Odahviing Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 E ovako pošto vidim ima ovde par ljudi koji se dosta razumeju u ove stvari imam jedno pitanje. Pa da krenem. Ovako poznato je da se, ukoliko je slobodan neutrona raspada, za nekih 15-ak minuta. Pri raspadu nastaju po jedan proton elektron i neutron. E sada me zanima sledeće. Neutron se sasjtoji od 2 down i 1 up kvarka Proton ima 1 down i 2 up, dok su el i neutrino i elektron su elemetare čestice ne sastoje se ni iz jedne druge. Iz ovoga ispada da se od jednog down kvarka dobija jedan ip elektron i neutrino. E sad prvo sam mislio da tu nešto nije u redu da se ne slaže sa drugim zakonom termodinamike mećutim masa down kvarka je podosta veća od up, i energija je tu dovoljna za sve. Ali sada mi nije jasno na koji način down kvark postaje up, neutrino i elektron. I kad se naelektrisanje pogleda sve je uredu -1/3 = 2/3 -1 E jednino mi nije jasno na koji način se sve ovo dešava. koji procesi jedan kvark pretvaraju u drugi kvark elektron i neutrino. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 Potato! пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 Како би било добро да неко ово објасни. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 E jednino mi nije jasno na koji način se sve ovo dešava. koji procesi jedan kvark pretvaraju u drugi kvark elektron i neutrino. Evo, ovaj mali gluon skace izmedj kvarkova i to ti je to. Daj novo pitanje! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 E jednino mi nije jasno na koji način se sve ovo dešava. koji procesi jedan kvark pretvaraju u drugi kvark elektron i neutrino. Одговор (на питање ”који процеси”) је слаба сила. W- бозон je интермедијер у овом процесу и распада се на електрон и електрон антинеутрино, као што је приказано на левом Фајнмановом дијаграму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 E jednino mi nije jasno na koji način se sve ovo dešava. koji procesi jedan kvark pretvaraju u drugi kvark elektron i neutrino. Down kvark emituje česticu koja se zove W bozon, koji menja naboj kvarka i pretvara ga u up (w bozon se iza toga raspada na elektron i antineutrino). To ti je u suštini beta raspad koji se vrši pod dejstvom slabe nuklearne sile https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 Evo, ovaj mali gluon skace izmedj kvarkova i to ti je to. Daj novo pitanje! То је код јаке силе, овде нам треба слаба. Требало је ово да поставиш. :P drvce је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/particles/qrkdec.html E nisam bio tu, ali u međuvremenu sam našao ovo. Ne samo za neutron i down kvark već sve ostale. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 I usput dok sam tražio naišao sam na ovu zanimljivos i proton ima vreme raspada tj raspada se posle određenog vremena. Koje je veće od 2,1 x 1029 godina. Samo ne znam na šta bi se raspao kada bi prošlo toliko vremena sad ću da potražim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 10, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 p+ → e+ + π Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Ja sam kada sam gledao sve ovo za ovaj W boson mislio da ima neku malu masu. Ali dok sam gledao sve ovo oko slabe sila, video sam njegovu masu i video da je veom težak ima 80 GeV/c2 dok npr ceo proton ima "samo" 838 MeV/c2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука