Дејан Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Када је Руски владар постао хришћанин ,хришћанство су морали примити и сви Руси. Међу Србима су ствари ишле другим током,Христа су прво прихватили млади а родитељи су остали верни паганизму. Ако сагледамо и садашње посткомунистичко време код нас видимо да је ситуација слична. Младих има све више у Цркви а родитеља баш и не. каква је ситуација у вашим фамилијама и како млад човек да приведе своје родитеље и старије рођаке Христу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Slicna situacija toj opisanoj...Roditelji ni vencani u Crkvi,ni krstili nas nisu,same smo to "odradile",mene je otac bukvalno psovao kada bih posla u crkvu,strasno je bilo u pocetku...Radovao se kad ne odem na Liturgiju ako bih bila bolesna ili ako prespavam...Ali,ja cutim i tek sada,posle nekih 13-14 godina,primecuje se pomak,ali ne da su poceli da poste-nisu,da su se vencali u Crkvi-nisu,ali bar cute,ne psuju Boga,po malo cak i Sveto pismo uzmu u ruke,po neku knjigu kad im dam.Ne govore vise da kao sektas hocu da im uvalim duhovnu literaturu,nego uzmu,pa cak i citiraju po nesto...Eto,tiha voda breg roni.Nista na silu,samo molitvom polako,ali sigurno.Samo da Gospod da vremena da se dozovu ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 ja sam imao sreću da je pokojni deda čitao bibliju a pokojna baba se svake večeri krstila i nešto mrmljala-oče naš,verovatno...bilo mi je i mnogo zanimljivo kada se krstila uvek pre jela...tako da su mi baba i deda bili polazište... i to su mi bili prvi koraci...roditelji su uvek bili ok što se tiče Boga ali nisu baš liturgični...mada se to sve više popravlja,slava Bogu...problem je u tome što moj otac,recimo,ima brdo pitanja o crkvi,Bogu itd. ali ih postavi jednom godišnje...inače,od kako je pročitao obe knjige starca porfirija,drastično se promenio,na bolje...majka je već druga priča...ona ne može da se otrgne od brige o porodici...to je njen Bog... inače ide na liturgije i pričešćuje se 1-2 puta svakog posta... inače sam zaboravio da kažem.... ćale može da dovodi u pitanje razne stvari ali mu je Hristos omiljeni lik.... njega obožava i često uveče čita priče iz jevandjelja majci..tako bar kaže pošto sam ja odskakutao iz njihovog gnezda Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 W.A.Mozart рече: ja sam imao sre?u da je pokojni deda ?itao bibliju a pokojna baba se svake ve?eri krstila i nešto mrmljala-o?e naš,verovatno...bilo mi je i mnogo zanimljivo kada se krstila uvek pre jela...tako da su mi baba i deda bili polazište... i to su mi bili prvi koraci...roditelji su uvek bili ok što se ti?e Boga ali nisu baš liturgi?ni...mada se to sve više popravlja,slava Bogu...problem je u tome što moj otac,recimo,ima brdo pitanja o crkvi,Bogu itd. ali ih postavi jednom godišnje...ina?e,od kako je pro?itao obe knjige starca porfirija,drasti?no se promenio,na bolje...majka je ve? druga pri?a...ona ne može da se otrgne od brige o porodici...to je njen Bog... ina?e ide na liturgije i pri?eš?uje se 1-2 puta svakog posta... ina?e sam zaboravio da kažem.... ?ale može da dovodi u pitanje razne stvari ali mu je Hristos omiljeni lik.... njega obožava i ?esto uve?e ?ita pri?e iz jevandjelja majci..tako bar kaže pošto sam ja odskakutao iz njihovog gnezda ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Jadranka1 рече: Slicna situacija toj opisanoj...Roditelji ni vencani u Crkvi,ni krstili nas nisu,same smo to "odradile",mene je otac bukvalno psovao kada bih posla u crkvu,strasno je bilo u pocetku...Radovao se kad ne odem na Liturgiju ako bih bila bolesna ili ako prespavam...Ali,ja cutim i tek sada,posle nekih 13-14 godina,primecuje se pomak,ali ne da su poceli da poste-nisu,da su se vencali u Crkvi-nisu,ali bar cute,ne psuju Boga,po malo cak i Sveto pismo uzmu u ruke,po neku knjigu kad im dam.Ne govore vise da kao sektas hocu da im uvalim duhovnu literaturu,nego uzmu,pa cak i citiraju po nesto...Eto,tiha voda breg roni.Nista na silu,samo molitvom polako,ali sigurno.Samo da Gospod da vremena da se dozovu ... ????? ??? ???? ?????????. ???? ? ????? ??? ?? ????? ?? ?? ??????? ???? ?????, ? ??? ?? ?????? ?????? ????? ????. ????? ?? ????????? ?????? ???? ??????? ???????? ? ?????, ? ??????? ???? ?????, ??? ?????? ??????? ? ?????? ? ??? ?? ????? ????? ???? ?? ?? ?????. ??? ?? ????? ???????? ?? ????? ?????????, ??? ???? ???, ????? ?? ?? ??. ???? ?? ?? ??????? ??????, ??? ??? ?? ??????. ??????? - ?????? . Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Постоји много начина... Личним примером, молитвом, ненаметљивошћу... Имао сам велике проблеме са мајком у вези вере, Бога, цркве, поста... Веровао сам и молио се, трпео разне увреде... Међутим када је моја мајка приметила велике промене у мом понашању тада је почело све да се мења. До скоро нисам смео да јој поменем пост, литургију, цркву...међутим сада су ствари потпуно другачије, тражи од мене да је водим неки пут у неки манастир, хоће да пости, да се исповеди, причести. Код мене је прорадио, дакле, лични пример. Сећам се када ме питала ''шта то читаш''? У рукама ми је била књига ''Брак и породица'' (издање СПЦ). Чудно ме је погледала и на томе се завршило. После дан-два ту исту књигу налазим у њеним рукама и примећујем да се баш заинтересовала. Сада с'времена на време чита и друге књиге и све чешће се интересује за цркву, Христоса, не смета јој када се пали тамјан, када купим неку нову икону...а раније би ме називала секташем! Полако, ненаметљиво и уз молитву и ето решења! И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Jednom sam cula jednu lepu anegdotu... o coveku koji je dosao svom duhovniku da ga pita kako da brata uvede u veru... a duhovnik mu je odgovorio "Manje pricaj bratu o Bogu, a vise Bogu o bratu". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Mileva рече: Jadranka1 рече: Slicna situacija toj opisanoj...Roditelji ni vencani u Crkvi,ni krstili nas nisu,same smo to "odradile",mene je otac bukvalno psovao kada bih posla u crkvu,strasno je bilo u pocetku...Radovao se kad ne odem na Liturgiju ako bih bila bolesna ili ako prespavam...Ali,ja cutim i tek sada,posle nekih 13-14 godina,primecuje se pomak,ali ne da su poceli da poste-nisu,da su se vencali u Crkvi-nisu,ali bar cute,ne psuju Boga,po malo cak i Sveto pismo uzmu u ruke,po neku knjigu kad im dam.Ne govore vise da kao sektas hocu da im uvalim duhovnu literaturu,nego uzmu,pa cak i citiraju po nesto...Eto,tiha voda breg roni.Nista na silu,samo molitvom polako,ali sigurno.Samo da Gospod da vremena da se dozovu ... ????? ??? ???? ?????????. ???? ? ????? ??? ?? ????? ?? ?? ??????? ???? ?????, ? ??? ?? ?????? ?????? ????? ????. ????? ?? ????????? ?????? ???? ??????? ???????? ? ?????, ? ??????? ???? ?????, ??? ?????? ??????? ? ?????? ? ??? ?? ????? ????? ???? ?? ?? ?????. ??? ?? ????? ???????? ?? ????? ?????????, ??? ???? ???, ????? ?? ?? ??. ???? ?? ?? ??????? ??????, ??? ??? ?? ??????. ??????? - ?????? . ?????? ???????? ??????? ? ????? ????????.????? ???????? ?????? ? ?????? ?? ??????.???? ??? ???????? ????? ???? ???????? ???? ?????? ???????? ???????? ??????? ? ??? ???? ??????.???? ???? ???????? ??? ???? ???? ?? ???????? ? ??????? ???? ??? ? ???????: ???? ????????, ??? ?? ????.????? ?? ????????? ? ?? ???? ???? ????????.?? ????? ????????? ?? ???????? ???? ??????? ??????? ????????? ? ????? ? ?????????? ????????.?????????? ? ? ??????? ?????? ???? ?? ? ???? ??????? ??????? ????? ????????? ? ????? ?? ?????? ??????????.?????? ???????????? ?? ?? ?? ????? ????????? ? ???? ?? ????? ?????? ??????? ????????? ?? ???????? ??????? ?????? ????????.???? ??????? ?????? ????? ? ? ???? ?? ?????? ?????????? ???????.????? ?? ?????? ???????? ? ????? ???????? ??? ?? ?????? ? ????.??? ????? ???????????? ????????? ? ??? ???? ?? ???????. ???? ???? ????? ?????,????????? ?? ???? ? ?????? ????????? ?? ?????.???????? ?? ??????.???? ?? ?????? ???????? ??????? ???????? ?? ????? ????????? ?? ???? ? ??????? ????? ? ?????? ?????.???? ??????? ????.??????? ?????? ? ???? ?????? ?? ?? ??? ???????? ?????. ???? ??? ????????? ???? ???????? ??? ??? ???? ???????? ????????? ? ??????.??? ????? ??? ?????????? ? ???? ??????? ??? ?????? ??????????????? ? ????? ???? ?? ??? ???????? ??? ??? ??????? ? ?????????.???????? ???????? ? ?????????? ??????? ???? ?? ?????????? ?? ?? ??????? ?????? ?????? ??????? ??????? ???? ?? ?? ?????? ???????? ?????????? ?????????? ?????? ????????? ????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 ?????? рече: Jednom sam cula jednu lepu anegdotu... o coveku koji je dosao svom duhovniku da ga pita kako da brata uvede u veru... a duhovnik mu je odgovorio "Manje pricaj bratu o Bogu, a vise Bogu o bratu". ovo isto kaže starac porfirije o vaspitanju dece.... više pri?ajte Bogu o deci nego deci o Bogu,.... ideja za poster .gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' /> Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Родитељи се ложе,кад виде позитивне промене код деце... Собзиром да нисам био цвећка,док нисам кренуо у Цркву,стара је сад задовољнија и тако,оде понеки пут у цркву да запали свећу,што раније није чинила.За почетак,и то је довољно... Значи као и у сведочењу вере у животу тако и код родитеља,само лични пример... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Max рече: ???????? ?? ????,??? ???? ????????? ??????? ??? ????... ???????? ?? ????? ??? ??????,??? ????? ?????? ? ?????,????? ?? ??? ??????????? ? ????,??? ?????? ??? ? ????? ?? ?????? ?????,??? ?????? ???? ??????.?? ???????,? ?? ?? ???????... ????? ??? ? ? ????????? ???? ? ?????? ???? ? ??? ????????,???? ????? ??????... ? ???? ?? ??????! И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Max рече: ???????? ?? ????,??? ???? ????????? ??????? ??? ????... ???????? ?? ????? ??? ??????,??? ????? ?????? ? ?????,????? ?? ??? ??????????? ? ????,??? ?????? ??? ? ????? ?? ?????? ?????,??? ?????? ???? ??????.?? ???????,? ?? ?? ???????... ????? ??? ? ? ????????? ???? ? ?????? ???? ? ??? ????????,???? ????? ??????... dada ??? ??? ?? ???? ??????? ?? ?????????. ??? ???? ?? ?? ?? ( ? ?? ??? ? ???? ????? , ?? ???? ??? ?????, ???) ??????? ?? ?????? ? ????? ? ???? ?? ?????????????, ?? ???? ?????? ????? ??????????, ? ?????? ???? ????? ???????? ????? - ? ??? ???? ? ?????. ??????? ?? ?? ? ??? ????? ? ???????? ????? ???????. ????? ?????? ? ????? - ??? ?? ?? ?????? ? ????? ?????? ??? ?????????! klapklap klapklap klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 W.A.Mozart рече: ?????? рече: Jednom sam cula jednu lepu anegdotu... o coveku koji je dosao svom duhovniku da ga pita kako da brata uvede u veru... a duhovnik mu je odgovorio "Manje pricaj bratu o Bogu, a vise Bogu o bratu". ovo isto kaže starac porfirije o vaspitanju dece.... više pri?ajte Bogu o deci nego deci o Bogu,.... ideja za poster klapklap.gif' class='bbc_emoticon' alt='klapklap' /> Davaj da vidimo! klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2869.msg111348.html#msg111348 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Фебруар 10, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2010 Ја се са мојима рвем дуже време. Свиђа се њима што сам се опаметио, што не пијем више толко и не глупирам се, што као учим, што сам наизглед фин и добар. Ћале се стално хвали како ја читам идем у Цркву постим, али то је пред другима само. Они немају искрену веру па онда траже компромис између моје вере и овога света. Као да ме гледају ко неку будалу и тапшући по рамену у себи говоре "нека ти сине веруј ти то по мало ако ћеш бити бољи тако, али ти уствари немаш појма ал опаметићеш се ваљда, иди мало у Цркву малко пости, али то нек ти буде узгред као неки хоби, иначе најважнија је срећа овога света" И то иде фино док мене мало не спичи ревност у срце, и онда почињу да брекћу. Онда почињу да ме сматрају потпуним лудаком, али једноставно то су непомирљиве ствари. Отац је потпуно овосветски човек и једноставно не може да схвати. Они нису ни свесни каква би ја битанга био да не идем у Цркву. Али и ово је добро како је било, требало је изборити се за пост, за читање књига чак и данас кришом читам књиге. Не могу порећи мали напредак се види, неке ствари су им јасније али нема срца и праве вере још у томе. Али верујем дубоко да ће се Бог побринути за њих, доста страдају обоје, то не може да буде а да није на неку корист. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука