Tristatri Написано Март 22, 2013 Пријави Подели Написано Март 22, 2013 Može li neko da mi objasni stih Mat. 9,14: ..... Tada mu pristupiše učenici Jovanovi govoreći: Zašto mi i fariseji postimo a učenici tvoji ne poste? Ima li još stihova koji bliže određuju ove relacije između Jovanovih I Isusovih učenika?. Kakve su te relacije zapravo bile? Je li bilo još kontakata između Jovana i Isusa sem kod Krštenja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 22, 2013 Пријави Подели Написано Март 22, 2013 Ево једног тумачења 10-11. И кад јеђаше у кући, гле, многи цариници и гријешници дођоше и јеђаху са Исусом и са ученицима његовим. И видјевши то, фарисеји рекоше ученицима његовим: Зашто са цариницима и гријешницима Учитељ ваш једе и пије? Радостан, јер је у свој дом примио Христа, Матеј је позвао царинике. Христос је јео с њима ради њихове користи, иако су Га опту-живали због тога. Фарисеји су хтели да Његове ученике одвоје од Њега, те су Га клеветали зато што једе с цариницима. [3] 12-13. А Исус чувши рече им: Не требају здрави љекара него болесни. Него идите и научите се шта значи: Милости хоћу, а не жртвоприношење. Јер нисам дошао да зовем праведнике но грјешнике на покајање: "Нисам", каже, "сада дошао као судија, већ као лекар те зато подносим смрад и прљавштину." Прекорева их као неуке, говорећи: "Идите и научите се", што значи: "Ако до сада нисте успели да се научите, онда барем од сада идите и научите се да је Богу милост према грешницима дража од сваке жртве".[4] Господ са иронијом говори: "Нисам дошао да зовем праведнике", желећи да каже: "Нисам дошао да зовем вас који себе сматрате праведнима, јер нико од људи није праведан. Дошао сам да зовем грешнике, не да остану грешници, већ да се покају." 14. Тада му приступише ученици Јованови говорећи: Зашто ми и фарисеји постимо много, а ученици твоји не посте? Јованови ученици су завидели Христовој слави и зато су Га прекоревали што не пости. Вероватно су се и чудили како је Он без подвига побеђивао страсти, што Јован није могао. Они нису знали да је Јован, као обичан човек, био праведан због својих врлина, а да је Христос, као Бог - сам Врлина. 15. А Исус им рече: Еда ли могу сватови бити жалосни док је с њима женик? Него ће доћи дани када ће бити отет од њих женик, и онда ће постити. "Ово време", каже, "док сам Ја са Својим ученицима, време је радости." "Жеником" назива Себе, јер се обручује новој заједници, пошто је стара (синагога) умрла. "Сватови" су апостоли. Господ, дакле, каже: "Доћи ће Време, после Мога страдања и вазнесења, када ће они постити у гдади, жеђи и прогонима." Да би показао да Његови ученици још нису савршени, додаје: 16-17. Јер нико не меће нове закрпе на стару хаљину; јер ће се закрпа одадријети од хаљине, и гора ће рупа бити. Нити се сипа вино ново у мјехове старе; иначе се продру мјехови, а вино се пролије, и мјехови пропадну. Него се сипа вино ново у мјехове нове, и обоје се сачува. "Пошто Моји ученици још нису ојачали", каже, "потребно им је снисходити и не оптерећивати их тешким бременом заповести". Исус је ово рекао да би и ученике научио да сами буду снисходљиви када касније буду учили целу васељену. "Закрпе" и "вино ново" означавају пост, а "стара хаљина" и "мехови стари" су слабост учечника. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoMateju/09.htm http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Март 22, 2013 Пријави Подели Написано Март 22, 2013 Добро питање, и мене занима. Јован је имао више следбеника него Христос. Да није настрадао ко зна шта би било, пошто су после неки приступили Христу, а неки не. И данас постоје његови следбеници. Ништа, исто што и сада . Има ли његових следбеника међу нејеврејима ? Нема, јер није дошао да донесе ништа ново, да донесе спасење целом свету,већ да најави Христа. Они који то нису могли да препознају га следе и даље, као и многи који су следили Христа на почетку па су отпали. Ignjatije, Dragi and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 22, 2013 Пријави Подели Написано Март 22, 2013 Sv. Jovan Krstitelj je od prvih dana života živeo u pustinji. Tamo je sa njim prebegla njegova majka starica Jelisaveta od Irodovog gonjenja, a otac mu Zaharija sveštenik bi ubijen pred žrtvenikom jer nije želeo da oda mesto gde se majka sklonila sa detetom. Nedugo zatim umrla mu je i majka. Andjeli su ga zbrinuli tako što su ga oni lično odgajili, ili su ga, što je verovatnije, predali esenima na čuvanje. Eseni su bili zajednica starozavetnih vernika koja je očekivala skori dolazak Mesije, jer je sve, i znaci i proročanstva (Božija obećanja) iz Svetog Pisma i Svetog Predanja, ukazivalo da vreme u kojem žive vreme ispunjenja. Eseni su, na osnovu pronadjenih pisanih dokaza, verovali u dolazak dvojice Mesija: prvo će doći Mesija sveštenik, a potom Mesija car. Takvu veru je od njih nasledio i Jovan Krstitelj. Kada je napunio trideset godina i bio prizvan u proročku službu, Bog Otac mu je otkrio da je Mesija došao i da će Ga prepoznati jer će na Njemu biti Duh Božiji (kao što je i obećano u Starom Zavetu - Duh je Gospodnji na Meni, zato me pomaza da javim jevandjelje siromasima...), i video je kako silazi na Njega Duh Sveti u vidu goluba tj. kao blagodatni beličasti oganj. Nakon toga Jovan ispoveda Isusa Hrista kao - Jaganjca Božijeg (Agnus Dei), koji uklanja grijeh sveta. Time je posvedočio Isusa za Mesiju, ali kao Mesiju prvosveštenika. I poslao je neke od svojih najbližih učenika da Ga slede, nastavivši u narodu krštavati vodom za pokajanje i propovedati o skorom nastanku Carstva Božijeg. Medjutim, veoma brzo nakon tih dana Irod ga skloni i zatvori u tvrdjavu Maheron. Odjednom se Jovan Krstitelj našao u sledecoj situaciji, umesto da iščekuje izbavljenje Jakova (Izrailja) i Carstvo Božije, iščekivao je skoru i sramnu smrt (-Eno i sekire - govorio je lane - da drvo koje ne radja dobra roda odseče i u vatru baci! A sekira je sada bila nad njegovom glavom)! Ne zaboravimo ni to da je on kao i ostali Jevreji, čak i Hristovi učenici, očekivao u ovom vremenu zemaljsko carstvo Hristovo koje se suštinski ne bi razlikovalo od ovog sveta, te kao da se i on malo sablaznio o Isusa. Imao je svedočenje od Boga Oca da Isus jeste očekivani Mesija, ali znajući za esensku apokalipsu o Mesiji prvosvešteniku i Mesiji caru, šalje poslanike da pitaju Hrista da li je On taj, ili treba drugoga da sačekaju tj. da li je On samo Mesija sveštenik, a da tek treba da dodje Mesija car? I Gospod Isus Hristos šalje mu poruku o znacima koji svedoče da je On i Mesija car, jer - ako li ja prstom Božijim izgonim demone, dakle, stiglo vam je Carstvo Božije. Zato, ukazujući na to da On nije samo prvosveštenik tj. Onaj koji Sobom uklanja greh sveta, već i Onaj koji Sobom donosi i Carstvo Božije, šalje mu poruku - Idite i javite Jovanu ono što vidite: slepi progledaju i hromi hode, gubavi se čiste, a gluvi čuju, mrtvi ustaju i siromašnima se propoveda jevanđelje.I na kraju mu poručuje - blago onome koji se ne sablazni o Mene. Utvrdjen u toj veri Jovan Krstitelj i Preteča Gospodnji "postrada za istinu radjući se (Tropar)"! verum est in beer, Ignjatije and horatio је реаговао/ла на ово 3 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 22, 2013 Пријави Подели Написано Март 22, 2013 Nekoliko meseci pre toga Jovanovi učenici su primetili i javili Jovanu - Učitelju, Onaj što beše s tobom preko Jordana, za koga si ti svedočio, eno Ga krštava, te svi idu k Njemu. Jovan im je odgovorio - Vi mi sami svedočite da rekoh: Nisam ja Hristos nego sam poslan pred Njim. Ta radost moja je, dakle, ispunjena. Zato On i treba da raste (tj. Njegova slava) a ja da se umanjujem. Za to su čuli i fariseji "da Isus više učenika dobija i krštava nego Jovan", te On ostavi Judeju, i preko Samarije opet otide u Galileju. Ubrzo je Jovan zatočen od strane Iroda, i iz tamnice šalje poslanike Hristu... U Delima apostolskim se kaže da Pavle kada "dođe u Efes, i našavši tamo neke od učenika, reče im - Nakon što ste poverovali da li ste primili i Duha Svetoga? A ovi mu rekoše - Mi nismo ni čuli da postoji Duh Sveti. Zato im reče - Pa u šta se, dakle, krstiste? Oni mu rekoše: U krštenje Jovanovo. Pavle im tada reče - Jovan je krštavao samo krštenjem za pokajanje, zato vam je i govorio da treba da verujete u Onoga koji dolazi za njim, to jeste u Hrista Isusa. Kada im to reče oni se krstiše u Ime Gospoda Isusa." Neki od učenika Jovanovih su prestali da veruju u Isusa, nakon što je On ubrzo raspet, jer Predanje zna i za takve. Medjutim, ovi učenici Jovanovi spomenuti u Delima apostolskim, iako Sv. Teofilakt Ohridski smatra da nisu verovali u Isusa Hrista, biće ipak da jesu poverovali u Njega, jer se lepo kaže - da li ste primili Duha Svetog nakon što ste poverovali? Medjutim - za Duha Svetog oni nisu čuli. Ovo zato što je Jovan Krstitelj u svojim bogonadahnutim besedama o Hristu, verovatno koristio samo reč "oganj" za blagodat Duha Svetog - On će vas krstiti ognjem. Otuda njihovo - nismo čuli za Duha Svetog. verum est in beer, Ignjatije, horatio and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2013 Hvala na odgovorima. Ipak činimi se kao da odgovori govore i o nekom antagonizmu ili paralelizmu između ove dve ličnosti. Nešto unutar mene mi govori da toga nije bilo. stih Mat. 4,12:....Kada ču Isus da je Jovan predan, skloni se u Galileju. Takođe, prema onome što prethodi stradanjima Isusa i Jovana stiče se utisak da je prvi došao u Jerusalim 'da ispuni' rečeno, a da se samo klonio tog grada ne bi bio (još uvek) gonjen ili bio na 'nivou' 'drž. neprijatelj br.1'; dok je Jovan prilično, prilično smetao čini se, vlasti su ga glatko uklonile; iako ima i tog 'ženskog elementa' u njegovom stradanju. Interesuje me, ukoliko izuzmemo Isusa Hrista, kao posebnog sa svakog aspekta i kao tačku promene/prekida/početka, za koje bi se ličnosti od tada pa na ovamo moglo reći da su u 'top10' ličnosti hrišćanstva, i gde je Jovan tu, ili su sva ta prva mesta zauzeta sa 11+1 apostola; Zapravo mene interesuje gde je tu kod svih drugih Jovan. I nemogu ga videti samo kao 'jednog od proroka'. On je krstio mnoge tada ali i Isusa Hrista, a u toj radnji mora biti nečeg još sem rečenog? [izvinjavam se na nekim poprostim rečima za ovako svete osobe, ali te reči vidite kao nevažne u pitanju]. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука