Ромејац Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 (измењено) Професор философије, иначе атеиста, држи предавање својим студентима о проблему који има наука са Богом и појмом СВЕМОГУЋ. Затражио је од једног свог студента да устане: Проф: Дакле, ти верујеш у Бога? Студент: Најискреније господине. Проф: Да ли је Бог добар? Студент: Да. Проф: Да ли је Бог свемогућ? Студент: Да. Проф: Мој брат је умро од канцера иако се молио да га Бог исцели. Већина нас жели да помогне болеснима. Али Бог није. Како је онда тај Бог добар? Хмм? Студент: ! Проф: Не можеш да одговориш, зар не? Да почнемо из почетка млади колега. Да ли је Бог је добар? Студент: Да. Проф: Да ли је Сатана добар? Студент: Не. Проф: Одакле долази Сатана? Ко га ствара? Студент: Од...Бога... Проф: То је тачно. Реци ми онда синко, јел постоји зло у овом свету? Студент: Да. Проф: Зло је свуда распрострањено, зар не? А Бог је створио све. Истина? Студент: Да. Проф: Дакле, ко је онда створио зло? Студент: ! Проф: Да ли постоји болест? Неморалност? Мржња? Гнусност? Све те ужсне ствари постоје, зар не? Студент: Да господине. Проф: Ко је онда њих створио? Студент: ! Проф: Наука каже да постоји пет чула са којима посматрамо и препознајемо свет око нас. Реци ми синко... да ли си ти икада видео Бога? Студент: Не господине. Проф: Да ли си икад барем чуо свог Бога? Студент: Не господине. Проф: Да ли си икад опипао свог Бога, осетио свог Бога или помирисао свог Бога? Да ли си икада имао било какво чулно опажање по питању Бога? Студент: Не господине. Нисам. Проф: Ипак, ти и даље верујеш у Њега? Студент: Да. Проф: Према емпиријиском, анализиционом, демострационом протоколу, наука каже да твој Бог не постоји. Шта кажеш на ово синко? Студент: Ништа. Ја једино имам своју веру. Проф: Да. Вера. То је проблем са којим се наука сусреће. Студент: Професоре да ли постоји топлота? Проф: Да. Студент: А, да ли постоји хладноћа? Проф: Да. Студент: Не господине. Не постоји. Ми можемо имати много топлине, жегу, врелину, мало топлине или нимало топлине. Али ми немамо ништа што се зове хладноћа. Ми можемо да произведемо 458 степени испод нуле што није топлота, али не можемо више од тог. Не постоји ствар као што је хладноћа. Хладноћа је само реч са којом објашњавамо одсуство топлоте. Ми не можемо да меримо хладноћу. Топлота је енергија. Хладноћа није супротност топлине, већ само њена одсутност. А шта је са тамом професоре? Да ли тама постоји? Проф: Да. Шта је ноћ ако није тама? Студент: Господине, опет нисте у праву. Тама је одсуство нечега... Ми можемо имати слабу светлост, бљештаву светлост, јарку светлост, нормалну светлост... Али, ако константно немамо светлости, онда немамо ништа и ми то називамо тамом, зар не? Реално, није тама. Да јесте, ми би могли таму да учинимо тамнијом, зар не? Проф: У чему је твоја поента младићу? Студент: У томе господине, да сте у својој философској премиси оманули. Проф: Омануo? Да ли можеш да објасниш како? Студент: Господине, Ви радите са премисом која подразумева дуалност. Ви расправљате о томе да постоји живот, али и смрт, да постоји добар Бога, али и лош Бог. Ви сагледавате целу идеју о Богу као о нечему одређеном, коначном, нечему што може да се мери. Господине, наука не може да објасни ни постојање мисли. То је употреба електрицитета и магнетизма, коју не видимо, а камо ли да можемо да их разумемо. Да би сагледали смрт као супротност животу, морали би да игноришемо чињеницу да смрт не може да постоји самостално. Смрт није супротност животу, већ њена одсутност. Реците ми професоре, Да ли учите своје студенте да је човек еволуирао од мајмуна? Проф: Ако мислите на природан еволуциони процес, онда да. Учим. Студент: Да ли сте икада посматрали еволуцију својим очима господине? Проф: ! Студент: Пошто нико никад није посматрао процес еволуције на делу и не може чак да докаже ни постојање настојања за тим, зар Ви онда не износите своје мишљење? Зар Ви нисте научник, а не проповедник? Да ли је ико, икада у овој просторији видео професорову памет? Да ли је било ко овде икада чуо професорову памет, опипао, осетио или помирисао? Нико се није јавио да је било шта од овог урадио. Дакле, према установљенима правилима емпиријиског, анализиционог, демострационог протокола, наука каже да Ви немате памет. Уз сво уважавање, како онда да верујемо Вашим предавањима господине? Проф: Претпостављам да ће те морати да ми верујете синко. Студент: Наравно... Веза између човека и Бога је вера. Она је та која све ствари покреће и чини их живим. Извор Измењено Фебруар 24, 2013 од Дејан Бићанић Бојан Басарин and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Студент: Да ли сте икада посматрали еволуцију својим очима господине? Проф: ! Студент: Пошто нико никад није посматрао процес еволуције на делу и не може чак да докаже ни постојање настојања за тим, зар Ви онда не износите своје мишљење? Зар Ви нисте научник, а не проповедник? E, moj profesore! Pa, zar onolike teme na ZRU i samo uzvicnik umesto odgovora?! RYLAH, Срђан Шијакињић and Ромејац је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 e samo nešto mrzi me sad da pišem i da komentarišem, samo ovo da dodam. Zar bog nije svugde, tj. odsustvo boga ne postoji, koliko sam shvatio on je svugde u svakom trenutku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Posto od ovog profesora nema vajde, da se makar studentu ne smeju: https://www.pouke.org/forum/topic/7763-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%83-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8/ Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Kako naivan text ! http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Професор: А знаш ли ти да је религија опијум за масе? Студент: ! Професор: А знаш ли ти да је Бог измишљена личност? Студент: ! Професор: Дакле, немаш одговор на ово што те питам? Студент: Maja Little Owl, Млађони and drvce је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Питање за атеисте (а и за остале): и када бисте срели Бога, да ли бисте и како знали да је то Он? Када тврдите да не постоји, ја питам: шта не постоји? Који садржај? Која форма? Свакако, морамо имати јасан појам да бисмо тврдили постојање/непостојање било кога/чега. Рецимо, ја могу поуздано да тврдим да у мојој соби не постоји носорог - зато што поуздано знам шта је то носорог. Замислимо човека који нема појам носорога, па се сретне са њим у природи. Да ли би знао да је то носорог? Или би га, пре ће бити, индетификовао кроз појмове које има у уму? Maja Little Owl and миркан је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Имануел Кант: Опажај без појма је слеп, а појам без опажаја је празан. Млађони and Maja Little Owl је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Питање за атеисте (а и за остале): и када бисте срели Бога, да ли бисте и како знали да је то Он? Када тврдите да не постоји, ја питам: шта не постоји? Који садржај? Која форма? Свакако, морамо имати јасан појам да бисмо тврдили постојање/непостојање било кога/чега. Рецимо, ја могу поуздано да тврдим да у мојој соби не постоји носорог - зато што поуздано знам шта је то носорог. Замислимо човека који нема појам носорога, па се сретне са њим у природи. Да ли би знао да је то носорог? Или би га, пре ће бити, индетификовао кроз појмове које има у уму? U svakom slucaju, ako Mu je stalo do mene, On bi trebalo da zna kako treba da mi pristupi i zasto ne verujem. Mogu da tvrdim da nema regularnog nosoroga u sobi, ali ne mogu da tvrdim da nema nevidljivog nosoroga koji je nedostupan bilo kakvoj proveri, tj. takvog koji ni na koji nacin ne reaguje sa materijom i prostorvremenom (nema nikakve radijacije ili apsorpcije ni na kojem energetskom nivou niti ima gravitacionih anomalija u sobi, vreme sasvim stabilno protice...). Nemam nista ni protiv krda takvih nosoroga na mom jastuku do trenutka dok ne uticu na bilo sta. Onog trenutka kad pocnu da uticu, mogu da merim njihov uticaj i onda to vise nisu ti nosorozi za koje me bas briga. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 U svakom slucaju, ako Mu je stalo do mene, On bi trebalo da zna kako treba da mi pristupi i zasto ne verujem. А како би требао да ти приступи? Ја тврдим да је приступио, али ти очигледно ниси задовољан, није ти довољно убедљиво. Дакле, шта је требао да уради? Mogu da tvrdim da nema regularnog nosoroga u sobi, ali ne mogu da tvrdim da nema nevidljivog nosoroga koji je nedostupan bilo kakvoj proveri, tj. takvog koji ni na koji nacin ne reaguje sa materijom i prostorvremenom Да, али ти шта год тврдио о носорогу имаш јасну представу шта је носорог и како би он требао да изгледа. Имаш ли такав појам о Богу? Да ли је негација Бога заправо негација неке наше представе о Богу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Све ово те питам јер атеисти углавном под појмом Бога подразумевају "чичицу" негде у космосу. Свесни да тог чичицу не виде ни они ни Хабл говоре - нема Бога. Али, да ли је Бог "чичица у космосу"? Maja Little Owl је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 То значи да баба рога ипак постоји. Неееееееее! Погледај како је скован појма "баба рога". Од ПОСТОЈЕЋИХ појмова, који имају своју реалност у емпиријском свету - баба и рог. Кентаур - човек и коњ. Једнорог - рог и коњ, итд. Зато је ове сложене појмове, иако не постоје емпиријски, могуће насликати. Бога не можеш насликати. То је и строго забрањено другом Божијим заповешћу: не гради себи лика резана, нити какве слике... Шта мислиш зашто? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 А како би требао да ти приступи? Ја тврдим да је приступио, али ти очигледно ниси задовољан, није ти довољно убедљиво. Дакле, шта је требао да уради? Да, али ти шта год тврдио о носорогу имаш јасну представу шта је носорог и како би он требао да изгледа. Имаш ли такав појам о Богу? Да ли је негација Бога заправо негација неке наше представе о Богу? Da trazi od mene da verujem u Njega, ali ne i u drugare mu Odina, Peruna, Make-Makea, Kecalkoatla... na onsovu vere, je naivno sa Njegove strane. Ako je to Njegov pristup, onda zna da cu da propadnem trazeci valjane razloge za potkrepljivanje najekstremnijih tvrdjenja. Naravno da sam nezadovoljan pristupom u kojem nema razlikovanja i u kom imam slobodu da biram "vezanih ociju" i u kojoj ce neko ko sekapersa da se naduri sto Ga nisam odabrao i otkaze mi ljubav do kraja vremena. Ma, uopste ne moram da imam predstavu sta mi je na jastuku ako mogu to da merim i postepeno prikupim informacije o tome. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 "И док сз блискоисточна божанства у природи, јеврејски Бог те трансцедентан, изнад природе, а не њен део. Јахве није поистовећиван ни са једном природном сило и није боравио на неком одређеном месту на небу или на земљи.Природа је била нешто што је створио Бог, али сама по себи није била божанска............. Све појаве у природи - реке, палнине, непогоде и звезде - биле су лишене натприродних особина. Звезде и планине биле су Јахвеове творевине, не божанства или боравишта божанства........... Ово удаљавање Богова од природе представља неопходан предуслов за научну мисао. Јевреји су демитологизовали природу....." Марвин Пери, Интелектуална историја Европе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2013 Da trazi od mene da verujem u Njega, ali ne i u drugare mu Odina, Peruna, Make-Makea, Kecalkoatla... na onsovu vere, je naivno sa Njegove strane. Ako je to Njegov pristup, onda zna da cu da propadnem trazeci valjane razloge za potkrepljivanje najekstremnijih tvrdjenja. Naravno da sam nezadovoljan pristupom u kojem nema razlikovanja i u kom imam slobodu da biram "vezanih ociju" i u kojoj ce neko ko sekapersa da se naduri sto Ga nisam odabrao i otkaze mi ljubav do kraja vremena. Ma, uopste ne moram da imam predstavu sta mi je na jastuku ako mogu to da merim i postepeno prikupim informacije o tome. Али, погледај појмове Одина, Перуна.... зар то нису супер људи? Друго, ја и не тврдим да је могуће доказати КО је Бог. Оно за чим трагамо, за сада, је "философски Бог". Да ли је Он онакав каквим га описују муслимани, хришћани или неко трећи, сада није важно. Не питамо се какав је, већ се питамо: постоји ли? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука