Ђорђе Р Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Мислим да је најбоље да се БЈРМ зове Северна Македонија, што би мислим и Грци прихватили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Не заборави Грке македонце, који живе у јужној Македонији, која се данас налази на северу Грчке. У двадестом веку, територија Македоније је подељена на два дела, један је припао Србији, касније Југославији (БЈРМ), а други Грчкој (не знам какав статус у Грчкој има Македонија, тј северни део Грчке, Јужна Македонија). Македонија припада македонцима, као и шумадија шумадинцима. А становници Македоније су Албанци, Грци, Срби, Бугари. Неки од њих су прихватили да се зову Македонци (углавном Срби и Бугари из БЈРМ) Po čemu Makedonija pripada Makedoncima? To su Srbi i Bugari koji su pomešani pa umišljaju da su Makedonci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Po čemu Makedonija pripada Makedoncima? To su Srbi i Bugari koji su pomešani pa umišljaju da su Makedonci. Свако је слободан да умисли шта хоће, апсолутно његово право, док не угрожава друге. Могу да се зову и Марсовци, ако им се тако свиђа. При том не мислим да Македонија припада само Македонцима, него свим људима који живе на територији Македоније, било Северне (БЈРМ), или Јужне (Грчка). Дакле, Македонија припада свима, и Албанцима, Грцима, Македонцима. Сигурно не припада онима који живе у Војводини, Шумадији, Косову, Метохији, или било којој другој регији у окружењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Свако је слободан да умисли шта хоће, апсолутно његово право, док не угрожава друге. Могу да се зову и Марсовци, ако им се тако свиђа. При том не мислим да Македонија припада само Македонцима, него свим људима који живе на територији Македоније, било Северне (БЈРМ), или Јужне (Грчка). Дакле, Македонија припада свима, и Албанцима, Грцима, Македонцима. Сигурно не припада онима који живе у Војводини, Шумадији, Косову, Метохији, или било којој другој регији у окружењу. Nećeš se ti hleba od branjenja Makedonije najesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Свако је слободан да умисли шта хоће, апсолутно његово право, док не угрожава друге. Могу да се зову и Марсовци, ако им се тако свиђа. При том не мислим да Македонија припада само Македонцима, него свим људима који живе на територији Македоније, било Северне (БЈРМ), или Јужне (Грчка). Дакле, Македонија припада свима, и Албанцима, Грцима, Македонцима. Сигурно не припада онима који живе у Војводини, Шумадији, Косову, Метохији, или било којој другој регији у окружењу. Znači kažeš da je apsolutno paravdano što su nam oteli Kosovo??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Znači kažeš da je apsolutno paravdano što su nam oteli Kosovo??? Хаха, ех свашта ћу овде прочитати. То нема везе како си ти повезао ове две ствари. Ја нигде нисам причао о границама, о државама. Него о томе да свака територија припада онима који на њој живе, и они о њој одлучују, колико је дозвољено законским нормама. Ако једна ливада припада мени, или читаво село становницима тог села, то не значи да ја могу од своје ливаде, или житељи села од свог села, правити државу. Kolega2357 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Сада је територија Македоније подељена између две државе, Републике Македоније, и Грчке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 А кои сте вие да ни кажувате како да се чувствуваме и што да бидеме по националност? Јас ако сакам ќе бидам и Индијанец. Српството во Македонија (дури и во сегашната Р. Македонија) е возобновено тек дури кон крајот на 19. век, кога бившиот Бугарин Глигор Соколов од Небрегово (чичко на Блаже Конески), дбива стипендија во Белград и по завршувањето на училиштето се враќа во Прилепско и ја шири српската пропаганда. Значајно е да се напомене дека до првата половина на 19. век Македонците не биле национално освестени, туку само верски освестени. Потоа стануваат Бугари, а некои се славофони Грци. Кога дошло до поделба на Македонија, Бугарите и Грците успешно го асимилирале македонското население (не знам колку е паметно да се користи зборот асимилација). Но, Србите кои биле зафатени со создавање на братство и единство меѓу Србите, Хрватите и Словенците не обрнале доволно внимание на асимилацијата на Македонците(кои на националноста гледале како на политичка припадност; а во Македонија биле донесени 20.000 џандари и колонисти од Српските земји кои ја добиле најдобрата земја). Првото постоење на Македонска нација се начнува во книгата „За Македонцките работи“ од Крсте Петков Мисирков. Анационалноста на Македонците ја увидела Коминтерната па во 1934 од Москва го признава постоењето на Македонската нација. КПЈ само ја спроведува одлуката на Коминтерната и го признава постоењето на Македонската нација. Партизаните за време на Втората светска војна ја јакнеле идејата за македонската нација. Интересно е сведоштвото на прилепчани за историјата на цвеќињата со кои ги избркале Србите... За само неколку денови, со истите цвеќиња ги пречекале и Бугарите. Во Соборната црква во Прилеп, посветена на Благовештението Богородично, имаше два параклиси едниот (десниот) посветен на свети цар Борис Бугарски и другиот (левиот) посветен на свети Сава Српски(по реконструкцијата која сеуште не е завршена, параклисите се привремено отстранети). Kolega2357 је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Сада је територија Македоније подељена између две државе, Републике Македоније, и Грчке. Има и мал дел под Р. Бугарија. Kolega2357 је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 @@Orthophill, Kakva crna makedonska nacija? O čemu pričaš? Grci prvi ne priznaju Makedonsku naciju koju je stvorio Tito. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Има и мал дел под Р. Бугарија. Мислим да има и у Албанији мали део Македоније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Мислим да има и у Албанији мали део Македоније Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Да, потпуно је тачно да словенски становници Македоније нису били национално опредељени до деветнаестог (двадесетог) века. То може да се види и у делу Спиридона Гопчевића, а и касније у рецимо списима др Рајса. Ја сам доживео да ми Македонац каже да му је деда био Србин, да му се презиме завршавало на вић, а сада је Македонац, са презименом које се завршава на ски. Човек има апсолутно право да се национално изјашњава и осећа како год хоће. Orthophill and Kolega2357 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 @@Orthophill, Kakva crna makedonska nacija? O čemu pričaš? Grci prvi ne priznaju Makedonsku naciju koju je stvorio Tito. И ние не ја признаваме грчката нација што ја создале Германците во 19. век. animal-smiley-075 Крсте Петков Мисирков е татко на Македонската нација, Коминтерната и Тито само ја признале. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Да, потпуно је тачно да словенски становници Македоније нису били национално опредељени до деветнаестог (двадесетог) века. То може да се види и у делу Спиридона Гопчевића, а и касније у рецимо списима др Рајса. Ја сам доживео да ми Македонац каже да му је деда био Србин, да му се презиме завршавало на вић, а сада је Македонац, са презименом које се завршава на ски. Човек има апсолутно право да се национално изјашњава и осећа како год хоће. Svaka čast tebi i tvojoj liberalnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука