drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 takvih cuda je svakako bilo tako da ne razumem na sta ciljas. Ciljam da ovo svakako treba valjano argumentovati ako je vec cilj da se pokaze da je odredjen dogadjaj X imao bas uzrok A, a ne B, C, D, E... Ali, kao sto sam to na drugom mestu i rekao, price o cudima ni nemaju za cilj da razotkriju sve relevantne cinjenice. poenta moje opaske jeste potreba ateista da dokaz Boga traze u konceptu koji podrazumeva apsolutizam prirode dok potpuno zanemaruju logicnu stvar: da je Bog=>Bog upravo zato jer prevazilazi prirodu. (kakav bi to bio Bog da je uslovljen prirodom na bilo koji nacin?) Voleo bih da vidim povezivanje bilo kog nadnaravnog i neproverljivog koncepta sa konceptom prirode koji ne narusava proverljive zakone prirode, a koji utice na prirodu. "Apsolutizam prirode" ces vrlo jednostavno da oboris ako pokazes da postoji razmena informacija sa necim izvan. Kao sto rekoh, ne mogu da pokazem da Eru Ilúvatar ne postoji i ne mogu da pokazem da Jahve ne postoji. Koncept bozanstva koje bi bilo uslovljeno prirodom svakako ne bi godio hriscanskom uhu zbog vec ustanovljene tradicije. Recimo da ako bi totalitet prirode i svih desavanja u njoj nazvali Bogom, onda bi takav Bog bio uslovljen prirodom, tj samim sobom. Tako nekako je i Ajnstajn poimao Boga, ako se ne varam. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 A zasto bi bilo ko bilo sta dokazivao ateisti ? J Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Када би могли да видимо Бога ту више не би било вјере, нити слободне воље. Je l? Mozes li to da potkrepis makar kakvim citatom iz Biblije, recimo da su apostoli prisiljeni da idu po svetu i propovedaju, da su mimo svoje volje bili prinudjeni da budu uz Gospoda? Ako je stepen otkrivenosti obrnuto proporcionalan kolicini slobone volje, onda nije trebalo nikome nikada da se otkriva, ako Mu je bitna slobodna volja ljudi. Ili Mu nije vazna slobodna volja ljudi, ili to nema veze sa slobodnom voljom. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 A zasto bi bilo ko bilo sta dokazivao ateisti ? J Ne znam i kako bi, kad nema dokaza. Ja nemam problem kada neko tvrdi da je verujuci, da vise voli macke nego pse, buckaste zene nego zgoljave, zelenooke vise od plavookih... Zabava za mene pocinje kad se izadje sa tvrdjenjem da nesto postoji, a ne sa tvrdjenjem nemam pojma da li postoji, verujem da je tako i ponasam se kao da je to cinjenica. Za mene su dve izjave a ) Verujem da Bog postoji. b ) Bog postoji. prilicno razlicite. Za prvu ni ne trebaju nikakvi dokazi. Popnu se ljudi na planinu, vide pejzaz i poveruju, udju u stalu i padnu ko pokoseni verom. Sa drugom imam problem jer se osecam kao da nesto vazno propustam, kako se to proverava, ne bi trebalo da zavisi od necijeg uverenja, na osnovu cega se iznosi takva tvrdnja... Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Drvce Sta treba da se desi da bi ti kao ateista rekao Bog postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Drvce Sta treba da se desi da bi ti kao ateista rekao Bog postoji. Isto sto i za tvrdnju da oko Sunca orbitira mali srebrni cajnik na orbiti izmedju Jupitera i Saturna. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Isto sto i za tvrdnju da oko Sunca orbitira mali srebrni cajnik na orbiti izmedju Jupitera i Saturna. To bi znacilo da Bog treba da se materjalizuje i vremenski prostorno ogranici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Управо тако. Не може се веровати у нешто у шта само сигурни да постоји. Ја не вјерујем да имам рачунар испред себе, већ ја знам да је он ту. Када би могли да видимо Бога ту више не би било вјере, нити слободне воље. Znanje je opravdano istinito verovanje! A sto se slobode tice da je to tako kako ti pricas onda ni satana ni Adam ne bi mogli pasti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 To bi znacilo da Bog treba da se materjalizuje i vremenski prostorno ogranici A, to je problem? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 A, to je problem? Nije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Vec sam, cini mi se bas na tvom postu, jedared izneo zasto imam onoliko sumnji u pricu od pre 2k god. Malopre smo razorkrili nepostojanje krilatog cice od 2m, ali nismo Ragnaroka koji je masivniji od citavog Solarnog sistema... Prihvatanje ekstremnih tvrdnji kao tacnih bez valjanih razloga je igra koja se ponajvise podstice u religiji. Ako On hoce poverenje, izbor, odnos... sta god, onda nek nauci da komunicira kao sav noramalan svet. Gde je svedocenje o ekonstremnoj tvrdnji u bilo kojoj drugoj religiji? Mozes da cujes da muhamed tvrdi da je on video Andjela koji mu je diktirao. Ali to samo on tvrdi Mozes da cujes da budisti ili hindusi cine cuda, ali nemas svedoke koji su videli Shivu ili Visnu. Mozes da cujes mitove o odinu, ali nemas jasno dokumentovane svedoke da je iko od njih video odina i proveo vreme sa njime. Drugim recima iza tih ljudi nista nije ostalo, iza Hrista je ostao kompletan pokret. E ostalo je na tvojoj proceni da li ti tome hoces da verujes ili neces. Danas neki veruju i Sai Babi da pretvara u zlato i slichno. I svakako da se oni ne razlikuju puno od mene na osnov toga u sta veruju i na koliko dokaza. Medjutim kada mi neko od njih kaze da se Sai Baba digao iz mrtvih ja cu mozda poverovati u to. Za Hristosa postoji jedna tvrdnja koja prevazilazi svaku tvrdnju / da se digao iz mrtvih. Opet rekoh ako hoces da verujes svedocenju apostola, tvoj je izbor. Svedocenje nikako nije nikakav utltimativni dokaz, posebno ne svedocenje staro 2000 godina. I na kraju, ateisti po malo mase poentu religije, nije poenta verovanja u tome da li je to sad istinita tvrdnja ili ne. Naprimer ja verujem da se mesec okrece oko zemlje ali to nema nikakav veliki uticajna moju lichnost. Ali zato vera u Hristosa znaci puno u tvom zivotu i to je poenta Hriscanstva. Jedna teznja promene lichnosti na osnovu te vere. Ta vera daje smisao nekim stvarima, daje objasnjenje za mnoge stvari itd. I zato mi biramo da verujemo. -Владимир-, Ignjatije and zuti car је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 @, nema mitologije koja ne zeza smrt. Od Gilgamesa na ovamo, Egipcani se ressurectovali, grcki heroji silazili u Tartar i izlazili napolje... Poznato ti je da je kult Zevsa trajao preko cetiri milenijuma, siguran sam... Naravski da je slobodna stvar da li ces da usvojis ovo ili ono glediste i vrednosni sistem, obicaje, umetnicku praksu... Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 @, nema mitologije koja ne zeza smrt. Od Gilgamesa na ovamo, Egipcani se ressurectovali, grcki heroji silazili u Tartar i izlazili napolje... Poznato ti je da je kult Zevsa trajao preko cetiri milenijuma, siguran sam... Naravski da je slobodna stvar da li ces da usvojis ovo ili ono glediste i vrednosni sistem, obicaje, umetnicku praksu... Koliko njih je ostavilo apostole iza sebe sa tim jakim tvrdnjama? Ne kzem ti da je to dokaz istinitosti ali ti to navodim kao jedan od razloga iz kog sam izabrao da verujem. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Drugim recima iza tih ljudi nista nije ostalo, iza Hrista je ostao kompletan pokret. Kako nije? Zar posle Muhameda nije ostao pokret? Ili posle bude? Da ne pricamo o izumrlim religijama sa visemilenijumskim trajanjem... sve su one bile pokret. E to sto je hriscnastvo sada najveca ne znaci da je najbolja... samo znaci da je najaktuelnija i istorijski gledano nema naznaka da nece doziveti istu sudbinu kao i sve druge religije u istoriji ljudske civilizacije. To je fakat... nazalost, istorijsko iskustvo takodje pokazuje i da ce ga naslediti neka nova religija... umesto onoga sto bih ja voleo Ali zato vera u Hristosa znaci puno u tvom zivotu i to je poenta Hriscanstva. Jedna teznja promene lichnosti na osnovu te vere. Ta vera daje smisao nekim stvarima, daje objasnjenje za mnoge stvari itd. I zato mi biramo da verujemo. Mislim da vase verovanje nikome ne smeta... misionarenje je ono sto je veliki problem narocito sto je ono danas poprilmilo neke patoloske vidove... Takodje je problem to sto je vera iz "licnog" odavno presla u "opste" i "javno"... mada je pitanje da li je, i kada, zaista bila licna. A iskreno, nije lepo objaviti monopol nad teznjom pormene licnosti... zasto ta teznja ne bi mogla da ima druge motive umesto striktno religioznih? Zar ja kao ateista ne mogu da tezim promeni licnosti na bolje? A realno, sudeci po rezultatima, bojim se da meni mnogo bolje ide taj sport (teznje promeni) nego mnogim vernicima koje poznajem (citaj- skoro svim ) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Раде Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 A sto se slobode tice da je to tako kako ti pricas onda ni satana ni Adam ne bi mogli pasti. Потоп и Содома и Гомора су чисти доказ да Бог може да уништи сатану, а ово затишје које траје је доказ слободне воље. Сматрам да ко год тражи Бога да ће га и наћи. Највећи прблем је страх. Страх од прихватања нових правила, нових моралних начела и свих одрицања која она носе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука