Jump to content

Где и како се у Србији могу читати чланци из научних часописа?

Оцени ову тему

Juan Valdez

23 члановâ је гласало

1. 1. Знате ли где и како можете остварити приступ научним и стручним часописима?

• Знам и користим ту могућност.
    • Знам, али не користим ту могућност.
    • Не знам, али бих волео да користим ту могућност.
    • Не знам и не занима ме.

Препоручена порука

Занима ме колико људи ово зна (убацио сам анкету), а касније ћу дати детаљан одговор за оне које занима. 

Рецимо, ако одете на страницу овог часописа, одаберете неки рад, дочекаће вас информација да морате да платите невероватних 35$ за приступ само том једном раду и то само у наредних 48 часова. Али ви то не морате. Имате трајан приступ сваком од ових радова и још гомили других радова у хиљадама часописа. Није то само за научнике. Рецимо, инжењери (елетричари електроничари) имају приступ ieee дигиталној библиотеци где могу да прате најновија истраживања, да виде чиме се њихове колеге баве у свету итд. Медицинари такође имају своје базе и тако даље. Влада Србије је све то већ платила од новца свих нас и ми ту услугу можемо да користимо. Знате ли како и где и да ли вас то уопште интересује?

Подели на овим сајтовима

PS. Video sam ali sam tek sad primetio, da piše u Srbiji, da li se tu misli na Srpski jezik ili ne, pošo 90% ako ne i više stvari iz oblasti nauke čitam na Engleskom, imak teško je naći neki dobar tekst na srpskom, a da bude objavljen na vreme.

Мислим на Србију, не на српски језик. Све што иоле вреди у научном свету се објави на енглеском. Чак су и домаћи часописи попут овог на енглеском. Тема је о приступу професионалним научним часописима. Не о популарној науци, не о уџбеницима, него баш о изворним радовима.

Подели на овим сајтовима

Влада Србије је све то већ платила од новца свих нас и ми ту услугу можемо да користимо. Знате ли како и где и да ли вас то уопште интересује?

Ne znam ali me interesuje...

(pa se prijavljujem na temu)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Одговор јесте Кобсон. Али да би вас Кобсон препознао, морате бити унутар академске мреже и морате подесити прокси сервер на следећи начин:

Univerzitet u Beogradu i Kragujevcu - proxy.rcub.bg.ac.rs:8080  

Univerzitet u Novom Sadu - proxy.uns.ac.rs:8080 или 147.91.173.31:8080

Univerzitet u Nišu - proxy.junis.ni.ac.rs:8080 или 160.99.1.9:8080

Овај први део адресе је прокси, а овај други после две тачке је порт. Ако ваш браузер има посебна поља за унос проксија и порта, онда прокси уносите без две тачке. Две тачке су ту само ако су прокси и порт заједно у једној линији (једном пољу).

Уколико нисте студент, а живите у Београду, можете се учланити у Народну библиотеку. У Новом Саду приступ има билиотека Матице српске, у Нишу и Крагујевцу одговарајуће универзитетске библиотеке. У НБС нуде разне опције, од дневне до годишње чланарине. Годишња кошта 2000 динара и укључује разне услуге библиотеке. Кобсон се не плаћа посебно. Чланарину плаћате просто да бисте ту могли да седите, а на вама је шта ћете да радите с тим временом и ресурсима. У народној библиотеци имате две опције. Прва је да користите њихове рачунаре, који су (верујем) већ подешени како треба. Друга могућност је да користите централну читаоницу и свој сопствени компјутер. Свако радно место има утичницу за струју и ethernet (кабловски) прикључак за интернет (можете добити кабал код њих на шалтеру), а доступан је и wireless. Уколико користите свој лаптоп, таблет или телефон, питајте тету на електронском одељењу да вам да прокси, није исти као ови горе за факултете. И трећа опција постоји за оне који су запослени на неком факултету или институту (укључујући и теолошки, наравно). Они могу да добију налог преко кога Кобсону могу да приступе од куће. У том случају су довољни корисничко име и лозинка, прокси није потребан. То би било отприлике то што се тиче приступа. Генерално, већини људи је решење библиотека, пошто нису ни студенти ни запослени у академским установама. Касније ћу написати како се све сервис може користити једном када му приступите и који су још начини мимо Кобсона.

Подели на овим сајтовима

Centar za Naucne informacije Narodne biblioteke Srbije, Skerliceva 1,Beograd

moze se kontaktirati mejlom, ili doci do njih po pasword za Kobsson.

http://kobson.nb.rs/kobson.82.html

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Centar za Naucne informacije Narodne biblioteke Srbije, Skerliceva 1,Beograd

moze se kontaktirati mejlom, ili doci do njih po pasword za Kobsson.

http://kobson.nb.rs/kobson.82.html

Чак и ако ниси запослен у академској институцији? 

http://kobson.nb.rs/upload/documents/LicencaZaKoBSON.pdf

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...