Jump to content

M. Scott Peck

Препоручена порука

Ovaj pisac ima tri bestselera, kao sto je vec poznato, 'Krevet pored prozora', 'Ljudi laži' i 'Put kojim se redje ide'.

E, mene interesuje vase misljenje o ovom piscu, naravno iz duhovne
perspektive, jer sam citajuci o njemu videla na par mesta da pise da on
ima neke veze sa New Age religijom O.o

Pa, da li je ta info pouzdana i vredi li citati njegove knjige?

Hvala unapred! :)

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

-Isaija 40:31

Подели на овим сајтовима

Ako Skota Peka čita neka necrkvena i ne naročito religiozna osoba, onda mu ovaj pisac svakako može mnogo pomoći i njegove knjige uputiti možda i na pravi put. Sam Skot Pek, u nastavku "Puta kojim se ređe ide" kaže da je u međuvremenu postao hrišćanin. Mislim da je pre toga bio agnostik ili ateista. Imao je želju i poriv da se krsti, i pošto u Americi već kako je to, ima zaista puno hrišćanskih zajednica, a on nije naročito znao o tome, njegova odluka je bila da uđe u bilo koju (on sam, ne navodi koju je izabrao) i da postane hrišćanin.

Ako Skota Peka čita religiozna i eventualno crkvena osoba, onda svakako neće ništa posebno naći u njegovim knjigama. Svaka knjiga sa poukama otaca je mnogo efikasnija i mnogo smislenija za takvog čoveka, a Skota Peka može gledati kao na interesantnog intelektualca koji stremi duhovnom i služi se pri tome psihijatrijom, religijom i samospoznajom.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ako Skota Peka čita neka necrkvena i ne naročito religiozna osoba, onda mu ovaj pisac svakako može mnogo pomoći i njegove knjige uputiti možda i na pravi put. Sam Skot Pek, u nastavku "Puta kojim se ređe ide" kaže da je u međuvremenu postao hrišćanin. Mislim da je pre toga bio agnostik ili ateista. Imao je želju i poriv da se krsti, i pošto u Americi već kako je to, ima zaista puno hrišćanskih zajednica, a on nije naročito znao o tome, njegova odluka je bila da uđe u bilo koju (on sam, ne navodi koju je izabrao) i da postane hrišćanin.

Ako Skota Peka čita religiozna i eventualno crkvena osoba, onda svakako neće ništa posebno naći u njegovim knjigama. Svaka knjiga sa poukama otaca je mnogo efikasnija i mnogo smislenija za takvog čoveka, a Skota Peka može gledati kao na interesantnog intelektualca koji stremi duhovnom i služi se pri tome psihijatrijom, religijom i samospoznajom.

e hvala na informaciji! :))

'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.'

Подели на овим сајтовима

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Hm, nešto mi se nije dalo da ga čitam... Nije mi bio preterano privlačan, valjda; ćale je imao neku gomilu sličnih knjiga i bila sam u fazonu "još mi samo Skot Pek fali" :)

hahaha :D klise knjiga, a izes ga, mora covek od neceg ziveti :D

Подели на овим сајтовима

Стално кажем себи: ”Немој, будало, да читаш коментаре на блицу, б92, вукајлији, новостима...” Али ето, не да ђаво мира и увек се преварим.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Ovaj pisac ima tri bestselera, kao sto je vec poznato, 'Krevet pored prozora', 'Ljudi laži' i 'Put kojim se redje ide'.

E, mene interesuje vase misljenje o ovom piscu, naravno iz duhovne

perspektive, jer sam citajuci o njemu videla na par mesta da pise da on

ima neke veze sa New Age religijom O.o

Pa, da li je ta info pouzdana i vredi li citati njegove knjige?

Hvala unapred! :)

Ovo je možda delimičan odgovor na tvoje pitanje, koje se tiče da li je newage.

Poslije dugogodišnjeg kliničkog rada sa pacijentima, američki psihijatar Skot Pek napisao je knjigu "Put kojim se ređe ide" koja je već godinama jedna od najpoznatijih knjiga savremene psihologije. Pisana pristupačnim jezikom, u kojoj je dato mnoštvo primjera iz psihijatrijske prakse, ova knjiga počinje sa stavom da je život težak i da je besmisleno vajkati se zbog problema koji su njegov sastavni deo. Pek nagoveštava da u knjizi neće biti lakih "recepata" za ljepši i jednostavniji život, ali hoće onih za ispunjeniji i kvalitetniji. On od čitaoca traži napor koji je nepohodan da bismo se razvili u ljudsko biće puno topline i ljubavi, on traži "rad na sebi", odbacivanje laži, osuđivanja drugih za ono za šta smo sami odgovorni... Počinjući dakle sa stavom da je život satkan od niza problema, Pek kaže da je disciplina osnovno oruđe za rješavanje tih problema i da se sa njima moramo suočiti. To suočavanje i rješavanje problema, tvrdi on, predstavlja osnov mentalnog zdravlja, kao što potiskivanje problema, zbog straha od mogućeg bola, leži u korenu svih emotivnih oboljenja. Jedno od najintersantnijih poglavlja u ovoj knjizi je ono posvećeno ljubavi u kojoj poznati psihijatar, kroz niz primjera iz svoje prakse, govori o tome šta je prava, a šta lažna ljubav. Posebno je obrađen fenomen zavisnosti u ljubavi koja se često brka sa pravom ljubavlju. Ne zanemarujući čovjekovu duhovnost, Pek naglašava da je cilj prave ljubavi duhovno sazrevanje i ljudska evolucija. On takođe razbija još jednu rasprostranjenu zabludu - da je ljubav osećanje. "Prava ljubav nije osećanje koje nas obara s nogu. To je posvećena, promišljena odluka", kaže Pek i dodaje da je osnovni oblik delovanja ljubavi pažnja izražena, prije svega, kroz pažljivo slušanje osobe koju volimo.

To je pogovor knjizi "Put Kojim Se Ređe Ide" a svoje impresije ću imati kada je pročitam, a imam je već duže vreme, ali nikako da nađem vremena za nju.

Izgleda da nema veze sa newageom

Подели на овим сајтовима

Ovo je možda delimičan odgovor na tvoje pitanje, koje se tiče da li je newage.

Poslije dugogodišnjeg kliničkog rada sa pacijentima, američki psihijatar Skot Pek napisao je knjigu "Put kojim se ređe ide" koja je već godinama jedna od najpoznatijih knjiga savremene psihologije. Pisana pristupačnim jezikom, u kojoj je dato mnoštvo primjera iz psihijatrijske prakse, ova knjiga počinje sa stavom da je život težak i da je besmisleno vajkati se zbog problema koji su njegov sastavni deo. Pek nagoveštava da u knjizi neće biti lakih "recepata" za ljepši i jednostavniji život, ali hoće onih za ispunjeniji i kvalitetniji. On od čitaoca traži napor koji je nepohodan da bismo se razvili u ljudsko biće puno topline i ljubavi, on traži "rad na sebi", odbacivanje laži, osuđivanja drugih za ono za šta smo sami odgovorni... Počinjući dakle sa stavom da je život satkan od niza problema, Pek kaže da je disciplina osnovno oruđe za rješavanje tih problema i da se sa njima moramo suočiti. To suočavanje i rješavanje problema, tvrdi on, predstavlja osnov mentalnog zdravlja, kao što potiskivanje problema, zbog straha od mogućeg bola, leži u korenu svih emotivnih oboljenja. Jedno od najintersantnijih poglavlja u ovoj knjizi je ono posvećeno ljubavi u kojoj poznati psihijatar, kroz niz primjera iz svoje prakse, govori o tome šta je prava, a šta lažna ljubav. Posebno je obrađen fenomen zavisnosti u ljubavi koja se često brka sa pravom ljubavlju. Ne zanemarujući čovjekovu duhovnost, Pek naglašava da je cilj prave ljubavi duhovno sazrevanje i ljudska evolucija. On takođe razbija još jednu rasprostranjenu zabludu - da je ljubav osećanje. "Prava ljubav nije osećanje koje nas obara s nogu. To je posvećena, promišljena odluka", kaže Pek i dodaje da je osnovni oblik delovanja ljubavi pažnja izražena, prije svega, kroz pažljivo slušanje osobe koju volimo.

To je pogovor knjizi "Put Kojim Se Ređe Ide" a svoje impresije ću imati kada je pročitam, a imam je već duže vreme, ali nikako da nađem vremena za nju.

Izgleda da nema veze sa newageom

a stvarno na par mesta pise da ima veze sa new age. a vidis i komentare ljudi iznad koji su izgleda citali njegove knjige..ne znam, citkacu i ja malo, pa cu videti u kom pravcu se krece..

Подели на овим сајтовима

• 5 years later...

Capture.PNG.81708f31cbff76bd4872ee6a71e6233f.PNG

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ljudi laži - crtice:

Ono što je karakteristično za zle ljude nisu njihovi gresi kao takvi, već prikrivenost i istrajnost kojim ih čine. A to je zbog toga što osnovni defekt
zlih ljudi nije njihova grešnost već odbijanje da priznaju.

Istinski zli ljudi  žive van zatvorskih zidina.

Nisu zla dela ono sto čoveka čini zlim. Da je tako, svi bismo mi bili zli, jer svi ponekad radimo ono što ne treba.

Pretpostavljam da je jedina prava sloboda ona kada se čovek nalazi tačno na sredini između Boga i đavola, neposvećen ni dobrom ni
potpunoj sebičnosti. Ali ta sloboda znači biti pocepan.Ona je nepodnošljiva.

Ono što zli ljudi najčešće glume je ljubav.

Oni koji u potpunosti dožive depresiju, sumnju, konfuziju i očaj mogu biti neuporedivo zdraviji od onih koji su, uglavnom, sigurni, samouvereni i
samozadovoljni. Negiranje patnje, u stvari, bolje definiše bolest nego njeno prihvatanje.

…ali podsvest ima divan i uporan običaj da govori istinu.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Stvar je u tome da Bog ne kažnjava. Da bi nas stvorio po svom liku, dao nam je slobodnu volju. Da je uradio drukčije, mi bismo bili kao marionete ili prazne lutke iz izloga. Ali da bi nam dao slobodnu volju, Bog je morao da se odrekne upotrebe sile nad nama. Mi nemamo slobodnu volju kada nam neko uperi revolver u leđa. Ne mora da znači da Bog nema moći da nas uništi, već da je iz ljubavi prema nama doneo strašnu i bolnu odluku da tu moć nikada ne upotrebi. On mora da ostane uz nas i u agoniji nas pusti da radimo šta hoćemo.

Često se na temu stradanja Jevreja kao i nekih manjih zala postavlja pitanje: »Kako Bog, koji voli čovečanstvo, može da dozvoli takve stvari?« To je surovo i brutalno pitanje. Hrišćanski odgovor, možda, nije po volji svima, ali bar je jasan. Pošto se odrekao upotrebe sile, Bog je nemoćan da spreči zločinstva koja mi izvršavamo jedni nad drugima. On može samo da nastavi da nas oplakuje. On će nam ponuditi sebe i svu svoju mudrost,
ali nas ne može naterati da ih prihvatimo.

Stres je test dobrote. Ljudi koji su uistinu dobri, u stresnim situacijama ne prestaju da budu pošteni, zreli i senzitivni.

Mnoge životinje ubijaju da bi zaštitile svoju teritoriju. Ali samo čovek je u stanju da izda naređenje za masovno ubijanje pripadnika sopstvene vrste da bi
zaštitio svoje »interese« u dalekoj zemlji koju nikada nije ni video.

Već je ranije bilo istaknuto da je za zle ljude karakteristično da druge smatraju zlim. Pošto su nesposobni da priznaju sopstvenu nesavršenost,
oni svoje propuste objašnjavaju tako što okrivljuju druge.

Neverovatno je kako su svi zli ljudi na isti kalup. Ko upozna jednu zlu osobu, u suštini ih je sve upoznao.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...