ПиП Написано Јануар 24, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2014 u čemu je onda suština dijaloga ako reaguješ emotivno? Ajde da pričamo o nekom filmu ili muzici pa ok ali ovde... Правда или неправда не морају бити уско повезане са емоцијама. Чак шта више рецимо своје дете када кажњавам за неправду, моје емоције према њему се противе, али разум говори да треба да га казним. Ја сам баш и "пребацио" сувише "емотивно" реаговање неких саговорника на моје мишљење. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 24, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2014 Ти мислиш својом логиком а ја својом. Логика је једна и једина. Не постоји "моја" и "твоја" логика. У противном, не бисмо разликовали памет од глупости, били бисмо бесловесна марва. Више пута сам нагласио да се ја у свему па и у питањима Цркве водим "својим" осећајем за правду или неправду. Само напред. Али, немој онда да нам овде глумиш некаквог побожњака. Јер, такав дух је потпуно стран духу Цркве. Ти живиш и хвалиш све оно што оци називају - "филавтиа" (=самољубље) или првородни грех. Стари Адам влада тобом. Новог још ниси познао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 24, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2014 Логика је једна и једина. Не постоји "моја" и "твоја" логика. У противном, не бисмо разликовали памет од глупости, били бисмо бесловесна марва. Само напред. Али, немој онда да нам овде глумиш некаквог побожњака. Јер, такав дух је потпуно стран духу Цркве. Ти живиш и хвалиш све оно што оци називају - "филавтиа" (=самољубље) или првородни грех. Стари Адам влада тобом. Новог још ниси познао. Више не учествујем на теми. Што сам имао да кажем рекао сам, а они који буду читали нака сами процене. Једино још једну замерку ћу изнети упућену теби лично Александре. Молим те убудуће када одговараш на неку моју поруку, која није дугачка и која ипак колико толико није резумљива када се распарча т.ј. када се цитирају делови ван контекста, цитирај је у потпуности да они који буду читали твој одговор имају лакши увид у оно што сам написао. Хвала Доментиан је реаговао/ла на ово 1 Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 24, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2014 Више не учествујем на теми. Паметно и богоугодно. Да је отац Симеон имао смирења макар колико ти, много би мање невоље протекло Браничевском епархијом и много би мање наивних људи било заведено. Тешко Цркви са бескорисним, хладним интелектуалцима без црквене свести и јеванђеоског етоса живљења. Али, још више тешко Цркви од умишљених духовника, од необразованих људи који су умислили да умеју да богословствују и да у учености парирају ученима. Бог нека нас све сачува од једних и других а њима нека да покајања и смирења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 24, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2014 Чак шта више рецимо Nemoj više. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 24, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2014 I kod nas to o čerm rtaspravljate spada u takozvane antitrinitarne jeresi, spadaju tamo triteisti i netrojični, grupa monarhizam, podgrupa modalistički ili patripasianski monarhizam.: Noetus iz Smirne, Sabelius. наводно, верујемо у "Оца небескога у три лица - Оца, Сина и Светога Духа". изјављује како СВЕТА ТРОЈИЦА НИСУ ЗАЈЕДНИЦА, Sabelius /okolo roku 220/ rozšíril tento blud aj na Ducha Svätého a učil, že v Bohu je jedna hypostáza a tri prosopá / prosopom = herecká maska, roľa, úloha/, že odpovedajú svojim trom rôznym spôsobom zjavenia (modi = spôsoby). http://sk.wikibooks.org/wiki/Dogmatika/Antitrinit%C3%A1rne_her%C3%A9zy Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Отац Симеон је баш исповедио савелијанску јерес, говорећи да Бог није заједница, самим тим негирајући стварност три личности или лица Ovo me je zaista zainteresovalo pa se evo mucim satima, pokusavajuci da pronadjem na Grckom da li se moze reci da je Bog zajednica jer mi se taj izraz nikako ne uklapa u glavi. Tj nepoznat mi je i nisam nailazio da se govori o zajednici Svete Trojice tj: κοινωνία Αγίας Τριάδος . Brate Aleksandre, procitaj, a znam da znas Engleski, ovaj tekst Mitropolita Jeroteja profesora na Solunskom fakultetu koji bas govori o nemogucnosti upotrebe reci zajednica, za Svetu Trojicu. Nije dug i lak je za prevod. Nalazio sam jos neke, ne tako opsirne, ali su na Grckom. http://www.oodegr.com/english/theos/genika/koin_fysewn1.htm Mislim da je tekst nedvosmislen i jasan narocito zakljucak da. One cannot speak of a communion of Persons in God or in man from a theological aspect; it might be possible, but only from a philosophical point of view. I na Grckom: Για κοινωνία προσώπων στον Θεό και τον άνθρωπο δεν μπορεί να γίνη λόγος από θεολογικής πλευράς, αλλά ενδεχομένως μπορεί να γίνη λόγος από φιλοσοφικής πλευράς Доментиан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 http://www.oodegr.com/english/theos/genika/koin_fysewn1.htm Ti pojmovi od jezika do jezika mogu biti semantički nešto različiti, značenje može biti slično ali semantički donekle pomjereno - u malo drugačijoj poziciji pogledaću šta tamo piše, engleski prevodi nisu baš najmjerodavniji, a ni najsretniji, najoptimalniji i najreferentniji za objašnjavanje takvih pojmova. Naši teolozi to prevode kao zajedničarenje u smislu međusobnog i uzajamnog opštenje (glagolska imenica). Communio znači društvo, uzjamno primanje, opštenje, zajedničarenje a ne samo prosto zajednica (communitas - apstraktna imenica) http://cs.wikipedia.org/wiki/Communio communitas - zajednica jednakih ljudi ili osoba respektivno takvih ljudi ili osoba koji dijele zajednički duh dijele ili imaju nešto zajedničko što ih povezuje, dovodi u vezu http://en.wikipedia.org/wiki/Communitas Intercommunio (communicatio in sacris) znači sasluživanje, sakramentalno, svetotajinsko opštenje sancta communio, svaté společenství, spojení, http://www.kapky.eu/texty/clanky/eucharistie/eucharistie-vyhra-kterou-si-neni-mozne-nechat-utect/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Доментиан Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 @А.Милојков What kind of straw man are you talking about? Not once did you answer the arguments put forward, in particular the use of COMMUNITY=ЗАЈЕДНИЦА Заједница - Community, presupposes the existence of individuals; that is the ontological and etymological meaning of the word (or better said, the part of the meaning). I have also stated that GOD can not be community as this would imply that Father Son and Holy Spirit at some point were not together (heresy). I am also referring to the theological usage of ЛИЧНОСТ instead of ЛИЦЕ as a more correct (but not exact) translation of ὑπόστᾰσις. Although our fathers have used ЛИЦЕ without being incorrect. Over and over again I have pointed out that GOD is not community of PERSONS (ὑπόστᾰσις) but UNITY of ὑπόστᾰσις or better said HYPOSTATIC UNITY with a exact word in church slavonic (црквенословенски) ЈЕДИНОСУШНОСТ that is ὑπόστᾰσις ὁμοούσιος. You learned theologians have stated as part of the "heresy" of fr. Simeon is his statement: " God is not community" = ”Бог није заједница” however I have PROVED that this is NOT true (due to the above)! Not once have you produced any evidence to the contrary, but only insults. Do you honestly think that Belgrade Theological Faculty, where I presume that you have studied, is the only theological institution in the world? "Произилази да молећи се другачије него како нас Он учио није само незнање-немарност, већ грех; јер Он је Сам заповедио рекавши ”Ви одбацисте заповест Божију да би одржали ваше обичаје" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Edit - dopuna. Naši teolozi to "communio" prevode kao zajedničarenje u smislu međusobnog i uzajamnog opštenje (glagolska imenica). koja označava čin, radnju, zbivanje. dešavanje, činjenje, akciju, dinamizam Communio znači društvo, uzjamno primanje, opštenje, zajedničarenje a ne samo prosto zajednica (communitas - apstraktna imenica) koja označava predožbu, predstavu, zamisao, ideju, apstrakciju, sliku, statičnost Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Доментиан Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 ”...Оца небескога у три лица - Оца, Сина и Светога Духа.” о.Симеон Рукумијски Ево како се ово да, и само може разумети: Отац небески - Бог а не само као прво лице-личност Св Тројице…имамо безброј примера у Светом Писму, а и у светоотачкој литератури да наш Отац је Бог где се очигледно не подразумева само прво лице Св Тројице! Три лица - Три личности, три ипостаси Отац, Син и Свети Дух - непотребно објашњење Света Тројица нису заједница - Тачно, јер Св. Тројица су Јединство, Јединосушество…Заједница подразумева прво постојање личности, лица која се затим окупљају у њој. Такво схватање је, у егзактности речи ”заједница”, чиста јерес тробожтва, зато о. Симеон и каже Св. Тројица НИЈЕ заједница! Следи да никаква јерес овде није исповедана од стране о.Симеона Рукумијског, а да јесте његов епископ би га проследио црквеном суду. А аксиом да ”сви су невини, док се не докаже да су криви” изгледа НЕ ВАЖИ за појединце који клеветају, осуђују једног дивног монаха који је свој живот посветио СПЦ и бризи за вернике поверене му пастве! "Произилази да молећи се другачије него како нас Он учио није само незнање-немарност, већ грех; јер Он је Сам заповедио рекавши ”Ви одбацисте заповест Божију да би одржали ваше обичаје" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Brate Aleksandre, procitaj, a znam da znas Engleski, ovaj tekst Mitropolita Jeroteja profesora na Solunskom fakultetu koji bas govori o nemogucnosti upotrebe reci zajednica, za Svetu Trojicu. Nije dug i lak je za prevod. Nalazio sam jos neke, ne tako opsirne, ali su na Grckom. Онда се професор не слаже са светим оцима. Или је његов појам заједнице потпуно другачији од њиховог. Чињеница је да кападокијци, нарочито свети Василије, употребљавају реч "кинониа". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 @@Доментиан, Твом безобразлуку нема краја. Банован. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 Ovo me je zaista zainteresovalo pa se evo mucim satima, pokusavajuci da pronadjem na Grckom da li se moze reci da je Bog zajednica jer mi se taj izraz nikako ne uklapa u glavi. Tj nepoznat mi je i nisam nailazio da se govori o zajednici Svete Trojice tj: κοινωνία Αγίας Τριάδος . Brate Aleksandre, procitaj, a znam da znas Engleski, ovaj tekst Mitropolita Jeroteja profesora na Solunskom fakultetu koji bas govori o nemogucnosti upotrebe reci zajednica, za Svetu Trojicu. Nije dug i lak je za prevod. Nalazio sam jos neke, ne tako opsirne, ali su na Grckom. http://www.oodegr.com/english/theos/genika/koin_fysewn1.htm Mislim da je tekst nedvosmislen i jasan narocito zakljucak da. One cannot speak of a communion of Persons in God or in man from a theological aspect; it might be possible, but only from a philosophical point of view. I na Grckom: Για κοινωνία προσώπων στον Θεό και τον άνθρωπο δεν μπορεί να γίνη λόγος από θεολογικής πλευράς, αλλά ενδεχομένως μπορεί να γίνη λόγος από φιλοσοφικής πλευράς Беседа о тајанственом божанском Тројству Јер је троје што свједочи на небу: Отац, Ријеч и Свети Дух; и ово је троје једно. И троје је што свједочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно. (I Јов. 5, 7—8) Кад читамо Свето Писмо треба будно да мотримо на сваку реч. Брзом читаоцу, нпр., неће пасти у очи разлика коју Јеванђелист повлачи између небеског тројства и земаљског тројства. За небеско тројство он каже: и ово је троје једно, а за земаљско: и троје је заједно. Огромна је разлика између бити једно и бити заједно. Отац, Син и Дух Свети су једно, док су дух и вода и крв само заједно, а не једно. Јер и непријатељи могу бити заједно али не и једно. Сви су људи на земљи заједно али нису једно. Вода и крв чине тело, а дух је дух. Тијело пак жели против духа а дух против тијела (Гал. 5, 17); нису, дакле, једно, али су пак заједно. И кад човек умре, заједница се кида и престаје: крв и вода иду на једну страну, а дух на другу. Дочим је божанско тројство на небесима не само заједно него и једно. Но има једно тројство у унутрашњем небу човековом, које треба да буде не заједница него јединство, да би човек блажен био и овога и онога света. То је јединство ума, срца и воље. Докле је ово троје само у заједници, дотле је човек у рату и са самим собом и са небеским Тројством. Када пак ово троје постане једно, тако да ниједно не влада и ниједно не робује, онда човек бива испуњен једним миром који превазилази сваки ум (Фил. 4, 7), сваку реч, свако објашњење, сваки страх и сваку жалост. Тада мало небо у човеку почиње личити на велико небо Божје, и образ и подобије Божје бива тада јасно у човеку. Господе троједини, помози нам личити бар на оне који личе на Тебе. Теби слава и хвала вавек. (Охридски пролог Св. Николаја Српског, 6. Јануар - Богојављење) Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 25, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2014 И шта каже св.Николај? ,,Дочим је божанско тројство на небесима не само заједно него и једно.'' Није рекао да Тројица није заједница него је и јединица. То је оно што треба и ми да урадимо са нашим умом, срцем и вољом - да буду не само заједно него и једно. Владика Николај има друге списе где много јасније говори о томе. Не вреди да њега узимате да бисте негирали заједницу Свете Тројице. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука