Jump to content

Мисли, запажања...

Препоручена порука

Увек треба бити прво критичан према себи па према другима и дати свој допринос у настојању да буде нешто боље.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Nespokoj, smetenost i nesreća - to je današnja sudbina ljudi... Mi (crkva) smo ispravili podvig tvoj i zasnovali ga na čudu, tajni i autoritetu. I ljudi su se obradovali što su ih ponovo poveli kao stado i što su, najzad, sa njihovih srca skinuli tako strašan dar (sloboda izbora), koji im je doneo toliko muka.
F. M. Dostojevski

:351780:

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
20 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Tužan je ovaj život, mnogo tužan...

...уједно и радостан, где нема туге нема ни радости. У патњи је скривена наша радост, а у умирању наш живот. :)

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Blizi se Vidovdan ... Sozercavam Knezevu veceru ... I stihove ... Сутра јесте лепи Видов данак 

Подели на овим сајтовима

Zašto svitac svetluca?

Svitac (lampyris noctiluca) pripada redu pčela Cleoptera. Najpoznatiji su zbog svoje sposobnosti da svetle fluorescentnom bojom koja može biti zelena, žuta, bledo crvena. Žive do dva meseca i nisu veći od jednog inča. Do sada je pobrojano oko 2000 različitih vrsta svitaca i naseljavaju gotovo sve kontinente.

Postoji više razloga što svitac svetli. Pre svega da bi privukao partnera za parenje. U okviru različitih vrsta postoje i različiti šabloni kojim svitci svetle. Najčešće mužjak pokušava da impresionira ženku svojim svetlom praveći određene putanje u vazduhu dok ženka obično strpljivo čeka na grani ili u travi. Kada je partner zainteresuje ona takođe otpočinje sa emitovanjem svetla. Drugi razlog je što svojim svetlom odbijaju predatore koji ih love. Predatori znaju da su svici neprijatnog ukusa te će ih izbegavati kada vide ove njihove signale.

Kako svitac svetli

Proces kojim svitac svetli naziva se bioluminiscencija. Ovaj proces odigrava se u abdomenu svitaca u specijalizovanim ćelijama. Ove ćelije proizvode materiju zvanu luciferin i enzim luciferazu . Luciferin stupa u hemijsku reakciju sa kiseonikom (koji dolazi u ćelije pute cevi u njihovom stomaku – abdominalne trahee), katalizovanu enzimom luciferazom koji ubrzava reakciju. Stvara se oksiluciferin. Katalizacija odnosno posredovanje i ubrzavanje samog procesa se dešava u dve etape:  .....

Naučnici i praktično primenjuju znanje o tome kako svici svetle, koristeći luciferazu kao biomarker da bi ušli u trag određenim materijama u našem organizmu i odredili njihovu koncentraciju.

Izvor

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, Arsenija рече

Zašto svitac svetluca?

Svitac (lampyris noctiluca) pripada redu pčela Cleoptera. Najpoznatiji su zbog svoje sposobnosti da svetle fluorescentnom bojom koja može biti zelena, žuta, bledo crvena. Žive do dva meseca i nisu veći od jednog inča. Do sada je pobrojano oko 2000 različitih vrsta svitaca i naseljavaju gotovo sve kontinente.

Postoji više razloga što svitac svetli. Pre svega da bi privukao partnera za parenje. U okviru različitih vrsta postoje i različiti šabloni kojim svitci svetle. Najčešće mužjak pokušava da impresionira ženku svojim svetlom praveći određene putanje u vazduhu dok ženka obično strpljivo čeka na grani ili u travi. Kada je partner zainteresuje ona takođe otpočinje sa emitovanjem svetla. Drugi razlog je što svojim svetlom odbijaju predatore koji ih love. Predatori znaju da su svici neprijatnog ukusa te će ih izbegavati kada vide ove njihove signale.

Kako svitac svetli

Proces kojim svitac svetli naziva se bioluminiscencija. Ovaj proces odigrava se u abdomenu svitaca u specijalizovanim ćelijama. Ove ćelije proizvode materiju zvanu luciferin i enzim luciferazu . Luciferin stupa u hemijsku reakciju sa kiseonikom (koji dolazi u ćelije pute cevi u njihovom stomaku – abdominalne trahee), katalizovanu enzimom luciferazom koji ubrzava reakciju. Stvara se oksiluciferin. Katalizacija odnosno posredovanje i ubrzavanje samog procesa se dešava u dve etape:  .....

Naučnici i praktično primenjuju znanje o tome kako svici svetle, koristeći luciferazu kao biomarker da bi ušli u trag određenim materijama u našem organizmu i odredili njihovu koncentraciju.

Izvor

Čitala sam o svitcima da obituju samo u sredinama gde je čisto, gde je vazduh nezagađen, mogu se videti na planinama i još ponegde  gde smog nije pretežniji od vazduha . U Beogradu sam poprilično dugo, nigde ni jednog do sada ne vidoh .  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, Иван ♪♫ рече

ne razumem tu teologiju

Dok se ne razočaraš, ne možeš se ni očarati.

Razočaranost u ovaj svet, vodi ka očaranosti  višnjim   svetom. Ukus onog gore sveta, ne znamo iskustveno, ali predukus možemo osetiti... 

• Волим 1

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

16 hours ago, Иван ♪♫ рече

Tužan je ovaj život, mnogo tužan...

Zivot je onakav, kakvim ga ti sam napravis :) mozes da tugujes, a mozes i da se radujes. Stalno radostan ces biti, tek kad nadjes smisao zivota(ovozemaljskog), a to

je za svakog nesto drugo. :) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Čitala sam o svitcima da obituju samo u sredinama gde je čisto, gde je vazduh nezagađen, mogu se videti na planinama i još ponegde  gde smog nije pretežniji od vazduha . U Beogradu sam poprilično dugo, nigde ni jednog do sada ne vidoh

Tacno ... 

Elem , verujem da vam je pretoplo tamo ... Zagusljivo , bucno ... Nemate cak ni svitce ...  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Arsenija рече

Tacno ... 

Elem , verujem da vam je pretoplo tamo ... Zagusljivo , bucno ... Nemate cak ni svitce ...  

Istina... doduše ja ispod Avale , pa  sam malo u boljem položaju, a svici, ta malena noćna svetleća stvorenja  možda mi se i ukažu...nadam se da je neki preživeo i  sakrio se na Avali negde duboko... ko zna, možda ga i ugledam.. po veri neka mi i bude...:) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Sofija_ рече

Zivot je onakav, kakvim ga ti sam napravis :) mozes da tugujes, a mozes i da se radujes. Stalno radostan ces biti, tek kad nadjes smisao zivota(ovozemaljskog), a to

je za svakog nesto drugo. :) 

Све је таштина до таштине!    https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&lang2=&book=21&search= 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...