Гости Guest Игор Самуровић Написано Март 12, 2013 Гости Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Да ли Православна Црква има конкретан став према метал и рок музици? Занима ме зато што се бавим свакаквом метал музиком (доста тога је и "деатх" метал) и могу да кажем да дефинитивно не помаже смирењу, а може лако да шири саблазан, што сам видео баш много пута на бини. Не причам чак ни о егу извођача ни о веома неправославним ставовима које промовише већина бендова, па чак ни о плиткоћи композиције и мисли, већ једноставно о том адреналину и страстима које се хране тим звуком (ово сам искусио много пута, то је као дрога!) и о идолопоклонству слушаоца према извођачима (а ово сам видео много пута), па ме занима да ли Црква има конкретан став по овом питању, као и шта мисле форумаши овде Под термином "метал и рок музика" подразумевам све што иде у пакету, укључујући и сценски наступ и целу идеологију, и ова два (или један?) жанр специјално помињем јер се њим бавим, а доста претензија и саблазни важи и за РнБ, Поп и специјално, ово наше модерно смеће по "клубовима"... Само да ме не схватите погрешно, ја схватам да нико од нас није савршен и нећу да фарисејишем (МЕТЛ ИЗ СЕТЕНИК!!!! КИЛ ИТ ВИТ ФАЈР) по овом питању, већ ме једноставно интересује какви су ставови о овом "проблему" и да ли би било могуће (у свом бенду, нпр) применити метал када би се све или већина негативних карактеристика избацило из њега? Када је извођач скроман, не труди се да се технички докаже, не пише мрачне текстове, и слично. Мене као Православца стварно мало жешће копка када ја свирам нешто а вокалиста из мог бенда промовише неке веома мрачне ствари, те схватам да ја то не бих могао да певам јер је скроз противно било којим здравим ставовима. Ово питање ме интересује специјално зато што је Црква често интервенисала тако што је Христијанизовала разне паганштине, те од лошег направила добро, па ме конкретно интересује и да ли је такав приступ могућ и у овом веома сабласном жанру Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Moje je mišljenje: ti si nekim slučajem dospeo u sredinu koja prema tvojim karakteristikama nije za tebe; čini mi se da se to jasno vidi prema tvojim naklonostima i osećaju za ispravno i neispravno; ostaje ti samo da se odjenom ili potupno (prvo je bolje) ukloniš iz te sredine i iz toga što i nije muzika; prava muzika treba da dovodi do pozitivnih raspoloženja i bez ikakvih dodatnih sredstava, a do čega is sa čime dovodi to što si ti pominjao pod gornjim terminima tebi je već jasno čini se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Ево мало литературе: "Сатана тамо прави бал" - о рок-музици - Архимандрит Рафаил Карелин Ехо црне мисе - Архимандрит Рафаил Карелин ПРАВОСЛАВЉЕ И РОК КУЛТУРА (ОДЛОМЦИ) (ПУТ ЗА НИГДИНУ - Владимир Димитријевић) Има још литературе о томе на споменутим сајтовима. ---- "Рокенрол је одувек био демонска музика" David Bowie, часопис "Rolling Stone", 12.02.1976. - "Заиста верујем да је рокенрол демонска музика... Велики број ритмова у данашњој музици потичу из ритмова вуду магије... Користио сам доп, марихуану, "анђеоски прах", кокаин, хероин уз пилуле и пиће.... Рокенрол не слави Бога. Не можете пити из чаше Божје и чаше демонске у исти мах. Био сам један од пионира те музике, један од њених градитеља. Знам од каквих цигала се састоји, јер сам ја градио." Little Richard - "Људе можемо хипнотисати помоћу музике и када их доведемо до њихове најслабије тачке, у подсвест можемо сместити оно што МИ желимо да кажемо." Jimi Hendrix часопис "Life", 0310. 1969 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 ... је Црква често интервенисала тако што је Христијанизовала разне паганштине, те од лошег направила добро, па ме конкретно интересује и да ли је такав приступ могућ и у овом веома сабласном жанру ta 'muzika' nije od paganštine i to ti je verovatno jasno; i ako ima đavola onda su i njegovi prsti itekako u ovoj stvari - preko onih koji te stvari seju (nimalo, nimalo slučajno ili nesvesno). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Ево мало литературе: "Сатана тамо прави бал" - о рок-музици - Архимандрит Рафаил Карелин Ехо црне мисе - Архимандрит Рафаил Карелин ПРАВОСЛАВЉЕ И РОК КУЛТУРА (ОДЛОМЦИ) (ПУТ ЗА НИГДИНУ - Владимир Димитријевић) Има још литературе о томе на споменутим сајтовима. ---- "Рокенрол је одувек био демонска музика" David Bowie, часопис "Rolling Stone", 12.02.1976. - "Заиста верујем да је рокенрол демонска музика... Велики број ритмова у данашњој музици потичу из ритмова вуду магије... Користио сам доп, марихуану, "анђеоски прах", кокаин, хероин уз пилуле и пиће.... Рокенрол не слави Бога. Не можете пити из чаше Божје и чаше демонске у исти мах. Био сам један од пионира те музике, један од њених градитеља. Знам од каквих цигала се састоји, јер сам ја градио." Little Richard - "Људе можемо хипнотисати помоћу музике и када их доведемо до њихове најслабије тачке, у подсвест можемо сместити оно што МИ желимо да кажемо." Jimi Hendrix часопис "Life", 0310. 1969 Ne mrsi čiča Dražo, drž se ti pluga i motike. P.S.glupo je počinjati temu koja je milion puta do sada žvakana, evo naći ću teme... Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 https://www.pouke.org/forum/topic/23418-pravoslavna-rock-muzika/ https://www.pouke.org/forum/topic/8941-hard-and-heavy-guitar-sound-lets-roll/ https://www.pouke.org/forum/topic/14312-rockmetal-i-pravoslavljemogu-li-zajedno/page-12 Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Игор Самуровић Написано Март 12, 2013 Гости Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Да не одговарам свакоме засебно, тему сам превасходно направио баш зато што је тема прежвакана па је онда већина жваће другачије, прочитао сам много различитих виђења и међу мирјанима и међу монасима, тако да ми је прво питање и било шта је званичан став Цркве, а препознајући ову субкултуру по њеним плодовима, мислим да се чак и без много удубљивања може рећи да је легло зла. Друго питање се односило на лично мишљење форумаша, а треће на - да ли је могуће ишчистити метал тако што се трули плодови одбацују од њега? Бетмене, погледаћу сад теме Такође, много буни и то што постоје самопроглашени "Хришћански метал бендови" који имају потпуно исти приступ као њихова "неХришћанска" браћа по музици. Ништа се битно не разликује између типичних представника једних и других, симболи у спотовима су занемариви ако се они на концертима понашају исто и ако на исти начин компонују музику. Исто тако ми је жестоко проблематичан "то је став укуса" став. Није став укуса да звук под дисторзијом више разара тело него звук без дисторзије, то је чињеница, то је сигнал који је коцкаст и који, поготово ако је довољно гласан, изазива веома неприродне реакције у нашем телу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Brate došo si na pijacu, što je jedno od značenja reči "forum", gde svaka šuša može da napiše šta joj pada na pamet, da tražiš stav Crkve. Pa čak i Patrijarha da pitaš, to ne bi bio zvanični stav već pojedinačni. Važniji od mog koji sam niko, al ipak pojedinačni. Teško da ćeš ikad čuti "zvanićan" stav o rock muzici, za Crkvu je to ipak efemeno pitanje, a ako bi i postojao ne vidim kako bi odudarao od opšteg stava o umetnosti. Evo nekih pojedinih, a zvaničnijih stavova: http://www.vestinet.rs/drustvo/rok-kriticar-koji-je-postao-vladika a evo i jednog ne tako dobrog katolika gringrin Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VizantijskoPlavo Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 ja recimo volim da idem na speed metal, metalcore koncerte i tako to, i na esplosive na EXIT-u, da se posteno isutam wuuahahahhaa, kod kuce volim da slusam hardcore muziku ali svesno izbegavam satanisticku jer jeste istina da satanisticka muzika ima uticaj na duhovni zivot vernika. 'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.' -Isaija 40:31 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 .^ ^ Ti kao da ga kušaš!? 301. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 ^ ^ Ti kao da ga kušaš!? Tejkin it izi, bejbi "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Postoji žanr Christian Metal,u čemu je problem? Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VizantijskoPlavo Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Postoji žanr Christian Metal,u čemu je problem? ili white metal. aj daj neki dobar white metal? ja volim bas HC 'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.' -Isaija 40:31 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 Moj favorit je Hammerfall,mada je on i power pride,ali ga svrstavaju i u Hristijan metal-verovatno zbog Krstaških ratova greengrin A evo liste na wiki,lista Christian metal bendova. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_metal_bands Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 12, 2013 Пријави Подели Написано Март 12, 2013 http://www.svetigora.com/node/1616 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука