Jump to content

Poligamija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Meni je bio interesantan koncept 'linijskog braka' iz Heinlein-ovog romana. Na principu poliamorije, u porodicu se periodicno vencavaju novi supruznici kako bi se prosek godina drzao na nekom nivou i u principu moze da traje vekovima. Naizmenicno u brak ulaze i muskarci i zene i svi su jednako odgovorni za podizanje dece i izdrzavanje porodice. Seks je free for all fazon, i na dobrovoljnoj osnovi, ali akcenat je na porodici i emocionalnoj podrsci.

Koncept mi zvuci romanticno pre svega jer imam simpatije ka velikim porodicama, sigurnosti i raznolikosti, ali bez nekih problema koje monogamna porodica vuce. Na primer smrt jednog od roditelja ne mora predstavljati tako razarajuci emocionalni i finansijski udarac za decu, teret podizanja dece i brige o starijim clanovima porodice je ravnomerno rasporedjen, iskustvo se lakse prenosi... Razvod je dozvoljen, ali po Heinlein-u jako redak:

Naravno mislim da je sve to teska fantazija, sa puno razloga zasto ne bi funkcionisalo... ali ko zna sta buducnost nosi :) .

То ти је нешто као свингер брак!

Подели на овим сајтовима

Девичанство Христа ради, нас, како ја схватам апостола Павла, највише приближава Господу. Моногамни брак је благословен и ако се сачува до краја је близак  девичанству. Све остало је удаљавање од Господа. Прељуба у браку води прељуби Господа, а многоженство ка многобоштву. "Колико вам је дато, толико ће се од вас и тражити". Дакле, нама је дато наслеђе девичанства и једнобрачности и то се од нас тражи, они који су имали наслеђе полигамије нису имали ту обавезу већ само да имају једнога и истинитога Господа и тако стварају основу за будуће генерације које ће дочекати и примити Сина Божијег и његово васкрсење. Од њих, и оних који долазе касније и очекују Његов други и славни долазак, очекује се много више, јер нам је много више и дато.

Od nas se traži da ljubimo Gospoda svim svojim bićem,

ako pustimo Gospoda u svoje srce,um,telo, bićemo ispunjeni Njime i tu neće biti mesta za promuskuitet,nastranost i slične izopačenosti.

kad dodje ljubav zakon gubi smisao jer ako ljubiš Gospoda ta ljubav te vodi ispravnim putem (čak i da na trenutak skreneš,ona će te opomenuti i vratiti)

hoću da kažem,da i devičanstvo i monogamija treba iz ljubavi prema Bogu da proistekne, ali iskreno

treba da se trudimo pre svega da steknemo tu ljubav i tada će ostalo sve doći na svoje mesto

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Sada malo smiješno, ali me zanima... Ne vjerujem da sam ispravno protumačila... Kaže: Spolno odnosi u braku su odobreni zbog planiranja potomstva... Sad ako neko ne planira više djece imati, ne bi smio imati odnose sa bračnim drugom? Jeli to ispravno tumačenje? Nekako mi čudno...

Свети Јован Златоусти: „Ако се ти и твоја супруга, по договору, уздржавате, ради молитве и поста, сједините се, потом, поново ради вашега брака. Није вам за то потребно рађање као изговор. Оно није главни разлог брака...“ (О девствености).

Подели на овим сајтовима

Odakle ti ovaj citat? :)

Iz odgovora koji je gore izdvojen kao najbolji... Pa me sad to malo zbuni...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

QQ, каква папазјанија :)

Amerikanac Majkl Devi (49) u braku je s Kamalom (38) 12 godina. Pre šest meseci u njihov dom u Kaliforniji uselila se Majklova devojka Rejčel (27), piše ABC njuz.
- Videla sam kako se Majklovo lice ozari. Srećan je - objasnila je Kamala i dodala da monogamija nije za njih. Trojac zajedno meditira, bavi se jogom i praktikuje tantrički seks. 

- Imali smo mnogo različitih seksualnih partnera tokom zajedničkih godina - objasnio je Majkl. 

Majkl i Kamala imaju sina Devina (6). Ovakve zajednice su sve češće u SAD. Stručnjaci kažu da su ovakve zajednice sve češće u SAD. Ma kako to delovalo, poliamorija se zasniva na ljubavi i predanosti, ali više partnera. 

Kamala tvrdi da nije prihvatila Rejčel iz straha da ne izgubi Majkla, nego da bi ispunila svoj život. 

Rejčel ima dečka Mikija, koji živi na Floridi, devojku Taliju i ljubavnika Džejmsa, koji ima vezu i s Kamalom. Kamala još ima i devojku Roksan,u s kojom je u vezi već dve godine. 

Preko leta je imala aferu s Majklovim kolegom Džejsonom. Neko vreme su čak živeli sa još jednim parom. 

- Monogamija je predivan dogovor između dvoje ljudi koji se vole i nemaju potrebu za drugim ljudima, ali ljudi se danas toga drže samo zato što misle da moraju - rekla je Kamala, a Majkl se nada da će jednoga dana otvoriti poliamorijski hotel. 

Termin poliamorija nastao je od grčke reči "poli"- više i latinske reči "amor" - ljubav, a znači otvorena veza. Dakle, ako živite u poliamoričnoj vezi, onda ne morate da se odlučite za jednu ljubav. 

Novi trend omogućava da učesnici ne moraju da se odluče između dve, tri ili više ljubavi. Novi trend omogućava održavanje više veza. Cinici bi rekli da je reč o ljudima koji sa dopuštenjem varaju svoje partnere. A vi? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...