Midrash Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Информиши се ти мало о овоме: Јерес римокатолицизма Филиокве (исхођење Светог Духа); Папски примат (првенство); Папска непогрешивост; Употреба бесквасног хлеба за Свето причешће; Тачан моменат освећења Светих дарова; Причешћивање верника само хлебом - Телом Христовим; Пургаторијум; Анино безгрешно зачеће Богородице; Целибат свештенства; Невршење миропомазања заједно са крштењем; Миропомазање као искључива надлежност бискупа; Промена календара; Прослављање Ускрса противно правилима утврђеним на Васељенским Саборима; Крштење кропљењем, а не погруживањем. Pa i ti bi mogao malko da se informišeš pre nego što izbaciš napamet naučene floskule. Filioque danas nije više problem, kao što nije baš ni bio već je politički naduvan.i nikad nije spadao u jeres. Papski primat je u prvoj tradiciji Crkve, - infomiši se bolje - ni to nije jeres. Papska nepogrešivost - problem u dijalogu, ali nije jeres. To je pitanje posmatranja na sabornost na Istoku i Zapadu. Upotreba beskvasnog hleba, takođe u tradiciji, nije jeres. Tačan momenat se zna i u skladu je i sa Istočnim liturgijama. Pričešće vernika samo Hlebom - disciplinsko pitanje, pitanje organizacije - a inače, ja i ne pričešćujem drugačije nego sa Telom I Krvlju Isusovom. Purgatorijum - Mitarstva, samo što je to kod nas ozvaničeno, a u PC se u to veruje čvrsto ali nije ozvaničeno - nema veze sa jeresi.Bezgrešno začeće - uglavnom u PC ne razumeju o čemu se radi - može da bude problem u dijalogu, ali periferni. - Nije jeres. Celibat sveštenika - )) ovo zvati jeresi je pečat na potvrdi da onaj ko to kaže nema pojma ništa o Crkvi.- Disciplinska stvar - u ostalom, i kod vas monasi a i svetovni sveštenici moraju da se pridržavaju istog pravila, osim što kod vas sveštenici prvo moraju da se ožene da bi primili red, ali posle smrti supruge dolazi celibat. Kod nas je to odmah od početka. To se polako menja. Pomazanje i ovo sa Episkopom, pitanje organizacije, Sveta Tajna je ista i ima istu sadržinu. Nema veze sa jeresi. Promena kalendara - pitanje zdrave pameti, nema veze sa teologijom, a još manje je jeres. U ostalom, onda su Grčka pravoslavna Crkva i Rumunska Jeretičke. Pitanje Uskrsa je stvar dogovora o slavljenju. Sadržaj je Isti - nema veze sa jeresi. Krštenje pogruživanjem a ne kropljenjem )) Pa onda je gomila pravoslavnih parohija i episkopija i u Srbiji jeretičkih Dakle, brate dragi, nauči prvo šta je jeres, pa pucaj Svako dobro ti želim! Manolis and Пеђа је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Информиши се ти мало о овоме: Јерес римокатолицизма Филиокве (исхођење Светог Духа); Папски примат (првенство); Папска непогрешивост; Употреба бесквасног хлеба за Свето причешће; Тачан моменат освећења Светих дарова; Причешћивање верника само хлебом - Телом Христовим; Пургаторијум; Анино безгрешно зачеће Богородице; Целибат свештенства; Невршење миропомазања заједно са крштењем; Миропомазање као искључива надлежност бискупа; Промена календара; Прослављање Ускрса противно правилима утврђеним на Васељенским Саборима; Крштење кропљењем, а не погруживањем. Pa i ti bi mogao malko da se informišeš pre nego što izbaciš napamet naučene floskule. Filioque danas nije više problem, kao što nije baš ni bio već je politički naduvan.i nikad nije spadao u jeres. Papski primat je u prvoj tradiciji Crkve, - infomiši se bolje - ni to nije jeres. Papska nepogrešivost - problem u dijalogu, ali nije jeres. To je pitanje posmatranja na sabornost na Istoku i Zapadu. Upotreba beskvasnog hleba, takođe u tradiciji, nije jeres. Tačan momenat se zna i u skladu je i sa Istočnim liturgijama. Pričešće vernika samo Hlebom - disciplinsko pitanje, pitanje organizacije - a inače, ja i ne pričešćujem drugačije nego sa Telom I Krvlju Isusovom. Purgatorijum - Mitarstva, samo što je to kod nas ozvaničeno, a u PC se u to veruje čvrsto ali nije ozvaničeno - nema veze sa jeresi.Bezgrešno začeće - uglavnom u PC ne razumeju o čemu se radi - može da bude problem u dijalogu, ali periferni. - Nije jeres. Celibat sveštenika - )) ovo zvati jeresi je pečat na potvrdi da onaj ko to kaže nema pojma ništa o Crkvi.- Disciplinska stvar - u ostalom, i kod vas monasi a i svetovni sveštenici moraju da se pridržavaju istog pravila, osim što kod vas sveštenici prvo moraju da se ožene da bi primili red, ali posle smrti supruge dolazi celibat. Kod nas je to odmah od početka. To se polako menja. Pomazanje i ovo sa Episkopom, pitanje organizacije, Sveta Tajna je ista i ima istu sadržinu. Nema veze sa jeresi. Promena kalendara - pitanje zdrave pameti, nema veze sa teologijom, a još manje je jeres. U ostalom, onda su Grčka pravoslavna Crkva i Rumunska Jeretičke. Pitanje Uskrsa je stvar dogovora o slavljenju. Sadržaj je Isti - nema veze sa jeresi. Krštenje pogruživanjem a ne kropljenjem )) Pa onda je gomila pravoslavnih parohija i episkopija i u Srbiji jeretičkih Dakle, brate dragi, nauči prvo šta je jeres, pa pucaj Svako dobro ti želim! Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Ne znam odakle se stvori ovaj duplikat...i...kako da se obriše? Uzgred...Obično u listu jeresi stavljaju i da brijemo brade Eto, smanjili smo za jednu Manolis је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Obično u listu jeresi stavljaju i da brijemo brade Eto, smanjili smo za jednu Па то је главна јерес! Како је то заборавио?! цццц... greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Midrash, da li to znaci da Rimokatolicka crkva nema nijedno pogresno ucenje ili praksu? Ako je tako, onda je ona prava crkva a ne pravoslavlje? Jer kako mogu biti dvije ispravne crkve koje nisu u jedinstvu? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Midrash, da li to znaci da Rimokatolicka crkva nema nijedno pogresno ucenje ili praksu? Ako je tako, onda je ona prava crkva a ne pravoslavlje? Jer kako mogu biti dvije ispravne crkve koje nisu u jedinstvu? Nema. Sa druge strane, pitanje Crkve, i naše shvatanje te realnosti je malko komplikovanije od onoga što većina obično shvata kad govori o tome. Mogu da budu, jer je Crkva i zemaljska i nebeska realnost. I pre 1054 smo bili razdvojeni pa smo se spajali. Da li je tada Crkva nestajala pa nastajala? A niko se nikome nije vraćao, nego smo se ponovo susretali. Vekovi politike su nam doneli ovo zlo što imamo još uvek između nas. Jedinstvo ne znači unifomnost, već isto srce, rekao bih. Evo ti na ovom primeru: mi kažemo Sveto Trojstvo, vi Sveta Trojica. Da li je to različito? Jeste, ako se govori o naglasku - a nije jer govori o istome. Da li je naglasak problem, ako je suština ista? Da li smo jedni drugima jeretici ako jedni kažu kruh, a drugi hleb? O tome se radi. Ali, mi prečesto ne razumemo ni jedni druge u okviru svojih zajednica, pa kako onda očekujemo da se međusobno razumemo, kad idemo, opet često, u dijalog na prvom mestu samo razumom, a srcem ni malo. Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Važno je da se vjeruje u Isusa Krista i drži do njegovih sakramenata, a sve ostalo su ljudske gluposti..Da ih nije bilo sada bi bili jedna Crkva kako je i sam Isus želio.. Manolis and draganzzz је реаговао/ла на ово 2 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Nema. Sa druge strane, pitanje Crkve, i naše shvatanje te realnosti je malko komplikovanije od onoga što većina obično shvata kad govori o tome. Mogu da budu, jer je Crkva i zemaljska i nebeska realnost. I pre 1054 smo bili razdvojeni pa smo se spajali. Da li je tada Crkva nestajala pa nastajala? A niko se nikome nije vraćao, nego smo se ponovo susretali. Vekovi politike su nam doneli ovo zlo što imamo još uvek između nas. Jedinstvo ne znači unifomnost, već isto srce, rekao bih. Evo ti na ovom primeru: mi kažemo Sveto Trojstvo, vi Sveta Trojica. Da li je to različito? Jeste, ako se govori o naglasku - a nije jer govori o istome. Da li je naglasak problem, ako je suština ista? Da li smo jedni drugima jeretici ako jedni kažu kruh, a drugi hleb? O tome se radi. Ali, mi prečesto ne razumemo ni jedni druge u okviru svojih zajednica, pa kako onda očekujemo da se međusobno razumemo, kad idemo, opet često, u dijalog na prvom mestu samo razumom, a srcem ni malo. Vode se besmislene iscrpljujuće rasprave o tome da li je tačno reći Sveta Trojica ili pak Sveto Trojstvo. Isto tako bismo mogli i otvoriti raspravu oko toga da li je ispravno reći Sveta Trojica ili Presveta Trojica, respektivno Sveto Trojstvo ili Presveto Trojstvo a ta bi otprilike imal isto toliko smisla i dovela do istih rezultata. kao i sve druge slične takve. Neko od pravoslavaca pri tom neće zaboraviti da kaže kako se u pravoslavlju daje naglasak na osobe i zato su tamo Sveta Trojica u nazivu a s druge strane bi neko od katolika sigurno neće propustiti da napomene kako s kako se s katoličke strane gledišta akcent daje jedinstvu tih osoba u nazivu i zato je to tamo Sveto Trojstvo. Te sve takve rasprave su toliko "duboke" i prinosne koliko i rasprava o tome da li je ispravnije za takvu čašu koja je djelomično puna vodom upotrebiti naziv "polupuna" čaša ili "poluprazna" čaša. Bio bih vrlo rad kad bi pravoslavci prestali generovat mnoštvo takvih sličnih nevjerovatnih rasprava koje nikud ne vide: da li je isto hrišćan i kršćan, krst i križ, episkop i biskup, Sveta Trojica i Sveto Trojstvo, Hristos ili Hrist/Krist itd. itd. To stvarno nikom ne prospijeva a ne daje baš mnogo smisla. Vrijeme je zaista previše dragocjeno a život prekratak da bismo ga marnili na takve stvari. Manolis and Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Ljudi se ionako bave ne bitnim stvarima.. Manolis је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Ljudi se ionako bave ne bitnim stvarima.. Da, u tom si u pravu a ni nemaš pojma koliko, hahahaha. čak je to i naučno utvrđeno, ovo bi te moglo zanimati s obzirom na posao kojim se baviš i fakultet koji asi istudirala, znam da se interesuješ za takve stvari i sve što se tiče ljudi. Stručnjaci sociolibgvisti su provodili nekakva statistička istraživanja da utvrde koliko vremena ljudi provode upotrebljavajući jezik u određenim situacijski predefinovanim aktivnostima: pri učenju, savlađivanju novih vještina, pri poslu, sexu iili bilo kojoj drugoj zamislivoj ljudskoj aktivnosti. Rezultat je bio takav da ovaj Božanski Dar govora LOGOS koji ćovjeka čini Bogopodobnim ljudi u realnom životu upotrebljavaju najviše na tračanje i tračeve. Do vrlo sličnih rezultata je došla i druga grupa sociolingvista koja se ovaj put zamjerila ne na realnu već na virtualnu ljudsku komunikaciju na internetu. Šta mislite kakav je tamo bio rezultat? Isti kao i u realnom životu, najviše vremena i energije su ljudi investirali u svoj božanski dar govora TRAČAJUĆI i pričajući o besmislicima. međutim otkrili su još jednu vrlo važnu stvar, da ta takozvana "šupljoprazna! priča ustvari čini osnovu ljudske komunikacije i zahvaljujući baš njoj se drži i održava ljudsko društvo, zajednica na okupu i to najviše omogućava razvijajanje ostalih važnih ali specijalizovanih odnožja, grana ljudske komunikacije, na tom sveopštem tlahanju i tračanju ustvari leži ljudska civilizacija. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 tema nije to, nego nešto drugo.. ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 tema nije to, nego nešto drugo.. Znam da je druga tema, šta ja mogu kad si me zavela,.hahahaha. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Ja tebe? meni se čini da ti mene zavodiš sHa_sarcasticlol ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Nema. Sa druge strane, pitanje Crkve, i naše shvatanje te realnosti je malko komplikovanije od onoga što većina obično shvata kad govori o tome. Mogu da budu, jer je Crkva i zemaljska i nebeska realnost. I pre 1054 smo bili razdvojeni pa smo se spajali. Da li je tada Crkva nestajala pa nastajala? A niko se nikome nije vraćao, nego smo se ponovo susretali. Vekovi politike su nam doneli ovo zlo što imamo još uvek između nas. Jedinstvo ne znači unifomnost, već isto srce, rekao bih. Evo ti na ovom primeru: mi kažemo Sveto Trojstvo, vi Sveta Trojica. Da li je to različito? Jeste, ako se govori o naglasku - a nije jer govori o istome. Da li je naglasak problem, ako je suština ista? Da li smo jedni drugima jeretici ako jedni kažu kruh, a drugi hleb? O tome se radi. Ali, mi prečesto ne razumemo ni jedni druge u okviru svojih zajednica, pa kako onda očekujemo da se međusobno razumemo, kad idemo, opet često, u dijalog na prvom mestu samo razumom, a srcem ni malo. Ako nema pogresnih ucenja, zasto onda pravoslavna crkva ne prihvati rimokatolicka ucenja i rijesi problem? Nije mi jasno kako to dvije neujedinjene crkve, a sve ispravne? Ne bih rekao da se tu radi o jezickim razlikama hljeb-kruh jer nisu svi rimokatolcii Hrvati,niti svi pravoslavci Srbi. Zar je i pricescivanje beskvasnim i pricescivanje kvasnim hljebom isto i ispravno? Zar je ucenje o transubstanciji ispravno? Zar je ispravna tvrdnja i da je Bogorodica bezgresno zaceta i ona da nije? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 23, 2013 Пријави Подели Написано Април 23, 2013 Važno je da se vjeruje u Isusa Krista i drži do njegovih sakramenata, a sve ostalo su ljudske gluposti..Da ih nije bilo sada bi bili jedna Crkva kako je i sam Isus želio.. I djavoli vjeruju i drhte. I mormoni, i Jehovini svjedoci, i adventisti, i muslimani. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука