drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Koliko njih je ostavilo apostole iza sebe sa tim jakim tvrdnjama? Ne kzem ti da je to dokaz istinitosti ali ti to navodim kao jedan od razloga iz kog sam izabrao da verujem. Nemam nameru da te razuveravam ili odvracam, ako smatras da je to to, samo napred. Meni je taj neefikasni gluvotelefonski nacin sirenja informacija nespojiv sa nekakvim Beskonacnim entiteom koji moze svakom pojedinacno i svima odjedared u celom svemiru da pristupi. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Потоп и Содома и Гомора су чисти доказ да Бог може да уништи сатану, а ово затишје које траје је доказ слободне воље. Сматрам да ко год тражи Бога да ће га и наћи. Највећи прблем је страх. Страх од прихватања нових правила, нових моралних начела и свих одрицања која она носе. Potopom Bog nije ubio satanu nego je potrsio ljude пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 ........b ) Bog postoji.............. Sa drugom imam problem jer se osecam kao da nesto vazno propustam, kako se to proverava, ne bi trebalo da zavisi od necijeg uverenja,....... .mislise. А је л си ти некад помислио да све ово исто и још и више можеш и Њему да кажеш,...и да Га о свему томе питаш,питаш,питаш.... и онда да са пажњом ослушнеш шта ће ти isus-sinai одговорити. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 @@drvce, Апостоли су изабрани као верујући. Чак су до краја имали избор да ли да верују. То што су постојала конкретна чуда није кључно за веровање. Што се тиче мог искуства, само вера може да ми изгради нешто вредно у животу. Maja Little Owl је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 .mislise. А је л си ти некад помислио да све ово исто и још и више можеш и Њему да кажеш,...и да Га о свему томе питаш,питаш,питаш.... и онда да са пажњом ослушнеш шта ће ти isus-sinai одговорити. https://www.pouke.org/forum/topic/24668-%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D1%9A%D1%83-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0/page-4#entry810556 https://www.pouke.org/forum/topic/24668-%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B0%D1%9A%D1%83-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0/page-4#entry810614 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 @@drvce, Апостоли су изабрани као верујући. Чак су до краја имали избор да ли да верују. То што су постојала конкретна чуда није кључно за веровање. Што се тиче мог искуства, само вера може да ми изгради нешто вредно у животу. Ma uopste nije problem u verovanju, kao sto rekoh. Poveruju ljudi iz najrazlicitijih razloga. Krenu i za ubicama i za pravednicima i za svakojakima. Mene zanima kako se pokazuje da konkretan model sveta koji podrazumeva panteon bogova zaista opisuje svet kakvim jeste. Da li ja verujem u ovo ili ono, pa to je moja stvar, sta koga briga. Da li zivim u multiverzumu? Da li postoji Bog? Mogu da imam odnos prema takvim idejama, da na osnovu nekakvog gutfeelinga jednu ili drugu drzim blize srcu, ali i dalje nemam pojma koji je tacan odgovor. I imam snazan utisak da oni koji tvrde da imaju odgovor obmanjuju, mozda prvo sebe. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Kako nije? Zar posle Muhameda nije ostao pokret? Ili posle bude? Ne znam zasto si se iza "pokret svedoka" ti fokusao samo na pokret. Jel muhamed pokazao nekom Andjela gabrijela?Nije, Ali je Hristos pokazao svojim ucenicima sebe vaskrsnutog. Mislim da vase verovanje nikome ne smeta... misionarenje je ono sto je veliki problem narocito sto je ono danas poprilmilo neke patoloske vidove... Takodje je problem to sto je vera iz "licnog" odavno presla u "opste" i "javno"... mada je pitanje da li je, i kada, zaista bila licna. Nisam razumeo sta si ovde hteo da kazes. A iskreno, nije lepo objaviti monopol nad teznjom pormene licnosti... zasto ta teznja ne bi mogla da ima druge motive umesto striktno religioznih? Zar ja kao ateista ne mogu da tezim promeni licnosti na bolje? Pogresno si me razumeo, pricam o meni lichno. Meni se ne svidja pravac u kom je ateizam meni menjao lichnost. Ne kazem da ateista ne moze da se menja na bolje, to bi bilo jako glupo od mene da izjavim a poznajes me bolje od toga. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Nemam nameru da te razuveravam ili odvracam, ako smatras da je to to, samo napred. Meni je taj neefikasni gluvotelefonski nacin sirenja informacija nespojiv sa nekakvim Beskonacnim entiteom koji moze svakom pojedinacno i svima odjedared u celom svemiru da pristupi. Meni je skoro pa samoevidentno da postoji Bog, samo je pitanje koji Bog. Jednostavno odbijam da verujem da je sve neka materija bez smisla koja eto tako... pravi zezanje, bezi kakve namere, cilja, svrhe. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Ma uopste nije problem u verovanju, kao sto rekoh. Poveruju ljudi iz najrazlicitijih razloga. Krenu i za ubicama i za pravednicima i za svakojakima. Mene zanima kako se pokazuje da konkretan model sveta koji podrazumeva panteon bogova zaista opisuje svet kakvim jeste. Da li ja verujem u ovo ili ono, pa to je moja stvar, sta koga briga. Da li zivim u multiverzumu? Da li postoji Bog? Mogu da imam odnos prema takvim idejama, da na osnovu nekakvog gutfeelinga jednu ili drugu drzim blize srcu, ali i dalje nemam pojma koji je tacan odgovor. I imam snazan utisak da oni koji tvrde da imaju odgovor obmanjuju, mozda prvo sebe. Хришћанска космолигија се не бави детаљима који припадају науци. Може их употребити за одређено тумачење, некакво појашњење, или аналогију и то је све. Једино до чега стоји теологија - у односу на космологију - јесте учење о стварању из небића. Некада стварно није постојало ништа од творевине. Ући у дебату о томе захтева теолошки приступ. Наука ту не може ни потврдити ни одрећи. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Нема потребе да се неистомичљеници убеђују на овој теми. Тема је лепа и може де заиста лепо диксутовати, без анметања било чијег става. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Двадесети Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Psihologija tvrdi da je stvarnost samo produkt konstrukcije pa tako ako Bog postoji on postoji samo kao konstrukcija. Tj. svaki čovek će konstruisati Boga shodno znanju i veri koju poseduje. Raspon konstrukcije može biti širok od Boga kao sedok Čikice do Univerzuma (naravno preko slike Hrista na Krstu ili u nekoj drugoj prilici u kojoj se Gospod našao. Da si video Boga i da si pokusao da nacrtas Boga znao bi zašto to ne treba da radiš. Naravno da bi video Gospoda prvo moras da budes besmrtan, tj. da ti Bog dozvoli da jedeš jabuku da drveta života. A onda kada ga budes video razmisljaćeš da li je Gospod ono što vidim ili je Gospod sveo sebe na formu koju ja mogu da razumem. Jednostavno ako je Bog Univerzum ti ga nikad nećeš moći sagledati a sve što gledaš jeste nešto što je bilo pre mnogo miliona godina i u obliku nerazumnih svetlih tački. Pa susret sa sedim Čikom pri kome duša počinje da JEDE jeste odgovor na tvoje pitanje ali taj odgovor kao što vidiš otvara i drugo pitanje. Zeliš da te Bog dodakne i pozove sebi. Ovaj čovek koji te poziva ako veruješ ima Svetog duha u sebi a ako ima i pedalj Duha svetog on govori u ime Gospoda i On te zove. Zapravo kroz ovoga čoveka Bog te je pozvao ali ti nevidiš jer si slep i nečuješ jer si gluv. Tražis lek da onaj koji neće da čuje - čuje a onaj koji neće da vidi da vidi. Tvoje slepilo i gluvoća potiće od tvoje velike sujete jer misliš da tebi treba neka specijalna pozivnica recimo da ti Hor andjela zapeva ispred stana a onda Sv. Petar ušeta sa zlatnom kovertom na kojoj je tvoje ime a unutra pozivnica od Boga i da BBC i CNN prenose to u direktnom prenosu celokupnom čovečanstvu. Skromnost sine, budi malo skromiji. Reči Gospoda zavšavaju se često: Ko ima uši neka čuje. Znaj "gluvi" i "slepi" ne ulaze u carstvo Božije. Slava tebi Gospode Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Strah od smrti,moze da bude razlog,zasto ljudi veruju u Boga. "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Ne znam zasto si se iza "pokret svedoka" ti fokusao samo na pokret. Jel muhamed pokazao nekom Andjela gabrijela?Nije, Ali je Hristos pokazao svojim ucenicima sebe vaskrsnutog. Nisam razumeo sta si ovde hteo da kazes. Pogresno si me razumeo, pricam o meni lichno. Meni se ne svidja pravac u kom je ateizam meni menjao lichnost. Ne kazem da ateista ne moze da se menja na bolje, to bi bilo jako glupo od mene da izjavim a poznajes me bolje od toga. kucam s fona pa ne mogu lepo da citiram... (Prastaj :-D) to za pokazivanje Isusa, znas da ja verujem da se nije desilo. Ti verujes da jeste... 50-50% ;-) A ne znam koji deo nisi razumeo. To da je misionarenje glavni problem sam napisao iz razloga sto misionarenje licnim primerom gotovo da ne postoji u hriscanskom svetu. Sve se svelo na ubedjivanje i borbu. Hriscanstvo uspostavlja neke moralne kodekse koje potom poglasava za apsolut kojeg svi MORAJU da se pridrzavaju i naravno kao proizvod imamo javne zabrane kojecega, prebijanja homoseksualaca itd. Zar ne bi trebalo licnim primerom svima nama "drugosrbijancima" da otvorite duhovne oci? a to da vera vise nije licna, se prirodno nadovezuje na prethodni pasus. Biblija bi valjda trebalo da bude kljuc do spasenja onoga koji je cita (slobodnom svojom voljom), a zapravo se svodi na to da taj koji procita dobije neodoljivu zelju da svima ostalima utuvi u glavu "kolko je to dobro", po svaku cenu... pa onda, konsekventno, dodjemo i do kidnapovanja morala od strane crkve zarad "dobrobiti drustva"... Pusti drustvo... Ako brines o svom spasenju i spasenju tvojih bliznjih i licnim primerom to pokazujes, nikakav problem ne bi ni imao... Ikada. samo zamisli drzavu sa 90% vernika gde se svi trude da licnim primerom misionare hriscanstvo... Pa mi reci da nisam u pravu kad kazem da je trenutna situacija kod nas u totalnom crkvenom cabru... a ta "trenutna situacija" evo traje vec 2000 godina... Jasan znak da je krajnje vreme da se nesto menja ;-) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 To da je misionarenje glavni problem sam napisao iz razloga sto misionarenje licnim primerom gotovo da ne postoji u hriscanskom svetu. Sve se svelo na ubedjivanje i borbu. Hriscanstvo uspostavlja neke moralne kodekse koje potom poglasava za apsolut kojeg svi MORAJU da se pridrzavaju i naravno kao proizvod imamo javne zabrane kojecega, prebijanja homoseksualaca itd. Zar ne bi trebalo licnim primerom svima nama "drugosrbijancima" da otvorite duhovne oci? To sto homoseksualce gledaju nemoralnim nije sustina u crkvi i grehu, sustina je u ljudskoj prirodi. Seti se da su za vreme komunizma kada crkva nikakav uticaj imala nije - homoseksualci bili zakonom zabranjeni. Mislim da bi to trebalo da ti odgvori da u crkvi nikakav problem ne postoji. Drugo ne znam mnogo, ali sam poprilichno siguran da u pravoslavlju nikakav moralni kodeks nije od sustinske vaznosti. Niti je greh krsenje tog moralnog kodeksa. Niti je bezgresno stanje savrsheno moralno stanje. Velika je greska izjednacavati greh i nemoral. a to da vera vise nije licna, se prirodno nadovezuje na prethodni pasus. Biblija bi valjda trebalo da bude kljuc do spasenja onoga koji je cita (slobodnom svojom voljom), a zapravo se svodi na to da taj koji procita dobije neodoljivu zelju da svima ostalima utuvi u glavu "kolko je to dobro", po svaku cenu... pa onda, konsekventno, dodjemo i do kidnapovanja morala od strane crkve zarad "dobrobiti drustva"... Opet generalizujes previse. Uzimas lose primere i njih se drzish, a pritom ti losi primeri ugalvnom nisu predstavnici crkve posebno ne pravoslavne. Da se ti ljudi koji ti opisujes smatraju dobrim Hriscanima oni bi postajali svetitelji. Crkva nema nikakvo misljenje o homoseksualcima osim da je homoseksualizam greh podjednako kao i blud izmedju zhene i muskarca. To sto neki ljudi iz crkve imaju misljenje po pitanju toga pa zloupotrebljavaju svoje polozaje to je treca prica. Problem je u predrasudama ljudi ne u crkvi. Pusti drustvo... Ako brines o svom spasenju i spasenju tvojih bliznjih i licnim primerom to pokazujes, nikakav problem ne bi ni imao... Ikada. Ja se sa time apsolutno slazem i opet ne vidim sto to meni kazes kada znash da delimo misljenje. Samo razlikuj crkvu kao liturgijsku zajednicu i to sto neki clanovi te liturgijske zajednice koji imaju odredjene cinove izlaze na demonstracije da rade neke lose stvari. Dakle nije crkva policija pa da se pita "kapetan" policije, niti partija da se pita predsednik partije ili neki clan. Crkva je liturgijska zajednica. samo zamisli drzavu sa 90% vernika gde se svi trude da licnim primerom misionare hriscanstvo... Pa mi reci da nisam u pravu kad kazem da je trenutna situacija kod nas u totalnom crkvenom cabru.. Nema to veze sa religijom koliko ima veze sa ljudima. Isto su to radili pre 50 godina sa komunizmom kada su svi bili "Drugovi" i "clanovi partija" to je mentalitet koji nije crkva stvorila, vec koji konzumira trenutni "trend" ubedjenja pa ga forsira. Nije problem crkva, problem su ljudi i nacini na koji pristupaju trendovima pa svako oce da bude "veci komunista od tita" "veci katolik od pape" "veci pravoslavac od patriarha" ili kako vec.. .i u tom ludilu razna ludila se desavaju. a ta "trenutna situacija" evo traje vec 2000 godina... Jasan znak da je krajnje vreme da se nesto menja ;-) Istorijski gledan to nije bas tachno. Zapravo kada su se desavale takve stvari broj hriscana je opadao, kada su kako ti kazes "licnim primerima" tada je rastao. Ako te zanima nadjem ti neku istoriji Hriscanstva. Crkve su imale svoje padove i skokove, svoje mrachne i svetle trenutke. zuti car је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 26, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2013 sto se tice "vere" koja se ovde pominje: "vera" kao termin je pogresno shvacena, ona uopste nije ogranicena samo na znacenje verovanja (u smislu ...ono kao: ja se nadam i verujem...). svakako da taj smisao ima svoju ulogu i da on predstavlja neku vrstu preduslova da bi covek imao bilo kakvo poznanje Boga, medjutim smisao termina "vere" je mnogo dublji jer vera nije samo slepo "verovanje" (nadanje) vec ona oznacava i kljuc jednog saznajnog (opitnog) metoda. tada vera vise nije samo nadanje vec je znanje. kada se kaze da je vera osnov poznanja Boga onda se pre svega istice taj njen drugi plan, a on je: da samo potpunim i zivim odnosom kojim covek prilazi i obraca se Bogu dolazi do potpune (ali opet ne laboratorijski proverljive) povratne sprege, odnosno sam taj odnos predstavlja bogopoznanje coveka. mislim da je vrlo pogresno procenjivati istinitost tvrdnji vere na osnovu toga sta je koja vera ostavila iza sebe i koliki je i kakav pokret koja imala..itd. postoji potpun i potvrdjen nacin koji je na raspolaganju svima i kojim se moze vrlo ubedljivo moze doci do potvrde ili negacije istina vere. stvar je samo u tome sto je to licni opit a ne laporatorijsko "posmatranje sa strane". pravoslavlje se u odnosu na ostale razlikuje upravo u tome sto veru nikad nije branilo nekim trivijalnim tvrdnjama vec je cuvalo osnovne istine vere pa bi i mi tako trebali da postupamo. Млађони and nana је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука