Arsenija Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Ja se ne gnevim. Mrzi me. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 20, 2014 Пријави Подели Написано Јун 20, 2014 Ко се бре гневи, ааа?! Је ли бре?! Ја се никад не гневим, а аутор ове глупе теме ће да добије по тинтари чим га доватим!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 То што те је неко увредио, не значи да ти је он унео гнев у срце, већ си ти имао гнев од раније, а ово га је иницирало. Све је то по допуштењу Божијем, Он ти је послао тог човека да би ти показао како изгледа бити увређен, јер нико од нас није безгрешан, и ти си бар једног човека тако или слично увредио. То је једини начин да спознаш свој грех, да отрпиш гнев. Гнев је болест, па треба бити захвалан Богу на тој увреди другог човека јер, кад се товј грех пројављује, имаш прилику да упознаш себе и своју болест, и да се на тај начин и излечиш. Највећа је грешка кад не кажемо на време некоме шта нас је увредило или не кажемо на прави начин, већ дуго држимо то у себи, говорећи: Неће он мени тако, показаћу ја њему, рећи ћу му то и то. Тада психосоматски озрачујемо себе. Тако гнев само расте. (Епископ јегарски Порфирије) Гнев, бес, очајање – луче одређене супстанце које трују организам. Свако има неки део свог система, организма, који је слабији, тај гнев онда озрачује управо тај део нашег система и тако настају болести. Ми не можемо носити стално наше мане и кривицу у себи, зато је пројектујемо на друге, зато испољавамо свој бес на другима. Бес на околину нам изазива само оно што и код себе препознајемо, за остало смо слепи. Кад се гневимо на другога због нечега, треба да се запитамо коју ми кривицу носимо због те исте ствари, које сопствене мане нас притискају, па покушавамо да их разрешимо преко других. Лако је ратовати са другим људима, са другим народима, најтеже је ратовати са самим собом. (Др Јеротић)Владета ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Postoji i cetvrti stepen gneva Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 13, 2014 Пријави Подели Написано Јул 13, 2014 Postoji i cetvrti stepen gneva Postoji. Ovako pocinje. http://blindgossip.com/wp-content/uploads/2014/04/women-fighting-15.jpg Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 24, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 На ком степену се налазите? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 Trudim se da se ne gnevim...mada, moram priznati nekada iz sebicnih razloga. Gnev i bes skodi samom coveku i vise nego onome na koga je usmeren. To je kao da popijemo otrov a ocekujemo da se drugi otruje. A ako se ipak razgnevim, onda se brzo saberem, pa oprostim sebi i drugome i zamolim za oprostaj i drugoga i Boga. Mada ne gnevim se i ne vredjam jer sve kritike na moj racun racionalno uzmem u obzir, potrudim se da korigujem ono sto je nekome zasmetalo i na sta mi je skrenuta paznja. A na zlonamerne pecke se ni najmanje ne osvrcem, jer to govori mnogo vise o onome ko mi ih je uputio nego o meni samoj. U tom slucaju se pomolim za " provokatora" Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 9, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2016 Гнев је израз потајне мржње Гнев је израз потајне мржње тј. злопамћења. Гнев је жеља да се догоди зло ономе који нас је расрдио. Плаховитост је (неконтролисано) распаљивање срца у невреме. Огорченост је отровно осећање, које се гнезди у души. Гнев је болесно стање и ругоба душе.Некотролисано кретање воденичног камена (гнева) може у трену да сатре и уништи жито душе и сав плод дотадашњег (духовног) подвига... Зато треба добро да пазимо. Као што тама нестаје када засија светлост, тако и светлост смирења потискује сваку таму огорчености и јарости. Свети Јован Лествичник Ко је познао пут дуготрпљења и незлобивости, познао је и пут у (истински) живот. Боље је осмехом сасећи раздражљивост, него неукротиво беснети. Оно што је отров змије отровнице, то је раздражљивост и злопамћење; јер они израз лица промене, и мисли узнемире, и снагу раслабе, и црпу снагу човека за делање; док љубав и кротост удаљују све ово. Буди пажљив према себи, да те не обузме плаховитост, разражљивост, злопамћење, јер ће ти због тога живот бити несређен и испуњен бригама. Стекни великодушност, кротост, незлобивост, које доликују Хришћанима, да би ти живот био спокојан и миран. Ако имаш нешто против брата, или брат против тебе, помири се са њим. Уколико не учиниш тако, ма шта Богу принео неће бити примљено (Мт. 5. 23, 24). Уколико испуниш ову заповест Владике, онда ишти од Њега са смелошћу, говорећи: "Опрости ми Владико, дугове моје, као што и ја опраштам брату своме, испунивши Твоју заповест!" И Човекољубац ће ти одговорити: "Ако ти ниси опростио, ни Ја нећу теби опростити; ако си опростио, и Ја теби опраштам твоје дугове." Св. Јефрем Сиријски Када је ум послушан Богу, тада се и срце покорава уму. У томе се и огледа кротост. Шта је кротост? Кротост је смирена преданост Богу, сједињена са вером, осењена Благодаћу Божијом. Св. Игњатије Брјанчанинов Када се дуго задржава у срцу и тамо храни, гнев прераста у злобу и злопамћење. Зато нам је дата заповест да одмах одсецамо гнев, како не би прерастао у мржњу и злобу, те да се тиме зло не умножава. Сунце да не зађе у гневу вашему: нити дајите мјеста ђаволу, каже Апостол (Еф. 4, 26,27). Св. Тихон Задонски Када је човек раздражљив и одише злобом, јасно осећа у својим грудима присуство непријатељске, зле силе; њено дејство у души је потпуно супротно ономе што говори Спаситељ о Своме присуству: Јарам је Мој благ и бреме је Моје лако (Мт. 11, 30). Када је та сила присутна осећаш се ужасно мучно и тешко - и душевно и телесно. Св. Јован Кронштатски ДМИТРИ АЛЕКСАНДРОВИЧ АВДЕЈЕВ И ВЛАДИМИР КОНСТАНТИНОВИЧ НЕВЈАРОВИЧПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА Духовни узроци неурозе и православни начин лечења Поставио/ла Glogovac Monastery Дијана. је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Просто је невероватно колико се људи гневе при вожњи у саобраћају. Ретки су прибрани возачи који хоће да те пропусте ако излазиш са паркинга или мораш да скренеш у одређеном правцу који би подразумевао нечију толеранцију. Ти возачи и не размишљају да неко мора услед неке немоћи да тако поступи. Онда трубе, прете, машу рукама, прогневљени и острашћени без потребе. Nije to gnev ,nego primitivizam iz koga prirodno dolazi agresija . Da bi covek bio ljut mora da ima nesto u glavi i da bude svestan sebe i drugoga onako kako to ljudsko bice biva svesto , ti vozaci reaguju kao zivotinje, njiova agresija nije bes , vec cist zivotinjski odgovor na situaciju za oju oni veruju da ih nekako ugrozava . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука