Jump to content

Kњиге на поклон (образ светачки, молитвеници, монашка литература....)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Što se tiče knjiga, "Vi ste so svijetu" i "Doprinos savremenom monaštvu" kao i poslanice Starca Pajsija, to dvoje kombinujem zajedno sa brojanicom i krstom sa postoljem ako ima neko ko se sprema za monahe. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Има људи који су се јавили, али слабо је то, није ни пола књига забиљежено. Ако се овако настави, остатак ће добити отац Иван у Крушевац. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Јел ово скривена камера? Не разумем зшто се нико не јавља да добије те књиге? Хоћу ја књиге. Ја волим књиге. Таман правим малу библиотеку у дневној соби. Нећу да их сечем да се уклопе, обећавам.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Ако неко случајно буде желео поклонити неку духовну књигу, немам ништа против да је примим. Волим прочитати и позајмљивати на читање верском свету у свом крају, тако имам и изговор да их поново видим ;-)

Љубић Ненад 2 октобар 70, Врачев Гај 26348

село код града Бела Црква

Подели на овим сајтовима

Ја бих замолила ако није проблем  Лествица, Псалтир и молитвеник... ако није проблем...

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

E ovako, posto sam u Banja Luci od 21.maja do 1.juna, ovo je sansa da se ove knjige podijele. Inace ako ovo propustim sad, onda nece biti pitaj Boga do kad, jer kad cu se opet vratiti na ovo vrijeme, moze biti tek sljedece godine. 

U medjuvremenu mi je sinula ideja koja je daleko bolja od ove prvobitne koje sam zamislio, i na ciju pomisao da bi se mogla realizovati jako sam se obradovao.

Naime, imam toliko knjiga da moze da se formira mala biblioteka. Ponekad sam gledajuci na sve to pomislio, i sta sad ja sam kupio to i sve drzim za sebe, a onaj ko nije imao novca u nekom momentu ili nije stigao da kupi neko izdanje jer je proslo on nece biti taj srecnik da ima tu knjigu. I pokazalo se tokom vremena, da od svih knjiga, procitao sa 2% od kupljenog. Sramota me poneka toga bilo. Jasno je koliko je to pogresna upotreba. Osim toga vremenom sam pojednostavio vjeru, da sad smatram da mi je licnu potrebu dovoljan ohridski prolog, Sveto Pismo, oce nas i simbol vjere na izust, za zadovoljenje duhovnih potreba. Razumio sam tokom vremena da se mnogo vise o vjeri uci u kontaktu sa drugim ljudima, nego iz nekog knjiznog stiva. Imati 5 molitvenika u jednoj kuci, obicno je tracenje bogom danih stvari. 

Zato sam odlucio da stvari postavim drugacije. Izvinjavam se svima kojima sam u prvom obecao knjige. Necu ima to moci ispuniti radi uzvisenijeg cilja. Nadam se da ce i oni to razumjeti i da ce se sloziti sa mnom. 

Mislio sam zadrzati neke knjige kod sebe, ali sad sa ovom pomislju koju hocu da ostvarim, bice mi drago da to uradim. Neki naslovi su samo da napomenem, tom "Da nam budu jasnija neka pitanja nase vjere" Patrijarh Pavle, Moj zivot u Hristu sv.Jovan Kronstatski, Svjetlost sa Zapad o.Serafim Rouz, grcki starecnik, dogmatske i eklesioloske teme. Jovan Zizjulas, od Teofana Zatvornika imaju dva izdanja, pa zatim sv.Nikola Kavasila i ona njegova poznata knjiga, ne sjecam se naslova, Sv.Jovan Sangajski i njegov zivot i djelo, i jos mnogo izdanja obraza svetackog itd....

Sta namjeravam, namjeravam da ove knjige ne posjeduje neko, vec svi, da sto vise ljudi ima koristi od njih. 

Namjeravam zamoliti o.Ivana, posto je on svestenik naseg dragog valdike Davida, ako vec nema, da pri parohijskom domu pri njegovoj crkvi ili nekoj drugoj uz dogovor i blagoslov sa v.Davidom, formira parohijsku citaonu, gdje ce ljudi u njihovo slobodno vrijeme moci dolaziti citati ili uzimati da procitaju od knjiga sta zele. Nakon cega ce i da vrate na vrijeme kako bi drugi mogli da se koriste. :) Ono sto nama jako fali u parohijskom zivotu su okupljanja ljudi da se raspravlja i prica o vjeri. Fale nam agape, poslije liturgije, poslije vecernje ili u nekoj drugoj prilici gdje ce ljudi razgovrati o vjeri i o bilo cemu, druziti se i sklapati prijateljstva. 

Evo to je ta ideja, i na kraju i meni cebiti sve lakse u jednom paketu poslati ove knjige u Krusevac autobusom. 

Da cujem o.Ivana :)

Подели на овим сајтовима

Odlicno oce, bas sam sretan. 

Kad stigenm u Banja Luku, nakon sto se sredim, skupicu sve knjige na policu uslikati i postaviti da se vidi sta sve ima. 

Nadam se da ce nekoga jos ovo ohrabriti ko ima viska knjiga da ih podijeli kako bi drugi koji nisu imali prilke mogli da se okoriste. 

Подели на овим сајтовима

Поздрављам,

да ли би се из слања књига о. Ивану у Крушевац (поздрављам идеју и немам ништа против) којим случајем могло изузети пар наслова попут: 1. Да нам буду јаснија нека питања наше вјере - + Павле, 2. Догматске теме и 3. Еклисиолошке теме - Митрополит Јован Зизјулас?

Шифра: ...и ја живим у Бањалуци... :) па да остане који наслов, за брата... :)

Поздрав!!!

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2013. at 6:34, Ispisani рече

Поздрављам,

да ли би се из слања књига о. Ивану у Крушевац (поздрављам идеју и немам ништа против) којим случајем могло изузети пар наслова попут: 1. Да нам буду јаснија нека питања наше вјере - + Павле, 2. Догматске теме и 3. Еклисиолошке теме - Митрополит Јован Зизјулас?

Шифра: ...и ја живим у Бањалуци... :) па да остане који наслов, за брата... :)

Поздрав!!!

Ne bi moglo, ako bih pravio izuzetak, onda bi ostali kojima sam ranije obecao, bili osteceni.

Neke knjige su vrijedne poput toma "Da nam budu jasnija pitanja nase vjere" u smislu da su kostale puno i to nikome ne bih poklonio za privatne svrhe. Dolazi u obzir samo u saborne svrhe :)

Подели на овим сајтовима

Ikone i krstove koje sam pominjao, takodjer idu sa knjigama da se nadopuni parohijska citaona :).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...