Ignjatije Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Све лепо пише овде http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Osnovi/dijalozi/Dijalozi08.htm Ко има очи да види, нека види. SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Све лепо пише овде http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Osnovi/dijalozi/Dijalozi08.htm Ко има очи да види, нека види. Da to su odlicni dijalozi.... prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Da to su odlicni dijalozi.... prstgore Поставио сам ја тему о томе https://www.pouke.org/forum/topic/24828-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D1%99%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3/#entry813637 Не знам шта ту није јасно. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 @@Muramasa, ovde nećeš dobiti argument koji bi ti video kao adekvatan. Jednostavno, hrišćanstvo je religija protivrečnosti. I mi svakodnevno živimo sa tim protivrečnostima: svet je pun zla, a stvorio ga je beskrajno dobri Bog. Gde je moj Bog dok deca svakodnevno stradaju? Na to pitanje nema logičnog odgovora, u smislu 2+2=4. Osim onog jednog, a on će sad, u nedelju 0442_feel Iskreno da ti kažem, meni bi mnogo lakše bilo da budem ateista, pošto bi u mom slučaju to izgledalo ovako (unapred se ograđujem, pošto ovo ne mora da se slaže sa nečijim tuđim viđenjem i doživljjem ateizma): imaš lep empirijski i kroz istoriju ponovljiv dokaz da Boga nema, da smo sami na svetu, ultimativni smisao ili besmisao mu dajemo samo mi, to je sve vrlo logično, input i output se slažu, 2+2=4; život bi mi bio mnogo jednostavniji. Ali ne mogu. Ne bih sad baš previše raspredala o tome zašto i kako, pošto je susret dve osobe, čoveka i Boga, prilično intimna i neopipljiva stvar. "Srce ima svoja umovanja, koja razum ne poznaje". I sasvim je legitimno da nas smatraš iracionalnima i nerazumnima, nećemo se ljutiti. Možeš i da nas troluješ, pošto nam je u moralnom kodu da praštamo zezanja I još samo da te podsetim da smo na jednoj temi osnovali molitveni krug da spasemo tvoju besmrtnu po blagodati dušu :10900: To ti je prosto ta luda ljubav hrišćana t4431 sqny, Tristatri, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Април 30, 2013 Пријави Подели Написано Април 30, 2013 Бог је знао могућности, али не и коначан избор људи. Каже се да је Бог био изненађен и кад је Адам пао. Druze, jel tebi dobro? Sveznajuci Bog nije znao sta ce ljudi da izaberu? Bio iznenadjen padom Adamovim? Pa kako je onda Hristos odredjen "jos pre postanja sveta" da bude Jagnje koje ce uzeti nase grijehe? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 Ту се говори о Оваплоћењу Сина Божијег. Првобитни план Божији се односио на Оваплоћење, а не на страдање. Мораш прочитати нешто од Христологије. Не смемо ићи по сопственом тумачењу док не испитамо учење Цркве. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 Полни органи нису резултат палог стања. Они су предвиђени за домострој стварања невезано за пад. Мислим да си се превише спетљао око Откровења. Ко је икада рекао да је Бог свемогућ? Је ли може натерати тебе да уђеш у Рај? Може, али неће. Шта мислиш о овоме? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 Procitaj Otkrivenje 13,8. "Jagnje zaklano od postanja svijeta". Ili 1. petrovu 1,19-20. No,za ovu temu je manje bitno da li se mislilo na stradanje ili "samo" na ovaplocenje. Poenta je da je jos prije postanja svijeta Bog imao plan za palo covjecanstvo. SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 Druze, jel tebi dobro? Sveznajuci Bog nije znao sta ce ljudi da izaberu? Bio iznenadjen padom Adamovim? Pa kako je onda Hristos odredjen "jos pre postanja sveta" da bude Jagnje koje ce uzeti nase grijehe? Ja pre neko vece odgledah Vladiku Ignjatija na agapeu...i on rece i sam Bog je bio iznenadjen Adamovim padom....malo falilo da i ja padnem sa stolice gledajuci tu emisuju.. :291291291: ..ispade da svemocni,sveznajuci Bog nije znao da ce Adam pasti...Boze me prosti... pravopop Gerhard је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 @@Gerhard, Већ сам рекао да Бог има у знању све могућности. Овде је неопходно имати апсолутно очување слободе која се даје људима. За објашњење позабавите се Христологијом. Препоручујем Зизјуласове Догматске теме, стр. 324-327. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 @@Gerhard, Већ сам рекао да Бог има у знању све могућности. Овде је неопходно имати апсолутно очување слободе која се даје људима. За објашњење позабавите се Христологијом. Препоручујем Зизјуласове Догматске теме, стр. 324-327. Pa onda je znao da ce Adam pasti zasta je i Hristos,Jagnje zaklano od postanja sveta..... greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 О Божијем предвиђању и слободи Митрополит Јован Зизјулас Догматске теме, Христологија, стр. 324-327 Чињеница да је човек у својој слободи одлучио да овај свет, уместо са Богом, повеже са самим собом, и да тако осујети план Божији, није навела Бога да ствари остави онакве какве јесу, него Га је подстакла да и даље остане при Свом првобитном плану, то јест при Свом првобитном циљу; али да, на неки начин, измени само ток плана, који је сада морао узети у обзир нове датости, нове околности. (...) Првобитни план Божији није у себи садржао такву стварност. Дакле, у Свом првобитном плану Бог на известан начин није предвидео све ове околности које је човеков пад створио. Потресна тајна слободе садржана је у томе што је човек, поседујући ту слободу коју му је Бог даровао, могао да осујети читав план Божији; бар кад је његов метод у питању. Но, када је у питању коначни циљ, човек ништа није могао да измени, јер му то Бог не би допустио. Христологија поприма другачији облик од онога који би имала да Адам није пао. Да Адам није пао, опет бисмо говорили ο христологији, али το би била онаква христологија какву је видео свети Максим Исповедник. (...) То што је Адам пао, створило је нову стварност која Бога приморава да измени првобитни план. (...) Према томе, христологија у овој форми представља ступање Божије у пало биће човеково, односно у пропадљивост и смрт. (...) Α унутар таквог стања у коме се целокупна творевина обрела због тога што је прекинула своје општење са Богом, са нествореним, христологија поприма облик трагичног догађаја који не радује Бога, то јест који Бог није желео, али који је неизбежан. Никола Ђоловић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 Pa onda je znao da ce Adam pasti zasta je i Hristos, Jagnje zaklano od postanja sveta..... greengrin Адамов пад није био одређен. У питању је била слобода да Адам изабере потврдно или одрично првобитни Божији план. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 Адамов пад није био одређен. У питању је била слобода да Адам изабере потврдно или одрично првобитни Божији план. A ko je rekao da Adam nije imao slobodu da padne?Ko je rekao da je Bog odredio da Adam padne?Ja sam rekoa da je Bog znao da ce da padne....sto je enormna razlika....a to je Bozije predznanje..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2013 Пријави Подели Написано Мај 1, 2013 Ако тако кажеш, онда је Бог створио Адама да би пао. Једно је знати све могуће исходе, а друго је знати одређени исход. Да ли отац зна да ће се заблудели син вратити? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука