Гости Guest Светлана Написано Јун 8, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 8, 2009 Не секирај се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 8, 2009 Пријави Подели Написано Јун 8, 2009 "brljala "sam po indisjkoj filosofiji, ?itala Kuran,budizam, jedno vreme bila zalu?enik Tibetanske knjige mrtvih, o pro?itala sam i celog Kastanedu, i opet evo me tu gde samna osnovu par "branitelja pravoslavlja" ne možemo generalizovati celo pravoslavlje, na kraju karjeva to rade sve religije, jer sve tvrde da je njihov put jedini ispravan putMorate razumeti da se neki ljudi boje svoga maloverja umesto da ga prihvate, oni su i najviše ostraš?eni, njihova sujeta je prevelika, takvi su Ziloti, takav je Opus Dei, s tom razlikom što, koliko ja znam, Zilote SPC nikada nije prihvatio a katoli?ka crkva jeste Opus Dei pa sad en zan kaako da se izvu?e iz tog ?avoljeg saveza.??????? ?????? ? ???????? ???? takodje lutao, predugo i predaleko, koliko vidim slicnim putevima. samo sto sam ja zasao i u tarot i astralnu projekciju. zamalo da prespavam svoju smrt )branio, ne branio, samo od licne (dobre) volje zavisi, da li ce neko opustiti um i pokusavati da razume i shvati, ne da bude indoktriniran. ili ce biti bedem i kamene prirode, pa odbijati i samim tim "vrsiti atak na Boga" kako je to lepo objasnio komsija Dejan :)sto se mene tice, nesto mi trulo da kazem, sad iz ove perspektive pravoslavca, da postoji druga vera. ko da kazem - postoji taj njegov bog. pa ne postoji. bio, vido, kako je umro svaki od tih malih idola, preda mnom, na moje oci, svaki uvenuo pred Isusom. da li je ovo netolerancija? pa iz necije perspektive jeste, ali i samim "postojanjem" tog drugog boga, on ukida "mojeg", pa se ja ne brinem zbog toga. samo zelim da izrazim pojam tolerancije, i isto tako ne zelim da ove reci dovedu do prckanja po ocima. kako, zasto? ja ne znam, mada dokazi postoje svuda oko nas, i meni su sad jasni i svesni, kako drugi pored mene ne vidi, ja ne znam. da li to vodi u bes onog drugog, mislim da da. u mom slucaju i okolini najcesce.SPOJLER, upao sam u fazu "napisi izuzetno dugacak post" KRAJ SPOJLERA malo nije za pred spavanje, al sta cu istina je ...kad smo vec kod Opus Dei-a, jel bi mi neko poblize objasnio sta je to, ko je to ? posto kad sam se krstio, izvinjavam se, kad sam krsten, posto se nisam sam sobom ili sam sebe krstio, nisam hteo da naucim simvol vere, posto jos nisam bio nacisto ... evo zbog cega pitam, i zbog cega mi je taj odgovor vazan. neposredno posle krstenja, imao sam gomilu zivih snova, kao da mi se um sklapao na svoje mesto posle jako dugo nespavanja.i tako ja jednom sanjam, ono sto sad znam da je srcana molitva, u snu kao da mi srce otkucava reci na kucacoj masini, samo nekako mekano, Ocenas. i idem ja tako kroz neko selo sivo onako, a na kraju zuta kuca, svetli zuto u opstem sivilu ... kao u pesmi, zuta kuca na kraj sela ti-ti-ti ... elem, sto se vise priblizavam, sve jasniji obrisi, inace jako ziv san, opipiljiv i mirisan, retkost u mojoj glavi. molitva sve dalja od mene kako se priblizavam. sve mi je jasnije da drzim tanku kovertu u levoj ruci, onako duguljastu sa verovatno jednim presavijenim papirom. posto sad vec kapiram da sam u snu i da nije java, ali da trenutno nemam gde, nisam u kontroli i da sve ovo ima neku poentu, iako me zmarci polako hvataju sa pitanjem koje se formira: zasto je sve ovako realno ?! elem, lako koracam sve do ispred kuce gde vidim da je nesto krznasto vezano ispred kuce na betonskom kvadratnom uzdignucu za lanac na sipki. obilazim i imam sta da vidim, uzas - zaklan jarac, sivi, dugodlaki, mator, malo suv, sa isplazenim jezikom, otvorenim ocima, rogovi malo uvijeni. krv okolo, relativno sveza, nije se zgrusala. prestanak molitve, srce preskace zupcanik, muk.jeste, morbidno je, sta cu, ocigledno taj put sam izabrao da bi mi se objasnila jedna stvar. svako svoj put bira, moj je malo sirov ocigledno.nalevo krug, primetio sam da uvek nalevo bezim al ozbiljno, krenem da begam, jer vidim da je ovo ustvari horor, i to tihe vrste, nema skripanja vrata, mutne muzike i slicnog kao u filmovima, samo mukli urlik straha iza mene. ali noge ne slusaju, ruke plivaju, e to je nocna mora. ko usporen snimak, a ja osecam drmanje u kicmi, ako se moze imati kicma u ovakvom snu prvi koraci su na granici samog ludila i magnovenja u bezanju. prvo JAKO sporo, a onda sve brze. al kad stigoh na neku razdaljinu, i osetih nadu posle vecnosti straha, neko je lupio dugme REWIND i vrati me ispred jarca. znaci opet i opet tako svaki put, samo sto svaki put malo ranije udari taster, a ja malo blize jarcu. ok, stanem i razmislim brzo. sta sad, i setim se da i dalje imam kovertu u ruci. daj sta das, otvaram je ko nozem iz jednog poteza. s jedne strane me zaslepi tekst sa naslovom OPUS DEI. i srce me zaboli na sam pogled na to. okrenem drugu stranu i srce mi zaigra - pise SIMVOL VERE. pre toga sam ga procitao mozda dva-triput, od detinjstva nisam ucio nista napamet, do Ocenasa i Bogorodice Djevo. kako sam krenuo da citam tako sam dobijao snage da odem dalje i dalje od strahote ispred kuce.neko ce sad posle ovog da kaze, ma daj brate koja budalastina, istripovao si san i sad ti je to potvrda. ja cu samo da kazem: "aha, i sam zbog toga, ne znas ti sta sam prosao, i za mene nema nazad. od onda kad sam napisao na papiru: Ne dam dusu za kozu " da me neko pita sta ja mislim o tome, reko bih mu: NIKAD pre toga se nisam susreo sa OPUS DEI izrazom i nikad do sad. jedva dvoje troje zna za ovo, i oni nisu znali kako da reaguju. ali napisan Simvol vere, bez greske, ko autodiktat i Ocenas se cuje u snu, tek kasnije sam procitao i cuo o tome kako molitva udara u srcu sama, i mislim da je to to. nikad pre i nikad posle, nazalost. meni to dodje ko krsni znak u snu a zasto sve to? pa da naucim silu Simvola vere.sanjo jesam, upamtio, ma urezao mi se verovatno za zivota, i san i Simvol vere :)zasto sad sve to pomenuh, pa eto ja sam se naucio strpljenju i da sacekam odgovor, a Bog zna da ga cekam. sastavile mi se neke kockice, pa mislim da je dobar trenutak da sve ovo pomenem, pa da vidim sta ce da izadje iz ovog. prosli put pomenuh neko slicno iskustvo, pa se neko pronasao u njemu i bejase joj lakse, jer nije jedina. evo sad meni fali kockica, bi li mi pomogli :)sto kaze Lazarica, niko me nije tero ??????? ?????? ? ???????? ???? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Nije mi ishlo zato shto nisam razumeo, nego jer mi je bilo neverovatno dosadno da chitam. Inache nisam od ljudi koji batale knjigu, ali posle nekoliko puta opet me je smorila. ???? ?? ?????? ?? ????? ???? ????? ? ??????? ???????? ??? ??? ???? ??????????Stari zavet Danichicev prevod.???????? ???? ?????. ? ?? ? ??????? ???????? ???, ?? ???? ?? ?? ??????? ??? ??????, ???? ?? ? ??????? ?? ??????. Prvo bih ipak krenuo od starog sveta, kada bih krenuo da chitam. Hvala za savet. Inache sentimentalno sam vezan za knjigu jer mi je to deda(moj rodjeni deda) poklonio. Uvek cu biti ateista jer sam pronashao sebe i bez vere u "boga".???? ????????? ???? ????????Da, rekla je Rayela, pa sam ja na brzinu odgovorio, tako da nisam stigao da detaljnije dam pojashnjenje. Ateziam mnogi vezuju za religiju. I mnogi "vernici" "pogrdno" nazivaju nevernike ateistima. O tome sam skoro razmishljao i doshao do zakljuchka da iako ne verujem u boga, verujem barem u sebe. A vera u neshto je veoma bitno, ono shto pokrece tvoje bice u celosti. Tako da kada kazem da sam ateista iskljuchivo se misli na religiju, bilo koje vrste i podele. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Ti kazesh da si i sama bila "s druge strane" sto je za mene prihvatljivo, ali u nastavku kazesh da jebiti ateista nesto najgore. Gde je tu tolerancija? Zasto bi jedan ateist bio nesto strashno,najgore?Valjda bi trebalo zakonom da im propishemo zutu traku sa slovom A?Zar ne vidish kako si radikalna? ???? ??? ???? ??? ??? ???? ????.???? ?? ???? ?????? ????? ?? ????? ?? ?? ??????? ???, ???? ?? ?? ??????.? ????? ?? ???? ??? ?? ???????? ?? ??? ??? ?? ?????? ?? ????? ?? ???? ???? ???.?????, ?? ???? ????? ?? ?? ? ???? ???? ?????, ????????? ??? ?? ?? ????? ???? ??? ?? ????.?????? ?? ?? ???????? ?? ??? ??? ??? ? ??? ?? ?? ????.? ?? ???? ? ????? ?? ?? ????????:???? ?? ?? ??????? ???? ?? ????? ?? ????? ?? ????? ?? ??? ???? ????? ? ?? ???????? ????.? ??????? ? ???? ????? ???? ????.? ?? ?? ???.?? ???? ? ?????????, ? ?? ?? ???? ????? ???????. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Pa naprimer poznajem mnogo ljudi koji su se "zaglavili" u LestviciMoja drugarica je ateista ali ne propušta serijal Agape, pro?itala je Molitve an jezeru, vrlo ?esto joj dam neku knjigu da pro?ita, poslednje je pro?itala ?? ????????, ????? ????? ???????????????? ?? ?????? ?? ?? ?? ????????? ? ????????????????? ?? ??????? ?????, ???? ???. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Nije mi ishlo zato shto nisam razumeo, nego jer mi je bilo neverovatno dosadno da chitam. Inache nisam od ljudi koji batale knjigu, ali posle nekoliko puta opet me je smorila. ??????? ?? ?? ???? ???? ????? ??????,??? ??? ???? ???????? ????????? ?? ? ????? ?????,????????? ?? ?????? ?? ??.???, ???????, ?? ???? ?? ?????? ?? ??????. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Stari zavet Danichicev prevod.???????? ????????,????? ????? ?? "?????" ? ????,?? ?? ????? ?????, ??? ?????????... Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 А како је Меда правазишао тај спојлер??? Сан је предиван! Е сад и ја чекам објашњење тог Опус Деи... :-) Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Ti kazesh da si i sama bila "s druge strane" sto je za mene prihvatljivo, ali u nastavku kazesh da jebiti ateista nesto najgore. Gde je tu tolerancija? Zasto bi jedan ateist bio nesto strashno,najgore?Valjda bi trebalo zakonom da im propishemo zutu traku sa slovom A?Zar ne vidish kako si radikalna? ???? ?? ???? ?????? ????? ?? ????? ?? ?? ??????? ???, ???? ?? ?? ??????.Drsko je i sa vashe strane kada tvrdite da bog postoji (na takav nachin), pa se niko od nas nije bunio.Niti rekao da je to groz ili shta ja znam... Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Треба правити разлику између осуде човека и осуде дела. Кад кажем да је то дрско - уопште не мислим да је то мени учињена некаква неправда, него да је дрско пред Богом. Осим тога, коментар се односио уопштено, где спадам и некадашња ја, и није ми била никаква намера да овде неког "прозивам". Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 ????? ??????? ??????? ?????? ????? ?????? ? ????? ????.??? ????? ?? ?? ?? ????? - ?????? ?? ?????? ?? ?? ?? ???? ??????? ??????? ????????,???? ?? ?? ????? ???? ?????.???? ????, ???????? ?? ??????? ????????,??? ?????? ? ????????? ??,? ???? ?? ???? ??????? ???????? ???? ????? "????????".Tako ispada poklonali kao shto rekoh elektronska komunikacija ima svoje nedostatke i to velike, pa se odgovori drugachije tumache. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 ???? ?? ???? ??? ?????? ???????-??????? , ??????? ?? ????????? ? ?????????.??????? ?? ?? ?????? ?? ??.???? ???????? , ?? ???? ?? ?????? ??? ??????. ??? ???????? ???? ???? ???????? ?????? , ? ?? ?? ??? ?? ????????. Ja nikada nisam citala Sveto Pismo ( ili ti Bibliju) a i ne nameravam da ga citam..Svetsku knjizevnost i germanistiku sam studirala, a naravno u okviru studija bilo je i bice puno povoda da se cita ( a i morala sam delimicno da ga citam), ali je tu moje interesovanje i zavrsheno. Kako bre turcizmi? Citah nedavno nevolje Vuka Karadzica koje je Mesha Selimovic (njegova je knjiga) opisao i u kojoj kaze da je Vuk Karadzic upotrebio samo 5-6 tih arhaicnih izraza. Nikakve turcizme. Arahicni izraz ovde je totalno pogreshna definicija.Radi se o nashem starom jeziku. Jako bogatom ( za razliku od sadasnjeg,seljackog srpskog), ali jezikom koji je kao neka metafizika koja nije nameravala da se prilagodi modernim vremenima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Ti kazesh da si i sama bila "s druge strane" sto je za mene prihvatljivo, ali u nastavku kazesh da je biti ateista nesto najgore. Gde je tu tolerancija? Zasto bi jedan ateist bio nesto strashno,najgore? Valjda bi trebalo zakonom da im propishemo zutu traku sa slovom A? Zar ne vidish kako si radikalna? ???? ??? ???? ??? ??? ???? ????.???? ?? ???? ?????? ????? ?? ????? ?? ?? ??????? ???, ???? ?? ?? ??????.? ????? ?? ???? ??? ?? ???????? ?? ??? ??? ?? ?????? ?? ????? ?? ???? ???? ???. ?????, ?? ???? ????? ?? ?? ? ???? ???? ?????, ????????? ??? ?? ?? ????? ???? ??? ?? ????. ?????? ?? ?? ???????? ?? ??? ??? ??? ? ??? ?? ?? ????. ? ?? ???? ? ????? ?? ?? ????????: ???? ?? ?? ??????? ???? ?? ????? ?? ????? ?? ????? ?? ??? ???? ????? ? ?? ???????? ????. ? ??????? ? ???? ????? ???? ????. ? ?? ?? ???. ?? ???? ? ?????????, ? ?? ?? ???? ????? ???????. Ja zaista mnogo putujem,srecem budiste ,muslimane ( i shiite i sunite),katolike, stalno sam sam sa protestantima, tu i tamo odem u Utah,razgovaram sa ljudima,ja ista ne govorim,samo slusham i svakoga razumem. Ja sam Milice samo i iskljucivo sebi zahvalna , mozda je boje reci da sam na sebe ponosna jer mi nista nije doslo od Boga ili drzave ili partije,roditelja.Sve sam sama uradila jer se ,kao sto je poznato ,lepa i pametna deca svuda radjaju.I medju katolicima,muslimanima,Jevrejima ili Hindusima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Јун 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 Овде ћу кратко да изнесем моје мишљење о овом питању. Ценећи слободу да верујете или не верујете у Бога, "бога", себе, друге, дете, паре, ђавола, партију, у ништа... мораћу да, читајћи одговоре, кажем да се у много пута замењују тезе, самим тим и закључак је неправилан. У праву је Винстон, атеизам није безбоштво или неверство. Атеизам је негирање Бога одређене вере. Атеисти у Србији негирају Свету Тројицу и говоре да Он не постоји, да га нема... али и они су велики верници. Човек који не верује у ништа тај изврши самоубиство. Човек мора да верује, јер читав живот је вера. Вероваће да ће вечерас лећи у постељу и сутра жив устати, вероваће возачу аутобуса да ће одвести од тачке а до тачке б, вероваће да ће појести пљескавицу и да је она од меса и да ће му од ње бити добро...да није тако да либи чоек могао да легне укревет миран, знајући да ће умрети, да ли би могао ући у аутобус знајући да ће погинути, да ли би појео пљескавицу да је од ко зна чег и да ће се од ње отровати? Е, сад је друго питање у којег или каквог Бога или "бога" верују. Неко рече да се вређају осећања атеисте кад се каже да има Бога. Ово је мени немогуће лоше постављена премиса. Ја, својим искуством кажем да Бога има, то кажу барем још 90% свих људи на свету. Онај који је атеиста треба рећи, у овом случају НЕМАМ БОГА, а не НЕМА БОГА. Тада би посведочио велику истину и не би демантовао све оне који јасно сведоче да Бога има и да су спремни да у сваком тренутку своју веру посведоче крвљу својом, како су и учинили милиони и милиони мученика. Нису то луди и неразумни људи, већ они који су имали живо сведочанство Бога. Друго, не видим сврху да је неко крштен у име Божије у Цркви, а да негира Свету Тројицу. Ово је у најблажем смислу речи лудост. Што да чиним нешто што се не тиче мога живота? Зато што су тако чинили моји стари? Одакле знате да стари нису знали зашто су то чинили, за разлику од нас који не знамо? На крају, да ли је могуће да неко негира Христа, а да никад није узео у руке Библију, Свето Писмо и да се није упознао са Христовим делом? Колико је вредан аргумент онога који говори о нечему што не познаје? Заиста би било смешно кад бих ја вама овде говорио о нуклеарној физици или о радиологији јер о томе појма немам, али то што знам је питање колико је валидно. Вероватно ни мало. У сваком случају, овај форум и јесте да се и људи који нису утврђени у вери, или уопште нису верни замисле о питању живота и смрти. Ја вам животом гарантујем да једини лек против смрти има Црква Христова, то сам спознао својим искуством много пута. Знам колико ме је само Господ сачувао од сигурне смрти, давши ми дане за покајање. Али ово је моје искуство и спреман сам да га сведочим. Које је ваше? Прелепе речи светог Григорија Паламе: Свакој речи можемо супроставити другу реч, али живом опиту(искуству) ко ће се супроставити? Знам многи ће рећи: Кад видим вас у Цркви какви сте и шта се све ради, боље што нисам у Цркви. Е, да би вам било јасније ово питање од насушне животне важности, мој брат у Христу Александар и ја ћемо одржати за неки дан уживо предавање преко Скајпа "Онтологија и етика" где ћемо разјаснити ово питање. Пратите подфорум Разговори преко скајпа и пријавите се за предавање. Број је ограничен на 24. Дакле, шта ви мислите о овоме шта сам изнео? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rayela Написано Јун 9, 2009 Пријави Подели Написано Јун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a mislim da si na totalno pogreshnom putu a sve to tvrdeci da ja (Rayela) moram da budem veterinarda bih smela da se upustim u razgovore o bolesti pasa ;)Jer, ako bi ovu tvoju teoriju prihvatili zdravo za gotovo, onda bi trebalo da se svi udaljimo sa foruma i da vas dvojica,trojica kojima je Sveto Pismo bilo predmet za studiranje medjusobno "zauzimate stavove" a da vas nashe misljenje jednog prosecnog laika zapravo uopste ne zanima. To je danas i glavna boljka nashe SPC.I vidim ni ti ne umesh drugacije. Ne,nikako ne nameravam da se povinujem tvojim vidjenjima Hrista.Ja imam svoje. Ja tebi ne moram da se prilogodjavam.Ti morash meni. Zapravo,ne morash ti nista, a kao sto vidim i ne umesh ili ne razumesh sushtinu recimo misionarenja. Zaista ste jako,jako oholi a mislim da to nije zvezda vodilja Pravoslavlja. Mozda malkice razmislish o ovim mojim rechima pre nego sto predjesh na teshku artiljeriju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука