Danijela Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Slovačka evangelistička crkva je za svog sveštenika u Beogradu imenovala Anu Petrak, koja je do sada bila sveštenica u Kovačici i ona je prva žena sveštenik u Beogradu. Ana Petrek svakodnevno u službi svim građanima Kako prenosi Verska informativna agencija, dosadašnji slovački sveštenik u Beogradu Vladimir Ivičjak premešten je u Bački Petrovac. Poznavaoci crkvene istorije smatraju da je Petrak prva stalna sveštenica u istoriji Beograda. Petrak je je rođena u sremskom mestu Boljevci 1974. godine. Teologiju je studirala u Bratislavi. Udata je i majka dve ćerke. Među vernicima važi kao odmerena, stručna i dobar propovednik. Petrak je izjavila da se nada da će ispuniti očekivanja vernika i svoje crkve i da shvata da će njeno imenovanje nekima delovati revolucionarno, kao i da će trebati nešto vremena da bude prihvaćena. Slovačka evangelistička crkva u Srbiji ima oko 49.000 vernika i 25 sveštenika, među njima je pet žena. Ustav crkve ne zabranjuje da žena bude i biskup. Smatraju da je to u skladu sa Hristovim učenjem o potpunom izjednačavanju muškaraca i žena. Kada sadašnjem biskupu krajem iduće godine istekne mandat, neka od sveštenica će imati priliku da se kandiduje. Ova crkva, kao i većina protestantskih, ima žene u sveštenstvu već dvadesetak godina. U Nemačkoj ih je nekoliko i biskupkinja. Pravoslavna i katolička crkva, kao i brojne male verske zajednice, iz teoloških razloga odbijaju mogućnost ženskog sveštenstva. izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/364215/Beograd-dobio-prvu-zenu-svestenika "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 E нека јој је са срећом! .smesko. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Slazem se - srecno . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Само што протестанти немају клир... То би у принципу била увреда да им кажеш. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 Da sam ja bog, ima bih više sveštenica nego Apolon. Sopran svestenica greengrin Necemo dalje da trolujemo temu . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јануар 24, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2013 То би у принципу била увреда да им кажеш.Била би то увреда рећи им да имају клир. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Ovo nije normalno jeste jeli lude gljive možda? Kako žena može biti sveštenik gde je tu logika? Ovo može samo kod nas da uspe. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Može u evangelističkoj crkvi kao što u članku piše,Njima je normalno, što bih se ja bunila?U svakom slučaju, nek joj je sa srećom. Name, Џаст Жиле, Kolega2357 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Može u evangelističkoj crkvi kao što u članku piše,Njima je normalno, što bih se ja bunila?U svakom slučaju, nek joj je sa srećom. Ali Srbiji sve što nije normalno je normalno pa tako i ova glupost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 25, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Деградација вере, губљење смисла, повлађивање феноменима данашњице... Није ни чудо што људи на Западу масовно напуштају цркву. Боље би било да се полако врати институција ђакониса, а ове глупости да се укину ако мисле да нешто ураде на мисији. Лидија Миленковић, Срђан Шијакињић, Amour and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Деградација вере, губљење смисла, повлађивање феноменима данашњице... Није ни чудо што људи на Западу масовно напуштају цркву. Боље би било да се полако врати институција ђакониса, а ове глупости да се укину ако мисле да нешто ураде на мисији. Njima se to nikad neće vraćati. Na Zapadu je odavno već crkva napuštena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 25, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Njima se to nikad neće vraćati. Na Zapadu je odavno već crkva napuštena. Не бих се у потпуности сложио, мада си суштински у праву. Опет, на Западу делује и јача Православна Црква. Amour је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Za njih je normalno i tu je kraj.To što ja pripadam pravoslavnoj crkvi i za mene ovo nije normalno ( mada mi je ta reč malo bzvz) je druga stvar.Imaju prava da praktikuju svoje verovanje kako hoće, dok nikog ne ugrožavaju ( mislim sa stanovišta zakona).E sad što mi smatramo da su oni u zabludi je već neka druga priča... R.Žiskar је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Не бих се у потпуности сложио, мада си суштински у праву. Опет, на Западу делује и јача Православна Црква. Pa bolje i to da deluje Pravoslavna Crkva nego neke sekta tipa Adventisti i Jehovini svedoci i ostali otpadnici od Hrista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Za njih je normalno i tu je kraj.To što ja pripadam pravoslavnoj crkvi i za mene ovo nije normalno ( mada mi je ta reč malo bzvz) je druga stvar.Imaju prava da praktikuju svoje verovanje kako hoće, dok nikog ne ugrožavaju Живео либерализам ! nedeljko је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука