Jump to content

Vojska Srbije kupuje šest novih aviona "mig 29"

Препоручена порука

Hahaha,blesavi ste...nego oni stari migovi 29 što imamo,jel su u upotrebi i da li su unapređeni?

Јесу. Оно што је "претекло" након бомбардовања је ремонтовано у периоду 2007-2008 година, тако што је ревизија мотора рађена у Русији, док је змај рађен у "Моми" на батајничком аеродрому, тако што су припадници 101. лоавчке ескадриле, са стручним кадром из "Моме" и припомогнути Русима, тај посао радили код нас... И када су авиони склапани, долазио је њихов (руски) фабрички пробни пилот који је авионе пробао према листи и предавао у исправном стању нашој војсци. Нажалост, једна летелица је изгубљена у удесу, када је ппук Раде Ранђеловић, увежбавао програм за аеро митинг, којом приликом је настрадао он и војник на стражи, на месту где је летелица пала, тако да је сада у оперативној употреби један УБ (двосед) и четири једноседа... И то је нажалост то!

D200809120147.jpg

УБ (двосед) и

D200806010334.jpg

"обичан"-једносед :)

Фото: МОРС

Подели на овим сајтовима

Rusi bi vam poklonili celu flotu aviona i ne samo aviona, razvili celu infrastrukturu, podigli na noge da više ne klečite, samo kad bi hteli sa Rusima. Očigledno da neko ne da ili neko neće. Te priče o nekakvoj neutralnosti o nesvrstanima su "neobično romantično".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Кад нема кише добар је...

Putin poslao poklon, MiG-ovi uzleću

IZVOR: TANJUG

Sva tri aviona "mig 29" kao i "migovi 21" od sutra će biti na raspolaganju. Naime, za njih su stigli akumulatori u Beograd, koji su donacija Ruske Federacije.

2230811435402ed8b0b337589295210_640x408.

Foto: Tanjug

"Mi smo raspisali tender, ali predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin lično je insistirao da nam se to donira i to nam je sinoć stiglo u Beograd", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je objasnio, sada je potrebno 36 sati da se sve pripremi i ti avioni će već sutra u ovo vreme biti na raspolaganju. 

"Veoma sam zahvalan predsedniku Putinu na poklonu", rekao je Vučić i dodao da će sada, zahvaljujući ruskoj donaciji, a kad je reč o "policijskom patroliranju", Srbija prvi put nakon dugo vremena imati pun suverenitet na srpskom nebu.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Sva tri aviona "mig 29" kao i "migovi 21" od sutra će biti na raspolaganju

Мигови 21 неће бити на располагању, сем ових неколико који су и до сада били. А и њих неће бити следеће године кад истекну ресурси... А и ова играрија око акумулатора само продужава агонију до затварања циркуса и спуштања завесе на нешто што смо имали, када ни ти Руси ил` Амери нису то имали...

Подели на овим сајтовима

Мигови 21 неће бити на располагању, сем ових неколико који су и до сада били. А и њих неће бити следеће године кад истекну ресурси...

Извини, Ракићу, али ја не разумем ово што си написао?

А и ова играрија око акумулатора само продужава агонију до затварања циркуса и спуштања завесе на нешто што смо имали, када ни ти Руси ил` Амери нису то имали...

Каква играрија?  Зар нису акумулатори стигли за мигове?  Дођу мигови, ставе им се акумулатори, сипа гориво и може да се лети српским небом? Ми лаици смо тако ово схватили.

И о каквој то завеси говориш на нешто што смо имали, а што чак ни Руси ни Амери нису имали?

Морао сам да поставим неколико питања зато што ич' не разумем цео твој пост.  ne_shvata

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Извини, Ракићу, али ја не разумем ово што си написао?

Па не видим да сам био нејасан баш толико да мора додатно појашњење...

Дакле, у циркусу који нам је приредила актуелна власт са неколико пишљивих акумулатора, где су злоупотребили и председника једне друге државе, који као мора лично да потпише донацију акумулатора (кад би се председници и тиме бавили-да није трагично, било би смешно), дакле у том замазивању очију једног дела јавности, никада нису довођењи у питање неколико преосталих примерака МиГ-21 бис и њихови акумулатори, већ само акумулатори за МиГ-29... А конкретан проблем око МиГ-21, што и тих неколико МиГ-21 има ресурс до следеће године... А кад и он истекне, наша ПВО остаје само са та три МиГ-29...

Значи, нисам оспорио нити донацију Председника РФ, нити да је она намењена МиГ-29... Оспорио јесам игранку око свега тога (што иначе кошта 170 000 евра-цена просечног стана неког нашег политичара) и то да су акумулатори намењени за старијег "двадесетдеветкиног" брата...

Каква играрија?

Описао сам играрију у одговору горе... Играрију око мазања очију јавности, јер ова власт, као уосталом мање више и све претходне почев од онога "који лежи под липом", за војску, а нарочито ваздухопловство нису имали слуха... Овог лета су били актуелни акумулатори-па се није летело... Прошлог су недостајали пиропатрони за избацива седишта-па се није летело... Претпрошлог су недостајале гуме за стајни трап-па се није летело... Неколико година уназад није било керозина-па се нијо летело... А за све то време, неуморни точак времена је "цедио" ресурсе свих тих ваздухоплова и сада смо дошли пред крај-нема више... Или ћеш да ремонтујеш, или да купиш ново/половно, или ћеш на крају да ставиш катанац на нешто што се некада звало РВ и ПВО! Шта ту није јасно?

Идемо даље...

Зар нису акумулатори стигли за мигове?

Јесу! За МиГ-29, који нису летели због тако тривијалног разлога као што је недостатак истих...

Дођу мигови, ставе им се акумулатори, сипа гориво и може да се лети српским небом? Ми лаици смо тако ово схватили.

Јесте, али бојим се да ти ову причу схваташ као и друг Бата, тј. актуелни министар одбране, који је више пута током ове "афере" око акумулатора причао како ми сем 29-ки имамо и друге авионе... Па имамо, и они срећом имају акумулаторе, али нису ловци друже министре... А ловци чувају небо, а не Г-4 и Орао... Први служи за обуку, други за подршку снагама КоВ-а...

И о каквој то завеси говориш на нешто што смо имали, а што чак ни Руси ни Амери нису имали?

Завесу на једну поносну причу која ће бојим се имати један тужан, чак трагичан крај... На славна времена, када је мала Краљевина на брдовитом Балкану, указом војводе Радомира Путника, школовањем својих првих шест војних пилота и набавком првих једанаест авиона и два балона (балони још 1909. године, један се звао "Србија" други "Босна и Херцеговина", први аеронаут и наш први командант ваздухопловства Коста Милетић обучен за летење на њима још 1903)... Дакле, већ поменуту завесу на чињеницу да је Краљевина Србија имала војно ваздухопловство званично од 24. децембра 1912. године. Војну авијацију су пре ње имале само Немачка, Енглеска, Француска и Аустро-Угарска... Пета је била Србија... Као што видиш, ни Русије ни Америке нема у том друштву... Завесу на прву пилотску и механичарску школу основану у Пожаревцу ратне 1915. године... На чињеницу да је наш први војни пилот био и први пилот који је настрадао на борбеном задатку... Наредник Михаило Петровић код Скадра 20. марта 1913. године... Па први санитетски лет и превоз рањеника у троуглу Скадар-Рашка-Призрен 1915. године... Па славно учешће Прве и Друге српске ескадриле у пробоју Солунског фронта... Па раст и развој ваздухопловства и ваздухопловне индустрије између два рата. Па херојство ваздухопловаца у Априлском рату, па учешће наших авијатичара у британском Краљевском ваздухопловству и 15. америчкој ваздушној армији у Другом рату... Па Прва и Друга ескадрила НОВЈ... Па рад на изградњи РВ и ПВО након Другог рата... Развој сопствених летелица, заокружен систем школовања свих кадрова потребних за једно ваздухопловство... Од авио-тапетара, па до команданта на стратегијском нивоу употребе авијације... Учешће у ратовима деведесетих и херојска жртва 99-те...

И ако и после свега набројаног неко неспособан нема план, идеју и визију, онда нам прети спуштање завесе и катанац... Е то је та завеса...

И на крају, да не би само наши властодршци били неспособни, има ту одговорности и наших "пријатеља"! са Истока ил` Запада свеједно...И да не буде забуне, исти ти имају исте аршине за сву гологузију на Балкану (одличан пример је војно зракопловство наших сусједа)... Било ју ту свакавих прича и могућности.. И о набавци летелица нових или половних и о изнајмљивању истих... Али нико за Србију није имао слуха... Па кад нам већ тај Запад није био спреман помоћи, на било који начин, сем да дамо паре, које немамо, онда је требало договарати са Русима аранжмане, било какве... Пронаћи неку цену, нпр. за МиГ-29 па купити једну ескадрили, али по цени којој су ти авиони продати Мијанмару, а не Судану ил` Чилеу нпр... Овако, спало је да зависимо од два акумулатора... А сутра ћемо зависити и од неког страног ваздухопловства... Ја типујем на Мађаре и њихове Грипене нпр. Они већ чувају небо над нашом јужном покрајином. А и то има цену... Годишњи аранжман кошта као и две 29-ке за тржиште Мијанмара... Мислите о томе... 

Подели на овим сајтовима

Milane kada bi ti bio na vlasti i imao dovoljno para, koje bi avione kupio i zasto? Nadam se da mi mozes odgovoriti na ovo pitanje.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

@@Милан Ракић,

Хвала на детаљном објашњењу. Сада разумем шта си хтео да кажеш. Слабо сам ти ја упућен у све то и због тога те нисам одмах схватио.

Мађаре и њихове Грипене нпр. Они већ чувају небо над нашом јужном покрајином. А и то има цену... Годишњи аранжман кошта као и две 29-ке за тржиште Мијанмара... Мислите о томе... 

Шта да мислимо... Туга.  7896634

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Milane kada bi ti bio na vlasti i imao dovoljno para, koje bi avione kupio i zasto? Nadam se da mi mozes odgovoriti na ovo pitanje.

:) Кад би баш-баш имао пара, онда Јурофајтер... Са мало мање пара, направио бих сличан аранжман као Мађари и Швеђани са Грипеном, а у ситуацији сличној нашој садашњој, МиГ-29. Шалу на страну, МиГ-29 би био најбоље решење за нас из више разлога, од којих је најбитнији већ обучен кадар који већ неколико деценија познаје ову машину, те нека цена на којој би се, надам се, са Русима могли "наћи"...  

Подели на овим сајтовима

:) Кад би баш-баш имао пара, онда Јурофајтер... Са мало мање пара, направио бих сличан аранжман као Мађари и Швеђани са Грипеном, а у ситуацији сличној нашој садашњој, МиГ-29. Шалу на страну, МиГ-29 би био најбоље решење за нас из више разлога, од којих је најбитнији већ обучен кадар који већ неколико деценија познаје ову машину, те нека цена на којој би се, надам се, са Русима могли "наћи"...  

A zar nebi recimo uzeo Mig 32. Zanima me i koliko bi ih uzeo?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

A zar nebi recimo uzeo Mig 32. Zanima me i koliko bi ih uzeo?

Који ти је то? Ти мене хандриш мало, а? :))) Две ескадриле...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ипак ти мене хандриш, јел` де? :)))

Прво, летелица из Микојан&Гурјевич бироа под тим називом не постоји...

Друго, исти биро колико је мени познато није развијао летелице са вертикалним полетањем. Код Руса су то радили и раде конструктори из бироа "Јаковљев",

Треће, ово на снимку је амерички Ф-35,

Четврто, са оног линка од оне игре или шта је већ, стављена је слика неке летелице која највише личи на МиГ-31. Њему је НАТО дао име "Фоксхаунд", а иначе НАТО под именом "Фокстрот" води једну серију совјетских дизел подморница...

Подели на овим сајтовима

Ипак ти мене хандриш, јел` де? :)))

Прво, летелица из Микојан&Гурјевич бироа под тим називом не постоји...

Друго, исти биро колико је мени познато није развијао летелице са вертикалним полетањем. Код Руса су то радили и раде конструктори из бироа "Јаковљев",

Треће, ово на снимку је амерички Ф-35,

Четврто, са оног линка од оне игре или шта је већ, стављена је слика неке летелице која највише личи на МиГ-31. Њему је НАТО дао име "Фоксхаунд", а иначе НАТО под именом "Фокстрот" води једну серију совјетских дизел подморница...

Ne Milane, samo me je zanimalo sta ti mislis o tome. To sam pronasao pa eto da pitam. Uzput F35 ovo nemoze. A i pisalo je ispod Mig 32.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Uzput F35 ovo nemoze

Може...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...