Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Zašto ako je to toliko ozbiljno i nedopustivo .... čak do te mere da je tragikomično , zašto sebi SPC dopušta jedan deo takvog "organizma" ? Zar nije onda to jedan ozbiljan bolesan deo jednog tela, da ne kažem i nikad neću reći Tela? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 e pa u Telu ima raznih... možda ako neko zna da kaže, da li je uslov da se bude deo Tela pravilno ispovedanje dogmata o svetoj trojici? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 e pa u Telu ima raznih... možda ako neko zna da kaže, da li je uslov da se bude deo Tela pravilno ispovedanje dogmata o svetoj trojici? Nisam hteo da mešam reč bolest sa Telom ako me razumeš Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 naravno, to sam shvatio ali me i dalje zanima ovo odozgo što sam pitao Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Malo da zloupotrebim temu.... Ja se jako plašim objašnjenja o Bogu koja nisu prosta i jasna. Dozvolio bi si On luksuz da je komplikovan i prekomplikovan? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Ako Boga poznajemo Duhom onda i nije toliko bitno da li je komplikovan ili ne koliko je bitno - kako zadobiti što veću punoću Duha? Srazmerno punoći, upoznavaćemo Ga sve više i bolje... nema kraja Пг је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 e pa u Telu ima raznih... možda ako neko zna da kaže, da li je uslov da se bude deo Tela pravilno ispovedanje dogmata o svetoj trojici? Није-ако си лаик, не бавиш се теологијом, и просто верујеш у Свету Тројицу по Символу вере и спрам својих моћи, не уплићући се у те "мозгалице" и "главоломке" (колико је простих људи зарадило Царство Небеско немајући појма ни о чему од тога. Моја покојна бака није знала ни слова да прочита и није ич разумела од овога, али је чврсто веровала у Бога. Сигуран сам - њој доста за високо место...). Али, ако си теолог, свештеник, јеромонах или неки виши чин-наравно да да. Усуђујем се рећи и: ако си лаик (јер и лаик крштењем добија царско-свештеничко достојанство) који се интересује, чита о томе и жели да богословствује. Онда такав мора бити одговоран за све што говори. Ко се хвата у коло, мора да зна како се игра - у супротном нека се не хвата... Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Није-ако си лаик, не бавиш се теологијом, и просто верујеш у Свету Тројицу по Символу вере и спрам својих моћи, не уплићући се у те "мозгалице" и "главоломке" (колико је простих људи зарадило Царство Небеско немајући појма ни о чему од тога. Моја покојна бака није знала ни слова да прочита и није ич разумела од овога, али је чврсто веровала у Бога. Сигуран сам - њој доста за високо место...). Али, ако си теолог, свештеник, јеромонах или неки виши чин-наравно да да. Усуђујем се рећи и: ако си лаик (јер и лаик крштењем добија царско-свештеничко достојанство) који се интересује, чита о томе и жели да богословствује. Онда такав мора бити одговоран за све што говори. Ко се хвата у коло, мора да зна како се игра - у супротном нека се не хвата... I ja slično razmišljam i sad mi se postavlja pitanje.... Bilo li je za oca iz rukumije preteško da shvati ili je on namerno neshvatao ono što je (obrazovanjem kojeg ima) trebalo da bude prosto i jednostavno objasniti.? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 e pa u Telu ima raznih... možda ako neko zna da kaže, da li je uslov da se bude deo Tela pravilno ispovedanje dogmata o svetoj trojici? Није. Моја покојна бака појма није имала о христологији, тријадологији, пнвематологији....али је била побожна. И удостојила се причешћа уочи смрти. Само, она није умишљала да је учитељ теологије и није "исправљала" епископе и митрополите у њиховом теолошком промишљању. Дакле, знање није услов. Али, није допустиво истицање незнања као знања. Midza, Trifke, feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Cela ova diskusija me je nagnala da se setim jednog izuzetno lepog primera monastva oca Jovana iz manastria Tresije. Neznam da li je jos uvek ziv ali pre 10 godina sam imao cast da provedem 15 dana kod njega. Bio sam svedok kada se jednom prilikom povela diskusija o Liturgiji "staroj"i "novoj" i on je slusao jedno vreme a onda je kazao da on nije ucen covek ali da je pitao svog vladiku o tome i vladika mu je rekao da se ne bavi time jer mije ucen. Onda je kazao da on sluzi i pricescuje onako kako vldaika kaze. Ja sam ostao zadivljen pred tim predivnim primerom smirenja i poslusnosti. Na tom coveku ste mogli da vidite veliku radost iako je bolovao od mnogih bolesti/ Mogao bih jos puno toga lepog reci o ocu Jovanu ali ono sto je najvaznije i najbitnije je NJEGOVO SMIRENJE I POSLUSNOST PREMA EPISKOPU! Макрина, lab_man, w.a.mozart and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Ko mu je nadležan episkop? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Ko mu je nadležan episkop? Sumadijski Jovan "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 26, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2014 Jos nesto o njemu, nikada nije dozvoljavao da se nesto ruzno prica o bilo kome a umeo je da isprica dogadjaje a da ne okarakterise nikoga iz tog dogadjaja kao zlog. Imao bih jos puno da kazem lepog o tom coveku ali to je neka druga tema. Volim_Sina_Bozjeg, Макрина and fsa је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aleksandar Petrovic pb83 Написано Јун 3, 2015 Пријави Подели Написано Јун 3, 2015 Pomaze Bog da li mogu zamoliti svestenika da mi ocita molitvu ,cuo sam da postoje molitve ,kada je momak ne ozenjen , -a devojka neudata . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 4, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 4, 2015 Pomaze Bog da li mogu zamoliti svestenika da mi ocita molitvu ,cuo sam da postoje molitve ,kada je momak ne ozenjen , -a devojka neudata . Zamolicu je svestenika u crkvi. A ti citaj Akatist Svetoj Kseniji. Ujedno, malo se angazuj.Trazi i sam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука