Jump to content

Kralj ne moze uci

Препоручена порука

Али имају документ који игра ту улогу? Или не?

Једино Магна Карту, али то је више фолклор, јер првобитна намена Магна Карте је била само да гарантује права властели, раја се за своја права изборила кроз пар побуна, па су им гарантовали права да не би прошли ко Француска.

Они имају комон ло систем, и то им у суштини гарантује фундаментална права, тај достигнути степен права.

Али класичан писани устав немају, и никада га нису ни имали.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Специфичности историјског развоја једног правног система. Обзиром на то колико је та федерација била лабава у почетку, и колико су надлежности централне владе пузећи повећаване, јер су наилазиле и наилазе и даље на огромне отпоре, и овај ниво интеграције је веома велики успех.

То није успех него пораз. :)

А није ни ту све текло ко по лоју, па су, зарад стварања јаке државе каква су данас, имали и грађански рат.

Имаш Американце који Линколна не варе баш превише:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То није успех него пораз. :)

Имаш Американце који Линколна не варе баш превише:

Свако има право на своје гледиште, наравно, али тешко да би успели да остваре и најмањи део од свега што су остварили да су остали она разлабављена скупина међусобно посвађаних државица са пуним надлежностима. Па знаш и сам да је прави економски полет у САД почео тек са завршетком Грађанског рата, ма колико тај полет имао и много негативних страна (не морамо баш и у то сада да улазимо).

Ово за Линколна не могу сада да гледам, али хоћу обавезно, много су мени интересантна нека американска схватања. Имају и доста добрих стручњака у области друштвених наука, умеју да мисле, доста има од њих да се научи. И од Британаца исто.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

То је једна од основних разлика у нашим ставовима - не мислим уопште да би било "тешко" да остваре ово што су остварили, верујем да би остварили и више. Њихов економски успех и јесте заснован на децентрализацији и индивидуалним слободама.

Оно што свакако не би остварили је да постану империја која води бесмислене ратове по целом свету, а нешто ми се не чини да би то била лоша ствар. Линколн је у ствари родоначелник империјализма.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нико није остварио економски напредак док прво није хармонизовао, хомогенизовао, и оснажио државу, то јест, оснажио владавину права коју може гарантовати једино јака држава. А то колики су порези, да ли ће неко да предаје десет папира или један папир, јесу компаративне предности једног система у односу на други, али суштински напредак долази тек са владавином права, који гарантује једино јака држава.

А шта подразумевам под "јаком" државом верујем да већ и врапци који су гвирнули на овај форум знају :)

Подели на овим сајтовима

Нико није остварио економски напредак док прво није хармонизовао, хомогенизовао, и оснажио државу, то јест, оснажио владавину права коју може гарантовати једино јака држава. А то колики су порези, да ли ће неко да предаје десет папира или један папир, јесу компаративне предности једног система у односу на други, али суштински напредак долази тек са владавином права, који гарантује једино јака држава.

А шта подразумевам под "јаком" државом верујем да већ и врапци који су гвирнули на овај форум знају :)

Јака не значи и централизована.

Подели на овим сајтовима

to mi deluje kao paradoks: ,,vlast treba silom svoje vlasti da ograniči sopstvenu vlast"

to je jedino moguće ako je vlast distribuirana

Прво мора да се направи Устав који штити грађане од државне силе, јер држава је највећа опасност за индивидуалну слободу. Не друге државе, него управо држава у којој живиш. Онда се власт подели на институције које се међусобно контролишу: http://en.wikipedia.org/wiki/Separation_of_powers

Наравно, то није савршено решење (као што нажалост можемо да видимо), али је најбоље што смо успели да направимо до сада.

У вези почетне теме, погледајте обавезно овај видео - илустрација како грађанин брани своја права од неуставног поступка полиције:

http://www.liveleak.com/view?i=74b_1368436715

Можемо, и треба, да мрзимо амерички империјализам, али ово би ретко где у свету било могуће - није им одговорио ни на једно једино питање и морали су да га пусте.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Јака не значи и централизована.

Не значи, нисам то ни рекао. Али степен централизације је потребан у одређеним областима законодавне сфере, уставној и судској пракси, и на још пар места, да би се прокламована права могла заиста и гарантовати и закони спроводити.

Централизација на крају увек зависи од историјског развоја и схватања на одређеном поднебљу, и свако је прилагођава према својим потребама и схватањима.

Подели на овим сајтовима

Не значи, нисам то ни рекао. Али степен централизације је потребан у одређеним областима законодавне сфере, уставној и судској пракси, и на још пар места, да би се прокламована права могла заиста и гарантовати и закони спроводити.

Наравно, у томе се мислим сви слажемо. Не слажемо се просто око тога шта власт може да забрани појединцу, било да је централна, оваква или онаква.

Подели на овим сајтовима

Наравно, то није савршено решење (као што нажалост можемо да видимо), али је најбоље што смо успели да направимо до сада.

to je i moja poenta, jer na kraju, sve to zavisi od čoveka do čoveka, od njegove etike i morala, od onoga što je poneo iz porodice, od mentaliteta

zato se valjda i razdeljuje vlast (npr. demokratija), kako bi se neželjeni ispadi lakše iskontrolisali

zato mi ona priča sa kraljem i deluje kao paradoks

Подели на овим сајтовима

Поента је да нису могли да га присиле на нешто неуставно. Јер Устав САД каже да не могу да те заустављају и легитимишу без разлога.

to samo znači da taj koji organizuje tu policiju i izdaje neređenja, ne poznaje zakon i granice svojih ovlašćenja, a ti policajci verovatno još manje

mislim super je to, ali to je samo jedan mali događaj, za krupne ih niko ništa ne pita (tj. koliko ja znam, pošto ne pratim dešavanja, ti si s tim verovatno bolje upoznat)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...