JESSY Написано Фебруар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 И зато, јер увек у току целог земаљског живота нама прети да паднемо у гордост истрадамо. Кроз та страдања Бог нас лечи и спрема за велику будућу славу, панемамо разлога да неутешно тугујемо, већ да се радујемо, јер смо синови његови,јер се Он брине за наше спасење."Јер кога љуби Господ онога и кара, и бије свакога сина кога прима. Ако трпитекарање као са синовима поступа са вама Бог. Јер где је син кога отац не кара?"(Јевр. 12,6-8).Па иако по слабости својој тугујемо, тугујемо са вером, ако плачемо не плачемонеутешно. Излијмо своју тугу пред Господом, али без роптаја, да би се могли и миодазвати на Хрисгов позив: "Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћувас одморити" (Мат. 11,28). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Међутим, овим нису исцрпљени сви разлози страдања праведника. Праведницистрадају у овоме свету и зато да не би били обожавани од стране других људи, дадруги не би мислили о њима више него што треба, више него што одговара природиљудској. Тако кад народ у Листри, после чудесног исцељења хромога прогласиапостоле Павла и Варнаву за богове они раздраше своје хаљине, да би показали дасу смртни људи, а не богови. Сам Бог преко пророка је говорио: "Ја сам Господ, и тоје име моје и славе своје нећу дати другоме ни хвале своје ликовима резаним" (Ис. 42,8).И заиста нема ништа бременитије и погубније него вера у човека и ослањање начовека као на сигуран темељ спасења. "Проклет човек који се узда у човека." (Јер. 17,5).Исто тако познато је да се духовна и морална енергија која је неопходна човеку зауспешну борбу против зла у себи и у свету генерише једино у борби са искушењима.Зато Бог и пушта искушење на људе, а посебно на оне којима је закон Божији у срцуда би они прошавши кроз ватрена искушења блеснули духовном светлошћу, стеклијаку веру и испунили се смиреноумљем и осећањем потпуне зависности од Бога, a тоје једини услов под којим Бог даје човеку своју благодат и спасење. Па и светитељи,највећи духовни хероји, били су људи, који су најтеже искушавани и васпитаванивеликим страдањима. Зато су и њихове мисли биле широких погледа, а срцаплеменита и са пуно страдалне љубави којом су увек могли да утеше оне којистрадају и боре се са искушењима. Јер, душа која није много страдала на правди неможе да осети туђи бол као свој бол, не може другоме да буде састрадалник уневољи, па му не може ни страдања олакшати. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Праведници страдају и по неопходности. Живећи у овоме свету они не могу да нестрадају, "јер овај свет у злу лежи" (1 Јн. 5,19), те мрзи на добро. Сама грешностсвета је разлог његове мржње и непријатељства правди и праведницима, анаклоности према непоправљивим грешницима, које је и Господ оставио, јер их нистрадања не би могла поправити. Такве несретнике овај грешни свет оберучкеприхвата и обезбеђује им благовање кроз свакодневна задовољстава на овом свету.Они по речима псалмопевца: "He знају за невољу до саме смрти" (Пс. 72,4), али кадумру и преселе се из овог привременог у вечни живот они се пробуде из кратког,блаженог земаљског сна и схвате да су сва земаљска блага, радости и задовољстваишчезла и да ће бити предати на вечно страдање, јер привремено на земљи нисуимали. Али тада ђе за њих бити касно. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2013 А ми хришћани кад страдамо, сетимо се само речи Св. апостола Јована: "Heчудите се браћо моја, што свет мрзи на вас, него се још радујте, јер мрзећи на васгрешни свет, тиме показује и открива да се ви нисте изједначили с њим" (1 Јн. 3,13).Зато кад год страдамо и осетимо да смо омрзнути од овог злог света ето нам доказада се налазимо на путу који води у Царство Божије - вечну отаџбину.Хришћани у ствари на земљи и немају праве домовине, јер су на њој самопутници, гости и дошљаци. Живот њихов на земљи је само увод и припрема заживот после физичке смрти, за живот вечни, где сви праведници наслеђујублаженство у Богу за своје овдашње трудове, муке и невоље. Вера хришћанина јесјајна звезда водиља у мраку мука, патњи и невоља, и ублажава сваку оштринуњегових страдања. Но, да би човек грхољубив и смртан стекао веру, која може да мубуде звезда водиља на путу у Царство небеско он мора непрестано да размишља обесмртности душе и васкрсу тела, а он то једино може на бојишту искушења. ЗатоБог и допушта да праведници страдају да би они увек, у сваком тренутку свогаживота размишљали о бесмртности душе, испунили се смиреноумљем и спознали дасу потпуно зависни од Бога и даје живот човечији једна бескрајана линија, која имапочетак, али нема завршетак, јер прелази у вечност. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Фебруар 19, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2013 Ми, Хришћани, често побркамо појмове и пожелимо за овај свет да нам буде Рај а он то не може и неће бити, зато нам и делује да они који имају напредују и успевају док се ми грчимо али наши путеви и циљеви су друкчији, и ми то сметнемо са ума али ови други не јер њима тај "баласт" вере не смета и они не виде своје задовољење у братској љубави, помагању и христољубљу већ у нечем другом а ми једним оком гледамо у Христа али крајичком ипак у пинк, гранд, лото, сулејмана итд. и то прави расцепљеност и то је мука жива, знам по себи. Наше је Царство небеско и ми заиста треба да смо свесни да је ово овде пролазно и да, имао или немао, то није вредно каљања себе док се рије по земним свињцима зарад по којег бисера — ма како ово деловало фразеолошки — ипак то јесте истина јер Царство небеско далеко више вреди, и далеко дуже траје од царства земаљског. Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 19, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2013 Из свега овога можемо закључити да земаљски живот није време коначне казнени коначне награде од стране Бога као свеправедног судије. Бог је бескрајно мудар,благи свет. Невоље које пушта на нас су за наше добро, мада ми врло често неможемо да разумемо, не можемо да проникнемо у спаситељно значење страдања.Али кад би смо могли да погледамо са неба наше грешне земаљске путеве и адскиогањ који повлачимо на нас нашим злим делима, видели бисмо да имамо двемогућности: да на земљи благујемо а на небу патимо или да будемо искушавани,опомињани, да страдамо у земаљском животу и тиме заслужимо вечно блаженствона небу.И као што лоза, која кад је виноградар чисти и сече, почне да плаче, тако се и миљуди жалостимо кад страдамо. Али кад би та лоза знала да је за њу добро резање, даје чува од неродности те да не буде до корена сасвим одсечена и бачена у огањ, кадби могла да се види окићена слатким гроздовима пред јесен, она би узвикнула:"Благословене сузе, благословена страдања која ме учинише плодном"! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdasce Написано Децембар 15, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2013 Na kraju, šta može da čeka? Ponor. Provalija. Kada sagledaš sve. Verujem, da takve noći stignu. Kada se probudiš u sred noći i možda kažeš sebi negde: "Šta učinih, kako se ponesoh, šta mi bi, nisam hteo/la tako da ispadne..." Šta može da te čeka, a da nije ništa dobro. Crnilo. Kada zatvoriš i otcepiš savest, onaj jedini maleni glasić što te kroz život čuva, šta može lepo da proistekne iz istog? Verujem, nista. Kakvo je to crno "napredovanje"? To je - nazadovanje. U propast. Ne znam kako takvi ljudi spavaju. Gde im je stid. Moral. Sram. Sramota. Obraz. verovatno sve ide po principu "pljuni - pa zalepi ..." Verovatno se i oni pitaju isto, za nas, koji to imamo. Ne bila im ja u koži, kada dođe taj dan... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука