Јаков. Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 По ономе што сам успео да прочитам (ако сам добро превео) са руског сајта... http://www.utro.ru/articles/2013/01/29/1098050.shtml?from=nnn Лењинова сахрана то јест то што му се тело налази у Маузолеју на Црвеном Тргу, није ништа противно канонима руске православне цркве, по којима је он и сахрањен??? "При этом Зюганов отметил, что в захоронении Ленина в Мавзолее нетникаких религиозных противоречий. "Ленин захоронен по православнымканонам. Я специально обращался по этому поводу к священникам, ониподтвердили, что церковных нарушений нет", - сказал он." Цела прича је заправо јер је почетком године у анкети, чак више од половине испитаника, било за то да се тело Лењина пренесе са Црвеног Трга, то јест да не буде више у Маузолеју. Истовремено се Зјуганов (лидер Руских комуниста) жестоко противи постављању споменика револуционарки, јеврејки Фани Каплан, који су тражили грађани Крима, а Капланова је ушла у историју као атентаторка на Лењина. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 Lenjinu i njegovoj ideologiji se treba izgubiti svaki trag. Koga to oni čuvaju balsamovanog ? Čoveka koji je upropastio desetine miliona ljudi, mnogo naroda, samu Rusiju i njenu Crkvu. Na djubrištu istorije sa njim. Иван 123, Дејан-Марковић and Оливера Г. је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 Kad smo vec kod ove teme, hteo bih da pitam, kako ateista moze da stavi do znanja SPC i svojoj porodici da ne zeli verski pogreb. A što je tebi kao ateisti važno kakav će ti pogreb biti ? Оливера Г., obi-wan, Јадранка-Дервента and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 Kad smo vec kod ove teme, hteo bih da pitam, kako ateista moze da stavi do znanja SPC i svojoj porodici da ne zeli verski pogreb. E ovo sam se i ja pitao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јевсевије Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 Kad smo vec kod ove teme, hteo bih da pitam, kako ateista moze da stavi do znanja SPC i svojoj porodici da ne zeli verski pogreb. Свештеник не може сахранити некога ако није крштен у Православној цркви, баш због тога што није члан те Цркве! А ако је неко крштен, а опет не жели да буде парастос и сахрана, не знам... нисам још чуо да неко то хоће. Вјероватно да има случајева..... Али свештеник је дужан да обави обред. Сада, не знам како се поступа ако неће неће парастос и сахрану. Да ли питаш ради себе или чисто онако? И мене занима одговор на ово питање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 Kad smo vec kod ove teme, hteo bih da pitam, kako ateista moze da stavi do znanja SPC i svojoj porodici da ne zeli verski pogreb. Врло просто. Само изрази жељу и задужи неког да ту његову жељу спроведе. Виђаш ваљда оне умрлице са маслиновим гранчицама или петокракама. Нико неће на силу да те "преводи у православље" након твоје смрти, то само Мормони раде. Е, сад, наћи човека који ће спровести у дело твоје последње жеље подразумева да си и заслужио да се неко заузме за тебе, па се потруди да будеш добар човек, био верник или не Милан М. and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 Po naredjenju tog krvnika ubijena je sveta carska porodica Romanov.A i da spomenem da je za vreme njegovog rezima do 1924 god. vec pocela revolucionarna "cistka" svih nepodobnih za novi rezim.A sigurno znate ono:"Od krvavog ucitelja (Lenjin),jos krvaviji ucenik (Staljin)" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 A sigurno znate ono:"Od krvavog ucitelja (Lenjin),jos krvaviji ucenik (Staljin)" To je ono kad učenik nadmaši učitelja.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 To je ono kad učenik nadmaši učitelja.... U pravom smislu te reci.... gringrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Фебруар 15, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2013 Kad smo vec kod ove teme, hteo bih da pitam, kako ateista moze da stavi do znanja SPC i svojoj porodici da ne zeli verski pogreb. Ако неко није примао свештеника у дом, ишао у цркву, нема разлога да се сахрани по православном обреду. Пошто сам дуже вријеме на парохији и познајем људе, ако неко од таквих тражи опело, објасним да је то насие над покојниковом слободном вољом и да би он кад би могао да на кратко да устане, најурио и свештеника и онога ко га је позвао. Гдје се људфи не знају то иде по аутоматизму, која улица, чија парохија, вријеме.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јевсевије Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Zar ne postoji neki kanon koji popu nalaže da ispita da li je pokojnik bio vernik SPC Када се неко упокоји, зове се свештеник парохије у којој је покојник живио. То је свештеник који вам долази у кућу и освећује водицу, коме носите славско жито и славски колач. Свештеник има код себе записане своје парохијане и ко је од њих крштен. Тако да, ако неко није крштен, он не може да обави обред, ни он, нити било који други свештеник. Код мене се у комшилуку упокојио један човјек, позван је свештеник да обави обред, али покојник није био крштен, тако да обреда није било. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јевсевије Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 ili je dovoljno da je poliven vodom Поливен каквом водом? i da nije samoubica Колико знам, свештеник такође не може сахранити самоубицу, иако је био крштен. Нисам сигуран.... Можда неко ко је свештеник на Поуке.орг, може да одговори на ово и да образложи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Oče Nebojša, kakvu slobodnu volju može imati mrtav čovek (sa ateističke tačke gledišta) ? Jesam zato da se ispoštuje volja koju je čovek imao za života po pitanju sahrane. Nije to problem. Stvar je u tome da je antiteistima religija toliko ogavna i toliko je se plaše da se čak brinu da ne utiče na njih i da nemaju kontakta sa njom ni kada umru. Iako bi trebalo da im bude svejedno šta će biti sa njihovim telom. Zar ta mržnja prema religiji nije patološka ? Ovo što Muramasa priča je živi primer i dokaz toga da je antiteizam bolesno stanje ljudske psihe. Оливера Г., Piksi94 and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Kad smo vec kod ove teme, hteo bih da pitam, kako ateista moze da stavi do znanja SPC i svojoj porodici da ne zeli verski pogreb. Ja da sam ateista savrseno bi me bolelo sto ce neko posle moje smrti da mi baje... zar tako ne treba da razmislja jedan ateista ili mu je bas stalo da posle smrti pokaze svima da nije verovao u Boga i da je bio clan stranice na facebooku I am proud to be Atheist i sl. Ignjatije and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Imao je Lenjin i zasluga. Na primer, svrgnuo je nesposobnog cara koji je imao 8 miliona vojnika ranjinih, nestalih i ubijenih na istočnom frontu u 1. svetskom ratu i čija je vojska zaustavljena kod Tanemberga i Mazurskih jezera isključivo zbog njegove nesposobnosti da im obezbedi snabdevanje. Da je taj car imao i malo časti, sam bi sebi presudio. Лењин није свргнуо Цара, већ га је убио кад овај уопште није био на власти јер је абдицирао. Оливера Г. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука