Milan Nikolic Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 ,,Kada budemo dostigli najdublji nivo razumevanja koji nauka može da ponudi, možda ćemo morati da prihvatimo kako će ipak biti neobjašnjenih aspekata kosmosa. Možda ćemo morati da se pomirimo s time da su izvesne odlike kosmosa takve kakve su zbog slučajnosti ili božanskog izbora''. - Fizičar Brajan Grin, Elegantni kosmos, smederevo 2010, str. 360 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Nešto sam razmišljao pre par dana. Odnostno sve je krenulo od jednog pitanja. Ukoliko je bog dozvolio i dao ljudima slobodu, da li onda on kao svemoguć može da vidi našu budućnost? Krenuvši od ovog pitnaja, došao sam do različitih tema o kojima sam takođe razmišljao, neke i nemaju toliko veze sa religijom i Bogom i strogo su materijalističke, ali sam došao i do nekih novih pitanja., pa sam odlučio da podelim ovo sa vama. Dakle ukoliko je bog čoveku dao slobodnu volju, na koju pre sve ga sam čovek utiče (utiču i drugi ljudi, ali se Bog u to nemeša) onda svaka odluka koja je produkt slobodne volje utiče na budućnost, a pošto se odluke donose u određenom trenutku u čoveku na kog Bog ne može da utiče, da li on (Bog) u napred može da zna šta će se desiti. Ukoliko Bog može da vidi budućnost i ukoliko zna šta će se desiti, onda je ona zapravo određena unapred, a slobodne volje nema. E sada postoji dve mogućnosti ili da Bog zapravo ne može da vidi šta će se desiti u budućnsoti (nije svemoguć) ili da slobodna volja zašpravo ne postoji već da ja iluzija, tj. da sve što uradimo imamo uticaj da smo zapravo mi odabrali da uradimo, ali je zapravo već određeno u naprad. Može biti i da ne postoji Bog uopšte ali krenuo sam od predpostavke da ipak postoji. Ovo podseća na ono pitnaje: „Ako je Bog svemoguć da li onda on može da stvori kamen koji sam ne može da podigne?“ Moj odgovor na ovo pitanje je nešto ovako. Ako je neko/nešto svemoguće pri tom svemogućem se smatra i mogućnost i da može da odluči da svoju moć ograniči i time se oslobodi svoje „svemogućnosti“. Da li ovo može biti slučaj ovde. Jednostavno Bog je kao svemoguć mogao da odredi da se odriče svoje moći da predviđa i određuje budućnost, zarad slobodne volje čoveka. Naravno ovo ne umanjuje njegovu moć jer kao svemoguć opet može da odredi da slobodne volje više nema i da je budućnost određena i predvidiva ukoliko to želi. E onda sam stigao do materijalističkog pogleda na svet i setio se hipoteze o beskonačnom broju univerzuma gde se sa svaku stvar koja može da se desi na više načina (pa pri tome i naše odluke) „stvaraju“ univerzumi gde se u svakom od njih desila jedna od mogućnosti. E sada ako bi to bilo tačno, da li to znači da je sloboda izbora ipak iluzija. Jer ako ja stojim na raskrsnici i mogu da skrenem levo ili desno, po ovome univerzum će se podeliti na dva. U jednom ja ću skrenuti levo, dok će u drugom drugi ja da skrene desno. Ako je tako to znači da je opet unapred određen ishod jer ako jedan skrene levo ovaj drugi nema nikakav izbor nego da skrene desno. Što slobodnu volju opet čini iluzijom koju imamo. Onda mi je na pamet došla druga ideja, verovatno ste svi radili u osnovnoj/srednjoj školi iz fizike razne sisteme gde ste na osnovu počenih stanja svakog elemenata sistema određivali šta će se sa sistemom desiti. Recimo tegovi stoje na stolu vezani kanapom, jedan visi sa stola, ukoliko znate masu tegova moćiće te odrediti na koju stranu će pasti i koliko brzo, kojim ubrzanjem će se kretati itd. E sada ukoliko bi ljudi nekakjko znali početno stanje svake čsetice u univerzumu, i ukoliko bi imali toliko jak računar da može računati sve to, da li bi oni mogli da odrede šta će se desiti u budućmosti bez ikakve greške (naravno ovo pričam pod predpostavkom da nikakve duše nema i kao što sam ranije pomenuo sa strogo materijalističke tačke gledišta). Ćovekov mozak je ništa drugo do skup čestica koji se ponašaju na određeni način (po zakonima), a ukoliko se svest nalazi tamo i sve odluke se donose u mozgu, da li to znači da i odluke koje će čovek doneti ukoliko imamo znanje početnih stanja svih čestica može odrediti unapred. Ukoliko je ovo tačno onda opet dolazimo do toga da je slobodna volja samo iluzija i da je sve unapred određeno. Zatim sam naišao na problem, šta da se radi sa kvantne fluktuacije, ugratko i najjednostavnije iskakanje i nastanak čestice i njene antičestice ni iz čega i njihovo postojanje u kratkom vremenskom intervalu nakon čega se sudare i nestaju. Ove stvari su sudeći po svemu potpuno nasumične i kao što zbog njih temperatura ne može da se spusti na apsolutnu nulu, možda iako znamo početno stanje svake čestice u uiniverzumu budućnsot ipak ne možemo da odredimo. A te fluktuacije utiču na nastvari oko sebe (imamo eksperiment sa dve ploče koje su se približavale baš zbog fluktuacija). Tako da iako znamo stanja svih čestica u univerzumu ova pojava koja je nasumična i koju je nemoguće predvideti može da dovede do toga da se neke čestice ponašaju na način suprotan onom predviđenom, a samim tim predviđanje budućnosti bi bilo nempguće. Da su kvantne fluktuacije zapravo izvor slobodne volje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Nešto sam razmišljao pre par dana. Odnostno sve je krenulo od jednog pitanja. Ukoliko je bog dozvolio i dao ljudima slobodu, da li onda on kao svemoguć može da vidi našu budućnost? Može, zato što postoji ograničenost izbora. Naprimer, kada stojiš imš izbor da stojiš i dalje ili da kreneš na neku od strana. Tako i bog može d vidi našu "budućnost" on može da vidi sve naše moguće izbore koje može da napravimo i sve moguće scenrije koje može da preživimo kao posledice tih izbora. Bog je sveznajuci, on sve zna, pa samim tim sve naše odluke i sve njihove posledice, koje god odluke da donesemo. Solomon Kane and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Može, zato što postoji ograničenost izbora. Naprimer, kada stojiš imš izbor da stojiš i dalje ili da kreneš na neku od strana. Tako i bog može d vidi našu "budućnost" on može da vidi sve naše moguće izbore koje može da napravimo i sve moguće scenrije koje može da preživimo kao posledice tih izbora. Bog je sveznajuci, on sve zna, pa samim tim sve naše odluke i sve njihove posledice, koje god odluke da donesemo. Da može da vidi svaku mogućnost, ali na moji način može da zna koja će se od tih mogućnosti desiti, ukolko on ne utiče na to već samo mi? Ako zna šta ćemo mi da odlučimo unapred, znači da je to već odlučeno i mi nemamo nikakvu kontrolu na to, tj. sloboda izbora je samo iluzija koju mi imamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Da može da vidi svaku mogućnost, ali na moji način može da zna koja će se od tih mogućnosti desiti, ukolko on ne utiče na to već samo mi? Ako zna šta ćemo mi da odlučimo unapred, znači da je to već odlučeno i mi nemamo nikakvu kontrolu na to, tj. sloboda izbora je samo iluzija koju mi imamo. Не може да зн шта ће ми да одлучимо унапред. То није слобода избора. Он не зна шта ће да одлучимо унапред. Наравно уколико верујеш у Христ и причаш о Јехови. Уколико рецимо причамо о Алаху... он зна све унапред... код њих је судбина записана. Зато и верују у астрологију. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Не може да зн шта ће ми да одлучимо унапред. То није слобода избора. Он не зна шта ће да одлучимо унапред. Наравно уколико верујеш у Христ и причаш о Јехови. Уколико рецимо причамо о Алаху... он зна све унапред... код њих је судбина записана. Зато и верују у астрологију. Znači ovo donekle može da bude tačno? Ovo podseća na ono pitnaje: „Ako je Bog svemoguć da li onda on može da stvori kamen koji sam ne može da podigne?“ Moj odgovor na ovo pitanje je nešto ovako. Ako je neko/nešto svemoguće pri tom svemogućem se smatra i mogućnost i da može da odluči da svoju moć ograniči i time se oslobodi svoje „svemogućnosti“. Da li ovo može biti slučaj ovde. Jednostavno Bog je kao svemoguć mogao da odredi da se odriče svoje moći da predviđa i određuje budućnost, zarad slobodne volje čoveka. Naravno ovo ne umanjuje njegovu moć jer kao svemoguć opet može da odredi da slobodne volje više nema i da je budućnost određena i predvidiva ukoliko to želi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ja sam to oko predvidjanja buducnosti skapirao tako da za Boga ne postoji vreme kao neki tok, tj, da je Bog svevremen, pa tako ima uvid u svaki trenutak vecnosti. Kao da imas jednu ogranicenu traku sa pocetkom i krajem i mozes da je prenotas kad god zelis i vidis sta ce se desiti. Tako sam ja to razumeo... Интегра and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ja sam to oko predvidjanja buducnosti skapirao tako da za Boga ne postoji vreme kao neki tok, tj, da je Bog svevremen, pa tako ima uvid u svaki trenutak vecnosti. Kao da imas jednu ogranicenu traku sa pocetkom i krajem i mozes da je prenotas kad god zelis i vidis sta ce se desiti. Tako sam ja to razumeo... Ali gde je tu onda sloboda izbora, po ovome što ti kažeš ona je samo iluzija koju mi imamo, imamu iluziju da smo mi nešto izabrali, ali je već određeno šta će se desiti na toj traci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Znači ovo donekle može da bude tačno? To je već nešto na šta ne mogu da ti odgovorim. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Dakle ukoliko je bog čoveku dao slobodnu volju, na koju pre sve ga sam čovek utiče (utiču i drugi ljudi, ali se Bog u to nemeša) onda svaka odluka koja je produkt slobodne volje utiče na budućnost, a pošto se odluke donose u određenom trenutku u čoveku na kog Bog ne može da utiče, da li on (Bog) u napred može da zna šta će se desiti. Ukoliko Bog može da vidi budućnost i ukoliko zna šta će se desiti, onda je ona zapravo određena unapred, a slobodne volje nema. E sada postoji dve mogućnosti ili da Bog zapravo ne može da vidi šta će se desiti u budućnsoti (nije svemoguć) ili da slobodna volja zašpravo ne postoji već da ja iluzija, tj. da sve što uradimo imamo uticaj da smo zapravo mi odabrali da uradimo, ali je zapravo već određeno u naprad. Može biti i da ne postoji Bog uopšte ali krenuo sam od predpostavke da ipak postoji. ja ne razumijem kako si zakljucio da slobodna volja ne moze postojati zbog toga sto bog nije ogranicen ovozemaljskom vremenskom dimenzijom, kakve to ima veze sa nama i nasom slobodnom voljom ? kamila је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ali gde je tu onda sloboda izbora, po ovome što ti kažeš ona je samo iluzija koju mi imamo, imamu iluziju da smo mi nešto izabrali, ali je već određeno šta će se desiti na toj traci. vara te logika, recimo da sam ja neko poznat iz proslosti prije nego si se ti rodio, recimo neka budem sekspir i da je postojala neka budala koaj je zapisivala svaki korak u mom zivotu, svaku misao i moju interakciju duhovnu i fizicku, pretpostavimo da postoji takva kamera i ti danas u 21 vjeku bi sve zivo znao o meni, da li bi to uticalo nesto na sekspirovu slobodnu volju u ono njegovo vreme u onom njegovom svjetu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 ja ne razumijem kako si zakljucio da slobodna volja ne moze postojati zbog toga sto bog nije ogranicen ovozemaljskom vremenskom dimenzijom, kakve to ima veze sa nama i nasom slobodnom voljom ? Pa rekoh ti ukoliko neko zna šta će da se desi onda je to unapred određeno, a ako je nešto unapred određeno gde je tu slobodna volja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Pa rekoh ti ukoliko neko zna šta će da se desi onda je to unapred određeno, a ako je nešto unapred određeno gde je tu slobodna volja? ne znam zasto je to unapred odredjeno, upravo je suprotno nije odredjeno, samo sto bog nema ogranicenje vremena kao mi, mi moramo cekati buducnost, proslosti se mozemo sjecati, bog moze da osjeca sva tri stanja po potrebi, ne vidim zasto ta njegova osobina odredjuje, to je samo za njega, ne za nas, to je njegova moc da vidi a nasa slobodna volja je nasa nije njegova, ne odredjuje bog te stvari, zato se i zove slobodna volja, ti mozes da budes politicar ili veterinar, sam ces odabrati, to sto bog zna sta ces ti odabrati i kako ces proci je nejgova moc za njega a nikakav uticaj na tebe ili neko njegovo odredjivanje tvog zivota kamila је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 vara te logika, recimo da sam ja neko poznat iz proslosti prije nego si se ti rodio, recimo neka budem sekspir i da je postojala neka budala koaj je zapisivala svaki korak u mom zivotu, svaku misao i moju interakciju duhovnu i fizicku, pretpostavimo da postoji takva kamera i ti danas u 21 vjeku bi sve zivo znao o meni, da li bi to uticalo nesto na sekspirovu slobodnu volju u ono njegovo vreme u onom njegovom svjetu? Ne, ali zato sam rekao da ako neko sada zna šta će se desiti u budućnosti, dakle ako možeš da predvidiš budućnost, ne da pročitaš prošlost. Razlika je što se jedno već desilo i iako ja znam šta se desilo, to se već desilo i ljudi koji su tada živeli imali su slobodnu volju da urade šta su hteli uradili su i mi danas vidimo posledice toga, ali ako ja gledam u budućnost i ona je određena, dakle već se zna šta ćemo da uradimo i zna se kakvi će uticaju biti, onda tu nema slobodne volje. Ili ovako Šekspir je mogao da uradi nešto drugo mi bi to neštoi drugo registrovali danas, dakle on je bio u mogućnosti da uradi šta hoće mi o tome šta je uradio i šta misli znamoo tek u trenutku kada je odluka donesena, ne pre toga, ovde govorimo o tome da mi šta je odlučeno znamo pre nego što se odluči. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 ne znam zasto je to unapred odredjeno, upravo je suprotno nije odredjeno, samo sto bog nema ogranicenje vremena kao mi, mi moramo cekati buducnost, proslosti se mozemo sjecati, bog moze da osjeca sva tri stanja po potrebi, ne vidim zasto ta njegova osobina odredjuje, to je samo za njega, ne za nas, to je njegova moc da vidi a nasa slobodna volja je nasa nije njegova, ne odredjuje bog te stvari, zato se i zove slobodna volja, ti mozes da budes politicar ili veterinar, sam ces odabrati, to sto bog zna sta ces ti odabrati i kako ces proci je nejgova moc za njega a nikakav uticaj na tebe ili neko njegovo odredjivanje tvog zivota Pa ako on može da vidi šta će da bude za 2000 godina od danas, onda ti znači da će tako da bude i da nema drugo gizbora sem tako da se desi, što onda dalje znači da je slobodna volja ustvari samo iluzija koju mi imamo i da je sve što mi će mo mi da uradimo već određeno, dok mi smao imamo utisak da smo to mi izabrali. Kao što rekoh ako kao što je Deki odgovorio onda je tu jedna traka i svi događaji moraju da se dese bez obzira na sve, svaka stvar je već unapred određena da se tako desi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука