DYNABLASTER Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 "Нема ту првог и другог места, већ ЈЕДИНСТВО једног и другог." Moze i tako da se kaze, a to i jeste smisao ove teme i razlog pokretanja Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Људи који желе да дискутују на озбиљне теме, а не познају граматику нису квалитетни саговорници. Просто ствар квалификације. људска мисао и идеја су изнад сваке граматике и изнад сваког језика позивање на граматику је чисто ситничарење Ignjatije, GeniusAtWork, Милан Б and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 А брат Ђиђи ради искуства у учењу дели скрипта за лење паразитоидне колеге са факса . Па мислим стварно. Ти их оговараш ,ти им и скрипта дајеш. Оговарам? Ово је јавна дискусија коју може да прочита ко год жели, те је могућност оговарања по дефиницији искључена. А ја рекох зашто давах скрипте. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Лицемерство првог ранга. Фала, колега marko_13 је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 људска мисао и идеја су изнад сваке граматике и изнад сваког језика позивање на граматику је чисто ситничарење Флагртр, милостива бивање обзиром с телесима њиховима биће слава, макрден трксте... Јел и ова мисао изнад граматике и језика? marko_13 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Знам доста свештеника који студирају ПБФ, па их нико не пушта преко везе на испитима. Син ми студира и како видим није све у присуству, мора и да се ради. Оних који су унижавали знање, одувијек је било и биће. Имамо у школи једног наставника историје који је завршио богословије, па није хтео да ступи у црквену службу, него је отишао у просвјету. Он стално грди Цркву, говори како су у богословији ништа не учи, само да си миран и да мало пјеваш, лако ћеш проћи. Ја му онда кажем да није фино да пљује хљеб који је 5 година јео. Ако није ништа, како су му још у доба комунизма признали као валидну средњу школу при упису на факултет. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Одличан алиби за разне фантазере и савремене гуруе, оне који наносе највећу и непроцењиву штету Цркви. Како њеном угледу, тако и духовном здрављу верног народа. Право богословље је синтеза једног и другог - без икаквих крајности. Можда је било нешколованих, по благодати богослова, попут старца Порфирија Кавсокаливита, али то су часни изузеци који потврђују правило. Век у којем живимо ЗАХТЕВА синтезу духовности и академичности. Богослови у првом реду морају да буду људи Цркве и вере, али исто тако морају да буду образовани. И то веома широко образовани, ако мисле да одговоре изазовима времена у којем живе. Колико сам читао о старцу Порфирију, он је изузетно детаљно и марљиво проучавао медицину као и разне друге области, без обзира на недостатак формалног образовања у младости он га је итекако стицао у зрелим годинама. Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Колико сам читао о старцу Порфирију, он је изузетно детаљно и марљиво проучавао медицину као и разне друге области, без обзира на недостатак формалног образовања у младости он га је итекако стицао у зрелим годинама. Наравно. Није имао формално образовање али је био учен. Имао је знање, није причао глупости. Милан Б је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Наравно. Није имао формално образовање али је био учен. Имао је знање, није причао глупости. Некако су његове речи извирале из подвижничког искуства и благодатних дарова које је добио кроз то искуство, није говорио онако чисто књишки, сувопарно. Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Колико само данас чујемо бесмислица разних "духовника", недошколованих свештеника, неостварених теолога, вечитих несвршених теолога... Колико хуле на науку, философију, психологију па и на саму теологију.... И то се представља као нешто вредно и духовно високо. Наравно, али има и других, сасвим обрнутих случајева, људи са просеком девет и штошта, образованих, који цене све поменуто и који су пре времена завршили, па скончају у Драјзеровој или Земљи Живих, или им жене и деца од батина високообразаваног теолога скончају по сигурним кућама и томе слично... Дакле, бесмислица и патологија има са обе стране, ту школа или не-школа нити помаже, нити шкоди, друге ствари су у питању. Свакако, добро си напред рекао да је потребна синтеза једног и другог и ја лично држим да је тако најплодније. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Pocetkom devedesetih sam upisao Teoloski. Kupio sve knjige za prvu godinu, nabavio neke skripte za koje su mi rekli da su potrebne, ali nisam stigao, zbog nekih problema, da dam makar jedan ispit. Dosta je vremena od tada proslo i eto samo..... `ponekad zimi...`pogledam u svoj indeks kao na neku neostvarenu zelju. Nego aj da kritikujem malo... .smesko. Sami ste, braco Teolozi, krivi za to sto se nalazite na marginama drustva, ko sto neko rece. Od Teologa se, recimo, ne ocekuje da svog kolegu, tj pravilnije, u Hristu brata, naziva licemernim sto se malopre desi. Ne bih da nabrajam sta se sve moze procitati samo ovde na forumu, i to napisano od Teologa. Siguran sam da i vi sami znati mali milion negativnih primera. Ovakvi negativni primeri imaju mnogo vecu tezinu kada ih izrekne Teolog nego, recimo, poljoprivrednik. Pod Teologom se podrazumeva, pre svega, dostojanstven covek. Covek koji, svojim zvanjem , nije vise On sam. Ne predstavlja sebe. Teolog je jedan ambasador Dobre reci. Ambasador Crkve i vere. Tezina vase reci je i u tome sto lako mozete sablazniti narod izgovarajuci neprimernu rec u neprimerno vreme. Zato uvek, ali UVEK morate dobro vagati svoje reci, jer lako mozete, slabe u veri, okrenuti protiv nje, a za to ce se traziti odgovor od vas na kontu zvanja koje imate. Otac Ljuba u jednom tekstu rece da je vera predata Episkopima na cuvanje a ne na prepravljanje. Zar to ne vazi i za vas? Zvanje Teologa vam nije predato da bi vrsili revoluciju u Crkvi kao sto se moze videti po nekim komentarima po forumu. Vama su predate osnove vere da ih casno i u punom obliku predate drugome. Nista vise. Vi morate biti ti koji ce se i Episkopu i samom patrijarhu usprotiviti ako vidite da se uci nesto sto vam nije predato. Malo je teza ova rec ali ja vas barem tako vidim. Smatram pored ostalog da ste zaista izvanredni mladi ljudi. Inteligentni mladi ljudi sa velikim oratorskim sposobnstima. Ono sto mi samo nedostaje u vasem izrazavanju, barem u vaznim temama, je citiranje Otaca i Pisma. Dobro je izloziti svoju misao o nekoj temi, ali kada se postave citati, tada sama misao dobija kvalitet i dostojna je paznje. Raspisah se ja, pa zalutah, pa ne umem da se vratim... .smesko. Prastajte. Дијана., Joca Mitrovic and Middle-earth је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Middle-earth Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Оговарам? Ово је јавна дискусија коју може да прочита ко год жели, те је могућност оговарања по дефиницији искључена. А ја рекох зашто давах скрипте. Опрости, мислио сам понижаваш. marko_13 је реаговао/ла на ово 1 А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих. Посланица Јеврејима 11, 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 људска мисао и идеја су изнад сваке граматике и изнад сваког језика позивање на граматику је чисто ситничарење Моја идеја јесте од онда и како транскрибовати то сада и јесам изразити хтедох да сада након тога рече ти овде написати када и шта након свега теолошки изразих и зато ово пишем, сада језик сврху има веома како што и граматика и сад зато није јесте ипак јесте важно ако се сагласи. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Pocetkom devedesetih sam upisao Teoloski. Kupio sve knjige za prvu godinu, nabavio neke skripte za koje su mi rekli da su potrebne, ali nisam stigao, zbog nekih problema, da dam makar jedan ispit. Dosta je vremena od tada proslo i eto samo..... `ponekad zimi...`pogledam u svoj indeks kao na neku neostvarenu zelju. Nego aj da kritikujem malo... .smesko. Sami ste, braco Teolozi, krivi za to sto se nalazite na marginama drustva, ko sto neko rece. Od Teologa se, recimo, ne ocekuje da svog kolegu, tj pravilnije, u Hristu brata, naziva licemernim sto se malopre desi. Ne bih da nabrajam sta se sve moze procitati samo ovde na forumu, i to napisano od Teologa. Siguran sam da i vi sami znati mali milion negativnih primera. Ovakvi negativni primeri imaju mnogo vecu tezinu kada ih izrekne Teolog nego, recimo, poljoprivrednik. Pod Teologom se podrazumeva, pre svega, dostojanstven covek. Covek koji, svojim zvanjem , nije vise On sam. Ne predstavlja sebe. Teolog je jedan ambasador Dobre reci. Ambasador Crkve i vere. Tezina vase reci je i u tome sto lako mozete sablazniti narod izgovarajuci neprimernu rec u neprimerno vreme. Zato uvek, ali UVEK morate dobro vagati svoje reci, jer lako mozete, slabe u veri, okrenuti protiv nje, a za to ce se traziti odgovor od vas na kontu zvanja koje imate. Otac Ljuba u jednom tekstu rece da je vera predata Episkopima na cuvanje a ne na prepravljanje. Zar to ne vazi i za vas? Zvanje Teologa vam nije predato da bi vrsili revoluciju u Crkvi kao sto se moze videti po nekim komentarima po forumu. Vama su predate osnove vere da ih casno i u punom obliku predate drugome. Nista vise. Vi morate biti ti koji ce se i Episkopu i samom patrijarhu usprotiviti ako vidite da se uci nesto sto vam nije predato. Malo je teza ova rec ali ja vas barem tako vidim. Smatram pored ostalog da ste zaista izvanredni mladi ljudi. Inteligentni mladi ljudi sa velikim oratorskim sposobnstima. Ono sto mi samo nedostaje u vasem izrazavanju, barem u vaznim temama, je citiranje Otaca i Pisma. Dobro je izloziti svoju misao o nekoj temi, ali kada se postave citati, tada sama misao dobija kvalitet i dostojna je paznje. Raspisah se ja, pa zalutah, pa ne umem da se vratim... .smesko. Prastajte. Од теолога се очекује да сведоче Истину, колико год она тешка била. А сви који желе папирнатог и ружичастог Христа нека се обрате протестантским сектама. "Нисам дошао да донесем мир него мач." Тако је рекао Господ. Читај као да је речено: "нисам дошао да измирим истину и лаж, мудрост и глупост, добро и зло, правду и насиље, скотство и човечност, невиност и разврат, Бога и мамона; него сам донео мач да расечем и одвојим једно од другога, да се не мешају." Е, то је дужност теолога, да испуњавају јеванђелске речи, а не да се улизују свету. Ако је потребно треба говорити и политички некоректно и сл, али се не сме правити компромис око Пута, Истине и Живота. Middle-earth, SHADOWS OF THE LIGHT, N.Petrovic and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Middle-earth Написано Фебруар 22, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2013 Знам доста свештеника који студирају ПБФ, па их нико не пушта преко везе на испитима. Син ми студира и како видим није све у присуству, мора и да се ради. Оних који су унижавали знање, одувијек је било и биће. Имамо у школи једног наставника историје који је завршио богословије, па није хтео да ступи у црквену службу, него је отишао у просвјету. Он стално грди Цркву, говори како су у богословији ништа не учи, само да си миран и да мало пјеваш, лако ћеш проћи. Ја му онда кажем да није фино да пљује хљеб који је 5 година јео. Ако није ништа, како су му још у доба комунизма признали као валидну средњу школу при упису на факултет. Оче само да кажем да је он тај хлеб и плаћао. Колико ми се чини богослови плаћају месечно интернат. А то што пљује по школи коју је похађао, е то вам је одраз непоштовања и незахвалности за сво знање које је стекао тамо. Нису ни сви ти богослови за ту школу. Неко се просто и не нађе у томе. Што би данашња младеж рекла ''сморио се ко сунђер на одмору''. .smesko. А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих. Посланица Јеврејима 11, 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука