JESSY Написано Фебруар 28, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2013 Da bismo bili oduševljeni nije dovoljno sresti se sa nečim intrigantnim, dopadljivim ili zanimljivim. Za tako nešto potrebno je nešto više, nešto što će nas cele obuzeti. Laičkim jezikom rečeno, potrebno je upravo ono na šta i sama reč oduševljenje ukazuje, a to je da nam to nešto dotakne i obogati samu dušu. Oduševljenje je više od osećaja da nam se nešto dopada ili privlači, to je stanje duha u kome mi zastajemo pred nečim, udubljujemo se u to, otkrivamo nešto novo i to u nama budi poseban doživljaj. Kako bismo doživeli tako nešto neophodno je pre svega nečemu se na neko vreme posvetiti, dozvoliti sebi da se tome prepustimo, a zatim dozvoliti i da kontakt sa time promeni nešto i u nama samima. Ono što oduševljenje odvaja od sličnih doživljaja kao što su divljenje ili dopadanje jeste činjenica da dok se divimo nečemu mi smo fokusirani na njegove karateristike, ali dok smo oduševljeni pažnja je podjednako raspodeljena na ono što nas oduševljava i na osećaj koji to nešto u nama budi. Divljenje ostaje u spoljašnjem svetu, dok oduševljenje prožima i naš unutrašnji svet i upravo je zbog toga dragoceno. Kao što vidimo, radi se o kompleksnom stanju i ne tiče se isključivo karakteristika spoljašnjeg sveta, već i naše spremnosti da taj svet pustimo u sebe, te mu dozvolimo da nas prožme. danas.rs ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2013 Otvorenost ka svetu jedan je od nužnih uslova kako bi nas bilo šta moglo oduševiti. Pored toga postoji još nekoliko uslova koje osoba mora ispuniti da bi je bilo šta moglo oduševiti. Moglo bi se reći da kod ljudi postoji različit stepen sposobnosti za oduševljenje za čiju adekvatnu razvijenost je potrebno ispuniti niz preduslova. Ono što oduševljenje odvaja od sličnih doživljaja kao što je divljenje ili dopadanje jeste činjenica da dok se divimo nečemu mi smo fokusirani na njegove karateristike, ali dok smo oduševljeni pažnja je podjednako raspodeljena na ono što nas oduševljava i na osećaj koji to nešto u namabudi. Divljenje ostaje u spoljašnjem svetu, dok oduševljenje prožima i naš unutrašnji svet i upravo je zbog toga dragoceno. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Divna tema JESSY. 170fs799081 Ovo je jedno od najljepsih stanja uma,ja ga cesto poistovjecujem sa zahvalnoscu.Jer da bismo se odusevili necim moramo biti zahvalni za postojanje istog.Ja se juce odusevih kada pogledah ujutru kroz prozor,divno i suncano jutro. 170fs799081 Priznajem da me uvijek oduseve nesebicni ljudski postupci,odusevi me kada vidim ucenog,uspjesnog poslovnog covjeka,bogatog ali koji je uspio da nadvlada sve to i ostane covjek,da sacuva jednostavnost duha i da sve sto ima pripise Volji Bozijoj.Odusevljavaju me neiskvarenost djece,mudrost starijih ljudi,nesebicna ljubav majke moja mi svaki dan ispuni srce toplinom nekim svojim spontanim postupkom,malim ali ogromnim za mene,oduseve me moji prijatelji,odusevi me Cigan koji svako malo prolazi kroz nasu ulicu skupljajuci zeljezo i dok vozi skripavu prikolicu pjeva,smije se...u pocetku me nervirala ta skripa,ali sad mi neobicno bude kada ne dolazi redovno.Kaze tata "Da mi je njegov mozak da se odmorim" ...a ja kazem,da nam je malo njegove skromne duse da budemo srecni i zadovoljni sa malim stvarima. keka and JESSY је реаговао/ла на ово 2 I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Divna tema JESSY. 170fs799081 Ovo je jedno od najljepsih stanja uma,ja ga cesto poistovjecujem sa zahvalnoscu.Jer da bismo se odusevili necim moramo biti zahvalni za postojanje istog.Ja se juce odusevih kada pogledah ujutru kroz prozor,divno i suncano jutro. 170fs799081 Priznajem da me uvijek oduseve nesebicni ljudski postupci,odusevi me kada vidim ucenog,uspjesnog poslovnog covjeka,bogatog ali koji je uspio da nadvlada sve to i ostane covjek,da sacuva jednostavnost duha i da sve sto ima pripise Volji Bozijoj.Odusevljavaju me neiskvarenost djece,mudrost starijih ljudi,nesebicna ljubav majke moja mi svaki dan ispuni srce toplinom nekim svojim spontanim postupkom,malim ali ogromnim za mene,oduseve me moji prijatelji,odusevi me Cigan koji svako malo prolazi kroz nasu ulicu skupljajuci zeljezo i dok vozi skripavu prikolicu pjeva,smije se...u pocetku me nervirala ta skripa,ali sad mi neobicno bude kada ne dolazi redovno.Kaze tata "Da mi je njegov mozak da se odmorim" ...a ja kazem,da nam je malo njegove skromne duse da budemo srecni i zadovoljni sa malim stvarima. likefaceeeeeeee ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Pre svega, kako bi nas bilo šta moglo oduševiti, moramo imati sposobnost da se udubimo u nešto.Iako deluje podrazumevajuće, mnogo je ljudi koji ipak ne mogu da se ubilo šta zaista udube. Današnje doba često nazivamo erom instant rešenjaupravo zbog toga što nam je udubljivanje u pojave i teme skoronepotrebno u modernom načinu života. Tehnološki napredak i internetučinili su sve lako dostupnim, te je posvećivanje vremena, pažnje itruda nečemu što ne daje brze rezultate postalo retkost. Moderan čovek,neretko, ima problema u odlaganju zadovoljstva i toleranciji frustaracijedok čeka rezultate koji nisu odmah vidljivi. Nažalost, za pravooduševljenje nužno je upustiti se u nešto u potpunosti, posvetiti mu se iimati strpljenja. Nešto što samo površno upoznajemo može u namaizazvati samo isto tako površne doživljaje, ali ne i oduševljenje. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Pored spremnosti da se nečemu posvetimo i strpljenja, neophodno je i biti u stanju da se prihvate novine koje nešto sa sobom nosi.Nikada nas neće oduševiti nešto što već dobro i u potpunosti poznajemo.Pod ‘novim’ ovde ne podrazumevamo da to mora biti nešto u spoljašnjemsvetu sa čime se prvi put srećemo, nov može biti i naš utisak o nečemušto već znamo. Tako nas, na primer, oduševljaju knjige koje smo većpročitali, ne zbog toga što su one za nas potpuno nove u iskustvu, većzbog toga što u nama bude neke nove doživljaje jer smo se mi samipromenili od onda kada smo ih prethodni put čitali. Ipak, bilo da je nešto sasvim novo ili samo budi nove doživljaje u nama, pre nego štonas to nešto oduševi, novine koje ono nosi na trenutke mogu delovatijednostavno samo drugačije od svega do sada nama poznatog. Možda čak ineuklopivo u naše viđenje stvari. U tom slučaju, možemo sve odmahodbaciti, a možemo i sačekati, prihvatiti čak i delove koji nam delujuneprihvatljivo i nastaviti sa istraživanjem. Ukoliko uspemo da istolerišemo tu početnu ambivalenciju,pružamo sebi šansu da kroz dalje traganje otkrijemo nove delove kojipovezuju ono što je do skoro nama delovalo neuskladivo. U tom trenutkudobijamo širu, sasvim novu sliku sazdanu od onoga što smo većznali i onoga što smo upravo otkrili. Novina koju smo upravo otkrilimože biti sićušni skoro neprimetni delić naše slike o svetu, ali ipakmože baciti sasvim novo svetlo na njega i time nas oduševiti. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 2, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2013 Svako oduševljenje je, zapravo, nekim delom posledica otkrivanjajedog malog delića stvarnosti za koji pre njegovog otkrića možda čaknismo ni bili svesni da nam je nedostaje.Deca se često oduševljavajujer je svet njima nov i pun otkrića. Odrasli ljudi uglavnom imajupredstavu sveta koju su već izgradili i upravo zbog toga im je potrebnomnogo više da bi se nečim oduševili. Pored toga, mnogi ne žele ni damenjaju sopstvenu sliku o sebi i svetu jer su sebi već postaviliodređena pravila i principe koje bi novo sagledavanje sebe i sveta mogloda ugrozi. Svako posvećivanje nečemu što je novo i neistraženo nužnosa sobom nosi i rizik da se susretnemo sa otkrivanjem nečega što jenuklopivo u naše dotadašnje sagledavanje sveta i ljudi oko sebe.Ukoliko te novitete ne uspemo da adekvatno uklopimo u našu već postojećusliku sveta ostajemo u zagonetci koja poljuljava naš osećaj sigurnosti usopstvena znanja i stavove. Zbog toga se mnogi vode logikom da ne trebapokušavati sa menjanjem nečega što već i sada dovoljno dobrofunkcioniše. Ipak, to zatvaranje i taj otpor prema promena imaju svoju cenu i ona se plaća upravo preko gubitka sposobnosti za oduševljenje. Deca se često oduševljavaju jer je svet njima nov i pun otkrića. Odrasliljudi uglavnom imaju predstavu sveta koju su već izgradili i upravo zbogtoga im je potrebno mnogo više da bi se nečim oduševili. Pored toga,mnogi ne žele ni da menjaju sopstvenu sliku o sebi i svetu jer su sebiveć postavili određena pravila i principe koje bi novo sagledavanje sebei sveta moglo da ugrozi. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2013 Razmlislite kada vas je poslednji put nešto oduševilo i da li je to zaista bilo potpuno oduševljenje u smislu u kome ga ovde opisujemo. Ukoliko je prošlo dosta vremena od tada, autor ovog teksta vam može garantovati da to nije zbog toga što ste već sve videli i dosta prošli, te vas je zbog toga teško bilo čime iznenaditi ili oduševiti. Kao i kod većine problema, uzrok nije u spoljašnjem svetu, već u načinu na koji ga mi sami sagledavamo. Možda će se neko zapitati zašto ovo uopšte nazivamo problemom kada sposobnost za oduševljenje nije nešto što nam je nužno kako bismo normalno živeli i obavljali svoje obaveze. Ukoliko je ovo vaš stav, razmislite o bilo čemu što vas pokreće i motiviše da živite što bolje i iskoristite svoje dane na najboji mogući način. Kada napravite tu listu, videćete da je u pozadini svake od stavki postojalo neko prvobitno oduševljenje. Bilo da ste od onih kojima je glavni motivator u životu karijera ili od onih kojima je ljubav i partner glavni pokretač, razlog zbog koga vas baš oni pokreću jeste činjnica da ste njima bili, ili ste (ukoliko imate sreće) još uvek njima oduševljeni. Ljudi bez motivacije, apatični, neusmereni jasno ka nijednom cilju, niti spremni da se u celosti posvete jednoj stvari u koju veruju, zapravo su ljudi koje ništa ne oduševljava. Bilo da ste od onih kojima je glavni motivator u životu karijera ili od onih kojima je ljubav i partner glavni pokretač, razlog zbog koga vas baš oni pokreću jeste činjnica da ste njima bili ili ste (ukoliko imate sreće) još uvek njima oduševljeni. Ljudi bez motivacije, apatični, neusmereni jasno ka nijednom cilju niti spremni da se u celosti posvete jednoj stvari u koju veruju zapravo su ljudi koje ništa ne oduševljava. keka and Гром је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 3, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2013 Bitno je napomenuti da ovde ne pričamo samo o oduševljenju nekom knjigom ili umetničkim delom. Oduševljavaju nas isto tako i ljudi ukoliko to njima i sebi dozvolimo. Poznato je da ljudi koji su dugo zajedno umeju da iskažu svoju opčinjenost partnerom rečenicom da, iako su toliko godina zajedno, partner i dalje, na trenutke, uspeva da ih oduševi. Činjenica da je ovako nešto u vezi moguće ukazuje na to da su partneri fleksibilni u odnosu i otvoreni da vide jedno drugo u svetlu koje ume da bude drugačije od onoga na šta su navikli. Možda ovo zvuči kao nešto što i nije toliko retko ali, na žalost, istina je da mnogi parovi funkcionišu tako što jedni drugima dodeljuju zacrtane uloge iz kojih se teško izlazi. Problemi u vezama su u velikom broju slučajeva posledica toga što se jedan od partnera ne ponaša na način na koji to druga osoba očekuje. Ta očekivanja su, zapravo, posledica uloge koja se partneru namenjuje. Sa takvom, već određenom ulogom, skoro je nemoguće videti partnera onakvog kakav zaista jeste, a kamo li upoznavati ga sve više i dublje i uspeti da nakon mnogo godina otkrivamo nove detalje koji će našu sliku o partneru učiniti još lepšom i celovitijom. Ta celovitost doživljaja je osnovni sastojak oduševljenja. Osoba ima osećaj da je zaokružena neka celina, da je dobila novi smisao. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2013 Pošto smo sada već predstavili oduševljenje kao jedan veoma bitan segment života, postavlja se pitanje kako je moguće da ljudi žive život u kome ih baš ništa ne oduševljava. Zapravo, retko ćemo sresti osobu koja će tako nešto priznati. Ljudi su uglavnom uvereni da je ova sposobnost datost koju poseduju svi i da samim tim ni njima samima ne nedostaje. Ali, oduševljenje koje podrazumeva sve karakeristike koje smo ovde naveli zapravo je vrlo retko. Ono što ljudi nazivaju oduševljenjem često su zamene za isto. Čest je slučaj da ljudi euforične doživljaje poistovećuju sa oduševljenjem. Isto tako se i zanesenost nečim često naziva oduševljenjem. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Март 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Zbog svega navedenog, moglo bi se reći da je naša sposobnost da dozvolimo nečemu da nas oduševi dobar pokazatelj našeg psihičkog stanja. Činjenica da nas ništa ne oduševljava treba se shvatiti kao signal da je potrebno preispitati sebe i sopstveni život i pokušati da sami, ili uz pomoć stručnjaka, otkrijemo šta je to što nas sprečava da doživimo autentično oduševljenje. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука