Jump to content

Ко се сећа Јерменки још?

Оцени ову тему


Guest - . . .-

Препоручена порука

... И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Није ми јасно како данашња Турска може негирати овакав злочин!!? 

Еј, побити два милиона људи и рећи да то НИСУ учинили!!!  

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мустафа Церић зна како.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mislim da u nemačkom sistemu može da se traži uzor za rešavanje nasleđa predaka.

Svi znamo šta su nemački vojnici i partijski poslušnici činili za vreme Hitlerove dominacije. Koliko je samo jevreja, slovena, i nepodobnih stradalo zbog želje za uništavanjem svega što nije po volji arijevskoj supremaciji.

Međutim nemački narod i nemački političari nisu ćutali o tome, niti ćute ni danas, šezdeset i kusur godina nakon toga.

Postoje zakoni na koji se način može govoriti o tkzv. "Trećem Rajhu" i ljudima koji su učesvovali u stvaranju toga. Nikako se ne dozvoljava bilo kakva glorifikacija ili pravdanje predaka.

 

Tako da nije čudno kako su nemci vrlo brzo postali "dobri" i ravnopravni sa ostalim evropskim narodima, koje su satirali njihovi očevi i dede.

 

Turska ima problem. Turci posebito. I u takvom rezonovanju možemo da posmatramo i sami sebe. Sve nas srbe, hrvate, bošnjake. Mi skoro 20 godina nakon rata i dalje vodimo bitke i pravdamo svoje zločine i zločince. Zarad čega. Zarad toga što smo nesposobni da budemo zreli kao narodi. Jer samo jedan zreo i samosvestan narod može da se suočava kako sa slavom, tako još više sa porazom i sopstvenim greškama. Nisu srbi, bošnjaci i hrvati, veliki samo kada pobeđuju u ratovima i sportu, kada sjajni pojedinci iz tih naroda se dokazuju po svetu svojim znanjem i veštinama. Oni su veliki i kada priznaju da greše. Samo izgleda da još nisu toliko sazreli da bi bili veliki. A ni turci.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

   Исто се понашају и усташе које негирају геноцид над Србима.

   И исти им је савезник, била нацистичка Немачка.

 

   А исто би се провео и неки књижевник Хрват, па био он и нобеловац у Хрватској.

   А можда још и горе од Орхана Памука.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Tako da nije čudno kako su nemci vrlo brzo postali "dobri" i ravnopravni sa ostalim evropskim narodima, koje su satirali njihovi očevi i dede. Turska ima problem. Turci posebito. I u takvom rezonovanju možemo da posmatramo i sami sebe. Sve nas srbe, hrvate, bošnjake. Mi skoro 20 godina nakon rata i dalje vodimo bitke i pravdamo svoje zločine i zločince. Zarad čega. Zarad toga što smo nesposobni da budemo zreli kao narodi. Jer samo jedan zreo i samosvestan narod može da se suočava kako sa slavom, tako još više sa porazom i sopstvenim greškama. Nisu srbi, bošnjaci i hrvati, veliki samo kada pobeđuju u ratovima i sportu, kada sjajni pojedinci iz tih naroda se dokazuju po svetu svojim znanjem i veštinama. Oni su veliki i kada priznaju da greše. Samo izgleda da još nisu toliko sazreli da bi bili veliki. A ni turci.

 

   Ipak su Turci vladali pet vekova na Balkanu , ostavili su ovde svoj genetski kod , zato se i ponašamo isto kao i oni . Ali nebi se ja puno uzdao ni u Nemačku i njenu "DOBROTU"   videlo se 1999   kako su jedva dočekali da nas satru i da učestvuju u "Milosrdnom anđelu"

  

     Jermeni su nesretan narod koga su Rusi nekoliko puta  izigrali i izdali u zadnjih dva veka . a bolje da smo se i mi umesto što smo se klali u drugom Balaknskom ratu  zajedno sa pravoslavnom braćom udružili i poterali mali Turke dublje u Aziju  možda bi i spasili neke od Jermena . Ovako ih se možemo samo setiti i pomoliti za njihove duše .

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ево део интервјуа који је дао Јерменски архиепископ Воскан Калпакијан када је 2008. године посетио Србију

 

Први пут у историји, један високи великодостојник Јерменске апостолске православне цркве боравио је у Београду, у Србији. Архиепископ Калпакијан радо је пристао да говори о свом доласку у Србију, о својој цркви, о јерменском народу, и о утисцима које је понео из Србије.

 

Прво о чему сваки Јерменин говори када се сретне са странцима је јерменска “жива рана”, геноцид који су Турци извршили над јерменским народом. Због чега Ваше преосвештенство жели да разговор започнемо о геноциду?

 

- Желимо да говоримо о геноциду који су Турци извршили над Јерменима због тога што је то једна велика лекција из историје за цели свет, а ми је стално помињемо како се она никада и нигде не би више поновила. Геноцид над Јерменима не представља само убиство милион и по људи, него то значи и уништење три хиљаде јерменских цркава и манастира. Ваља и на то подсетити да је наш народ уништен или протеран из своје земље на којој је претходно живео три хиљаде година. Ми говоримо о геноциду због тога што имамо морално, али и законско право да од садашње турске државе затражимо надокнаду за жртве које смо поднели. Та надокнада не би била само новчана него и територијална. Ми имамо право да тражимо да нам Турска врати део наше историјске територије.

Какво је сада стање у Јерменској апостолској цркви? Је ли она ојачала откако је Јерменија добила независност?

 

- Стање у нашој цркви знатно је боље. Посебно је наша црква ојачала у самој Јерменији. Желео бих да вас подсетим да је једно време, када је Јерменија била у саставу Совјетског Савеза, црквени живот насилно био прекинут. Католикоса Хорена II по Стаљиновом налогу 1934. године убио је НКВД. После Другог светског рата стање се нешто побољшало, али већина цркава и манастира било је без монаштва и свештенства. Монаштво је било потпуно угашено. У последњих десетак година, откако је Јерменија стекла независност, стање се знатно поправило. Покушали смо да оживимо и монашки живот. У манастир Свете Рипсиме, недалеко од Ечмијадзина, уселиле су се монахиње. Али би нам, што се тиче монаштва, било драгоцено искуство Српске православне цркве. Разговарали смо о томе да се нађу могућности да у један од српских женских градских манастира дођу наше монахиње које би овде провеле извесно време и прекопирале организацију манастирског живота и пренеле је у Јерменију.


Има ли изгледа, Ваше преосвештенство, да се Јерменска апостолска православна црква и васељенске православне цркве још више приближе и да превазиђу канонске разлике?

Разлика је дакле само у речима, али не и у суштини. Било је доста разговора са западним православним црквама да се превазиђе ово питање и ми сматрамо да се то, уз обострану добру вољу, може решити са једним, да употребим медицински израз, “бајпасом”. У новембру прошле године у Јерменији и Ечмијадзину боравио је патријарх васељенски Вартоломеј. Ми смо му тада уступили наше цркве и наше олтаре где је он са својим свештенством обавио богослужење. Ми то не бисмо учинили да нисмо уверени да су они исто што и ми. Имамо изузетно добре односе са свим православним црквама, а посебно са Руском црквом, Румунском црквом, Бугарском црквом, првенствено тамо где има Јермена. Јерменска црква иде тамо где има нашега народа и наших верника. У Србији нема јерменске парохије па није било ни ближих контаката са Српском православном црквом. Али, ми Јермени морамо да успоставимо добре односе и са Српском православном црквом.


 

Како ће, по вашем мишљењу, Јерменска апостолска православна црква и Српска православна црква преживети изазове које пред њих поставља глобализација?

 

- Положај Јерменске апостолске православне цркве и Српске православне цркве, када је реч о глобализацији, је исти. Преживели смо дуге векове турске окупације, али и комунисте. У то време размишљали смо само о томе како да преживимо, а не о неком напретку. Уз преживљавање морали смо да тражимо начина како да преживе и наши народи, како да одржимо народ. Иза нас су прошли векови када у Јерменији и Србији није било ни наше националне државе, ни цара ни краља, али ипак смо преживели. Црква је код оба народа сачувала веру, језик и обичаје. Добар Србин и добар Јерменин морају бити добри верници, добри православни хришћани. Срби и Јермени, као и много пута раније када су се нашли пред историјским изазовима, могу се спасти само ако се окрену Богу и вредностима које нуди црква. Могу сачувати своју веру, свој национални идентитет ако буду живели животом својих отаца, ако буду поштовали оне вредности које су поштовали њихови родитељи.

 

С каквим утисцима одлазите из Србије?
- За ово кратко време уверио сам се у оно што су ми и раније говорили да су Срби и Јермени два слична народа. Када би се Србин нашао у Јерменији он би се осећао као међу својима, једина баријера био би језик. Слично је и са Јерменима када се нађу међу Србима. Ја сам убеђен да српски народ није крив за оно што му се десило и није такав каквим га неки данас у свету описују. Уверен сам да економске тешкоће које владају у Србији нису настале кривицом Срба, него су споља наметнуте. Молим Бога да те тешкоће буду превазиђене. Надам се да у будућности неће проћи толико времена, колико је прошло од Светога Саве, па да се високи представници наших цркава сретну у Ечмијадзину.

 

извор

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mislim da u nemačkom sistemu može da se traži uzor za rešavanje nasleđa predaka.

Svi znamo šta su nemački vojnici i partijski poslušnici činili za vreme Hitlerove dominacije. Koliko je samo jevreja, slovena, i nepodobnih stradalo zbog želje za uništavanjem svega što nije po volji arijevskoj supremaciji.

Međutim nemački narod i nemački političari nisu ćutali o tome, niti ćute ni danas, šezdeset i kusur godina nakon toga.

Postoje zakoni na koji se način može govoriti o tkzv. "Trećem Rajhu" i ljudima koji su učesvovali u stvaranju toga. Nikako se ne dozvoljava bilo kakva glorifikacija ili pravdanje predaka.

 

Tako da nije čudno kako su nemci vrlo brzo postali "dobri" i ravnopravni sa ostalim evropskim narodima, koje su satirali njihovi očevi i dede.

 

Turska ima problem. Turci posebito. I u takvom rezonovanju možemo da posmatramo i sami sebe. Sve nas srbe, hrvate, bošnjake. Mi skoro 20 godina nakon rata i dalje vodimo bitke i pravdamo svoje zločine i zločince. Zarad čega. Zarad toga što smo nesposobni da budemo zreli kao narodi. Jer samo jedan zreo i samosvestan narod može da se suočava kako sa slavom, tako još više sa porazom i sopstvenim greškama. Nisu srbi, bošnjaci i hrvati, veliki samo kada pobeđuju u ratovima i sportu, kada sjajni pojedinci iz tih naroda se dokazuju po svetu svojim znanjem i veštinama. Oni su veliki i kada priznaju da greše. Samo izgleda da još nisu toliko sazreli da bi bili veliki. A ni turci.

 

Потписујем.

 

Само бих додао да је денацификација Немачке врло врло спорна, и велико је питање да ли се икад и десило суштински тако нешто или се све задржало на површини... Рецимо, немачки СС официри који су били одговорни за хиљаде мртвих у логору на Бањици и у целој Србији, као и немачки генерал који је одговоран за стрељања у Панчеву, су сви избегли било какво суђење после рата сем једног који је за 5000 људи које носи на души одлежао 5 година. Верујем да је таква ситуација са великом већином немачких официра. Такође, на крају се прогурала прича да Вермахт није био злочиначка организација, већ регуларна војска а малтене сва кривица је пребачена на СС. А у садашњости како стоје ствари... Па Немачка је бомбардовала Југославију, учествовала у рату у Либији, Гвидо Вестервеле као министар спољни је прошле године изјавио да види употребу војске као легитиман начин да се обезбеде ресурси у будућности... Све то поред одредбе у њиховом Уставу чини ми се (ако грешим нека ме неко исправи) да бундесвер не сме бити коришћен у офанзивне сврхе...

 

Што се тиче Турака и Јермена ту само човек може да дуго ћути...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Иначе, негде сам чуо да Јермени себе називају Арменима и да више прија да их и други тако називају, Армени и Арменија... А о нама Србима, и о томе где смо, ко смо и какви смо данас, најбоље говори што смо на Маракани звиждали њиховој химни кад смо играли са њима у квалификацијама пре неколико година.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Moj brat od strica je posle velikog zemljotresa bio u razmjeni đaka sa Jermenijom i danas o njima priča kao o prijateljskom i velikom narodu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А о нама Србима, и о томе где смо, ко смо и какви смо данас, најбоље говори што смо на Маракани звиждали њиховој химни кад смо играли са њима у квалификацијама пре неколико година.

Ovaj zergovski hive overmind me svaki put silno zabavi! Mi Zergovi smo culi da u vas Srba svetle Navijacke Vozde bira Narodna Skupstina u ime naroda, a na predlog Vlade i da su to obicno najprimerniji i najcestitiji mladi izdanci svekolikog srpstva koji su se ucili pesniciti, lancima tuci, nozevima bosti, te ruljom upravljati i na istu iz sveg glasa vikati, na najprestiznijim licejima - crème de la crème! Takodje smo culi da vi Srbi ni ne ubrajate u ljude one koji fudbal ne zarezuju... Bas nas iznenadjuje da je na tako vaznoj svetkovini moglo da dodje do tako sramotnog ispada i da se tako drsko i tako otvoreno narugate svim jermenskim zrtvama...

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mislim da u nemačkom sistemu može da se traži uzor za rešavanje nasleđa predaka.

Svi znamo šta su nemački vojnici i partijski poslušnici činili za vreme Hitlerove dominacije. Koliko je samo jevreja, slovena, i nepodobnih stradalo zbog želje za uništavanjem svega što nije po volji arijevskoj supremaciji.

Međutim nemački narod i nemački političari nisu ćutali o tome, niti ćute ni danas, šezdeset i kusur godina nakon toga.

Postoje zakoni na koji se način može govoriti o tkzv. "Trećem Rajhu" i ljudima koji su učesvovali u stvaranju toga. Nikako se ne dozvoljava bilo kakva glorifikacija ili pravdanje predaka.

 

Tako da nije čudno kako su nemci vrlo brzo postali "dobri" i ravnopravni sa ostalim evropskim narodima, koje su satirali njihovi očevi i dede.

 

Turska ima problem. Turci posebito. I u takvom rezonovanju možemo da posmatramo i sami sebe. Sve nas srbe, hrvate, bošnjake. Mi skoro 20 godina nakon rata i dalje vodimo bitke i pravdamo svoje zločine i zločince. Zarad čega. Zarad toga što smo nesposobni da budemo zreli kao narodi. Jer samo jedan zreo i samosvestan narod može da se suočava kako sa slavom, tako još više sa porazom i sopstvenim greškama. Nisu srbi, bošnjaci i hrvati, veliki samo kada pobeđuju u ratovima i sportu, kada sjajni pojedinci iz tih naroda se dokazuju po svetu svojim znanjem i veštinama. Oni su veliki i kada priznaju da greše. Samo izgleda da još nisu toliko sazreli da bi bili veliki. A ni turci.

 

Невероватни Влада са невероватним резоновањем..............

 

Упоређивати немачке злочине и геноцид над Јеврејима, Словенима и осталима у другом светском рату, Турски геноцид над Јерменима , Хрватски геноцид над Србима у другом светском рату са свиме што се дешавало за време рата у бившој Југославији деведесетих година - и из тога извући поуку о " добрим немцима " - више је од невероватног.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ovaj zergovski hive overmind me svaki put silno zabavi! Mi Zergovi smo culi da u vas Srba svetle Navijacke Vozde bira Narodna Skupstina u ime naroda, a na predlog Vlade i da su to obicno najprimerniji i najcestitiji mladi izdanci svekolikog srpstva koji su se ucili pesniciti, lancima tuci, nozevima bosti, te ruljom upravljati i na istu iz sveg glasa vikati, na najprestiznijim licejima - crème de la crème! Takodje smo culi da vi Srbi ni ne ubrajate u ljude one koji fudbal ne zarezuju... Bas nas iznenadjuje da je na tako vaznoj svetkovini moglo da dodje do tako sramotnog ispada i da se tako drsko i tako otvoreno narugate svim jermenskim zrtvama...

:D Мени би било драго да је то тако једноставно, да се десило на утакмици Рад - Црвена звезда, рецимо, на којој је било 5000 људи, од чега већина навијача, па да су неки дегени повели то звиждање, могао бих отписати догађај на то... А овако, играла је репрезентација, која нема мрску организовану подршку, на коју долазе "обични" људи... Па ми се зато цела ситуација учинила као још једна потврда колико немамо појма где бијемо и ко нам је пријатељ и ко нам је шта ни где је лево...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...