Jump to content

Reč i delo pape Franciska I, medijske objave i reportaže

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ако те такав сутра неће погледати на улици, и пуног стомака у скупом оделу и возилу пролази поред сиромахе и не да ништа, тај заиста одговара Исусовим речима које сам цитирао на предходној страни. Без обзира да ли је папа, епископ, пастор или било ко од нас.

Ово ми је некако баш познато - скупо возило, гледа те са висине, небитан си у његовом животу... Као да сам нешто слично негдје видио... Хм! Шта ви браћо мислите?! Туга, ето... 

пс - надам се да ме нећете погрешно схватити... Само мислим да смо негдје одлутали...

Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26)

Подели на овим сајтовима

пс - надам се да ме нећете погрешно схватити... Само мислим да смо негдје одлутали...

Појасни мало. Не бих да те погрешно схватим. Видим да си то добронамерно написао, али не схватам шта си хтео тиме да кажеш. 

Подели на овим сајтовима

Ма да. Сваки дан пере ноге болесницима и сиромасима. То што су га тада снимили је било без његовог знања, чак је хтео и да се то не објави.

Прочитај овај мој пост  https://www.pouke.org/forum/topic/25496-%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BE-%D0%B8-%D1%86%D1%98%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%99%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%83-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2/page-6#entry826499

To je nešto drugo, to je tvoj lični problem jer mu ne vjeruješ kao osobi, ne vjeruješ njegovoj motivacijii, sumnjaš u iskrenost tog njegovog gesta. A kad bih to uradio ja meni bi vjerovao a njemu ne bi? Onda to najbolje ustanoviš tako što odeš papi Franji na audijenciju i zapitaš ga da li on to misli ozbiljno to s tim što radi, pere noge drugima itd. ili se samo opretvara. Ili mu pošalji email, pismo s takvim pitanjem pa ti možda odgovori. I slažem se, prat noge riitualnio i nije nekakav tako veliki podvig, više je to simboličnim gestom. Mnogo neprijatnijim doživljajem je oprat dementnog starca ili staricu koji leže u vlastitom izmetu. Ili ono što sam radio ja profesionalno u Pragu nekoliko godina, starao se o beskućnike, ovisnike i prostitute. Slažem se, on je uradio mnogo toga drugog što nije bilo samo simboličnim gestom i o čemu bi zasluživalo reći mnogo više, prikupio je velike svote novca koje je onda namijenio takvim ustanovama itd. i ti marginalizirani, zapiostavljeni, bolesni, gladni su onda od toga imali itekako veliku i materijalnu a ne samo duhovnu korist. slobodno se raspitaj u Buenos Airesi, tamo ga svako zna i svako će ti o tom reći šta je sve on tamo radio i uradio na tom planu. Jedino što on o tome ne priča uopšte a ni ne voli da se to spominje u javnosti.

Подели на овим сајтовима

Evo. Mocartov poster govori mnogo :)

evo i tebi jedan poster.  mocart  A nije Mozartov već Jakovljev!  .smesko.

Тако и вјера, ако нема дјела, мртва је сама по себи.

Но неко ће рећи: Ти имаш вјеру, а ја имам дјела.

Покажи ми вјеру твоју без дјела твојих,

а ја ћу теби показати вјеру моју из дјела мојих.

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=59&chap=2

vira.jpg

Подели на овим сајтовима

Kakva patetika.

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

I znači prema tebi, Ignjatije, niko nikada ne bi trebao uraditi ništa da se slučajno a ni za živu glavu to ne bi vidjelo. Pa kako ćeš onda nahraniti gladnoga a da se ne vidi taj tanjur hrane koji mu daješ, kako ćeš obući siromašnoga a da se ne vidi ta odjeća kojom si ga obukao, kako ćeš njegovati bolesne a da se ne vide rezultati te njege na njima, kako ćeš se starati o djecu u sirotištima a da se ne vide nikakvi rezultati te brige i toga što im pomažeš. Imaš nekakve vrlo čudne i dosta nerealne predstave i nazore na haritativne aktivnosti.

Подели на овим сајтовима

Мени је ово смешно, искрено . Ако је већ решио да се понизи , нек то ради ван камера. Овако, примио је плату своју.

Опрости брате, али шта данас може обичан човек да уради а да не изађе пред камере а камоли неко на положају папе? ;)

Подели на овим сајтовима

Можда је овде код неких коментара по среди замена теза јер је 12 "разбојника" није исто као 12 апостола...

То је идентична замена теза као изложба "ECCE HOMO" које се сећамо, где је суштина проблема то што је Тајна вечера била за изабране(односно оне који су се определили за заједницу са Христом) а не за грешнике. И Христос се није сображавао и поистовећивао са њима већ су се они сусревши га и покајавши се саображавали са Њим у духу... Мислим да смо ту на добром трагу. Зар не?

Према личном мишљењу ово је мало неумесно осмишљена церемонија и пропаганда, али такође мислим и да је ипак скромност једна од дарова папе Франческа... Ако то ради и без камера и то срцем, онда благо њему...

Подели на овим сајтовима

I znači prema tebi, Ignjatije, niko nikada ne bi trebao uraditi ništa da se slučajno a ni za živu glavu to ne bi vidjelo. Pa kako ćeš onda nahraniti gladnoga a da se ne vidi taj tanjur hrane koji mu daješ, kako ćeš obući siromašnoga a da se ne vidi ta odjeća kojom si ga obukao, kako ćeš njegovati bolesne a da se ne vide rezultati te njege na njima, kako ćeš se starati o djecu u sirotištima a da se ne vide nikakvi rezultati te brige i toga što im pomažeš.

Аман људи шта вам је. Драганззз схватио да сам за укидање обичаја а ти да сам против снимања добрих дела.

Нисам против тога у глобалу. Коментарисао сам конкретно дешавање. Све било у реду да папа заиста пере и целива ноге редовно и без снимања. Да је то део његове личности и живота, да је ово снимано само делић тога што он реално у животу ради. А у то верујем колико и у Деда Мраза ;)

Подели на овим сајтовима

Ако то ради и без камера и то срцем, онда благо њему...

A misliš da on voli da ljubi noge, naravno da će biti uz kamere. Postoje dve mogućnosti zbog kojih ovoradi

1. Marketing

2. Da pokaže vernicima kako smo svi jednaki i kako niko nije iznad drugog itd...

Oba ova ne mogu bez kamere.

Можда је овде код неких коментара по среди замена теза јер је 12 "разбојника" није исто као 12 апостола... То је идентична замена теза као изложба "ECCE HOMO" које се сећамо, где је суштина проблема то што је Тајна вечера била за изабране(односно оне који су се определили за заједницу са Христом) а не за грешнике. И Христос се није сображавао и поистовећивао са њима већ су се они сусревши га и покајавши се саображавали са Њим у духу... Мислим да смо ту на добром трагу. Зар не?

A što se ovoga tiče, pap nije Hristos pa da se poistovećuje sa apostolima, Hrisos se poistovećiva sa svojim sledbecimi koji su bili dostojniji njega od ovih današnjih. Tako i papa koji nije Hristos treba da pere noge manjima, ako me razumete.

Uglavnom papa je manji od Hristosa. Pa onda i ovi kojima papa pere noge treba da budu manji od onih kojima Hristos pere noge. Zar ne? 

Подели на овим сајтовима

Нисам све на теми  прочитао али то прање ногу на Велики Четвртак није страно Православљу, не знам шта се диже ларма око тога, само што се ми држимо тога да је Христос опрао ноге својим ученицима а не затвореницима, деци или болесницима. Сад ће испасти у медијима да је папа то измислио....

TELETH_NIPTHRA_BARSES5.jpg

• Волим 1

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Појасни мало. Не бих да те погрешно схватим. Видим да си то добронамерно написао, али не схватам шта си хтео тиме да кажеш. 

Мислим да смо ми, многи, вјерници, свештеници, епископи, далеко од оних дјела која се од нас очекују - можда ми имамо љубав према Богу, али недостаје оне љубави према ближњему... Некако се плашим, да је много ријечи а мало дјела... Схватате... Посматрам, и тако закључујем... Наравно, има изузетака, али, некако упадају у очи ови примјери којих је много... Ја ово говорим, не да бих окаљао Цркву (на крају крајева, ја сам нико, и не могу наудити Цркви која је изнад свега), него да бих скренуо пажњу на тај аспект нашег (не)дјеловања... Већина свештенослужитеља није спремна да погледа на малог, јадног човјека, да се стара о њему, о његовој души, о његовој болести, немоћи, јаду, тузи... Коме смо то помогли, учинили, поклонили, дали нешто... Веома мало... Знам ја, молитве дајемо, да... Али сви ми живимо и од материјалних ствари, на које никако нису имуни Црквени великодостојници свих степена... Не знам можемо ли се имало сложити... Данас можда није мој дан, гледам око себе, па сам ето такав - ђаво ме хушка, да говорим овако... Да...

Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...