Jump to content

Raspad neutrona

Оцени ову тему

Odahviing

Препоручена порука

E ovako pošto vidim ima ovde par ljudi koji se dosta razumeju u ove stvari  imam jedno pitanje.

Pa da krenem. Ovako poznato je da se, ukoliko je slobodan neutrona raspada, za nekih 15-ak minuta. Pri raspadu nastaju po jedan proton elektron i neutron. E sada me zanima sledeće.

Neutron se sasjtoji od 2 down i 1 up kvarka

Proton ima 1 down i 2 up, dok su el i neutrino  i elektron su elemetare čestice ne sastoje se ni iz jedne druge.

Iz ovoga ispada da se od jednog down kvarka dobija jedan ip elektron i neutrino.

E sad prvo sam mislio da tu nešto nije u redu da se ne slaže sa drugim zakonom termodinamike mećutim masa down kvarka je podosta veća od up, i energija je tu dovoljna za sve.

Ali sada mi nije jasno na koji način down kvark postaje up, neutrino i elektron. 

I kad se naelektrisanje pogleda sve je uredu  

-1/3 = 2/3 -1

E jednino mi nije jasno na koji način se sve ovo dešava. koji procesi jedan kvark pretvaraju u drugi kvark elektron i neutrino.

Подели на овим сајтовима

E jednino mi nije jasno na koji način se sve ovo dešava. koji procesi jedan kvark pretvaraju u drugi kvark elektron i neutrino.

Evo, ovaj mali gluon skace izmedj kvarkova i to ti je to.

Daj novo pitanje! :D

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Одговор (на питање ”који процеси”) је слаба сила. Wбозон je интермедијер у овом процесу и распада се на електрон и електрон антинеутрино, као што је приказано на левом Фајнмановом дијаграму.

feynud.gif

Подели на овим сајтовима

Down kvark emituje česticu koja se zove W bozon, koji menja naboj kvarka i pretvara ga u up (w bozon se iza toga raspada na elektron i antineutrino). To ti je u suštini beta raspad koji se vrši pod dejstvom slabe nuklearne sile  :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...