Гости Guest - . . .- Написано Јул 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Опело самоубици Ово је једна од добрих тема са форума Верујем https://www.pouke.org/verujem/index.php/topic,7832.0.html Може овде да се настави дискусија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kron Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Stim da je sam izabrao svoju sudbinu,ipak bi trebalo da mu se odrzi opelo. Pitaj boga sta ga je nateralo i pod kakvim uslovima je to uradio. gandalf је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Vrlo težak problem. Psiholozi smatraju samoubistvo činom i izrazom ekstremne agresije usmjerenom protiv samog sebe, teolozi protiv Bogu i Božijem promislu i volji. Ne postoji isti odgovor za sve slučajeve. Valjda postoji mogućnost snisholjivosti - ikonomije u slučajevima gdje se radi o neuračunljivim osobama, usljed psihičke bolesti, teške kliničke depresije, pod drogama i sličnim isto tako važnim okolnostima a ne moraju se ticati samo duševnoga zdravlja. Kod tih psihičkih poremećaja, hroničnih ili akutnih, stvar je najjasnija, kod onih drugih okolnosti je to već teže ustanoviti o čemu se tačno radilo. U svakom slučaju se opelo nema držati osobi koja je samoubistvo provela svjesno pod takvim okolnostima koje ukazuju na jasni protuhrišćanski čin ili antiteistički podtekst, smisao. Recimo ostavila oproštajno pismo u kojijem je stavila jasno do znanja da ne vjeruje u Boga, da mrzi hrišćanstvo, prezire Crkvu, vjeru i vjernike i slično. Ili to dala drugim nekim načinom do znanja. Samoubistvo motivirano egoizmom ili ohološću (nedostatkom pokornosti i poslušnosti pred Bogom) je također jasnim grijehom, a u praksi su česti i takvi slučajevi. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 No, skeptičan sam prema tomu da je moguće sve to uvijek objektivno utvrditi i prosuditi, tko se iz kakvih tačno pobuda i zašto ubio ustvari. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
parusija777 Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Помаже Бог драга браћо и сестре! Прошле недеље сам на парохији имао случај самоубиства,а познавао сам дечка који је то починио и дубоко ме је потресла вест.Његови су ме молили да дођем на сахрану,па макар у својству пријатеља,што сам ја одбио,јер ипак сам свештеник и сматрам да би тако нешто представљало преступ,јер свештеник скинувши мантију иде само на укоп,без икакве функције тамо.Шта ви мислите о томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Mislim da se mora pitati episkop ,pa ak on dozvoli opelo onda se opelo obavlja. Takđe mislim da sveštenika mantija ne čini sveštenikom, već to što je rukopoložen,tako da smo prisustvo bez činodejstva je prisusto bez funkcije,a sa skidanjem mantije se ne prestaje biti sveštenik. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
parusija777 Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Управо тако,исто мислимо и то објашњавам људима.По мени,свештеник ту нема никакву сврху,јер не обавља своју функцију,а наш народ је склон мишљењу "треба ипак да дођеш да испоштујеш човека" не размишљајући да нема заупокојене службе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 24, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Помаже Бог драга браћо и сестре! Прошле недеље сам на парохији имао случај самоубиства,а познавао сам дечка који је то починио и дубоко ме је потресла вест.Његови су ме молили да дођем на сахрану,па макар у својству пријатеља,што сам ја одбио,јер ипак сам свештеник и сматрам да би тако нешто представљало преступ,јер свештеник скинувши мантију иде само на укоп,без икакве функције тамо.Шта ви мислите о томе? Најпре бих тражио благослов Епископа онако како то иде редним путем преко Намесника да се што пре тј. одмах реши. То се данас лако завршава факсом. Ако не добијем благослов за опело, отишао бих у мантији као пријатељ. Заправо, свештеник увек треба да буде у мантији на својој парохији. Не бих служио опело, али бих био присутан. Просто, показао бих моју љубав према том човеку. Уосталом, замислите не дај Боже ситуацију да нам се то деси међу блиским рођацима. Зар и поред недавања благослова не би отишли? Јефимија Крунић, Лидија Миленковић, Александар С and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
parusija777 Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Ја нисам отишао на погреб,јер би ме целокупна атмосфера још више погодила,а поврх свега било би ми још тешко што не могу ништа да урадим.Можда сам погрешио,али највероватније идем као свештеник на 40 дана уз проповед. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Боље је не ићи јер би се неко нашао ко би протестовао, вређао Цркву или инсистирао да се очита нека молитва, а после је тешко објаснити људима , који су имали ту несрећу у породици, да није направљен изузетак и да није обављено опело. Код нас еј пракса да свештеник оде пре кретања поворке кући, очита водицу у дому кад се изнесе покојник и онда пре него што поворка крене врати се цркви. Batman је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Свештеници који су присутни, сигурно ће имати тачан одговор. Ја као мирјанин, сам убеђен да си требао отићи Оче. Јер ако су правила важнија од љубави, због које Те очигледно мучи ово, онда се у питање доводе и речи апостола Павла, о љубави и звону које звечи.....Убиће нас правила.... Александар С, Дијана., Јадранка-Дервента and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Jeste li pitali vladiku da se obavi opelo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 У мантији или без ње, ма какве везе има,.... идеш ти ...човек,.. ближњи....па да не смеш да одеш ако су те позвали људи ко пријатељ да дођеш а не за Опело. Интересантно. Не знам правила ваше службе и баш ме занима шта се предвиђа за такву ситуацију. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Присуствовао сам једној таквој сахрани. Свештеник је био у мантији и није служио опјело, али је сво вријеме спровода пјевао Свети Боже, Свети крепки, Свети бесмртни помилуј нас. Иначе био је рођак покојника. Лидија Миленковић, Дијана., Јелина and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Све што сам помислила док сам читала први пост, изложио је отац Иван у својој поруци. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука