Jump to content

Зашто једни познаше Христа као сина Божијег, а други га не видјеше као таквог?

Препоручена порука

У вези с тим изабрано је да се на данашњи дан чита јеванђеље о Натанаилу, о сумњи овога у Христа док је стајао далеко од Христа. и о његовом обраћању чим је дошао у близину Христову. Да се тиме покаже како потреба Божјег присуства за обраћање маловерних у веру тако и чудотворна моћност тога присуства!

св. владика Николај

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • 7 months later...

...Но да се види оно што се крије у Њему -Христу Исусу- иза телесне завесе, за то треба имати вид духовни, тј. Духа Божјега у срцу своме, Духа који одшкрињава завесу и показује тајне.
Господе, Тајно најслађа, удостој нас посете Духа Твог Светог. Теби слава и хвала вавек. Амин.

свети Николај

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
Подели на овим сајтовима

Najveće slepilo jeste što neki ne vide da je Hristos zaista tu gde se skupiše Imena Njegova radi.

Једно од назива таквог сљепила је Литургиско-евхаристијско сљепило.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

...Но да се види оно што се крије у Њему -Христу Исусу- иза телесне завесе, за то треба имати вид духовни, тј. Духа Божјега у срцу своме, Духа који одшкрињава завесу и показује тајне.
Господе, Тајно најслађа, удостој нас посете Духа Твог Светог. Теби слава и хвала вавек. Амин.

свети Николај

"И кад се наврши осам дана да га обрежу, надјенуше му име Исус, као што је анђео рекао док се још није био ни заметнуо у утроби.

И кад дође вријеме да иду на молитву по закону Мојсијеву, донијеше га у Јерусалим да га метну пред Господа,

(Као што је написано у закону Господњему: да се свако дијете мушко које најприје отвори материцу посвети Господу

И да принесу прилог, као што је речено у закону Господњему, двије грлице, или два голубића.

И гле, бијаше у Јерусалиму човјек по имену Симеун, и тај човјек бјеше праведан и побожан, који чекаше утјехе Израиљеве, и Дух свети бијаше у њему.

И њему бјеше свети Дух казао да неће видјети смрти док не види Христа Господњега.

И каза му Дух те дође у цркву; и кад донесоше родитељи дијете Исуса да сврше за њега закон по обичају,

И он га узе на руке своје, и хвали Бога и рече:

Сад отпушташ с миром слугу својега, Господе, по ријечи својој;

Јер видјеше очи моје спасеније твоје,

Које си уготовио пред лицем свију народа,

Видјело, да обасја незнабошце, и славу народа твојега Израиља."

Подели на овим сајтовима

Духовног сљепила ради.

Ко хоће Његову вољу творити, разумеће је ли ова наука од Бога или ја сам од себе говорим. Јован 7.17

У овој Христовој реченици се крије одговор и разлика измешу слепе вере исправне вере у којој је духовни вид.

Слепа вера

Какву би слободу имао да тражи љубав неко ко је зао, од некога ко је добар?

Покајање није кајање, већ дело којим човек доноси одлуку да више неће чинити зло и да ће се на све начине трудити да се поправи(јер није лако престати чинити зло, ђаво нас увек превари и наведе да га поново учинимо, али нам се труд да будено добри код Бога већ рачуна да смо на стази добра)И будући да у свом срцу човек зна колико је искрен у томе утолико има слободу да прими Божју љубав и опроштење. Друга је ствар што љубав не може да прими онај ко не може да је да. Кроз покајање чинећи добра дела ми се учимо да дајемо љубав стварајучи тако услове да и примимо Божју љубав. Када човек чини добро, његов ум почиње да мисли о добру и како да га учини јер види да због ђавољих наговарања то није увек лако извести. У том довијању како да и поред борбе у својим мислима ипак успе да учини добро долази и до промене ума, долази до преображаја човека и он почиње да осећа Божју љубав. Кроз Преображај човек добија Образ Божји а са њим и слободу да тражи од Бога у својим молитвама шта му треба. Закон атракције(привлачења) говори да се слично са сличним привлачи,тако да молитве оних који немају Образ Божји, нису слични Богу, не долазе пред Бога и он на њих не обраћа пажњу. Божја пажња нам је потребна јер кроз њу добијамо помиловање и Божју Љубав. Јер и ми сами највише љубави дајемо Баш кроз пажњу коју посвећујемо другима). Закон који је Бог отац устројио и којег се Св. Дух стриктно придржава говори да ми својим гресима навлачимо на себе суд који се неповољно одражава на начу судбину кроз разне невоље и болести. Изузети од овог суда могу бити само они који су помиловани од врховног судије. Зато нам је потребна Његова пажња, да би смо били помиловани и да нас не стигне зло које смо заслужили. А да би на наше молитве Бог обратио пажњу морамо бити слични њему, имати његов образ(иначе наше молитве дочекује ђаво и трља руке),дакле неопходан је преображај. А преображаја нема без покајања.

Веру без покајања зову Слепа Вера. Зато што без покајања неће доћи до промене ума и начина на који размишљамо,јер само кроз промену начина мишљења ми можемо спознати Божанску љубав и схватити је, само тако можемо ВИДЕТИ какав је Бог у својој доброти. Кроз покајање ми спознајемо Бога, видимо га својим духовним очима и наша вера више није слепа, Јер каже се негде у в. Писму: Демони верују и стрепе.  Демони верују у Бога али не могу га спознати јер је њихова вера слепа.

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

"А Исус повика и рече: Ко вјерује у мене, не вјерује у мене, него у Онога који ме је послао."

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=43&chap=12

Вјеровати и познати Исуса Христа као сина Божијег, не може се сам од себе.

То је дар с више од Оца Небеског

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Baš čudno da niko nije citirao 1. poslanicu Korinćanima

Zato vam dajem na znanje, da niko ko Duhom Božijim govori ne kaže: Anatema na Isusa! I niko ne može reći: Isus je Gospod, osim Duhom Svetim.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Какви су то људи који у личности Исуса Христа не познају сина Божијег?

Подели на овим сајтовима

Какви су то људи који у личности Исуса Христа не познају сина Божијег?

Pa toga imas dovoljno u Svetom Pismu.

Recimo ima jedna sorta, koja materijalni svet cisti samo spolja a iznutra svoj duh neguje kao najstrasniju paucevinu tame. Takvi ljudi fariseji, knjizevnici prvosvestenici, ne htedose da poznaju Hrista o kome su govorili, jer Hristos je dosao za sve a ne samo za one koji su navodno bili najblizi vlasti, sto zemnoj zemaljskoj sto nebeskoj.

Jeste poznanje Hrista dar Oca Nebeskog i takodje vazi da je poznati Hrista nemoguce bez Svetoga Duha ali se mora napomenuti i znati, da taj dar i priziv dolazi do sviju nas. Za svakog pojedinacno i za svo covecanstvo ujedno. 

Najlakse je Hrista prepoznati a najteze je sebe gresnog i komfornog izgubiti ujedno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...