Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 I samo da razjasnim , nije ovde damo tema da li bog može da vidi budućnsot i da li nam je dao slobodnu volju. već sama slobodna volja, jer i bez Boga u univerzumu kakav ja kao ateista vidim, nisam siguran da slobodna volja postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Pa ako je tako onda je slobodna volja samo iluzija koju mi imamo jer smo već unapred programirani (bilo od Boga ili kao biološke mašine) da radimo onako kako je "po kodu" predviđeno. Što nama daje iluziju da mi biramo, a zaprevo nismo mi ti koji biramo već onaj/ono što je poisalo kod. Није Деја мисло на то. То јест, погрешно си га рзумео. Нисмо ми КОД а Бог Прогрмер него је однос нас и Бога као програмера и кода. Па како је програмером ум изнад ума кода... тако је божији ум узнад нашег ума. АЛи далеко од тога да је Бог написао прогрм и ми смо тај програм. I samo da razjasnim , nije ovde damo tema da li bog može da vidi budućnsot i da li nam je dao slobodnu volju. već sama slobodna volja, jer i bez Boga u univerzumu kakav ja kao ateista vidim, nisam siguran da slobodna volja postoji. детерминиста један од разлога због којих сам почео да верујем oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 ne znam zasto je to unapred odredjeno, upravo je suprotno nije odredjeno, samo sto bog nema ogranicenje vremena kao mi, mi moramo cekati buducnost, proslosti se mozemo sjecati, bog moze da osjeca sva tri stanja po potrebi, ne vidim zasto ta njegova osobina odredjuje, to je samo za njega, ne za nas, to je njegova moc da vidi a nasa slobodna volja je nasa nije njegova, ne odredjuje bog te stvari, zato se i zove slobodna volja, ti mozes da budes politicar ili veterinar, sam ces odabrati, to sto bog zna sta ces ti odabrati i kako ces proci je nejgova moc za njega a nikakav uticaj na tebe ili neko njegovo odredjivanje tvog zivota A jel ti Bog ovo uz kaficu poverio. Jeste li vi neki ortaci. Kakva arogancija. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 A jel ti Bog ovo uz kaficu poverio. Jeste li vi neki ortaci. Kakva arogancija. Arogancija je ovo sto si ti sad napisao, a ono sto je kordun pisao mozda jeste malo zbrda-zdola, ali je sasvim normalno. A ako te zanima otkud njemu to sto tvrdi, onda ga lepo tako i pitas, a ne ovako arogantno. Џуманџи and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Inace, nismo skorije imali ovakvu mentalna-gimnastika temu, pa da se malo razmrdamo... Sanja Т., Odahviing, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Pa ako je tako onda je slobodna volja samo iluzija koju mi imamo jer smo već unapred programirani (bilo od Boga ili kao biološke mašine) da radimo onako kako je "po kodu" predviđeno. Što nama daje iluziju da mi biramo, a zaprevo nismo mi ti koji biramo već onaj/ono što je poisalo kod. Бирамо како ћемо се понашати у одређеним околностима. Да ли ћу некога пребити ако ме изнервира или ћу истрпети значи да бирам шта ћу урадити између два различита исхода на околност у којој сам се нашао. Ако је мотив много јак, пући ће ми живац, и потућићу се. Али ако научим себе да се контролишем, онда ће ствари ићи у другом смеру. А те околности су дате самим тим што постоји овај свет и што ми постојимо. На тај начин ми смо програмирани за те околности јер је програмиран свет чији смо сами део. Саме околности су програмиране јер су део света. Разлику прави то што ми радимо по вољи у том свету. Није Бог програмирао мене да имам кратак фитиљ, већ сам бирам колики ће ми фитиљ бити. Мада опет кажем да смо делимично слободни. Прво, на нашу личност утиче наша природа и гени од предака. Онда утиче социјализација. Можда сам ја рођен са дугим фитиљем, од Бога дат, али ми га је социјализација скратила. А човек се образује док је дете. Као беба, нисам имао вољу, већ сам плакао и балавио тражећи млеко и зависио од нагона. Има једна онтолошка теорија слободе која решава тај проблем да ли је човек слободан, и хришћанска теологија је наводно решила тај проблем. Искрено, то