Гости Guest Написано Март 21, 2013 Гости Пријави Подели Написано Март 21, 2013 (измењено) Оскрнављено гробно мјесто владике Теофана 21. Март 2013 - 12:58 На мјесном гробљу у Плашком у Хрватској оскрнављено је гробно мјесто владике Теофана Живковића, а општинске власти нису дозволиле да буде утврђено да ли су земни остаци извађени из гроба. Парох плашчански Горан Славнић рекао је агенцији Срна да се то догодило у протеклих десетак дана, али да се није могло уочити због великог снијега, те да је јутрос (20. марта) затекао оскрнављен гроб. "Затекли смо ископану рупу дубине око 1,5 метара, дужине и ширине од по метар, земља је бачена са стране. Није се видио никакав траг костију", испричао је парох Славнић. Свештеник је рекао да су општинске власти наредиле да све поново буде затрпано, иако се он томе противио. "Иако сам ја тражио да гробно мјесто још једно вријеме буде отворено, да би се могло провјерити да ли се ту налазе земни остаци владике, они нису то дозволили и рекли су да ће довести полицију ако се ја супротставим томе", додао је парох Славнић. Он не очекује да ће овај случај бити истражен и истиче да је штета више духовна, него материјална. "Због немилих ситуација и свега бићемо присиљени да пребацујемо своје мртве на једно мјесто, како бисмо их могли сачувати", рекао је свештеник и додао да ће земни остаци владике Теофана Живковића бити пренесени у манастир Доњи Будачки на Кордуну. Он је додао да је и раније било провокација, да се дешава да разбијања прозора на цркви, увредљивих добацивања, пјевања усташких пјесама. Плашки је, како је рекао, насеље које је до хрватске војно-полицијске акције "Олуја" било 99 одсто српско, а сада ту живи око 40 одсто Срба и 60 одсто Хрвата, који су доселили из БиХ. Свештеник Славнић је напоменуо да је прије неколико година на том подручју "основано фашистичко-усташко удружење хрватских православаца, које на својој интернет адреси атакује на црквену општину Плашки и на Гомирје", да су се због тога жалили хрватским властима, али да се ништа не предузима по том питању. "На тој страници су чисте усташке, профашистичке ријечи, таква је и организација сама", рекао је парох плашчански. Славнић је рекао да је о скрнављењу гробног мјеста Владике Теофана разговарао и са владиком горњокарловачким Герасимом. Владикан Теофан родио се у Сремским Карловцима 1825. године. Гимназију је похађао у Сремским Карловцима, а богословију у Сегедину. Права је учио у Београду. Касније је завршио и Карловачку богословију. Замонашен је 1853. године, 1874. изабран је за епископа горњокарловачког. Владика Теофан био је надарен проповиједник. Владика Теофан живио је једноставно. Умро је на Аранђеловдан 1890. године, а по сопственој жељи сахрањен је на гробљу у Плашком. До данас се не зна за гроб владике горњокарловачког Саве Трлајића, убијеног у љето 1941. године. Заједно са 72 свештенослужитеља Српске православне цркве убијен је на подручју комплекса логора смрти Госпић - Јадовно - Паг. Извор: Епархија горњокарловачка Измењено Март 21, 2013 од Дејан Бићанић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 Izgleda da ćemo i mrtve početi da proterujemo ... bgpj је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 meni samo nije jasno sta je svrha skrnavljenja grobova, mislim, ne razumem kako neko moze biti toliko glup, lud, sta li vec, da bi to radio... bgpj је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 To rušenje Srpskih nadgrobnih spomenika njima,šiptarima i hrvatima,dođe ustvari kao hobi.Možda tu aktivnost pretvore i u sport. Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 Možda je neko umislio da je vladika sahranjen sa nekim vrednostima... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 To rušenje Srpskih nadgrobnih spomenika njima,šiptarima i hrvatima,dođe ustvari kao hobi.Možda tu aktivnost pretvore i u sport. Aha, jaštaradi. http://www.pressonline.rs/info/hronika/873/poruseni-nadgrobni-spomenici-na-katolickom-groblju.html Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 Ja sam prije nekog vremena čitao nešto o tom nekom grobu tamu, valjda o ovom, to nije stvar od jučer. Izgleda da zbog nečega njima iz te HPC organizacije on posebno smeta, mislim da ni tada nisam sasvim shvatio zašto, valjda iz simboličnih razloga. Ali znam da sam o nekakvom tom grobu čitao i tamo je bilo nešto o tom više ali ne mogu se sad više sjetiti šta to sve, otkud bi sad mogao to znati kad nisam obratio pažnju na to. Samo se sjećam da je bilo riječi o nekakvim natezanjima oko groba ili grobova nekakvih, valjda znači oko tog vladike Teofana. Možda se sjetim šta to bi i gdje sam to pročitao. No reklo bi se da su nekakvi stari bilvaktile računi u pitanju. Izgleda da su to zaista oni iz HPC. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 Свака култура која протерује и уништава трагове друге већ се засигурно приближила своме крају. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Март 21, 2013 Пријави Подели Написано Март 21, 2013 Aha, jaštaradi. http://www.pressonline.rs/info/hronika/873/poruseni-nadgrobni-spomenici-na-katolickom-groblju.html De,de!U Novom Sadu su mogli da ih poruše i sami katolici,koje god nacionalnosti,kako bi pravili medijsku halabuku brotiv Srba u Vojvodini,autonomaši ovakvi onakvi,a u hrvatskoj Srbi ne ruše svoje spomenike sigurno.De nađi mi da je u centralnoj Srbiji neko srzšio katolički sponik? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 24, 2013 Пријави Подели Написано Март 24, 2013 Ja sam prije nekog vremena čitao nešto o tom nekom grobu tamu, valjda o ovom, to nije stvar od jučer. Izgleda da zbog nečega njima iz te HPC organizacije on posebno smeta, mislim da ni tada nisam sasvim shvatio zašto, valjda iz simboličnih razloga. Ali znam da sam o nekakvom tom grobu čitao i tamo je bilo nešto o tom više ali ne mogu se sad više sjetiti šta to sve, otkud bi sad mogao to znati kad nisam obratio pažnju na to. Samo se sjećam da je bilo riječi o nekakvim natezanjima oko groba ili grobova nekakvih, valjda znači oko tog vladike Teofana. Možda se sjetim šta to bi i gdje sam to pročitao. No reklo bi se da su nekakvi stari bilvaktile računi u pitanju. Izgleda da su to zaista oni iz HPC. Našao sam to, ne smeta njima iz HPC vladika Teofan, ustvari ga oni smatraju svojim klirikom. Smeta im to što kako oni kažu SPC manipuliše s njegovom osobom i predstavlja ga kao klirika SPC što je kako oni tvrde neistina. Vjerovatno su ga htjeli exhumirati i premjestiti njegove zemne ostatke sebi na nekakvo svoje groblje, sad niko još ne zna da li im se to zaista povelo za rukom i da li je taj grob sad prazan jer su ga opštinske vlasti naredile ponovo zatvorit tj. zatrpat ne provjeravajući njegov stav. BORAC ZA HRVATE PRAVOSLAVCE Hrvatski episkop gornjokarlovački Teofan Živković (1874. - 1890.), u svome otvorenom pismu 1877. navodi: “Srbske narodnosti političke ovdje u Hrvatskoj nema... ni osobite srbske vjere; dakle ovdašnjim grčko-istočnjacima osobitog imena kakvog ni po jednoj ni po drugoj nema. Naime, po § 1, II. dijela previšnjeg reskripta od 10. VIII. 1868. (objavljenog u Sborniku zakona i naredaba valjanih za kraljevine Hrvatsku i Slavoniju god. 1868, kom. VI. br. 18) crkvene općine imale su se zakonito zvati “Grčko-istočna mjestna crkvena općina”, a one u Karlovcu pod nadzorom konsistorija plaškog i kr. Zemaljske vlade u Zagrebu nadjela si je samovoljno u mjesnome statutu naslov: 'srbske pravoslavne mjestne općine u Karlovcu'”. http://hpc-manastir-gomirje.blogspot.cz/ Davno sam to čitao pa mi isparilo iz sjećanja, ko bi sad sjećao svega što negdje pročita, koliko je toga dana, to bih poludio za par dana kad bih se sjećao svega što uvidim na internetu. Još na nekom drugom mjestu sam čitao taj neki članak gdje oni objašnjavaju kako ne žele da vladika Teofan počiva na tom groblju i kako se gnjeve na SPC jer ga ona poslije smrti ovako neopravdano svojata i da bi ga zato rado prenijeli na neko od svojih grobalja, ako nađem i taj članak pokažem vam ga, postavim link ovdje. Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Март 24, 2013 Пријави Подели Написано Март 24, 2013 После олује, хрватски редари су кренули на одмазду и по гробљима. пуцано је у надгробне споменике, пуцано је у очи на споменицима, ваљда су и упокојени срби проблематични. Није ово први пут, да се дирају упокојени. Живих је све мање ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Март 24, 2013 Пријави Подели Написано Март 24, 2013 Свака култура која протерује и уништава трагове друге већ се засигурно приближила своме крају. Rekoše Maje i Asteci, Španskim konkvistadorima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука