Jump to content

Која је сврха Православних теолога у модерној Србији

Оцени ову тему

Препоручена порука

Знам доста свештеника који студирају ПБФ, па их нико не пушта преко везе на испитима. Син ми студира и како видим није све у присуству, мора и да се ради.

Оних који су унижавали знање, одувијек је било и биће. Имамо у школи једног наставника историје који је завршио богословије, па није хтео да ступи у црквену службу, него је отишао у просвјету. Он стално грди Цркву, говори како су у богословији ништа не учи, само да си миран и да мало пјеваш, лако ћеш проћи.

Ја му онда кажем да није фино да пљује хљеб који је 5 година јео. Ако није ништа, како су му још у доба комунизма признали као валидну средњу школу при упису на факултет.

Оче само да кажем да је он тај хлеб и плаћао. Колико ми се чини богослови плаћају месечно интернат. А то што пљује по школи коју је похађао, е то вам је одраз непоштовања и незахвалности за сво знање које је стекао тамо. Нису ни сви ти богослови за ту школу. Неко се просто и не нађе у томе. Што би данашња младеж рекла ''сморио се ко сунђер на одмору''.  .smesko.

А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих.

Посланица Јеврејима 11, 1

Подели на овим сајтовима

• Одговори 105
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Od Teologa se, recimo, ne ocekuje da svog kolegu, tj pravilnije, u Hristu brata, naziva licemernim sto se malopre desi. Ne bih da nabrajam sta se sve moze procitati samo ovde na forumu, i to napisano od Teologa. Siguran sam da i vi sami znati mali milion negativnih primera.  

Како су се поједини свети оци, па и највећи међу највећима, понекад међусобно "пљували" - ми смо мале маце

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Опрости, мислио сам понижаваш.

Јок, само не говорим политички коректно, што рече ђакон Марко

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Da odgovorim ja kao teolog nisam ucinio apsolutno nista ,iz vise razloga najvise sto nije bilo sanse za bilo kakav posten posao ,bez veza i vezica(radio sam u pro bono u zemlji zivih ) .To je granica koju ja ne prelazim ,tako da sam zavrsio u drugoj struci po USA i Juznoj Americi ,borim svoju bitku bas onako kako znam ,i cesto se pitam ,sta je to sto nedostaje mojoj zemlji.  

Ово се брате,ако ниси знао, зове одлив мозгова. И ај сад,причаш ми ту неку причу , а сам ниси у причи.  Много добрих ствари је замишљено од стране данашњих теолога СПЦ и дао Бог остварује се већ кроз рад - сајтови, радионице,предавања, мисионарство пре свега. Со је осолила земљу само што понегде није бачена у довољној количини или се изјаловила - ништа сташно, осолиће се новом.

Ljudi su danas u mojoj Srbiji bez motiva ,bez zelje ,bez ideje ,bez smisla ,razocarani su u sitem u politiku u Boga pitaj sta jos ,mislim da covek u Srbiji gubi motiv i svoju poslednju bitku .

Да, људи су данас без мотива,за све то нису криви теолози, јер су и сами у истој држави, а држава ко држава посрамљена и тотално разједињена. . 

edini koji mogu da donesu istinsku promenu u zivot coveka u Srbiji su teolozi ,njihov uticaj treba da je mainstream ne marginalan .Oni su ti koji ovo drustvo treba i moraju da podignu na noge . A oni danas cute 

Да можда не очекујеш да теолози оформе странку типа Странка Српских Теолога? gringrin

А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих.

Посланица Јеврејима 11, 1

Подели на овим сајтовима

Моја идеја јесте од онда и како транскрибовати то сада и јесам изразити хтедох да сада након тога рече ти овде написати када и шта након свега теолошки изразих и зато ово пишем, сада језик сврху има веома како што и граматика и сад зато није јесте ипак јесте важно ако се сагласи.

нити је идеја,нити има везе са граматиком.

о идејама и великим мислима потражите код Тесле, да Винчија, светог Николаја Велимировића, Моцарта...

Кладим се да нису били лектори својих језика. свако добро.

Подели на овим сајтовима

Мени у суштини од почетка није јасно шта је писац хтео да каже. Да ли су теолози криви, па наравно да нису. Људи уписују факултет из милион разлога, као и сваки други факултет. Да не би писао милион разлога, пошто би потрајало, по мени упис на теологију је исти као и на сваки други. Код многих теолога се не види шта су урадили, а у ствари су у својој цркви или крају урадили више него неки популарни, тако да не можемо причати ко је шта урадио као теолог или зашто теолози ћуте. А и то зашто ћуте ми је нејасно питање. Да ли треба да вриште, да буду у медијима, нисам разумео питање и констатацију. Можемо да причамо о томе да многим студентима теологије није дато да се развијају или да неке своје идеје остваре, али то није њихова грешка, постоји виша истанца.

А на приче о шестицама шта рећи. Јел су пролазне оцене од 6-10? Па и тај ко да не знам ни ја колико испита да би завршио теологију па и са свим шестицама, он је дипломирани теолог, ту је по мени крај приче. Када човек оде код хирурга, не пита га какве оцене је имао, него се узда у Господа и њега, човек му верује и сигурно му је последње на памети да га пита за оцене. Знам на том вашем теолошком факултету људе који нису постили ни дан током студија, а били одлични студенти, који су добијали 10 из литургике, а када уђу у цркву изгубе се, не знају поредак, а о службеним књигама да не причам, нису видели минеј, октоих, триод никада у животу. Шта му онда вреде те десетке. По мени је то омаловажавање људи и надобудност, да ли неко добија 6 или 10. Уместо да ви као теолози једни друге поштујете и волите се, ви се само опањкавате. Ето што покретач теме не оформи неко удружење теолога, па да покрене нешто. Било је одличних теолога, који су били добри студенти па су залутали, на жалост.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

нити је идеја,нити има везе са граматиком.

о идејама и великим мислима потражите код Тесле, да Винчија, светог Николаја Велимировића, Моцарта...

Кладим се да нису били лектори својих језика. свако добро.

Ви очигледно нисте читали нити једног од њих, тј. њихове рукописе чим пишете овакве нонсенсе. Да сте навели неке друге, можда бисмо и дискутовали, али ово што сте написали је чиста глупост.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Јок, само не говорим политички коректно, што рече ђакон Марко

Тако је Ђиђи. И ти да будеш човек. :)

Подели на овим сајтовима

Оче само да кажем да је он тај хлеб и плаћао. Колико ми се чини богослови плаћају месечно интернат. А то што пљује по школи коју је похађао, е то вам је одраз непоштовања и незахвалности за сво знање које је стекао тамо. Нису ни сви ти богослови за ту школу. Неко се просто и не нађе у томе. Што би данашња младеж рекла ''сморио се ко сунђер на одмору''.  .smesko.

Није плаћао, имао је стипендију.

Поштено говорећи, нигде у Београду не може се имати стан са 3 оброка, купање, прање веша за 11.000 динара. Тако да школовање дође за Џ, много више потроше сеоска дјеца која сваки дан путују аутобусом у град, морају да купе ужину....

Што се оцјена тиче, био сам ученик генерације, али то не значи да сам најбољи свештеник. Исто тако има студената који су завршили са високим оцјенама, а не знају поредак тропара на Литургији недељом.

Подели на овим сајтовима

Ви очигледно нисте читали нити једног од њих, тј. њихове рукописе чим пишете овакве нонсенсе. Да сте навели неке друге, можда бисмо и дискутовали, али ово што сте написали је чиста глупост.

напад је најбоља одбрана. 

Подели на овим сајтовима

Svima nam smeta los pravopis na internetu, ali to samo po sebi nije dovoljno da bi se diskreditovao sagovornik kao sto je marko13 pokusao. Ne vidim tu nista dobro. Poenta foruma je da se omoguci razmena misljenja. Mozda bi bilo bolje da se omoguci postavljacu teme da jasnije iznese svoje vidjenje ako nije jasno iz prve poruke.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

напад је најбоља одбрана. 

Вас човек не може нападати, јер за то не постоји нити један разлог. Да сте било шта изнели, осим нонсенса, онда би било могуће да ставови буду нападани. С обзиром на то да су само глупости писане не остаје ништа друго осим пуке констатације.

Подели на овим сајтовима

Svima nam smeta los pravopis na internetu, ali to samo po sebi nije dovoljno da bi se diskreditovao sagovornik kao sto je marko13 pokusao. Ne vidim tu nista dobro. Poenta foruma je da se omoguci razmena misljenja. Mozda bi bilo bolje da se omoguci postavljacu teme da jasnije iznese svoje vidjenje ako nije jasno iz prve poruke.

Поента форума је да се бави темом о којој се разговара, а не о једном од изнесених ставова који се тичу могућности да се разговор уопште води.

Подели на овим сајтовима

Dobro rece brat Milojkov potrebni su nam molitveno-uceni ljudi u svakom pogledu, koji ce se, bar neki, razumeti i u medicinu, psihologiju, filosofiju, lingvistiku itd. Vreme je tesko jer je vreme spasenja i od svih nas se trazi da u tome koliko ko moze i zna ucestvuje.

Подели на овим сајтовима

Вас човек не може нападати, јер за то не постоји нити један разлог. Да сте било шта изнели, осим нонсенса, онда би било могуће да ставови буду нападани. С обзиром на то да су само глупости писане не остаје ништа друго осим пуке констатације.

znas kako, postoje i drugi nacini, osim drskosti i bezobrazluka, da se bude zapazen...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...