Jump to content

Zašto imamo papu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ne bih se slozio, jer da je to "hristocentrizam", zasto bi se Protestanti odvojili od vas u 16. veku?

Isto zato što se odvojio i Juda Iskatiotski u vijeku prvome i to ravno pri posljednjoj večeri. Zato! Ko je bio Hristocentričan i tada ostao je pri Hristu kao i sv. Petar i ostali apostoli a ko nije odvojio se kao i Juda. Postavljaš besmislena pitanja i usporedbe, isto bih ja mogao napisati da ne vidim nekakvu vašu "Hristocentričnost" jer se od vas odvojio monah Artemije. Kad bi to bila neka "Hristocentrišnost" kod vas što su se onda odvojili od vas monasi Artemije, Akakkije, crnorječki monasi, novostjeničke monahinje,  MPC, CPC itd. To ti je baš mnogo jak argumenat.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 130
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Isto zato što se odvojio i Juda Iskatiotski u vijeku prvome i to ravno pri posljednjoj večeri. Zato! Ko je bio Hristocentričan i tada ostao je pri Hristu kao i sv. petar i ostali a ko nije odvojio se kao i Juda. Postavljaš besmislena pitanja, isto bih ja mogao napisati da ne vidim nekakvu vašu "Hristocentričnost" jer se od vas odvojio monah Artemije. kad bi to bila neka "Hristocentrišnost" kod vas što su se onda odvojili od vas monasi Artemije, Akakkije, crnorječki monasi, novostjeničke monahinje,  MPC, CPC itd. To ti je baš argumenat.

E, ti sad bas pricas besmislice! POREDIS ARTEMIJA I PROTESTANTE!

Ne moze se s vama govoriti o jednintsvu, sve dok mimo biblisjkog konteksta papu stavljate na vrh!

Подели на овим сајтовима

Ne moze se s vama govoriti o jednintsvu, sve dok mimo biblisjkog konteksta papu stavljate na vrh!

Ako nisi primjetio ova tema nije ekumenistička a ni o jedinstvu već o tome zašto i k čemu je papa u Crkvi i šta znači Petrova služba. Nije tačno da se s nama ne može govoriti o jedinstvu, dokazem tome je na primjer i ova posljednja intronizacija pape Franciska a onaj ko je htio i hoće s nama govoriti o jedinstviu se tamo u Rimu pojavio i bio je tamo. I naravno da se o ničem s nikim ne može govoriti ultimativno, tako bismo i mi mogli reći da dok vi imate nacionalne autokefalne Crkve s vama nema smisla a ni ne vrijedi razgovarati o ničem a kamo li o nekakvom jedinstvu. No, vidiš, a opet se razgovora. Jer tamo si niko pri tim razgovorima nikakve ultimatume ne postavlja kao ovdje, vode se hrišćanski bratski razgovori bez uslovljavanja i ultimatuma nekakvih. Isto kao što pri tim razgovorima vi imate pravo prosađivati svoje prioritete tako naravno da imamo i mi pravo prosađivati svoje prioritete. Svako ih ima nekakve, vi vaše, mi naše, svako svoje nekakve i o svemu se razgovara bez ultimatuma, pritisaka, ucjenjivanja ili uslovljavanja. Samo tako je moguće voditi takve razgovore, nikakvi uslovi, nikakvi ultimatumi, nikakve naredbe a ni moranja, nikako drugačije, samo tako. što se prihvati obostrano dobrovoljno to se prihvati, što ne prihvati to ne prođe  o tom se više ne tazgovara barem dok se ne pronađe neka nova motivacija, odloži se to na neodređeno i gotovo, tačka. Šta bi kako drugačije,nećemo se sad valjda uzajamno bičevat da se natjeramo na nešto?

Подели на овим сајтовима

Pa djelom si u pravu, Artemije je još gori od protestanata jer oni nisu krivi za to što su se tamo rodili u tom luteranstvu i zbog toga kakvi su se rodili a on je svjesno odbacio za njega tu jedinu spasonosnu SPC i osnovao svoju parasinagogu. Tako prije da će i oni takvi kakvi su prije doći do spasenja nego on jer za ono šta jesu i šta nisu ne nose teret lične odgovornosti kao što ga nosi on koji je prije bio episkopom SPC a sad je raskolnikom i rušiteljem, ničiteljem Hristove Crkve Pravoslavne.

Подели на овим сајтовима

Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji. 10 I moje sve je Tvoje, i Tvoje moje; i ja se proslavih u njima. 11 I više nisam na svetu, a oni su na svetu, a ja idem k Tebi. Oče Sveti! Sačuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi. 12 Dok bejah s njima na svetu, ja ih čuvah u ime Tvoje; one koje si mi dao sačuvah, i niko od njih ne pogibe osim Sina pogibli, da se zbude pismo. 13 A sad k Tebi idem, i ovo govorim na svetu, da imaju radost moju ispunjenu u sebi. 14 Ja im dadoh reč Tvoju; i svet omrznu na njih, jer nisu od sveta, kao i ja što nisam od sveta. 15 Ne molim Te da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš oda zla.

