Jump to content

Тибетанске вежбе- одличне за здравље и мршављење :) (видео)

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Tibetanske vežbe harmonizuju sve funkcije u organizmu i uspostavljaju zdravlje!. Počnite od 3 ponavljanja, radite ih svakodnevno, dođite do 21 ponavljanja i radite ih redovno, ukoliko želite da budete zdravi i dobro raspoloženi. Ne treba vam više od desetak minuta dnevno. Savršene su.

Подели на овим сајтовима

Jel ovo neka okultna radnja?

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

Naravno ovo su neke osnovne joga vežbe i sjajno je da se čovek fizički makar 10-15 minuta relaksira. Provedemo u fotelji i stolici bar par sati dnevno, a samo 15-tak minuta je dovoljno da izbalansiramo sve te negativne posledice dugotrajnog sedenja i leženja, krivljenja i razvlačenja.

Preporučujem u principu osnovne vežbe koje su klasične za naše podneblje, a to su zgibovi, sklekovi, trbušnjaci. Naravno iz početka sa malim serijama 3-5 i povećavati svake nedelje, ali nikad prelaziti neku maksimalnu brojku od 20-30 ponavljanja.

Setite se slika o.Gavrila iz manastira Lepavine, koji je upravo rehabilitovao se uz pomoć nekih joga vežbi.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Да ли је безопасно бавити се јогом?

Nije . Na prvom mestu nekvalifikovani trener (a u Srbiji i ne samo u Srbiji su gotovo svi takvi) moze neadkvatnim treningom da uzrokuje ozbiljne povrede . Drugo , joga u bilo kojoj formi je nacin obozavanja indijskih bogova . Ovo je nesto sto ni jedan trener joge nece da kaze javno ali to je cinjenica . Baviti se jogom u datom momentu  je ekvivalent hriscanskog prisustva na liturgiji . Hata joga je najnizi i najjednostavniji sistem joge koji se zasniva na nizu fizickih vezbi ali prava sustina tog vezbanja nije ocuvanje zdravlja vec obozavanje hindu bogova . Drugi , napredniji sistemi joge imaju drugaciju praksu i pored ostalih elmenata  upraznjavaju razlicite vrste  meditacije . Postoje i sistemi joge koji su konstruisani iskljucivao za zapadno trziste , recimo Kundalini joga koja je dosta popularna na zapadu a takva praksa u Indiji ne postoji , da ne govorim  o TM -u koja je takodje konstruisana za zapadno trziste , ne praktikuje se u Indiji i mada ne moze da se uvrsti u sistem joge svoje korene svakako ima u istima .

Ako je bas do vezbanja tu je setnja , trcanje , voznja bicikla , plivanje , teretana , sijaset sportova sa loptom ... Ukoliko je bas zapelo da se vezba nesto sa istoka onda je mnogo bolji izbor Tai Chi Chuan ili neki od sistema Chi Kunga (u Srbiji trenutno postoji samo jedan kvalifikovani trener za tai chi i chi kung ) a za ozbiljnije vezbanje postoji more borilackih vestina i sportova , japanskih, kineskih ...

Sto se rehabilitacije tice najgora stvar koju covek moze da uradi sebi jeste da odabere neki sport ili aktovnost na svoju ruku . Prvo posetiti lekara , pa odraditi fizikalnu terapiju  ukoliko je potrebna pa onda u dogovoru sa lekarom odabrati prikladnu fizicku aktivnost .

Подели на овим сајтовима

Jedna je stvar ako jogu koristite da bi vežbali telo a druga je stvar ako se meditira i pokušava neka spiritualnost uz pomoć nje.

Isti je slučaj i sa istočnjačkim borilačkim veštinama.

Da, Dejan je u pravu! Ništa se ne bojte, od vježbanja 5 tibetana vam neće biti gore, može vam biti samo bolje i budete zdraviji, vježbao sam ih dosta dugo i ja. Te vježbe utiču vrlo na harmonizaciju fizioloških procesa a imaju naročito blagodaran učinak na organe s unutrašnjom sekrecijom, hormone dakle, hipofizu, odlična preventiva su svim civilizačnim bolestima: infarkt srca, moždana kap, holesterol, šećer, depresija, kanceri itd. Samo u sylučaju kad se praktikuju određeni meditativni poastupci ili tehnike to može biti problematično ili po zdravastvenoj strani, psohološkoj a neke stvari se potpuno protive hrišćanstvu, primjenjujući ih ustvari postajemo de facto apostate, otpadnici od hrišćanstva. No takve stvari su rijetke, u svakom slučaju kad imamo opravdane sumnje z vezi s nekim aspektom yoga vježbi ili nekom određenom tehnikom i praksom dobro se onda posavjetovat sa sveštenikom ili doktorom i psihologom ako te dileme nisu duhovne već zdravstvene. Inače su te vježbe OK.

Подели на овим сајтовима

E super...preduhitrili ste me sa temom.Htjela sam i ja postaviti samo pitanje da li nasa vjera dozvoljava ove vjezbe,jer su jedan vid joge.Takodje,ove vjezbe "otvaraju" tzv. čakre ili energetske čvorove u tijelu.Pa mi je to malo nejasno.Skepticna sam po pitanju toga da li se kose sa nasom vjerom.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Evo delić razgovora o.Gavrila iz Lepavine (koji svakodnevno vežba) sa bratom Mladenom

"

Brate Mladene, kada smo kod vežbi, da li ti redovno vežbaš? Vežbe su
potrebne svakom čoveku, zdravom za održavanje životne kondicije i
energije, a već obolelom za rehabiliraciju svog načetog zdravlja. Ti
imaš viška kilograma, nemoj da te uhvati virus „lenjivitis“. Kasnije je
sve teže“. 

MLADEN: - „ Radim, oče, redovno radim vežbe, a planiram da počnem
redovno da treniram karate. Te vežbe su sastavljene od više elemenata,
stalno si u pokretu i stalno su ti aktivni svi mišići. Smatram da bi to
ze mene i održavanje moje kondicije bilo dobro“.

OTAC GAVRILO: - „Karate spada u borilačke veštine. To nije u
skladu sa duhovnošću. Tu se telo ne opušta, misli ne miruju, naprotiv,
te vežbe telo nadražuju i teraju da se čovek sa nekim bori ili bije, krv
uzavri i žrtva se ne bira. Za telesno zdravlje potrebne su vežbe koje
opuštaju, smiruju, misli razbistre, intelekt pojačavaju. Samo tako čovek
postaje telesno zdraviji, a duhovno jači. Da bi nam telo bilo zdravo,
moramo vežbe raditi svaki dan, da bi nam duh bio zdrav, moramo se moliti
Bogu bez prestanka. Jedno bez drugog gotovo da ne može“. 
"

Preuzeto sa: http://lepavina.teleklik.net/duhovnik/?read=1915

O ovome što je o.Gavrilo rekao da se karate i borilački sportovi ne preporučuju, voleo bih da prodiskutujemo. Ja se borilačkim sportovima nikad nisam bavio, nego samo individualnim ili jedno vreme basketom.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Vežbanje joge ,bez meditacije,otvara čakre i te energetske čvorove isto kao i na ajrobiku ili pilatesu   :)

Nikada  se ne radi joga bez meditacije...sustina joge i jeste u meditiranju nad tackama,cakrama..u budjenju kundalinija...od najnize na najvisoj tacki...i mantranjima..

Подели на овим сајтовима

OTAC GAVRILO: - „Karate spada u borilačke veštine. To nije u

skladu sa duhovnošću. Tu se telo ne opušta, misli ne miruju, naprotiv,

te vežbe telo nadražuju i teraju da se čovek sa nekim bori ili bije, krv

uzavri i žrtva se ne bira.

Ово је до те мере промашено да је тешко наћи језичку конструкцију којом би промашај могао адекватно да се опише. 

Подели на овим сајтовима

Da li je verovanje u postojanje čakri jeres?

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...