Jump to content

Стид и бестидност или како смо стигли докле јесмо

Препоручена порука

50of40.jpg

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Да се вратимо на моје питање с почетка:

...Зашто је толико пажње посвећено жени на овај начин? Да ли су жене тако проблематичан род? Зашто је то тако?

Интересантна питања. :) Мислим да су кроз целу историју толико присутна мишљења како људске мане лошије стоје женама јер су мушкарци релативно до скоро имали малтене искључиву привилегију да се њихово мишљење чује. Много је више мушких мислилаца чија је реч могла да се чује него женских... 

Друго је питање зашто се толико мушкарцима чинило и чини да тзв. бестидност горе стоји женама него нама. Баналан и омиљен пример - пијана жена ми се чини ружнијим призором него пијан мушкарац (што је такође ружно, само мање). Велика већина мушкараца са којима сам се дотицао те теме мисли слично (чак не знам ни за једног који мисли другачије), а са друге стране већини девојака је подједнако ружан призор и пијана жена и пијан мушкарац (мада овде има више изузетака). Зашто је то тако не знам, мислим да је са мном лично ствар у томе јер волим да идеализовано посматрам девојке, некако ми то више прија, иако знам да та прича не стоји. :)

А уопштено говорећи, невезано за пример, тешко да има јединствен одговор одакле ти двоструки аршини, можда механизам одбране моћи коју су мушкарци имали кроз највећи део историје (треба нам дозволити више женама систем), можда је то манифестација неке несигурности мушкарца у себе (о томе је једном Ивица дао добар пост, у вези са неједнаким третирањем промискуитета), можда потреба да се жена уздигне на неки виши ниво, можда нека еволутивна условљеност, можда су жене стварно "предодређене" некако да буду финије... Тешко да ћемо сазнати. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Žena brigom o sebi i svom telu omogućava da se taj život razvije. Ne dovodim u pitanje ko ga je dao životm detetu.

Volela bih da nastavimo diskusiju o temi u naslovu.

На тему се и разговарамо. Ето, то је та улога, велика сила женствености - брига и присуство. У бризи се фокусира на породицу, даје другима да расту. Паралелно са тим њена способност је да буде присутна у тренутку, јер је у стању да храни. То присуство такође пружа могућност да живи и буде у својим осећањима. Емоције нежности су без флитера, оне су непосредне, директне и обухватају читав регистар. Отуда женственост као велико задовољство и огромна рањивост. Отуда жена из нежности бира цветање љубоморе, осећај да није цењена, и тако из страха од усамљености заснива негативна осећања, жели да се ослободи одговорности, и док гази преко своје природе и традиције, гази превише исфрустрираним корацима, чини се као да тера мајку из себе, односећи себе на тржиште понуде и тражње. Стигли смо до тога да не желе да рађају децу.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Hvala Nicph na objašnjenju.

Volela bih da razmišljamo o svim ženama, ne samo o majkama. Nemaju sve žene tu privilegiju da budu majke i supruge.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Molim lepo, sve uopštene priče o ženskom moralu mogu lako da skrenu u mizoginiju, iako autoru priče to uopšte nije motiv...

Pustite ustaljene obrasce ponašanja, i šta se sad vama sviđa u ponašanju muškarca i žena.

Svako se ponaša onako kako hoće i kako misli da treba.  I svako bi trebalo da se trudi da bude bolja osoba, bez obzira da l' žensko, da l' je muško. Al' i to radi samo ako 'oće.

Razlike između muškaraca i žena postoje i u glavi, to niko ne spori.

No, neke žene su ženstvene na svoj način, kao što su i neki muškarci muževni na svoj način. I ne treba ih gnjaviti da budu socijalno prihvatljivo ženstvene-muževni.

U tome je i lepota sveta :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Hvala Nicph na objašnjenju.

Volela bih da razmišljamo o svim ženama, ne samo o majkama. Nemaju sve žene tu privilegiju da budu majke i supruge.

.smesko. Па тако реците. Где је феминизам пре деловао да елиминише дискриминацију жена, од 2000 се води борба фаворизовања, сада елитне фиминисткиње фаворизују жене, нпр да буду директори, професори,.. само не видим да се хватају за 50 кг цемента.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Jedan moj profesor na faksu nam je pričao kako se u, ako se dobro sećam, starogrčkoj kulturi žena posmatrala kao nešto veoma tajanstveno, neshvatljivo i suštinski nerazumljivo. A onda je dodao da se ni do danas ništa nije promenilo :D

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Molim lepo, sve uopštene priče o ženskom moralu mogu lako da skrenu u mizoginiju, iako autoru priče to uopšte nije motiv...

Pustite ustaljene obrasce ponašanja, i šta se sad vama sviđa u ponašanju muškarca i žena.

Svako se ponaša onako kako hoće i kako misli da treba.  I svako bi trebalo da se trudi da bude bolja osoba, bez obzira da l' žensko, da l' je muško. Al' i to radi samo ako 'oće.

Razlike između muškaraca i žena postoje i u glavi, to niko ne spori.

No, neke žene su ženstvene na svoj način, kao što su i neki muškarci muževni na svoj način. I ne treba ih gnjaviti da budu socijalno prihvatljivo ženstvene-muževni.

U tome je i lepota sveta :)

Hvala Danka, lepo si primetila i objasnila.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

.smesko. Па тако реците. Где је феминизам пре деловао да елиминише дискриминацију жена, од 2000 се води борба фаворизовања, сада елитне фиминисткиње фаворизују жене, нпр да буду директори, професори,.. само не видим да се хватају за 50 кг цемента.

Ne mislim na feminizam. Ne mislim ni na besmisleni karijerizam. Mislim, kao što sam napisala.

Подели на овим сајтовима

Jedan moj profesor na faksu nam je pričao kako se u, ako se dobro sećam, starogrčkoj kulturi žena posmatrala kao nešto veoma tajanstveno, neshvatljivo i suštinski nerazumljivo. A onda je dodao da se ni do danas ništa nije promenilo :D

.smesko. Код мене сте створили утисак да се тај ваш професор напоклањао цвећа женама за осми март, а да ништа не забрља. Комунистичка мантра.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Ili ovako ukratko. Proslost je bila era muskaraca, i muskarci su donosili sve moralne norme. 

Jos uvijek nije, ali polako se to izravnava. Sta ce buducnost donijeti, kod dozivi vidjece. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

да, тако би требало да буде.....али....и ја сам жена, али морам да кажем неке ствари које стоје....

саме жене су лично допринеле да се формира такав став....девојчице још у основној школи почињу да носе веома деколтиране блузе, мајице, спуштене панталоне да им се виде гла лешђа и стомаци.....а онда то иде даље....уграђују силиконе где год је то могуће...саме од себе праве сексуални објекат.....тиме чине све да их мушкарци тако и доживљавају....обраћају пажњу на те истакнуте делове тела које им девојке нуде....не призивају их оне својом љупкошћу, нежношћу, фином женственошћу, памећу...

већ као девојчице су веома грубе и агресивне, катастрофално се изражавају..по аутобусима вичу, галаме, седе у крилима својих момака или другова...итд....

требало би мало размишљати и у том правцу....

.smesko. Тачно тако JESSY. Па каква им је то мантра? као жене су тајанствене, а већ у основној школи почињу да се откривају. Ајде нек' праве неку другу тајанственост. Овај Ваш одговор заслужује да је најбољи, свеобухватан је - молим да се постави у врх. Лепо је када никога не кривамо, већ преузимамо одговорност за своје поступке.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

да, тако би требало да буде.....али....и ја сам жена, али морам да кажем неке ствари које стоје....

саме жене су лично допринеле да се формира такав став....девојчице још у основној школи почињу да носе веома деколтиране блузе, мајице, спуштене панталоне да им се виде гла лешђа и стомаци.....а онда то иде даље....уграђују силиконе где год је то могуће...саме од себе праве сексуални објекат.....тиме чине све да их мушкарци тако и доживљавају....обраћају пажњу на те истакнуте делове тела које им девојке нуде....не призивају их оне својом љупкошћу, нежношћу, фином женственошћу, памећу...

већ као девојчице су веома грубе и агресивне, катастрофално се изражавају..по аутобусима вичу, галаме, седе у крилима својих момака или другова...итд....

требало би мало размишљати и у том правцу....

Ovo obrazlozenje nije dobro jer se odnosi na sadasnjost.

Problem o kome se govori u temi je visevekovni pa bi s tom premisli trebalo uci u raspravu... uvek je lako optuziti "danasnju mladez" ali to vas ne cini nista drugacijim od bezbroj generacija pre vas od kojih je svaka u svojoj mladezi videla razvrat, nepostovanje i bunt... Danasnje stanje po tom pitanju nije nista gore od bilo koje druge generacije pre nas...

I da, svakoj generaciji se cinilo da je BAS NJIHOVA mladez najgora do sad ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...