16 Od sveta nisu, kao ni ja što nisam od sveta. 17 Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina. 18 Kao što si Ti mene poslao u svet, i ja njih poslah u svet. 19 Ja posvećujem sebe za njih, da i oni budu osvećeni istinom.

20 Ne molim se, pak, samo za njih, nego i za one koji me uzveruju njihove reči radi; 21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.

22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno. 23 Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao

pitanje za rimokatolike gde je se ovde spominje Petar kao neki posebni Apostol? Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji. 10 I moje sve je Tvoje, i Tvoje moje; i ja se proslavih u njima. 11 I više nisam na svetu, a oni su na svetu, a ja idem k Tebi. Oče Sveti! Sačuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi. 12 Dok bejah s njima na svetu, ja ih čuvah u ime Tvoje; one koje si mi dao sačuvah, i niko od njih ne pogibe osim Sina pogibli, da se zbude pismo. 13 A sad k Tebi idem, i ovo govorim na svetu, da imaju radost moju ispunjenu u sebi. 14 Ja im dadoh reč Tvoju; i svet omrznu na njih, jer nisu od sveta, kao i ja što nisam od sveta. 15 Ne molim Te da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš oda zla.

16 Od sveta nisu, kao ni ja što nisam od sveta. 17 Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina. 18 Kao što si Ti mene poslao u svet, i ja njih poslah u svet. 19 Ja posvećujem sebe za njih, da i oni budu osvećeni istinom.

20 Ne molim se, pak, samo za njih, nego i za one koji me uzveruju njihove reči radi; 21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.

22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno. 23 Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao

pitanje za rimokatolike gde je se ovde spominje Petar kao neki posebni Apostol? Just_Cuz_19

Ova tema je otvorena kako bismo mi objasnili vama šta za nas znači Papa i koja je njegova uloga, služba i poslanje u univerzalnoj Katoličkoj Crkvi. ne pada mi na pamert da se s vama tu naganjam oko tumačenja Pisma Svetoga gdje ćete vi iz istih tekstova dedukovat sve suprotno od toga što tvrdimo mi samo da bi nam udarili kontru pa i kad bi to bilo sasvim besmisleno i nasilu izvitopereno, bolje reći sasvim nelogički i neteološki  "silovano" kao u onom tumačenju vladike Nikolaja gdje on jednostavno namjerno ili nenamjerno brka pojam i poslanje jedne od episkopskih službi sa Trećom Osobom Presvete Trojice  pa je u to pri najmanjem vrlo konfuzan a kad bih bio još stroži vrijedilo bi istražiti da se u tom tekstu ne dopušta kakve jeresi izravnavajući i zamjenjujući pojmove episkopat pšto je u ljudskoj nadležnosti s pojmom Treće Božanske Osobe Duhom Svetim što je stvar Božanska a pogotovu u slučaju da to misli ozbiljno i vi svi zajedno s njim onda stvarno nemamo o čemu raspravljat. Ja vidim da je 2+3=5 a nemam potrebu da mi neko objašnjava da je 4 ili 6. Imam preča posla. Što si onda tako ne rastumačite i Evharistiju isto tako metaforički? Ma, ja Isus to nije mislio tako kako je rekao već sasvim nekako drugačije je to mislio jer je rekao nešto što u stvari nije tako ni mislio pa najvjerovatnije da ni on sam na kraju nije znao kako i šta je ustvari to zapravo mislio i šta je s tim što je rekao reći želio, možda je imao slab rječnik ili problem sa izražavanjem, disleksija ili nešto slično,  pa nije umio prema vama adekvatno iskazati usmemo ono što je mislio tačno tako kako je to htio.

Подели на овим сајтовима

Ova tema je otvorena kako bismo mi objasnili vama šta za nas znači Papa i koja je njegova uloga, služba i poslanje u univerzalnoj Katoličkoj Crkvi. ne pada mi na pamert da se s vama tu naganjam oko tumačenja Pisma Svetoga gdje ćete vi iz istih tekstova dedukovat sve suprotno od toga što tvrdimo mi samo da bi nam udarili kontru pa i kad bi to bilo sasvim besmisleno i nasilu izvitopereno, bolje reći sasvim nelogički i neteološki  "silovano" kao u onom tumačenju vladike Nikolaja gdje on jednostavno namjerno ili nenamjerno brka pojam i poslanje jedne od episkopskih službi sa trećomn Osobom presvetoga Trojstva pa je u to pri najmanjem vrlo konfuzan a kad bih bio još stroži vrijedilo bi istražiti da se u tom tekstu ne dopušta kakve jeresi izravnavajući i zamjenjujući pojmove episkopat pšto je u ljudskoj nadležnosti s pojmom Treće Božanske Osobe Duhom Svetim što je stvar Božanska a pogotovu u slučaju da to misli ozbiljno i vi svi zajedno s njim onda stvarno nemamo o čemu raspravljat. ja vidim da je 2+3=5 a nemam potrebu da mi neko objašnjava da je 4 ili 6. Imam preča posla. Što si onda tako ne rastumačite i Evharistiju isto tako metaforički? Ma, ja isus to nije mislio tako kako je rekao već sasvim nekako drugačije je to mislio jer je rekao nešto što u stvari nije tako ni mislio pa najvjerovatnije da ni on sam nije znao kako i šta je ustvari to zapravo mislio i šta je s tim što je rekao reći mislio, možda je imao slab rječnik ili problem sa izražavanjem, disleksija ili nešto slično,  pa nije umio prema vama adekvatno iskazati usmemo ono što je mislio tačno tako kako je to htio.

koprcas se ko riba na suvom il sto bi mi Srbi rekli ko prase pred klanje....... greengrin

Подели на овим сајтовима

SHADOWS OF THE LIGHT

pitanje za rimokatolike gde je se ovde spominje Petar kao neki posebni Apostol?  Just_Cuz_19

Jel ti uopšte čitaš ta svoja pitanja koja postavljaš? Prestani molim te više smarat s tim besmislenim pitanjima a što je još gore na tako besmislena pitanja postavljat još besmislenije smajlike kao što je taj gore. Tako bi ti i ja mogao navesti desetke koji odjeljak Jevanđelja gdje su opisani apostoli grupno, niko kolektivo i pitati te gdje se sad Petar spominje tamo ili vamo ili neki drugi apostol Jakov, Vartolomej itd. naravno da se petrov primat dedukuje iz onih dijelova Jevanđelja u kojima je o tom apostolu Petru riječ, isto kao što se i Evharistija dedukuje iz Posljednje večere ane iz Rodoslova Isus Hrista ili iz scene kad Isus šalje 2000 svija da se podave u moru. sasvim isto kao kad bi pitao: gdje vam je sad ta Evharistija ovdje. Naravno da Petrov primat ne dedukujemo baš iz tih dijelova Jevanđelja u kojima se nikakav takav apostol ni Šimun ani Petar ne spominje već samo iz takvih gdje se takav aposzol spominje isto kao što i Evharistiju dedukujemo tačno iz tih dijelova Jevanđelja gdje se ona spominje a ne iz tih gdje se nikakva ni Evharistija a ni Posljednja večera ne spominje uopšte.

http://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?gid=963&prijevod=sve

Kao što ni atomski fizičari ne dokazuju postojanje atoma eksperimentima sa kunićima i miševima, tako ni teolozi ne razmatraju Evharistiju, Petrovu službu i primat ili pojam obraćenja isključivo na osnovu tih dijelova Jevanđelja u kojim se Evharistija, sveti petar ili obraćenje uopšte ni ne spominju, to bi si mogli uzet i vrtlarski priručnik za sađanje paradajza i iz njega bi to izdedukovali isto tako "autentično, vjerodostojno i kompetentno". Hajde, mladenci, uključite malo logike u razmišljanje, zar je toliko mnogo toga što to od vas tražim?

Подели на овим сајтовима

Matej 23,8. А ви се не зовите Рави; јер је у вас један Рави Христос, а ви сте сви браћа.

Matej 20,25. А Исус дозвавши их рече: Знате да кнезови народни заповедају народу, и поглавари управљају њим.

26. Али међу вама да не буде тако; него који хоће да буде већи међу вама, да вам служи.

Ovi odlomci jasno govore da niko od apostola nije bio veci od drugih, niti imao vlast nad njima.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Zašto imamo papu?

Zato što je Isus tako uspostavio Crkvu od početka da tako bude do kraja svijeta. :)

Ovo je opširno objašnjeno ovdje:

https://www.pouke.org/forum/topic/7712-rimokatoli%C4%8Dko-vi%C4%91enje-papinog-primata-i-njegove-nepogre%C5%A1ivosti/

Treba se malo informirati što piše u Svetom pismu i kako je Crkva fukcionirala od početka...

Подели на овим сајтовима

Zašto imamo papu?

Zato što je Isus tako uspostavio Crkvu od početka da tako bude do kraja svijeta. :)

https://www.pouke.org/forum/topic/7712-rimokatoli%C4%8Dko-vi%C4%91enje-papinog-primata-i-njegove-nepogre%C5%A1ivosti/

Treba se malo informirati što piše u Svetom pismu i kako je Crkva fukcionirala od početka...

oces da kazes da je papa postojao od pocetka?

Подели на овим сајтовима

Zašto imamo papu?

Информиши се ти мало о овоме: 

Јерес римокатолицизма

• Филиокве (исхођење Светог Духа);
  • Папски примат (првенство);
  • Папска непогрешивост;
  • Употреба бесквасног хлеба за Свето причешће;
  • Тачан моменат освећења Светих дарова;
  • Причешћивање верника само хлебом - Телом Христовим;
  • Пургаторијум;
  • Анино безгрешно зачеће Богородице;
  • Целибат свештенства;
  • Невршење миропомазања заједно са крштењем;