Jump to content

Потреба за саветима

Оцени ову тему

Препоручена порука

46356_418573328219765_2031389307_n.jpg

Неколико монаха су дошли код преподобног Антонија, молећи га да им да савет за спасење душе. Он им је рекао:

-Ви већ знате чему нас учи Христос у Јеванђељу. То вам је довољно.

Али пошто су они инсистирали да им пренесе неку поуку, он им је рекао:

-Испуњавајте то што је Спаситељ рекао: "Ако те неко удари по десном образу, окрени му и леви".

Они су одговорили да немају довољно снаге за то.

-Ако не можете то да урадите, - наставио је, - онда у крајњем случају, не враћајте зло за зло.

Они су рекли да је и то ван њихове моћи. Тада се преподобни окренуо ка свом ученику и рекао му:

-Иди и спреми им да нешто једу: видим да су веома слаби.

А њима је рекао:

-Ако не можете да испуните ништа од тога што сам вам рекао, шта још да вам кажем? Вама су пре потребне молитве, које би помогле вашој слабости, него савети.

http://manastirglogovac.blogspot.com/2013/01/blog-post_23.html

Подели на овим сајтовима

Срђане, дивне теме постављаш........:)....немам сад времена да пишем, али враћам се....:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Срђане, дивне теме постављаш........ :)....немам сад времена да пишем, али враћам се.... :)

Мене јако радује када наставите са нечим, када додате нешто, када... Знате на шта мислим .smesko.

Подели на овим сајтовима

Православље је живи однос, то је начин живота, а не један механички систем прописа и правила. Као такво, духовно саветовање проширује видике о томе шта значи бити човек. Ми треба пацијента да гледамо и да га видимо, да га сагледавамо. Не само да га слушамо, него и да га чујемо. Морамо да покажемо саосећање са њим, а то је посебна врста љубави. Љубав и праштање су најчешће помињане речи у Новом завету. Ми морамо да покажемо ту врсту љубави коју је Христос имао према својим ученицима, чак и према својим непријатељима. То је, наравно, изузетно тешко и може се само кроз саосећање. У савременој психологији важи правило да не смемо да покажемо осећања према пацијенту, морамо да будемо непристрасни. А ја се питам да ли је то уопште могуће, поготово православном саветодавцу, психологу? Јер, ако вас ја виђам у Центру сваке недеље, па чак годину или више дана, како је могуће да не покажем, да не осетим ваша страдања, радости, патњу, ваше унутарње сузе, живот код куће, читаво ваше битисање? Ја то морам да осетим. Исто као што и ја делим са вама нешто, ви осетите ко сам ја, какав сам. Ја залазим у најинтимније кутке своје сопствене душе да бих то поделио са вама, а тако размењујемо и наше системе вредности. Ту хришћанска љубав треба да дође до изражаја, ствара се са-осећање.

У Америци постоји изрека да је свештеник први психијатар. Свештенички телефон и врата свештеничког стана и канцеларије су отворени 24 сата. Наши људи су тамо навикли да, ако имају тешкоће око посла или личне тешкоће, прво зову свештеника. Без обзира у којој парохији сам био, свако јутро ме је неко из болнице телефоном обавестио да ли имам неког свог парохијанина у тој болници. Тамо при пријему у болницу, између осталих података, постоји и питање да ли припадамо и којој Цркви. У Америци свака већа Црква има своје психолошко-духовно саветовалиште. Свештеник мора да буде психолог, да разуме човека, да га види, да га чује, да га саслуша, да му помогне, колико може и кад може. У питању су вредности, где ћу боље моћи да нађем разумевање и блискост, која се ствара током разговора са психотерапеутом или духовником. Духовник може много да помогне, само треба да се посвети ономе ко долази код њега, да постане духовни психолог. Мора да има на уму оно што носи као хришћанин, као православни духовник, а то је вера у Бога и вера у човека.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1041-1042/tekst/pastirsko-savetovanje-put-poverenja-i-ljubavi/print

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Човек треба и мора да упита за савет, посматрано таквим очима и када претражујеш по Интернету — тражиш савет, да видиш шта је о томе и томе мислио св. Јован Златоусти, шта је о ономе казао св. Владика Николај, како то да је тамо изображено баш то итд.

Потрага за саветом је побеђивање гордости и мишљења сам да веома користи, уколико је жива тим боље јер очи, шака и глас најбоље убеде и разувере.

Да кажем и ово, није савет само "Посаветуј ме" већ и разговор, размишљање удвоје када се развејава недоумица и употпуњује мисао али у два или више тела, са братом, мајком, оцем биолошким или духовним; зато ваљда треба слушати и бити вазда отворен а умом, наравно, расуђивати какве људе уопште слушамо и сабеседимо им.

Уосталом —

"Питали су Аву Сисоја: "Ава, шта ћу, пао сам (згрешио)? 

Устани, рече Ава. 
Устао сам и опет пао. 
Поново устани, рече Ава. 
Па докле ћу устајати и падати?, пита брат. 
До краја живота, одговори старац."

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Lijepa tema. :) Savjeti su uvijek dobrodosli,ali je praksa ta koja nas izgradjuje i razvija koja podrazumjeva veliki broj uspona i padova,a da bismo upraznjavali savjete i ustali nakon pada najvaznija je molitva i snaga koju iz iste crpimo.

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

...у праву си Сања... .smesko.

...али лепо је кад постоји особа (или особе) до које ти је веома стало,волиш је, која је врло слична теби, у ставовима и размишљањима, а ти имаш недоумице...и имаш поверења да са њом то поделиш....да чујеш њено мишљење које цениш....ја сам захвална Господу што ми је подарио такву особу....не одлучује она уместо тебе, али током разговора долазиш до решења...

...у неким ситуацијама и не мора то да буде теби блиска особа....колико пута нам Господ кроз те друге помаже....шаље поруке...само морамо увек бити отворени да их примамо ...

...мислим да је потреба за саветима израз смирења...свесност да не можемо сами да нешто учинимо....да то себи признамо и са љубављу се обратимо своме ближњем...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Dzes,potpuno si upravu!!!

...али лепо је кад постоји особа (или особе) до које ти је веома стало,волиш је, која је врло слична теби, у ставовима и размишљањима, а ти имаш недоумице...и имаш поверења да са њом то поделиш....да чујеш њено мишљење које цениш....ја сам захвална Господу што ми је подарио такву особу....не одлучује она уместо тебе, али током разговора долазиш до решења...

• Волим 1

"Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...