Jump to content

Прогон Срба и СПЦ у пост-СФРЈ Хрватској

Оцени ову тему

Препоручена порука

nije poenta da neko nestane, nego da to sto radi prestane

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

to objasni Hrvatima

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

А шта је са православним Чесима ?

Сутра ћу да певам из Зборника црквених песама који је издање ЧПЦ из 60 и неке године.

Ja da sam pravoslavac bio bih pod jurisdikcijom  olomoucko-brnjenskog vladike koji je Srbin.

ma u problemima su sad nekim s parama, u krizi ko i Grčka, mjenice, dugovi, čudni finansijski tokovi itd. 

nije im baš do pjevanja, možda uvale konkurs na njih ako se ne izvuku, teška vremena danas svuda

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/Pravoslavna-cirkev-muze-mit-problem-Smenky-za-desitky-milionu-a-podivne-vztahy-254876

Подели на овим сајтовима

Moja baba je katolička Čehibnja a imala je prijateljice dvije sestre, pravoslavne Čehinje. Nikada u životu nisam čuo nijednu jedinu ružnu riječ između njih, samo sve najbolje, drže pri sebi tako da ni po čemu čovjek ne bi poznao da nisu iste vjere ili da bilo šta drugo kod njih nije isto. Zaista naučna fantastika za naše pomove, nažalost. Šta bi kod nas Hrvati rekli za pravoslavnog Hrvata ili Srbi za katoličkog Srbina, mislim većina njih, izuzetaka ima svuda, na te ne mislim.

Arcibiskup Simeon brnjenski i olomoucki

Arcibiskup Simeon, občanským jménem ThDr. Radivoj Jakovlevič se narodil
v Praze 12.02.1926 ve smíšené srbsko-české pravoslavné rodině.

http://www.litobe.ic.cz/viewpage.php?page_id=2

Подели на овим сајтовима

Ви римокатолици на челу са папом би било боље да зауздате ДИВЉАЧКО понашање Хрвата, јер Хрвати све више личе на паганску хорду него на хришћански народ, ако су то икада и били.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

APSURD

,,Председник и премијер Хрватске – који се не изјашњавају као католици него као агностици– говоре у духу Христовог Јеванђеља

кад, поводом збивањâ у Кистањама, одбацују говор мржње, осуђују насиље и залажу се за мир и заједништво у слободи,

док са светог места надомак гробова светих првоврховних апостола Петра и Павла, бесмртних благовесника вере и љубави,

одјекује антихришћански говор мржње. Ово чињенично стање нам помаже да боље схватимо речи Спаситељеве

да неће свако ко говори:Господине, Господине! ући у Царство небеско него они који творе вољу Оца небеског"

: Епископ бачки др Иринеј.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Некада је ЧПЦ била део СПЦ, и св. мученик еп. Горазд је био члан Синода.

Znam ja to. Poznata mi je istorija pravoslavne crkve u českim zemljama i u Skivačkoj. Poznavao sam se lično i s jednim pravoslavnim sveštenikom iiz Olomouca koji je često bio u Srbiji.  Zanimljivo je da je ovdje dosta klirika pravoslavnih ustvari bivšim katolicima, kao na primjer i Svatý Gorazd II., vlastním jménem Matěj Pavlík koji je bio dokonce katoličkim sveštenikom, poslije pravoslavnim episkopom, ovdje se kaže biskupom i svetiteljem na kraju, poginuo pri represalijama povodom akcije Antropoid jer su krili československe parašutiste Gabčika, Valčika i Kubiša u podrumu hrama sv. Ćirila i Metodija u Resslovoj ulici u Pragu..

http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatý_Gorazd_II.

Подели на овим сајтовима

To dokumentuje stepen neprofesionalnosti i nepoznavanja realija hrvatske redakcije radio Vatikana tj. nekoga od članova te redakcije

i ukazuje na to da bi tamo ubrzo moglo biti personalnih, kadrovskih potresa,  intervencija i zamjena...

Misliš? Ako pratiš možda i sam znaš da ovakvi "hrišćanski" izlivi iz hrvatske redakcije radio Vatikana nisu prvi put.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Misliš? Ako pratiš možda i sam znaš da ovakvi "hrišćanski" izlivi iz hrvatske redakcije radio Vatikana nisu prvi put.

Ne pratim, nemam pojma šta tamo govore i ko je uopšte tamo. Slušao sam ih za komunista na tranzistoru kao srednjoškolac, poslije više ne, imam problema sa sluhom i radije čitam vijesti nego da ih slušam na radiju. A 20 godina sam već u Češkoj i pratim iglavnom češke vijesti i civilne i crkvene.

Подели на овим сајтовима

Eparhija dalmatinska, odnosno Srpska pravoslavna crkva (SPC) ogorčeni su načinom na koji je Radio Vatikan izvestio o događajima kod Kistanja, u Hrvatskoj, kada je prebijeno šest bogoslova srpske nacionalnosti, poreklom iz Republike Srpske, kao i tvrdnjom da SPC nije imala svog predstavnika na ustoličenju pape Franje. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/373552/SPC-ogorcena-izvestavanjem-Radio-Vatikana-o-incidentu-kod-Kistan

Мање је зло када неко искрено и отворено мрзи, него када се фолира и пренемаже и прича онекој љубави коју нема!

људи траже слободу, а слобода тражи људе !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...