obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 E, ja odo` da dzonjam, bas me ovo izmorilo. Em, rano mora da se ustane. Ako se neko nasao uvredjen bilo kako od mene, izvinjavam se sa svih strana. Ajd`, laku noc svima... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 А зашто не би смо потезе владике (бискупа) тј. епископа Григорија поредили рецимо са делима Владике Николаја Велимировића ..кога ''ревнитељи'' посебно воле због његових ''појединих ставова'' ( а не као комплетну Личност) ... у вези његове ''блискости'' са Англиканцима на пример.. и слично .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 E, ja odo` da dzonjam, Хм ... ''Џоњам'', ... бата Оби не значи то... Џоњам је управо супоротно.. Скитати, тумарати, лутати, углавном неспавати... Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Хм ... ''Џоњам'', ... бата Оби не значи то... Џоњам је управо супоротно.. Скитати, тумарати, лутати, углавном неспавати... Zavisi iz kog si kraja... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 @@obi-wan, Зато сам одмах навео да Сабор разматра одлуку патријарха. Желео сам да избегнем такав неспоразум. (Не мислим да је патријарх неко ко има апсолутну власт.) Ми се савршено разумемо у томе да је Христос глава Цркве. Можемо да говоримо још о томе да свака Црква (тачније, епископија) јесте пуна Црква, цело Тело Христово, јер је то начин Католичанства Цркве. У томе се ми разликујемо од римокатолика, јер они мисле да једино у јединству са Римом може бити речи о Цркви - као да је Рим једина Црква. То су главна питања о којим треба да говоримо. Тачно је да ова тема није згодно место за то, али боље је негде рећи нешто о томе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ovde sam jednom procitao neverovatan stav koji glasi: Dakle zakljucili smo da sveti Oci nisu uvek bili u pravu. To prosto i ne bi bilo tako neverovatno da ga pojedinci ne nose kao privezak sa sobom u svakoj temi. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Такво учење имамо од Свете Тројице - Бога нашега. Иако се о Тројици говори као о једнаким Личностима, ипак постоји градација која указује на првога - тј. Оца. Таква власт постоји и у Црквеном поретку. Први треба да буде отац (што значи папа) који зависи од сабрања, као што и Отац небески зависи од друге Две Личности. (Такве заједнице почивају на три нивоа, локалном, регионалном и васељенском.) Бог је Љубав зато што постоји заједница личности (у множини), која је нераздељива. Такву љубав сведочи и изображава Црква својим поретком - дакле, власт је у рукама првога који ништа не чини без заједнице. Ovo je ucenje m. Zizjulasa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Dakle zakljucili smo da sveti Oci nisu uvek bili u pravu. To prosto i ne bi bilo tako neverovatno da ga pojedinci ne nose kao privezak sa sobom u svakoj temi. Па и нису. И њихово мишљење је подложно критици. Рецимо, један свети Григорије Ниски је јасно писао о апокатастази, учио да ће са на крају спасити и сам изумитељ зла (ђаво). Блажени Августин је писао да су Отац и Син заједно узрок Светога Духа. Свети Иринеј Лионски је учио о хилијазму. Свети Јустин Мученик о субординацији између божанских Личности. Хоћеш још? Или је ово довољно да закључимо да бити Свети Отац не значи бити увек и свагда апсолутно у праву. Оци нису непогрешиве папе. Sasa Kolbas, Milan Nikolic, Џаст Жиле and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 @@N.Petrovic, Уче многи о томе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Ovo je ucenje m. Zizjulasa. Није. У Зизијуласовој Тријадологији нема "градације". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Da li je ima u Pravoslavnoj teologiji? U dogmatici? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Da li je ima u Pravoslavnoj teologiji? U dogmatici? Не, барем не у православној. Градација, односно субординација је постојала код Отаца апологета, у другом и трећем веку. Четврти век је дефинитивно решио тај проблем. Џаст Жиле је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Kako onda razumeti Milanov tekst koji sam naveo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Па и нису. И њихово мишљење је подложно критици. Рецимо, један свети Григорије Ниски је јасно писао о апокатастази, учио да ће са на крају спасити и сам изумитељ зла (ђаво). Блажени Августин је писао да су Отац и Син заједно узрок Светога Духа. Свети Иринеј Лионски је учио о хилијазму. Свети Јустин Мученик о субординацији између божанских Личности. Хоћеш још? Или је ово довољно да закључимо да бити Свети Отац не значи бити увек и свагда апсолутно у праву. Оци нису непогрешиве папе. Da, to sam i ja čitao, vrlo zanimljiv tekst o svetiteljima i zapadnim i istočnim i njihovim "ljupkim" malim jeresima a opet su postali i bili pravim svetiteljima. Bilo ih je i pelagijanista i semipelagijanista recimo, relativno česta pojava i svakakvih drugih, zanimljiva to lektira bila. Ovo je članak ne baš o tome ali zanimljiv, ako pronađem i to što sam pročitao, prevedem pa objavim tu na Forumu. http://ondra.blog.sme.sk/c/121342/Pravda-o-svatych.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џаст Жиле Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Tacno je da dijalog u Ljubavi Bozijoj treba sprovoditi na svim frontovim, dakle, nezapostavljati takav dijalog ni kada je u pitanju neko sa kojim se ne slazete 100% a nalazi se unutar sabranja vaše pomesne Crkve. Kako možete u verskom smislu to dvoje izjednačavati? Jedni veruju u Hrista i ispovedaju ga po Evandjelju, a drugi ga odbacuju i veruju po Talmudu. Inoverni su i jedni i drugi pa i muslimani? Ako Gospod kaze:" Da svi budu jedno." Onda se SVI odnosi na svE. Ili gresimo? Mozda su nam rimokatolici blizi? Ostali nisu SVI ili nisu ljudi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука