μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Dmeagogija ti je zaita prednost kada pokusas nesto da napises. Tekst koji si ti postavio goori o stastanku svih religija u Splitu pa i raskolnicke MPC.Oni su tamo sto se mene tice bili u istom rangu sa Baptistickom crkvom u Splitu i svakako nas svestenik ne treba sebe da iskljucuje iz molitvi. Sastanak ateistickog djakona iz RPC je pak njegova poseta ( u ime RPC) jednoj raskolnickoj organizaciji kojoj uz to daje punu podrsku na njihovom putu. Ти можда имаш проблем да прочиташ оно што пише. Дакле, помиње се екуменска служба. А ти то називаш састанком. Неко је већ неколико пута овде написао да генерално имате проблем да прихватите ствари онакве какве јесу. Па тако код вас екуменска служба постану "састанак религија", православни молебан некаква магловита "молитвена осмина", а тек да не говорим о тумачењу на тумачења Никодима Милаша и покушаје релативизације. Али добро, нећемо више о томе, очигледно нема сврхе. Јесењин је реаговао/ла на ово 1 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/-/%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87-%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD-r1149 Људи, послушајте ово феноменално предавање и многе ствари ће бити јасне. Послушао сам. Ако применимо на контретну тему о којој причамо, чини ми се да много више фундаменталистичких ставова има код оних који нападају о. Љубу, а бране по сваку цену заједничке молитве са римокатолицима, пружајући невероватно нерационална објашњења: 1) тврдећи да није била литургијско богослужење, а у питању је молебан, по православном обреду (то пише и на сајту епархије1), а молебан је попут сваког молебана, литургијско богослужење 2) тврдећи да је бискуп Мате само гост на православном богослужењу - ако се погледа снимак, по његовој улози, радњама које врши, на богослужењу, више делује да је он домаћин богослужења, а владика Григорије гост 3) тврдећи да у православној цркви уопште није била молитва - ако погледамо на сајт епархије1, видећемо да је у питању молебан Остало је да се неко сети да уопште се тог дана ништа није дешавало, као и да постави питање да ли уопште Дубровник постоји, или је то неки измишљени град. 1 http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=6274 μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 13, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Морао би да нам кажеш где су се то узајамно причешћивали Владика Григорије и бускуп? За почетак... видим помињеш да је било литургијског богослужења- Литургије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Opet siris demagogiju. Ja ovde konkretno odgovaram na piutanja koja je o. Ljuba postavio. : Погледај своје коментаре па сам процени колико је то бављење текстом о. Љубе, или је ипак просто напад на о. Љубу лично. "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 @, Оче, ево већ 47 страна... Не вреди ни да их буде и 4747. Што рече наш админ, лакше је Анђелини Џоли објаснити да има поремећај исхране... Што се мене тиче, одустајем од даље дискусије. Rašo је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 видим помињеш да је било литургијског богослужења- Литургије. Ако идемо за оним што су писали Александар Милојков и Дејан Бићанић, да свака служба у Цркви произилази из евхаристије и да је са њом суштински повезана, а што је став и оца Љубе у његовом тексту, онда је Ђорђе Р управу, а посредно се са тиме слажу и Милојков и Бићанић, бар на основу својих коментара. Јесењин је реаговао/ла на ово 1 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 13, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Ако идемо за оним што су писали Александар Милојков и Дејан Бићанић, да свака служба у Цркви произилази из евхаристије и да је са њом суштински повезана, а што је став и оца Љубе у његовом тексту, онда је Ђорђе Р управу, а посредно се са тиме слажу и Милојков и Бићанић, бар на основу својих коментара. Да, ту се слажем. Овде је евидентно да није било круне- Причешћа, те самим тим ни литургијког општења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Реците где сам ја у тексту рекао да су се бискуп и владика међусобно причешћивали, или да је у Дубровнику вршена Божанствена литургија? Лепо сам рекао која служба је у питању, молебан, а као што мислим знате, ни на једном молебану се не причешћује, па ни на овом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Да, ту се слажем. Овде је евидентно да није било круне- Причешћа, те самим тим ни литургијког општења. Хвала Богу да није. Међутим, имамо пример румунског митрополита који се причестио на латинској миси пре неку годину. Нико од нас нема ништа против да се православни епископи састају са римокатоличким бискупима и да разговарају о превазилажењу раскола. Ја само постављам питање, зашто се жури у заједничке молитве и саслуживање а да се претходно у разговорима нису решила спорна питања? Који су плодови тих саслуживања ако имамо нерешена догматска и еклисиолошка питања? Да ли саслуживањима можемо доћи до добрих плодова ако нас оптерећују богословске разлике? Мислим да је то разложно расуђивање. Ево, пошто се ја бавим виноградарством, да се послужим сликовитим приказом. Да ли можемо да очекујемо да винова лоза донесе плода без да претходно обрадимо виноград, почупамо коров, обрежемо лозу? Мени оваква саслуживања управо тако делују. Нисам орезао виноград (нисмо решили проблеме догматско еклисиолошке природе) а очекујем да лоза роди род, да да плод. Саслуживање треба да буде круна, односно род, плод. Овако како поступају наши епископи, и вл. Григорије лично, то не само да не доноси добре плодове, него наш духовни виноград сам трпи штету. А штета су расколи: старокалендарски, Артемијев раскол... "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Морао би да нам кажеш где су се то узајамно причешћивали Владика Григорије и бускуп? За почетак... видим помињеш да је било литургијског богослужења- Литургије. А где сам ја то споменуо да је било литургијског богослужења - Литургије? Не знам чему то измишљање. Мислим да ни у једном тренутку нисам био недоречен. Јако ниски ударци. Замислите да је кажем нешто што нисте рекли, не бих то никада урадио. Али то доста говори о човеку који се служи тиме да дискредитује саговорника. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 13, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 @@Ђорђе Р, Не знам шта бих рекао... читај шта пишеш. Извлачем закључак из онога што што пишеш јер сматраш да неки од нас бране неодбрањиво, те је један од Твојих аргумената било и то да је молебан литургијско богослужење... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 13, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 Хвала Богу да није. Међутим, имамо пример румунског митрополита који се причестио на латинској миси пре неку годину. Да, није нити ће. А тај Миторополит је санкционисан, зато није добро њега узимати за пример. Ако би то урадио било који Епископ наше Цркве (или свештеник), сносио би канонске последице. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 @@Ђорђе Р, Не знам шта бих рекао... читај шта пишеш. Извлачем закључак из онога што што пишеш јер сматраш да неки од нас бране неодбрањиво, те је један од Твојих аргумената било и то да је молебан литургијско богослужење... Да, молебан је литургијско богослужење, јутрење је литургијско богослужење, вечерње је литургијско богослужење, крштење је литургијско богослужење,.... Да ли је молебан Божанствен Литургија, није, да ли је јутрење Литургија, није. Да ли сам је тврдио да је молебан Литургија? За шта ви мене оптужујете? Шта да читам? Да ли је за вас молебан Литургија? Којим језиком ми причамо? Да пређемо на енглески, да не би било неспоразума? μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 13, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 @@Ђорђе Р, Па видим шта причаш, шта наводиш, те из тога што пишеш закључујем да окривљујеш Владику Григорија да литургијски општи са римокатолицима. У том контексту говорим. А сад ова терминологија о којој говориш је веома чудна јер је убацујеш у сасвим погрешан контекст и наводиш читаоце на погрешне закључке. Јасно и недвосмислено је да ми и римокатолици немамо литургијског општења тј. узајамног причешћивања. Када бисмо то имали могли бисмо да причамо о потпуном јединству. До тада ништа, све је на нивоу молитава за јединство, дијалога, дружења, узајамног поштовања итд... А сад, ајде реплика на реплику па до бесвести... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 13, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2013 У ствари, ја сам заборавио да сам у зони сумрака. У ствари, овде се тврди да у православној цркви не постоји молебан. Па пошто не постоји, онда то није ни молитва, а камо ли нешто више од тога. Ко каже супротно, по некима, оптужује владику Григорија за свашта нешто, и потенцијални је верски фанатик. Шта рећи, него збогом памети. Не знам шта да радимо са епархијским сајтом, и снимком дешавања у православној цркви у Дубровнику. Мислим да би то по неким изворима требало уништити, јер би свашта нешто могло неком да падне на памет, о владики Григорију μαρὰν ἀθά је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука