Jump to content

Да ли је пакао вечан?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Волео бих да овде прочитам Ваша запажања на ову тему. Да ли је пакао вечан? И ово: Ако је душа бесмртна по благодати (јер онда испада да је та благодат дата хтели-не хтели, а не да се она преманетно даје), која је благодат да буде вечно мучена? Благодат је благо дато од Бога, јел?

Како гледате на ово?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 92
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Dopada mi se kako je o. A. Kalomiros ovo objasnjavao u 'Ognjenoj reci', a ima i nekoliko interesantnih napomena mitr. J. Ziziulasa u 'Hristologija i postojanje - Odgovor'>

ukratko, ljubav Bozija /i ljubav bliznjih/ je ono sto ce kao oganj da muci samoljupce i one koji tu ljubav odbacuju, jer ce vecno postojanje drugih, zaogrnutih Telom Hristovim, da bude mucenje za one koji drugima zele propast.

Nije nam prijatno da budemo u blizini onih koje ne volimo - kako li je tek kad uz njih provodimo vecnost?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

??? ??????? , ?? ??? ?? ?.????? ??.

?????:

???? ?? ???? ?? ?? ???? ?? ????????? ????????, ???? ?? ?? ?????? ?? ?? ?? ?? ?????????? ( ? ?????????? ????? ?????, ? ?????, ??? ?? ???? ??????????? ??????) ????? ??? ??, ?? ?????, ?????????, ??? ?? ?? ?????????? ??? ???? ??????????. ??? ?????? ?? ?????????, ?? ??????????? ????? ???? ?? ????, ??? ????? ????????? ???? ???????????? ??????, ???? ?? ?? ???????? ?? ?? ???? ????? ???? ? ??????

??????, ????? ???????? ?????? ?? ?????? ???? ????????? ???????, ???? ????? ????????? ? ?????.

?????, ??? ???? ?????????? ?????, ?? ?? ????????????? ????. ??? ? ???? ???? ???? ???????? ?? ??????????

?? ?? ??? ???? ????????

Подели на овим сајтовима

Ако је нешто пропало заувек , онда је и пакао вечан-све једно да ли само за душу (ако под душом подразумевамо личност) или за комплет човека са све телом и душом.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Господ је дошао да нам да живот и да га имамо у изобиљу, јел тако? Значи где је Господ, ту је живот, а живот јесте дар и јесте радост.

Како ће се огледати та вечност пакла? Да ли у неостварености као личности? Христос је гарант васкрсења природе. Шта би значиле оне речи "Идите од мене проклети у огањ вечни, приправљен ђаволу и анђелима његовим" које Христос изговара на Страшном суду?

Подели на овим сајтовима

Да ли под паклом подразумевамо пакао након Страшног суда када за нас ако тамо одемо не буде више било никог да се моли или неки привремени пакао из којег има шансе да се душа извади?

Када помињемо тело које треба да васкрсне,шта са особама које су рођене као хендикепиране,телесно болесне,не својом грешком?Шта са оним које су себе упропастиле дрогом,алкохолом,ко зна чиме све не?Ако се за њих молимо и Господ услиши,да ли ће се и њихова унакарађена тела у овом животу препородити и повратити у нормално стање?Ако се за душу грешну молимо и Господ услиши,да ли се она испира и враћа у неко безгрешно стање,боље рећи предгрешно?

Тема је занимљива,али не знам шта да мислим...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Па видиш драга Јадранка1, ово је озбиљна тема, лепо је да као мислећи хришћани размишљамо о свему овоме. Зато ја волим да прво чујем нека Ваша мишљења, па ћемо да видимо шта каже Свето Писмо и Свети Оци.

Подели на овим сајтовима

???? ?? ?? ?????? ???????? ? ???? ? ?????, ???? ?? ??? ?? ???? ???????? ???? ??? ???? ??? ????? ?? ?? , ? ?????????? ???????? ???? ????.

? ??? ????? ?? ?? ???? ???? , ?? ?? ??? ?? ?????.

?????? ?? ????? ?? ??? ?? ????? ? ?? ?? ????? ? ???????, ??? ????? ????? ??? ?? ??????, ?? ?? ?????, ? ????? ????? ??? ? ????? ??????.

???? ?? ?? ???????? ?? ??????? ?????? ?? ?? ? ?????????????? ??? ????????? ??????? ?? ?????? ????????? ???????. ??? ?? ??????? ??? ???? "????? ?? ???? ???????? ? ???? ?????, ?????????? ?????? ? ???????? ???????" ???? ??????? ???????? ?? ???????? ?????

??? ???? , ????? ?? ??? ? ???? ????? ????? ??????? ?? ????????? ?????.

Подели на овим сајтовима

Како ће се огледати вечност пакла.

Па колико сам ја нешто чито у св. Писму вели се "а тамо ће бити шкргут зуба " и мука и тама најкрајња и томе слично, мислим дакле да ћеду се млого мучити.

А свакако се не би мучили када не би постојали, а не би постојали када би изгубили могућност за вечност, а то значи да је неће изгубити јербо ће тамо бити "шкргут зуба" , јел што значи било по природи било по благодати све једно ( мада није) постојаће вечно и то у конинуитету брез прекида неког, нема неког сна или тако нешто , него свесна егзистенција...

Подели на овим сајтовима

Да. То је како библијско, тако и отачко учење - пакао је вечно стање оних који нису спашени. Међутим има отаца који нису тако размишљали. Познато је учење о апокатастази код Оригена, светог Григорија Ниског, па и код светог Максима који каже да је о томе најбоље принету "благословену ћутњу".

Подели на овим сајтовима

Добро о.к. али позната је ствар да ово време није време ћутања , него гласноговорништва (п.р.) тако да причали ми или не , неко други ће свакако начети ову тему, а онда нешто мислим ајд боље ми да причамо о томе него кад нас питају да ми кажемо , ћутање је злато , а они кажу па ви то ћутите јер ништа не знате.

Дакле шта је апокатастазис?

Подели на овим сајтовима

??. ?? ?? ???? ?????????, ???? ? ?????? ????? - ????? ?? ????? ????? ???? ???? ???? ???????. ??????? ??? ????? ???? ???? ???? ??????????. ??????? ?? ????? ? ???????????? ??? ???????, ?????? ????????? ??????, ?? ? ??? ?????? ??????? ???? ???? ?? ?? ? ???? ??????? ??????? "???????????? ?????".

??? ??  ???? ??? ???????.

??? ????? ??? ????? ????? ????? ??????? ?? ?? ????? ???? ??????

?????? ?? ???? ?? ?? ????? ????? ??????

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...