Jump to content

PayPal стигао у Србију

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Вест је пренешена са сајта Ивана Ћосића

Pre pet dana na sajtu Magdalena festivala pojavila se vest da PayPal stiže u Srbiju 9. aprila, u koju je malo ko verovao. Deveti april je prošao i tek poneki entuziasta je pokušavao da napravi nalog, ali se Srbija nije pojavljivala na listi zemlja. Ipak nešto posle ponoći po našem vremenu Srbija se pojavila na listi zemalja iz kojih je moguće otvoriti PayPal nalog i počela je masovna euforija koja je bila i očekivana…

paypal1.jpg Šta je to doneo PayPal?

Doneo je (za sada) mogućnost da šaljemo novac drugim korisnicima PayPal-a u inostranstvu i da plaćamo putem Interneta proizvode i usluge na sajtovima gde PayPal postoji kao opcija plaćanja. Dodatne opcije koje imaju i obični korisnici u svetu kao što su “request money” i “merchant services” nisu dostupni, ali izgleda da je ovo uobičajena praksa kompanije kada uvodi nova tržišta u sistem.

Mada se u međuvremenu drastično smanjio broj online prodavnica koje primaju isključivo PayPal, mnogo puta smo bili uskraćeni za kupovinu nekih sitnica sa sajtovima koje prosto nemaju mogućnost da instaliraju velike procesore plaćanja već su imali samo PayPal kao opciju. To je prouzrokovalo često veliko nezadovoljstvo ljudi iz Srbije.

Od stvari koje sam ja kupio preko Interneta, za stručne knjige sa nekoliko online knjižara (Amazon, TheBookDepository) obična kartica je uvek radila, moja draga je više puta naručivala kozmetiku na isti način, ali na primer WordPress tema za ovaj blog je kupljena preko PayPal naloga koji je imao prijatelj i nije bilo ni jednog drugog načina. Ovakve situacije se sada potpuno izbegavaju.

Ono što do sada nije moglo – da se koristi eBay, izgleda da je sada moguće. Nisam proverio.

O čemu treba voditi računa prilikom otvaranja i verifikacije PayPal naloga?

Prvo uzimam za početno stanje da već imate karticu kojom je moguća kupovina putem Interneta. Potrebno je da na njoj imate sredstava prilikom prijave na sistem. Sve ostalo je veoma slično plaćanju na Internetu u bilo kojoj prodavnici, odnosno kreiranju bilo kog naloga na nekom online servisu. Drugo – vaš nalog nije verifikovan prilikom prijave – limitirani ste na trošenje 500€ dok ne verifikujete nalog. Verifikacija je jednostavna – kada je započnete PayPal povlači sa vaše kartice 1,50€ (koje će vam kasnije refundirati) i šalje vam račun koji u sebi sadrži kod u formatu PP*XXXXCODE gde je umesto XXXX četvorocifreni kod koji treba uneti prilikom verifikacije. Po obavljenoj verifikaciji, limit od 500€ prestaje da važi i možete koristiti svoj PayPal nalog neograničeno.

Ostala pitanja:
  • Da li radi za sve kartice?

Deluje da da, ja sam probao sa Raiffeisen Visa Virton karticom i za sada imam potvrđenu informaciju da radi sa Visa karticom Banka Intese i Komercijalne banke. Verovatno će raditi sa svim karticama sa kojima ste do sada mogli da kupujete na netu.

• Da li je moguće primati novac?

Ne, za sada nije moguće. Testirano na više načina. Hvala Jeleni Milošević koja je pokušala iz Holandije da mi pošalje 1€ da testiramo opciju. Poruka koja se pojavljuje, u slobodnom prevodu je: 
“Momentalno srpski PayPal nalozi mogu  samo da šalju plaćanja. Ovaj primalac ne može da primi novac… Možda zato što je privatan račun, a ne račun firme”

• Da li je moguće otvoriti poslovni “biznis” merchant account

Opcija postoji ali izgleda da je stranica samo placeholder (informacija by @valex), ja nisam uspeo da povežem biznis karticu i da napravim drugi, biznis nalog, ali do sada nisam ni koristio tu karticu za Internet plaćanje

• A da li stvarno radi taj obični nalog, da li si probao?

Da, upravo sam obavio jednu kupovinu.

• Kaže mi da su registracije iz Srbije obustavljene, šta da radim?

Verovatno će se dešavati zbog velike navale, budite strpljivi…

Pročitajte ostale postove na temu dolaska PayPal-a u Srbiju:
Подели на овим сајтовима

Eto sta se desi kada kazemo NE evropskoj uniji, odma nam krene na bolje ! 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Komentar koji je objasnio ovu "vest":

"Ljudi dzabe se radujete,PayPal je beskoristan ako ne mozes da primas novac na njega,dakle ne mozes da funkcionises. Mozes da dodajes sa kartice ali to nije neka pomoc za nas,nama treba PayPal da zaradjujemo a ne da placamo. Tajkuni nisu glupi,oni ce da nas vrte jos 15 godina dok ne uvedu zakone da mozemo da primamo pare iz druge zemlje preko PayPala. U ovoj zemlji se jos uvek ide u zatvor za posedovanje racuna u drugoj drzavi, treba da se zapitamo gde to zivimo.
(dr, 10. april 2013 03:37)"

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Оби, грешка, и то огромна грешка.

АКо одеш на Ибеј, видећеш колико нас овде деру. Чак и са трошковима доставе и царином, видећеш колико ти јефтиније испада нешто него да га купиш код ових наших шишача. Једно је да је разлика до 20%, па да се не цима човек толико, али овде када дође поједина роба, кошта и по неколико пута више (неколико стотина процената више) него у иностранству.

Сама чињеница да ће на једној трансакцији моћи да ти остане и по двеста евра у џепу више, значи.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

АКо одеш на Ибеј, видећеш колико нас овде деру. Чак и са трошковима доставе и царином, видећеш колико ти јефтиније испада нешто него да га купиш код ових наших шишача. Једно је да је разлика до 20%, па да се не цима човек толико, али овде када дође поједина роба, кошта и по неколико пута више (неколико стотина процената више) него у иностранству.

Сама чињеница да ће на једној трансакцији моћи да ти остане и по двеста евра у џепу више, значи.

Ma kupovina je OK, ja sam govorio o onom drugom delu price.

Osim toga, i ovo sa kupovinom su uveli na jedvite jade, kilavo i sa ogromnim kasnjenjem...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kome treba pomoc u vezi sa nemackim Ebayom oko dovozenja stvari iz Nemacke, imam ljude koji dolaze cesto i naplacuju prilicno povoljno, moze sve osim droge, oruzija i belog roblja, za crnkinje nisam pito :lol:

Nalog na Ebay je prosto napraviti, ukuckas podatke i onda ti za jedno nedelju dve postom stigne verifikacioni kod i to ukuckas i eto mozes da pazaris

evo moj nalog da vidite da sam profi :D

http://feedback.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=dynablastertuners&ftab=AllFeedback&myworld=true

imao sam jedan nalog pre ovog, al me neki Nemac nesto prevario i onda su me izbacili sa ebaya lol

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

E pa sad nešto razmišljam ovo u Rusiji što su uveli da poslanici ili ko već ne mogu da imaju račine u drugim državama. Da li to znači da ne mogu da zarađuju, tj. primaju novac preko PayPal-a jer je i kod nas problem sa zakonom koji je sličan?

Kakvo zaradjivanbje osim poslanicke plate dok si u Parlamentu?

Berluskoni u Italiji, dok je bio premijer, napustio ja sve polozaje u svojim firmama. Izabrane su osobe koje su vodile posao za to vreme a on je radio ono za sta se  bio kandidovao i bio izabran i placen - bio premijer.

To se ovde zove "konflikt interesa" ako obavljas javnu neku funkciju i pored jos nekim "biznisom".  To je autoput u korupciju i kradju.

• Волим 1

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Komentar koji je objasnio ovu "vest":

"Ljudi dzabe se radujete,PayPal je beskoristan ako ne mozes da primas novac na njega,dakle ne mozes da funkcionises. Mozes da dodajes sa kartice ali to nije neka pomoc za nas,nama treba PayPal da zaradjujemo a ne da placamo. Tajkuni nisu glupi,oni ce da nas vrte jos 15 godina dok ne uvedu zakone da mozemo da primamo pare iz druge zemlje preko PayPala. U ovoj zemlji se jos uvek ide u zatvor za posedovanje racuna u drugoj drzavi, treba da se zapitamo gde to zivimo.

(dr, 10. april 2013 03:37)"

Pa nije bas. Imas dodatnu sigurnost. Ne ostavljas podatke sa svoje kreditne kartice na sve strane vec samo jednom na Paypalu i to je OK.

Mada je tacan i drugi deo oko placanja.

Подели на овим сајтовима

Ima jos toga, nije samo cena.

Sta ako nisi zadovoljan onim sto si kupio, recimo, ne svidja ti se. Kako se vraca, ko snosi troskove itd. Ima tu puno stvari..

Подели на овим сајтовима

Kad je izašao iPhone 5, bilo je jeftinije da iz Brazila odeš u SAD na vikend, platiš prevoz, smeštaj i telefon, nego da ga kupiš u Brazilu.  Koja je tu fora, ne znam stvarno...

Ponuda<->traznja  +  marza + carine + takse

U sad je mnogo veca ponuda, samim tim manja cena, carinu placa brazil kada uveze iz sad, verovatno neka kompanija drzi monopol na uvoz, time bije veliku marzu za sebe, pa onda kada to dodje do krajnjih kupaca i kada svako nabije svoju marzu u kombinaciji sa traznjom i nizom ponudom da vecu cenu. Neko moje razmisljanje.

Isto ko sto u Srbiji golf 4 kosta 2000 evra a u nemackoj moze da se nadje za 500 evra. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...