to na sve strane, to pokazuje koliko je sistem (etatisticki, drzavna preduzeca, masivni porezi, "jake institucije" itd.) naopak, jer kao sto rece onaj lik iz Gogoljevog romana: "drzava je krava muzara" i nikog u principu nije briga jer je to prosto drzava i to tu tako funkcionise kao što se i pokazalo mnogo puta na mnogo mesta. Privatna privredna "praksa" je vec druga priča, kao što svi ovde vrlo dobro znamo... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука