Jump to content

Непоштовање уснулих

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нека ми Бог опрости што уопште и почињем ову тему. Игром прилика баба и деда по мајци су сахрањени у Подгорици код ујака. Баба је пред крај земног живота имала јаке болове и млађи син ( мој ујак) је узме код себе како би јој омогућили лечење и негу. Да се не би трошило много новаца ујак је сахранио тамо. Касније, и деду наравно поред бабе. Ових дана дана сам замолила сестру да оде на гробље да слика и пошаље путем мејла. Верујте да није лако кад одете на туђ гроб да би сте оплакали некога ко вас је очувао. Питам сестру синоћ за те слике и добијем одговор: "Зар мислиш да имам времена да радим нешто глупо, нисам отишла на гробље од кад су сахрањени!" 12 година људи моји!Нити су нам дозвољавали да палимо свеће кад смо били на годишњицу; нити се спрема кољиво; нити знају тамо за задушнице. Колико знам и тамо је православна црква. И шта сад испада да смо ми будале а они специјалци. Нити конатам , нити могу да се помирим са тим.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Svoje preminule mozes da pominjes i da za njih palis svece bilo gde, u bilo kojoj crkvi. Ne treba da te muci to sto tamo gde su sahranjeni tako ne cine. I sto je daleko najvaznije - njihova krstena imena ostavi svom svesteniku, i gde god mozes jos, da se pominju na proskomidiji...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Знам ја то, али шта да ради моја мати која не може из једног разлога да иде у храм. По њеној жељи сам и затражила слике. Није проблем у мени, него што смо на неки начин огорчене на родбину.Зар је глупост или чуј изговор: немам кад да одем?

Подели на овим сајтовима

Nista se tu ne moze na silu. Ono sto je do vas, i sto mozete, to cinite. Nista nemate od osudjivanja nerazumnih rodjaka...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ниси једина... И ја се, ево баш данас, нађох, у два наврата,  са две веома блиске особе, у истој ситуацији... Не вреди се расправљати, само правиш још горе. Јес` да боли, али стисни зубе и ћути и ради како ти знаш да треба, колико је до тебе.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

нажалост наш народ из Црне Горе али и Лике и Кордуна, дела Босне ( Дрвар, Купрес) и дела Даламције и Срема се у периоду после Другог светског рата јако удаљио од Цркве и изгубио сваку везу са њом. Данас су велике муке да се то исправи. Један пријатељ је једва убедио свога стрица, који је у црквеном одбору, да на сахрану баке  зовне свештеника а овај се правдао да ,, то нико не ради и није обичај,,( у Црној Гори)

Подели на овим сајтовима

@@Partibrejkers,

О томе се заправо и ради. То је сад испала тешка и компликована ситуција за све нас у Србији. Да смо могли да предвидимо , па да их сахранимо овде.Захледнели односи као да нисмо из једне куће пошли у бели свет. Безвезе и скроз шугаво.

Подели на овим сајтовима

Свети анђеле, чувару душе моје, помоѕи ми да се увек сећам монаха који никад никога није осудио.

Боже свесилни, смилуј се на нас. Моја брзоплетост нас је навела на различито деловање. Радујем се због тога.

Подели на овим сајтовима

Сестро постоји и праведни гнев и праведна љутња, није све осуђивање. Ти пишеш о бризи за спасење својих ближњих. 

Подели на овим сајтовима

Па да мало сам оштрије реаговала што је њих покренуло на дело. Ништа није случајно bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

Било је код нас у Прилепу да једној мајци умре једина кћи и то у Аустралији. Сахранили су је тамо, а мајка неможећи да оди у Аустралији да јој свећа на гроба упаљи, у својој гаражи је поставила слика своје кћери и сад са песком, па јој тамо пали свеће. Нормално све друге “редове“(помене: заупокојене литургије, парастосе, трисагије-блудце и задушнице) је урадила и још ради у цркви.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Јест и мене ова тема закачила. Доста је година протекло али никад довољно да нас не штрецне сваки пут кад одемо на  сеоско гробље где су сви наши редом од чукун и прадедова.

Моја нана се упокојила и по њеној жељи сахрањена је поред своје троје деце.Мој деда (такође по мајци) желећи и надајући се да ће Бог дати да се упокоји у месту где је и рођен направио за себе, потпуно сам, скромну гробницу и споменик ,са великим крстом на врху, све налик оном знамењу на Кајмакчалану.

Упокојипо се у Немачкој. Нико нам није ни јавио месец и више дана док мама није оштро инсистирала да се лично са њим чује и тек онда казали-признали. Ништа осим датума упокојења нисмо сазнали  :(  На даље су прекинули сваки контакт са нама.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Сад сте ме подсетили да једно опело није одржано. *рање на квадрат. Муко моја, ајде пређи на другог да се умирим бар мало.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...