ми баш није јасно, прочитао сам само мали део у скрипти из философије са факса и ништа не разумем, вероватно теолози овде знају о чему се ради. Није Деја мисло на то. То јест, погрешно си га рзумео. Нисмо ми КОД а Бог Прогрмер него је однос нас и Бога као програмера и кода. Па како је програмером ум изнад ума кода... тако је божији ум узнад нашег ума. АЛи далеко од тога да је Бог написао прогрм и ми смо тај програм. детерминиста један од разлога због којих сам почео да верујем Па да, али бих нас описао баш као програме. Заправо, то је кључни темељ моје вере, јер сам посматрајући рачунар, програме и програмирање које сам учио у средњој дошао на идеју о Богу као неке врсте доказе о постојању Бога, када сам се питао јел постоји Бог, а онда ми је пао на памет рачунар и тако дошао до тога да мора бити тамо неки Бог. Мада ја сам од малена веровао, али то није било то, једно време сам чини ми се био атеиста. Наравно, нисмо ми стриктни програми који су роботи, већ поседујемо ту неку слободну вољу која је дата. На неки начин Бог као програмер је ''испорграмирао'' слободну вољу. Као кад бих сад направио програм који сам ради шта хоће, можда је то и циљ истраживања о вештачкој интелигенцији. На неки начин као иконе Божје стварамо сопствене иконе у виду робота и пада нам на памет ВИ као неко нама раван и паметан и још свестан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 nisam siguran da slobodna volja postoji. И не треба да будеш. Обожење = слобода = радост = живот - љубав. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Žašto se pitanje ne bi rešilo jednostavno svemoguće biće može da se odrekne svoje "svemogućnosti" i da time ipak napravi kamen koji ne može da podigne. Da ga stvori i onda se odrekne moći da diže teške stvari, zar svemoguće biće ne može to da uradi? Објаснио сам ти, а да ли ћеш схватити написано то је до тебе...јалови софизми и игре речи ме не интересују и бесмислени су...то је исто као и она прича о једном селу у коме живи брица који брије све оне који не брију сами себе. Да ли брица брије сам себе? Ако брије сам себе, као брица, не би смео то да ради јер брије све оне који не брију себе, а ако не брије себе, као брица који брије све оне који не брију себе, мора себе обријати.Значи...обична језичка петљанција и бесмислица ако се, са овако постављеном основом и правилима, прича буквално схвати. Ali ukoliko mi imamo slobodu da izaberemo, niko ne može da zna šta ćemo da odaberemo, pa ni Bog, može da postoji veća verovatnoća za jedno ili za drugo (poput čestica u kvantnoj mehanici) ne možeš da znaš gde će da predvidiš gde će da se nalazi dok ne pogledaš možeš samo da imaš verovatnoće, tkao i ovde možeš samo da imaš verovatnoće za određene odluke, ali ne i da predvidiš odluku. Ako je moguće predvideti je onda da će da se desi tako i tako onda je verovatnoća z ato 100% a za svaku ostalu 0%. Ако је Бог свемогуће биће, не постоји, на пример, придев позитивног карактера који би му се могао приписати а да није изражен у суперлативу...логички правилно схватање појма "апсолутног бића" то недвосмислено и непорециво подразумева и неизоставно потребује. Извини, али ти ниси разумео оно што сам написао и уједно дати проблем суштински сводиш на своју произвољну атеистичку констатацију - Бог не постоји и решена ствар...надам се да увиђаш суштину овога шта пишеш? Ђуро Станивук and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 детерминиста један од разлога због којих сам почео да верујем Ali kao što rekoh kvantna mehanika, tj kvantne fluktuacija u metarijalističkom pogledu na svet otvaraju mogućnost slobde izbora, jer one su nasumične nemoguće ih je predvideti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ако је Бог свемогуће биће, не постоји, на пример, придев позитивног карактера који би му се могао приписати а да није изражен у суперлативу...логички правилно схватање појма "апсолутног бића" то недвосмислено и непорециво подразумева и неизоставно потребује. Извини, али ти ниси разумео оно што сам написао и уједно дати проблем суштински сводиш на своју произвољну атеистичку констатацију - Бог не постоји и решена ствар...надам се да увиђаш суштину овога шта пишеш? Nije baš tako, dao sam primer gde bi bog radi potpune slobode ljudima sebi uskratio mogućnost gledanja u čovečiju budućnsot. Da li ovo može da bude tačno, jer ako je svemoguć onda on u nekom trenutku može da izabere da ne bude svemoguć i isto ako želi kasnije da se vrati da ponovo postane. A druga stvar što sam i posle pisao o strogo materijalističkom svetu bez Boga i opet imao problem da negde "uguram" slobodnu volju. Jedini način koji sam ja našao su dva slučaju da Boga ima odlučio je da ne može da vidi budućnost jer neka određena budućnsot neće postojati, već će se sve dešavati u trenutku kada čovek nešto odluči (zbog slobodne volje). I u drugom gde boga nema kvantne fluktuacije su krive za slobodnu volju. Naravno ova gor edva primera nisu neki moj dokaz da slobodne volje ima, ceo smisao ove teme je upravo to. Slobodna volja niti Bog niti kvantna mehanika, zato sam slobodnu volju stavio na prvo mesto u naslovu. I trebutno ja nisam siguran da ona zapravo postoji bilo Boga ili ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ali kao što rekoh kvantna mehanika, tj kvantne fluktuacija u metarijalističkom pogledu na svet otvaraju mogućnost slobde izbora, jer one su nasumične nemoguće ih je predvideti. Немогуће је и предвидети твоје одлуке. Хипотетички је могуће ако се претпостви да је једно 10 хипотеза о томе како ум ради - тачно. Али до сада нико није дошао са решењем па оно. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Nije baš tako, dao sam primer gde bi bog radi potpune slobode ljudima sebi uskratio mogućnost gledanja u čovečiju budućnsot. Da li ovo može da bude tačno, jer ako je svemoguć onda on u nekom trenutku može da izabere da ne bude svemoguć i isto ako želi kasnije da se vrati da ponovo postane. Извини, али ово је за мене крајње дечије схватање озбиљних ствари. A druga stvar što sam i posle pisao o strogo materijalističkom svetu bez Boga i opet imao problem da negde "uguram" slobodnu volju. у тако схваћеном космосу, ослобођеном идеје апсолутног бића, универзалног интелекта, тј. Бога, други исход се и не може очекивати...што све нема везе са објашњењима која сам ти дао и тичу се Божијег свезнања и свемоћи у корелацији са слободом човека. Jedini način koji sam ja našao su dva slučaju da Boga ima odlučio je da ne može da vidi budućnost jer neka određena budućnsot neće postojati, već će se sve dešavati u trenutku kada čovek nešto odluči (zbog slobodne volje). I u drugom gde boga nema kvantne fluktuacije su krive za slobodnu volju. Наравно да не види једну одређену будућност...Он види све могуће будућности. aravno ova gor edva primera nisu neki moj dokaz da slobodne volje ima, ceo smisao ove teme je upravo to. Slobodna volja niti Bog niti kvantna mehanika, zato sam slobodnu volju stavio na prvo mesto u naslovu. I trebutno ja nisam siguran da ona zapravo postoji bilo Boga ili ne Неће ни постојати...ако свој живот саобразиш мишљењу да слободне воље нема. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Наравно да не види једну одређену будућност...Он види све могуће будућности. Dobro to sam skontao, ali da li zna koja će se od tih desiti, ili možda se dešavaju sve, kao što sam pisao ona hipoteza da svaka odluka podeli svemir na broj mogućnosti i u svako mse desi neka druga? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 , ali da li zna koja će se od tih desiti, не, не зна. Зато и постоји "суд" на васкрснућу. Да зна - суд не би имао смисла. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Dobro to sam skontao, ali da li zna koja će se od tih desiti, ili možda se dešavaju sve, kao što sam pisao ona hipoteza da svaka odluka podeli svemir na broj mogućnosti i u svako mse desi neka druga? Та будућност, мислим на будућност сваког човека, зависи од мало и од нас, зар не? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука