Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 - Симбол светогорске пустиње представља Каруља, То је стеновит и стрм обронак где на литици, као птичја гнезда висе пустињачке испоснице. Из неких од њих и данас се могу видети кошаре које су преко чекрка (каруља – чекрк) и канапа спуштене до мора. У њима се налазе монашке рукотворине за путнике пролазећих бродића који заузврат у кошару стављају нешто од хране или новац.- На Каруљи има десетак станишта, углавном комбинација дозиданог дела уз неку пећину, мада је често и читава келија једна пећина. У две оавкве келије живе Срби – отац Стефан и отац Симеон.- Одмах у наставку Каруље је Катунакија која има нешто више станишта, међу којима је најпознатија кућа Данијела, иконописца и потврдњи многих познавалаца свтогорских прилика, најбољих појаца. У непосредној близини је кућа чувеног сребрара, оца Томе, као и кућа оца Герасима, великог духовника и писца схимни. Келије на Катунакији најчешће служе као последње одмориште за оне који желе да се попну на врх Атоса, а оне су уједно и прво прихватилиште уморноме путнику који силази са Атоса. školarac, w.a.mozart and Александрида је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Па овом је добила назив ,,Каруља''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Лествице до Каруље. školarac је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Спуштање у унутрашњу пустињу Каруље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Ово је баш, баш стари чланак. Отац Стефан је одавно упокојен, а Симеон је још увек тамо, али све чешће долази у манастир Хиландар. Одавно нема кошара, јер се тамошњи малобројни келијоти не баве рукодељем. Данас их има само 4-5 становника. На жалост, то је углавном заједница којом се светогорци данас не хвале као раније. Јер, осим Симеона, сви су скоро "зилоти" и не признају ни једног епископа, него су "сами за себе хришћани". Такође, данас на Светој Гори готово да и нема стариј келија, пештера и колиба. Углавном су све зидане куће, а неке имају и базене и сетелитске антене. Лично сам видео. Иначе, леп природни предео. Ништа више. Пустиња је прешла на друга нека места. Снага Свете Горе данас су њени манастири. Justin Waters, Александрида, μαρὰν ἀθά and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Поглед на Црвену пећину, Каруља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Такође, данас на Светој Гори готово да и нема стариј келија, пештера и колиба. Углавном су све зидане куће, а неке имају и базене и сетелитске антене. Лично сам видео. Нажалост...Мене су ове фотографије одушевиле, и имао сам јако велику жељу да одем тамо... Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Улаз у Црвену пећину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 @@Ред Змаја, Фотографије су одличне. Можда једног дана и одеш, није тако тешко данас отићи тамо. Ред Змаја је реаговао/ла на ово 1 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Такође, данас на Светој Гори готово да и нема стариј келија, пештера и колиба. Углавном су све зидане куће, а неке имају и базене и сетелитске антене. Лично сам видео. jel mozes da pstavis slike bazena i satelitskih antena koje si video ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 @@Ред Змаја, Фотографије су одличне. Можда једног дана и одеш, није тако тешко данас отићи тамо. Благодарим. Ако Бог да, данас је мени тешко да одем до Београда а камоли до Атоса... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Знам многе људе који су били тамо и никад нико није споменуо базен и сателитске антене.Не кажем да то што ти кажеш није истина али просто ми звучи невероватно да монаси на Светој Гори пију пиће док се лежерно сунчају на душеку у базену. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Отац Милан, домаћин Црвене пећине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Црвена пећина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 el mozes da pstavis slike bazena i satelitskih antena koje si video ? На жалост, моје очи немају способност прављења фотографија, а нисам сликао апаратом, јер га нисам имао. Међутим, има на интернету слика, па ћу наћи. Знам многе људе који су били тамо и никад нико није споменуо базен и сателитске антене.Не кажем да то што ти кажеш није истина али просто ми звучи невероватно да монаси на Светој Гори пију пиће док се лежерно сунчају на душеку у базену. И ја сам се зачудио. Нисам их видео да леже на душецима и пију пиће, али има малих базена, а сателитске има на свакој другог кући. Ето, кад нађем слике, поставићу. Ако не нађем, сликаћу следећи пут, идем често тамо. Не желим да критикујем тамошње монахе по келијама, али то су углавном зилоти и нису у Цркви. Кажем, снага и духовност Свете Горе су њену манастири и монаштво у њима. ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука