Jump to content

свештеник Љуба Милошевић (сајт Светосавље) о екуменизму Епископа Григорија

Оцени ову тему

Препоручена порука

E, ja odo` da dzonjam, bas me ovo izmorilo. Em, rano mora da se ustane.

Ako se neko nasao uvredjen bilo kako od mene, izvinjavam se sa svih strana. Ajd`, laku noc svima... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

А зашто не би смо потезе владике (бискупа) тј. епископа Григорија поредили рецимо са делима Владике Николаја Велимировића ..кога ''ревнитељи'' посебно воле због његових ''појединих ставова'' ( а не као комплетну Личност) ... у вези његове ''блискости'' са Англиканцима на пример.. и слично 

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

E, ja odo` da dzonjam,

Хм ...    ''Џоњам'', ... бата Оби не значи то... Џоњам је управо супоротно..  :) Скитати, тумарати, лутати, углавном неспавати... 

:)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Хм ...    ''Џоњам'', ... бата Оби не значи то... Џоњам је управо супоротно..  :) Скитати, тумарати, лутати, углавном неспавати... 

:)

Zavisi iz kog si kraja... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@@obi-wan,

Зато сам одмах навео да Сабор разматра одлуку патријарха. Желео сам да избегнем такав неспоразум. (Не мислим да је патријарх неко ко има апсолутну власт.)

Ми се савршено разумемо у томе да је Христос глава Цркве. Можемо да говоримо још о томе да свака Црква (тачније, епископија) јесте пуна Црква, цело Тело Христово, јер је то начин Католичанства Цркве. У томе се ми разликујемо од римокатолика, јер они мисле да једино у јединству са Римом може бити речи о Цркви - као да је Рим једина Црква.

То су главна питања о којим треба да говоримо. Тачно је да ова тема није згодно место за то, али боље је негде рећи нешто о томе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ovde sam jednom procitao neverovatan stav koji glasi: Dakle zakljucili smo da sveti Oci nisu uvek bili u pravu. To prosto i ne bi bilo tako neverovatno da ga pojedinci ne nose kao privezak sa sobom u svakoj temi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Такво учење имамо од Свете Тројице - Бога нашега. Иако се о Тројици говори као о једнаким Личностима, ипак постоји градација која указује на првога - тј. Оца.   Таква власт постоји и у Црквеном поретку. Први треба да буде отац (што значи папа) који зависи од сабрања, као што и Отац небески зависи од друге Две Личности. (Такве заједнице почивају на три нивоа, локалном, регионалном и васељенском.)   Бог је Љубав зато што постоји заједница личности (у множини), која је нераздељива. Такву љубав сведочи и изображава Црква својим поретком - дакле, власт је у рукама првога који ништа не чини без заједнице.

Ovo je ucenje m. Zizjulasa.  

Подели на овим сајтовима

Dakle zakljucili smo da sveti Oci nisu uvek bili u pravu. To prosto i ne bi bilo tako neverovatno da ga pojedinci ne nose kao privezak sa sobom u svakoj temi.

Па и нису. И њихово мишљење је подложно критици. Рецимо, један свети Григорије Ниски је јасно писао о апокатастази, учио да ће са на крају спасити и сам изумитељ зла (ђаво). Блажени Августин је писао да су Отац и Син заједно узрок Светога Духа. Свети Иринеј Лионски је учио о хилијазму. Свети Јустин Мученик о субординацији између божанских Личности. Хоћеш још? Или је ово довољно да закључимо да бити Свети Отац не значи бити увек и свагда апсолутно у праву. Оци нису непогрешиве папе.

Подели на овим сајтовима

Da li je ima u Pravoslavnoj teologiji? U dogmatici?

Не, барем не у православној. Градација, односно субординација је постојала код Отаца апологета, у другом и трећем веку. Четврти век је дефинитивно решио тај проблем.

Подели на овим сајтовима

Па и нису. И њихово мишљење је подложно критици. Рецимо, један свети Григорије Ниски је јасно писао о апокатастази, учио да ће са на крају спасити и сам изумитељ зла (ђаво). Блажени Августин је писао да су Отац и Син заједно узрок Светога Духа. Свети Иринеј Лионски је учио о хилијазму. Свети Јустин Мученик о субординацији између божанских Личности. Хоћеш још? Или је ово довољно да закључимо да бити Свети Отац не значи бити увек и свагда апсолутно у праву. Оци нису непогрешиве папе.

Da, to sam i ja čitao, vrlo zanimljiv tekst o svetiteljima i zapadnim i istočnim i njihovim "ljupkim" malim jeresima a opet su postali i bili pravim svetiteljima. Bilo ih je i pelagijanista i semipelagijanista recimo, relativno česta pojava i svakakvih drugih, zanimljiva to lektira bila. Ovo je članak ne baš o tome ali zanimljiv, ako pronađem i to što sam pročitao, prevedem pa objavim tu na Forumu. http://ondra.blog.sme.sk/c/121342/Pravda-o-svatych.html

Подели на овим сајтовима

Tacno je da dijalog u Ljubavi Bozijoj treba sprovoditi na svim frontovim,

dakle, nezapostavljati takav dijalog ni kada je u pitanju neko sa kojim se ne slazete 100% a nalazi se  unutar

sabranja vaše pomesne Crkve.

Kako možete u verskom smislu to dvoje izjednačavati? Jedni veruju u Hrista i ispovedaju ga po Evandjelju, a drugi ga odbacuju i veruju po Talmudu.

Inoverni su i jedni i drugi pa i muslimani? Ako Gospod kaze:" Da svi budu jedno." Onda se SVI odnosi na svE.

Ili gresimo? Mozda su nam rimokatolici blizi? Ostali nisu SVI ili nisu ljudi?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...