Jump to content

"Ваздухопловни" филмови

Оцени ову тему

Препоручена порука

Али карактеристика скоро, скоро свих филмова овога жанра је да не приказују реалну слику каква оптерећења трпе пилоти у маневрима, већ су сцене као да пилоти седе у фотељи и играју игрицу :)

Подели на овим сајтовима

Или..

А књига која ми је од ''давнина'' остала у сећању је Пакао Пацифика. Како је тамо лепа природа, колико само у том океану има порушених авиона. За бродове да и не говорим. За људе.. Како ми је било необично да прихватим назив те књиге. Читајући је заинтересовао сам се за Перл Харбур и ваздушне борбе над Пацификом. И када је ''дошао'' филм..

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Већ смо негде на овој теми "утврдили" да за поклонике авијације и љубитеље "Седме уметности" нема лошег филма, јер сву "лошост" негде "исхендлује" зараженост ваздухопловним "пенсилом". У том смислу смо многи на овој теми предлагали за гледање и понека објективно "трешерана" остварења где ипак потенцијални конзумент заљубљен у висине "пређе" преко тог неког уметничког потенцијала које то неко филмско дело има (тј. нема) да понуди. Тако је и са овим филмом...

Geostorm-Facebook.jpg

Остварење Дина Девлина из 2017. године под насловом "Geostorm" са оценом од 5.4 на ИМДБ-у отприлике "објашњава" домете овог остварења, премда је та оцена релативна ствар, јер се и у тим "бројкама" може наћи одличних филмова. Ипак, када се нађете у неком стању да бисте погледали неки филм, нарочито са клинцима, из разоноде и без великих очекивања, овај би био нека препорука. Значи, не желите да стално држите пажњу потребну за серијал "Ратова звезда", нити сте расположени за философска созерцавања о виђеном у неком "Сталкеру" или "Соларису". Просто, "ај` да одгледам нешто", где ћу се почесто насмејати и неким наивним "решењима", политичким коректностима, али и"масним" специјалним ефектима. Е ово је ТО!

_d2c4fe10-bb0a-11e7-8fe3-8a4365deb777.jp

Значи, свет се ПоКоЗнаКојиПут на филмском платну (истина опасност је реална), суочио са проблемом климатских промена које су (у овом филму) довеле до низа природних катастрофа и људских и материјалних разарања. Научник којег тумачи Џералд Батлер са својим тимом и уз подршку влада 18 најмоћнијих земаља света, "наравно" без Русије, пројектује и направи мрежу сателита који су тако распоређени да премрежавају читаву нашу планету. Стални мониторинг се врши са Међународне космичке станице и реагује се на сваку климатску промену третирањем тог неког потенцијално опасног места. Загревањем ласерским зраком или пак разбијањем циклона аеросолним бомбама лансираним директно са (поменутих) сателита који "премрежавају Земљу", човек коначно може да контролише климу.

geostorm2.jpg

Све је идеално, под окриљем УН и не злоупотребљава се. Сателити реагују само на екстремна дешавања у атмосфери. Дакле, тамо где пада снег, пада и даље, тамо где су врућине и даље су врућине, али ако на неком месту, нпр. у пустињи, због климатских промена "крене да пада снег", стаелит реагује и "ласерским зраком" разбија циклонску активност која прети нпр. да од Ријада направи Калгари.

Међутим, Амери одлуче да наметну осталима првенство над управљањем овим пројектом и као "камен спотицања" јавља се Батлер којем се захвале на дотадашњем ангажовању и као одговорно лице постављају његовог рођеног (млађег) брата (Џим Старџис), упосленика Беле Куће и човека "програмираног" да слуша Председника США (Енди Гарсија).

1772477_full.jpg

По принципу "већ виђеног" Батлер се повлачи у анонимност где пензионерима на Флориди прави аутомобиле на електрични погон, све док неколико година касније сателити не откажу и климатске промене које су се до тада могле контролисати остану ван контроле и направе неколико мини ледених доба залеђивањем неке авганистанске вукојебине, плаже у Рију и потапањем Дубаија...

geostorm.png?w=1000

Тада од државног секретара за одбрану (Ед Харис), млађи брат добија одобрење да ангажује брата и пошаље га горе на космичку станицу како би отклонио проблем. Овај прихвата, одлази горе и након низа акција схвати заправо да "дубока држава" у изборној години заправо жели да елиминише председника и потпредседника САД, да направи једну Суперолују у којој ће једноставно "збрисати" свет и оставити недирнутим плодне делове САД, Канаде, делове Европе, Сибир са Кином, пола Јапана, мало ЈИ Азије и ЈИ Аустралију. Тим "врлим новим светом" ће управљати државни секретар за одбрану јер су председник и потпрердседник Америке погинули након суперолује која је погодила Орландо где преЦедник држао предизборни скуп и то је то...

geostorm_5.jpg?itok=vVHpcmA8

Политичка коректност од које просто врца филм, задовољавајући оба тренутно супростављена пола, просто неће моћи да не буду примећена код потенцијалног гледаоца. Од инжењера Индијца који први примети да са читавим системом нешто не штима, до Арапина, а Француза задуженог за безбедност на Међународној станици; Немице која је главни заповедник горе у васиони; Мексиканца који са латинским осмехом и "швалерским" брчићима ставља до знања да "такви смо ми мексиканци" или низа аутомобила који су у сулудим сценама јурњаве у најбољој традицији гангстерских филова 70-их година уништени, а случајно су све "Мерцедеси" и "Опели". Истина, појављује се и један "Џи-Ем-Си".

Geostorm_(2017)-%5Bfront%5D.jpg

На првом месту 120 милона долара буџета је утрошено у специјалне ефекте и приказ на моменте епских сцена. Крај филма патетично "хепиендан" и као прилог у нашој теми о свемирским летелицама данас и будућој перспективи (@Grizzly Adams @obi-wan), визија да ће се "шатловање" у васиону и даље вршити летелицама на фону "Спејсшатла". :))) 

Препорука за "необавезно" гледање.

ИМДб

Подели на овим сајтовима

А тек овај :) Летење ловачким авионом има својих чари, али, ако бих да уживам у лаганом ''крстарењу'', онда..

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

а случајно су све "Мерцедеси" и "Опели"

Tresnuli su oni neku lepu paru za tu reklamu, tu se nista ne brini... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Момци није филм, али, морао сам, непроцењиво :) Сетио сам се да га имам. Није попуњен, на штету. Све у свему, непроцењиво како год.

album-slicicama-rakete-avioni-helikopteri-slika-36609098.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

суочио са проблемом климатских промена

Идем сад да турирам кола једно 15 минута из ината... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ево још ово и нећу више:)))за вечерас, ваљда. Занимљиво, јесте документарац, мада, џаба им кад им нема Руса ;)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Плаво Небо рече

Момци није филм, али, морао сам, непроцењиво :) Сетио сам се да га имам. Није попуњен, на штету. Све у свему, непроцењиво како год.

album-slicicama-rakete-avioni-helikopteri-slika-36609098.jpg

...

Imao ga, na preveliku zalost - nisam ga sacuvao (bio popunjen od-do). Ako ikad resis da ga prodas - javi mi se, ja kupujem! :dobro:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

...

Imao ga, na preveliku zalost - nisam ga sacuvao (bio popunjen od-do). Ako ikad resis da ga prodas - javi mi se, ja kupujem! :dobro:

Немој брате молим те :) Скоро смо нешто сређивали и отац га узме (са све Политикиних забавника) и каже ми што ово не побацаш, а ја.. неееее, таман посла:)))До душе, није албум баш читав, неки листови недостају, али, не би га продао никако :)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

У времену када није било интернета, досађивао сам двојици другара, којима је отац радио на аеродрому, и који су иначе знали како било који авион изгледа, дакле, досађивао сам им да ми нацртају неки авион, а ја би га после правио од пластелина. Кабине би им правио од пластике, од боца од шампона, топио би их, савијао, па сецкао маказама да би што веродостојније изгледале по своме облику. Ни сам не знам колико сам модела направио. Направио би га, па би га после неког времена развалио и онда правио неки други. Ови модели су до данас остали. Има можда више од 20 година од како сам их направио. У међувремену, негде су се, од неких модела, кабине изгубиле. Нисам хтео да их дорађујем, нити да их разваљујем па да правим друге. Само, није да нисам, куповао сам пластелин да направим још неки модел, али, квалитет пластелина није више исти. :) Још увек осећам тај осећај када бих посматрао тек направљен авион и замишљао га у лету. П.с. Јесте да није филм, али, гледајући све ове авионе поново, држећи их у рукама, премотао сам ''филм'' у глави који ме је вратио у детињство.

slicica 001.jpg

slicica 002.jpg

slicica 003.jpg

slicica 004.jpg

slicica 005.jpg

slicica 006.jpg

slicica 007.jpg

slicica 008.jpg

slicica 009.jpg

slicica 010.jpg

slicica 011.jpg

slicica 012.jpg

slicica 013.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Плаво Небо рече

којима је отац радио на аеродрому

Лађевцима? :))) Онда га врв знам :scratch_head:

Иначе, свака част за ове пластелинске моделе. Некако сам поглед на њих и чињенице о времену када си их правио и период који је протекао од тада па до данас, а сачувани су, те опис начина на који су настајали, изазива неку лепу емоцију, можда више сетну и дирљиву, али лепу. Свака част и хвала што с` ово поделио са нама. :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...