Гости Guest неда Написано Април 4, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Зосима, стварно немаш диск Игора Зиројевић-а и Српског византијског хора, одмах иди да купиш. .smesko. Заисте Игор је одличан и много волим да слушам њега и његов хор :0104cheesy: . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest неда Написано Април 4, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 4, 2013 стварно је штета што се јако мало људи разуме у појање, не знам како вама али мени служба не изгледа исто са ниједним појцем или једним или њих више, био сам присутан у све три околности и као да су три различите службе упитању иако добро знам да је служба иста, јако је жалосно сто нас верни народ дође у цркву а не учесвује у литургији Код нас учествује заиста додуше пјева се за пјевницом Мокрањчево или народно како ми волимо да кажемо византиско се пјева само на велике празнике ито не цјела литургија Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Април 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 4, 2013 Код нас учествује заиста додуше пјева се за пјевницом Мокрањчево или народно како ми волимо да кажемо византиско се пјева само на велике празнике ито не цјела литургија Идеално би било када бисмо имали могућност да појемо на литургији карловачке мелодије, а да звуче византијски. Ако могу грчки појци да певају италијанске канцоне: онда су мелодије нашег, карловачког појања ближе предању и заслужују да их огрнемо у ново рухо. Да одбацимо оно што је Степан Василевич Смоленски критиковао још пре више од једног века и да их појемо у стилу који одговара предању. Dane Bokan and Evgenik је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest неда Написано Април 5, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 5, 2013 Идеално би било када бисмо имали могућност да појемо на литургији карловачке мелодије, а да звуче византијски. Ако могу грчки појци да певају италијанске канцоне: онда су мелодије нашег, карловачког појања ближе предању и заслужују да их огрнемо у ново рухо. Да одбацимо оно што је Степан Василевич Смоленски критиковао још пре више од једног века и да их појемо у стилу који одговара предању. Дали би могли ставит неки снимак Карловачког натпјева (мелодије) ?Тражила сам на нету нисам нашла .А нисам сигурна да сам слушала тај натпјев можда и јесам али док нечујем немогу да се сјетим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Април 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 10, 2013 Недо, Карловачки напев је онај који се популарно зове "мокрањац" по Стевану Стојановићу Мокрањцу, једном од записивача српског - карловачког појања. Мислим да ти је ова мелодија позната: То је карловачко појање. Биљана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сања Николић Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Имам Осмогласник Старог српског црквеног појања, чији сте Ви приређивач. Веома ме обрадовало што сте учинили напор и издали нешто такво, што може бити на корист ширем кругу људи. Византијско појање се вероватно не може учити без познавања читања неума, али то захтева много времена и потпуну посвећеност. Желим да Вам поставим питање: Да ли постоји неки снимак Литургије отпеване по нотама које се налазе на крају овог Осмогласника? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Април 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Имам Осмогласник Старог српског црквеног појања, чији сте Ви приређивач. Веома ме обрадовало што сте учинили напор и издали нешто такво, што може бити на корист ширем кругу људи. Византијско појање се вероватно не може учити без познавања читања неума, али то захтева много времена и потпуну посвећеност. Желим да Вам поставим питање: Да ли постоји неки снимак Литургије отпеване по нотама које се налазе на крају овог Осмогласника? Сања, потрудићу се да постепено поставим снимак целог уџбеника на јутјуб, оним темпом који ми остале обавезе буду дозволиле. Сања Николић and Dane Bokan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LukaZ Написано Април 25, 2013 Пријави Подели Написано Април 25, 2013 Помаже Бог Поштовање Никола, имам вашу књигу - одлична је, хвала за труд. Интересује ме само у току приче поменути карловачки напев, да ли је пример тога Дивнин: "Плотију уснув" и "Волсви Персидстиј"..Здраво и ти друго Светлано, драго ми је да учествујеш у теми, јер си ти међу првима превела "Агни Партене" на српски. Слободно окачи тај водич на ЕНГ за почетнике, не може да шкоди. Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Април 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 25, 2013 Помаже Бог Поштовање Никола, имам вашу књигу - одлична је, хвала за труд. Интересује ме само у току приче поменути карловачки напев, да ли је пример тога Дивнин: "Плотију уснув" и "Волсви Персидстиј".. Здраво и ти друго Светлано, драго ми је да учествујеш у теми, јер си ти међу првима превела "Агни Партене" на српски. Слободно окачи тај водич на ЕНГ за почетнике, не може да шкоди. Бог ти помогао ЛукаЗ Карловачки напев је онај који можемо чути у већини наших храмова. Тај напев се учи у богословијама. Међутим, морамо направити разлику између мелодијске линије коју су забележили Корнелије, Мокрањац, Барачки и други, с једне стране, и начина извођења ових записа, у шта убрајам и стил певања и аранжмане којима се песме прате. У највећем броју случајева, начин њиховог извођења прилагођен је музичком укусу с краја 19. и почетка 20. века. Уколико желимо ове мелодије да изводимо на начин на који то раде светогорски монаси, са својом непрекинутом музичком традицијом, али и на начин на који су то радили, по Мокрањчевом сведочењу, наши појци у првој половини 19. века, морамо извршити њихову темељну анализу према расположивим подацима и поштујући одређену методологију, а потом и предложити реконструкцију. Велики број тих, реконструисаних мелодија изводи и наш хор. Неке снимке сам поставио на другим темама, а неке ћу тек поставити. Дивни, свакако, желим пуно успеха на вечерашњем концерту на којем учествују и моји велики пријатељи из Санкт Петербурга, са којима сваког лета другујем на Валааму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Април 26, 2013 Пријави Подели Написано Април 26, 2013 gledao sam sinoć vaše drugare i mogu reći da su bili za koplje dalje od Divne, svaka im čast "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dane Bokan Написано Април 27, 2013 Пријави Подели Написано Април 27, 2013 nesto sam trazio po internetu oko vizantijskog pojanja i sasvim slucajno sam naleteo na ovaj sajt, mozda nekom moze da pomogne posto sam ja jos pocetnik ili bolje reci laik trenutno, mada imam zelju da naucim, sajt je na engleskom i nadam se da nece biti tesko da se prati http://stanthonysmonastery.org/music/ByzMusicFonts.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dane Bokan Написано Април 28, 2013 Пријави Подели Написано Април 28, 2013 da znam, nego sam ovo postavio mozda nekom zatreba i mozda nekom moze da pomogne, sasvim slucajno sam nasao taj sajt, Bozija volja, kos sam ja jako daleko od neceg ozbiljnog mada zelja je tu sada samo treba uhvatiti slobodnog vremena pored decice koja su jedva docekal lepo vreme ovde kod nas, verujte mi da ne stignem ni da jedem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ЛукаЗ Написано Април 28, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 28, 2013 Одлична идеја, слажем се ГРУПА! ГРУПА! zru blessyou amen .mense. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Април 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 29, 2013 Само ти немој да остављаш добру вољу и биће све, не брини. Него да питам, где могу заинтересовани који живе у Београду да се укључе у неку групу за учење Византијског појања? Ова школска година је на измаку. Ускоро ћемо објавити термин пријемног испита и услове уписа у Школу византијске црквене музике која ради у Хеленском фонду за културу, Београд, за следећу школску 2013/14 годину. Свако ко је заинтересован моћи ће да се пријави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Марина Написано Април 29, 2013 Гости Пријави Подели Написано Април 29, 2013 Господине Никола, хвала Вам пуно што пишете на жру, ово је предивно што радите! Марина Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука