Jump to content

Ubuntu Linux стиже на мобилне телефоне

Оцени ову тему

Juan Valdez

Препоручена порука

Ubuntu Phone Downloads To Be Released Next Week

Installable Ubuntu Phone images for the Galaxy Nexus and Nexus 4 handsets will be available to download from next week, Canonical have today announced.

From February 21st two pre-compiled images will be available for anyone with either supported handset to download.

The preview will allow fans and app developers alike the chance to get to grips with the Ubuntu Phone experience ahead of its official release later this year.

But if the thought of ‘flashing’ your phone scares you then relax: Canonical have got you covered. Accompanying the preview will be a desktop app that downloads, updates and install Ubuntu Phone on to supported handsets.

It’s likely that the tool will be similar to the ’Nexus 7′ installer  released by Canonical last October, which enabled owners of the Google Nexus 7 to quickly install Ubuntu on to their device.

Source Code = More Support

But more important than the release of two pre-compiled images will be a mass of un-compiled code. On the same day that Nexus owners face an ‘Android of Shiny New Preview’ dilemma, the Ubuntu Phone source code will also be made available.

This ‘milestone’ will be significant for the Ubuntu Phone project as it will mark the first that developers can dive in to the code. As an open-source project, devs will able to fix, refine and add features, as well as port it to run on other devices.

“Our platform supports a wide range of screen sizes and resolutions. Developers who have experience bringing up phone environments will find it relatively easy to port Ubuntu to current handsets”, says Canonical’s  Pat McGowan, who heads up the team producing the images.

With Ubuntu Phone designed to run well on low-end smartphones expect to see a zombie-style reawakening of dead handsets from the dark and dank depths of forgotten drawers the world over…

Details

Details on install Ubuntu Phone, and the devices supported, will be listed at wiki.ubuntu.com/TouchInstallProcess in the coming week.

Earlier this week Canonical published design guidelines for interested developers. 

Izvor

Овде се могу наћи остале вести о овом ОС-у.

Подели на овим сајтовима

Шта фали осмици?

Realno nije za desktop. Pravljana je za tablete i ostale slične uređaje na touchscreen. Tobro možda bi dobro došla za one all in one računare sa ekranima osetljivim na dodir. Inače ovako za klasične PS jeve kakve imamo ja i vrv ti realno nije tj. bolja je  sedmica.

Подели на овим сајтовима

Шта тачно подразумеваш под Apps философијом?

Nije li ocito da je kao sto Atheist kaze pravljen sa potrebama talbet korisnika na prvom mestu? Mozda gresim, kazme nisam probao, ali mi sve jako lici na to.

Подели на овим сајтовима

Виндовс 8 је благо разочарење. Ја сам приликом куповине виндовса за рачунар на послу вјеровао да мајкософт зна шта ради, међутим преварио сам се. Знао сам да су инкорпорирали метро интерфејс намјењен уређајима са екраном осјетљивим на додир, и знао сам да је виндовс 8 покушај да се интерфејс за таблете наметне на десктоп платформе, али сам некако мислио да су направили да је метро једна опција ако желиш, а декстоп друга опција и да се међусобно не преплићу, међутим не, видљиво је да мајкрософт хоће да те натјера да на десктоп платформи користиш филозофију и начин рада који паше таблетима и телефонима, што је апсурдно и бесмислено. 

Укинули су старт мени, и старт је пребачен у метро. Дакле нема дугмета shutdown јер мајкросфот хоће да не гасиш свој рачунар. Али ово је потпуна глупост, јер истина нико таблет не гаси, нити телефон, али десктоп се гаси и није на мајкрософту да некога присиљава да не гаси ни десктоп. Ако хоћеш угасити рачунар мораш пречицама преко тастатуре активирати прозор за гашење, или ићи около, излогујући или направити пречицу на десктопу, па ти се деси да случајно притиснеш рефлексно, и усљед рада ти се угаси рачунар. Такођер укинувши старт, нема ни командне линије, па не можеш покренути ни реџедит, мсконфиг нити другу системску апликацију, него мораш пречицом преко тастатуре дозвати командну линију што је опет глупост. 

Старт је пребачен у метро, и метро је практички централно мјесто рада по замисли мајкрософта. Рачунар кад се пали, систем се подгине до метроа, а онда у метроу у десктоп улазиш као преко апликације. Ово је корак уназад наравно у односу на претходне верзије. Метро апликације су потпуно бескорисне за рад са мишем и тастатуром. Основне апликације, прегледач слика, интернет експлорер, видео плејер, отварају се не у прозору већ у апликацији коју не можеш искључити ни мишем ни тастатуром јер су предвиђени за рад на таблету гдје излазиш притиском на дугме back или menu. Ако отвориш слику у метро прегледачу, нити спејс нити скрол на мишу не помажу да листаш слике, јер је листање предвиђено превлачњем преко екрана осјетљивог на додир. Тако да ако уђеш у прегледач слика, мораш изаћи тако што ћеш у доњем лијевом углу пронаћи старт мени који се појављује из позадине и кликнути. Тако да је потпуно не јасно шта је мајкрософт хтјео са овим да постигне. 

Читамо сам доста коментара на интернету и многи су незадовољни, и чини се да осмица пролази слично као виста, и да ће мајкрософт вјероватно убрзо да изда деветку гдје ће морати поправити ове фаличности које се налазе у осмици. Онда неки који подржавају мајркосфот, крену филозофију, па што сте такви, дајте шансу метору, и у прошлости су се мијењали навике рада, прелазило се са виндовс 3.1 на потпуно другачији режим, виндовс 95 итд...и онда све гледам, па ајде да пробам и тако покушавам већ два мјесеца дам шансу метроу и не могу се навићи на то прешалтавање са једног окружења на друго, просто је заморно и непрактично.

Не знам зашто се мајкросфот овако понаша. Већ су једном видјели са windows mobile да наметање десктоп филозофије на телефоне не пролази, зашто мисле да ће наметање мобилне филозфије пролазити на десктоп платформама. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...